Fórum témák
» Több friss téma |
Ez az előerősítő bőven elegendő lesz. A potenciométer helye is megfelelő.
Köszönöm! Akkor olyan potenciométer-t vegyek ami a rajzon szerepel? Már megvan a táp is hozzá, egy hifiből lett kiszedve +/-41 DC 2 darab 5A-os biztosítékkal. Határeset a feszültség de jó lesz hozzá?! Már csak doboz kell és utána majd az apróságok.
A potenciométer legyen logaritmikus.
A tápfeszültség 8 ohm-os hangsugárzóhoz ideális.
Te megépítetted már a 7294 G osztályú verzióját, ami az adatlap 10. oldalán található?
Üdv! A táp és az áramkör bonyolultsága eleddig távol tartott tőle.
Pedig megéri, mert leveszi a tokról a disszipációt, így a max tápfesz mellett ki lehet használni a teljes 10A kimenő áramot. Tehát egy TDA-val 70V-ról mehet a 4 ohm, vagy dupla hídban, kb 700W....
Sajnos már elég szolid amplitúdónál elszáll a harmonikus torzítás. Azért a maga 60-70W-jával így is házat lehet bontani.
Én amit építettem, az 70V-ról ment ( én nem a gyári G osztályú megoldással vettem le a disszipációt, hanem H osztályúval) és 0,1% alatt maradt a clipp-ig. Pedig az még rosszabb kellene legyen ebből a szempontból, mint a G.
Mindenesetre a borda azért kell, mert amit nem a tok fűt el, azt az áteresztő azért elfűti.
Magam is érdeklődtem ez irányban.
Végül arra jutottam, hogy ekkora erőfeszítésből vígan össze lehet rakni egy VF2-t, ami az alacsony maradék-feszültségével megalázó csapást mér a TDA-ra (zajongásügyileg ).
Volt még egy elgondolásom, hogy mindkét tápot viszem a TDA7294 után, de a hidalás egyszerűbbnek bizonyult.
Pedig a VF2-ben dupla a szaturáció.
Én szeretek építőkockaként IC-t használni.
Szép estét mindenkinek!
Múlthéten ígértem, hogy ha elkészülök a TDA rackbe átépítésével, teszek fel képeket. Na most van egy kis időm.. Még a trafó ki lesz cserélve egy toroidra, hogy rendesen ki tudjam hajtani a végfokot.. Tapasztalatok: Nagyon kellemes a hangja, nincs búgás, nincs sistergés. Tehát 0 a zaj. Én hangszerrel használom és maximálisan elégedett vagyok vele!!! Aktív hűtést is kapott, 9 órás zenélés után se volt meleg a végfok.... Még a kivezérlésjelzőt fogom megépíteni hozzá, hogy teljes legyen a doboz..
Sziasztok!
Ismét a fórumlakókhoz fordulok, mert egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy sztereó végfok, ami 2db Urbán féle TDA 7294et foglal magában. Táp alkatrészei a következők: hűtős egyenirányító, 450va 2x28 volt toroid trafó, 12ezres kondi, ezek tetején a csillagpontos földelés, de a hálózati védőföld egyenlőre nincs bekötve sem a csillagba, sem külön a dobozra. . + - 40 voltról megy a szerkezet, ami használat közben 38,8ra esik vissza. Hangerő poti nincs a dobozban, a panelről az rca csatira megy a bemeneti kábel, a csati nem ér hozzá a doboz fém részéhez, elvileg nincs földhurok sehol, de mégis bekapcsoláskor búg. Olyan mint ha a trafó alap búgása erősödne fel picit a hangfalakon. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt miként tudom megszüntetni? A dobozból kivettem a trafót hátha nagy a szórása, arrébb raktam kb 50 cm -re, de nem változott semmi. Másik tápkondi szettel is próbáltam és másik egyenirányítóval is és semmi változás. Hálózati földet bekötöttem a csillagba aztán külön a dobozra, ez sem segített. Létezik valami megoldás?
Az megtörténhet hogy eleve brummos jelet kapcsoltál rá, próbálj meg pl. telefonról tesztelni. És az erősítő gndjét ne kösd össze az áramhálózati földel!! A gyári cuccokba úgy emlékszem, hogy egy teljesítmény ellenállással kötik össze és egy kondit kötnek rá párhuzamosan az ellenállásra.
És egyáltalán nem hallatszik zene a hangszóróból? Egy voltmérőt köss a kimenetre és DC. állásban mérj feszültséget, nem lenne szabad DC. feszültség legyen, csak AC.
Tökéletesen működik az erősítő, kellő hangereje is meg van. Csak ha lehalkítom teljesen vagy kihúzom az rca kábelt belőle, akkor hallatszik a hangfalakon egy halk búgás. Biztosan nem a forrással van a gond, mert a házimozim is erről kapja a jelet és az tökéletesen szól. Igaz az gyári cucc, gondolom tele van mindenféle szűrővel. Neten valahol láttam gyári quad 405 tápját, tele volt 100nF-os kondikkal, az lenne a zavarszűrés? Ha tennék rá az megoldaná a problémám?
Hát elvileg egy nagyon kicsi brúgás jel nélkül előfordulhat az természetes, ha idegesít építs egy ilyen kapcsolást hozzá: Bővebben: Link 2.dik kapcsolás.
A 403 oldal kozepen megtalaltam Reloop linkjet, amiben hasonlo bugos problemara irnak megoldast. Remelem bevalik.
Szia! Vannak Urbán-féle TDA7294 KIT-jeim, nekem is búg kissé. Azt gyanítom a két NYÁK-ba ültetett 1000µF visz a táphullámosságból egy keveset a jel-testbe. Ez egészen minimális szokott lenni.
Mit tapasztalsz, ha közvetlen a panelen testre kötöd a bemenetet?
Tudom hogy senki nem kérdezett, de a tda kittekből szerintem a D-audio legjobb. Azzal építettem egy erősítőt tda 7293-as ic-vel. Semmi búgás nincs benne.
Kipróbáltam a képen szereplő 2 egyenirányítós megoldást, de nem változott semmi.
Ezek után rövidre zártam a bemenetet a panelen és teljesen megszűnt a búgás. Ilyen esetben mi lenne a teendőm? (Esetleg a mellékelt képen lévő alsó szűrőt kellene megcsinálnom a bemenetre vagy van más megoldás is?)
Mivel rövidre zárt bemenettel csendes, a táp rendben van.
A bemenő jelet kell zavarmentesen az erősítőbe juttatni. Király Tibor rajzából a jelkábel lényeges. Válassz olyat, melyben árnyékoláson belül két ér van, ilyen például a mikrofon kábel. Mint az ábra is mutatja: csak a bemenetnél kösd testre az árnyékolást!
Ha hídkapcsolású erősítőd van nem ártana balanced jelkábelt használni, s úgy küldeni, de akkor 1 sztereo poti kell minden csatornára. Szerintem rossz minőségű jelkábeled van ami nincs normálisan árnyékolva, szerintem rakhatsz rá alufóliát s lehet kapni oylan csövet ami hő hatására rámelegszik és összezsugorodik, a sztaniolt rákötötd a GND-re mert vezeti az áramot az egyik oldala(multiméteres műszerrel lehet tesztelni.)
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
sziaszkok
ehez mit szoltok érdemes megépiteni http://diyguitarpa.blogspot.hu/2011/12/tda7293-tda7294-bridgeparalel.html
Üdv! A párhuzamos kapcsolás esetén a csatlakozók érintkezési hibája végzetes lehet az áramkörre. Közös NYÁK-on ajánlom elkészíteni.
Megalkottam a szűrőt a bemenetre, belül 2 vezetékes monster kábelen futott a jel.
Esti halk zenehallgatás így már lehetséges lenne, de azért még van benne valami pici búgás. Összességében tetszett ez a sztereó tda project, de most úgy döntöttem véget ér. Az alkatrészeket felhasználva megpróbálkozom a híd kapcsolással, melynek 1 közös panelt szeretnék. Egyenlőre kutakodok a témában, ha esetleg tudtok ajánlani valami bevált panel tervet azt szívesen veszem.
Minden szempontból kifogástalan pl. ez. Napi használtaban van nálam.
A kapcsolási rajz módosult egy kicsit, ami a védelem érintkezőjének és a hangszóró helyzetét érinti.
Sziasztok már meguntam folyton a trafókat tekergetni, és arra gondoltam, hogy ezután átváltok a kapcsolóüzemü tápokra leltem is egy nem is olyan bonyolult rajzot vagyis kettőt csak nem tudom, hogy melyik lenne hozzá a legjobb. Hozzáértők véleményére lennék kiváncsi.
Sziasztok!
Megépítettem két TDA7294-es erősítőt egy panelra, alapesetben sztereo használatra, de tettem rá két jumpert, hogy a hídüzemet is ki tudjam próbálni (ehez Alkotó nyáktervét használtam, amin kicsit módosítottam). Elkészült, kipróbáltam, működött szépen hídban is. Megépítettem mégegyszer (legyen akkor egy sztereó hídam), de az egyik oldal működik a másik nem (ugyanaz a nyák ismét levasalva, ugyanolyan gondossággal elkészítve, alkatrészek kimérve). Erősen gyanítom, hogy hibás IC-t kaptam, de mielött kivágom az IC-t a helyéről gondoltam megkérdem: lehet-e valamit még tenni, mérni, hogy igazolhassam a feltevésem, vagy mégis én szúrtam el valamit?. A 9. 10. lábakon már mértem, ott 3,4V van +-20V táp esetén A pozitív tápágból 7 mA-t vesz csak fel, a negatívból 50mA-t nyitott bemenetnél bemenő jel nélkül. A bemenet érintésére halk zúgás hallható. A mute funkció mintha működne mert bekapcsolás után pár másodperc múlva hallható csak a zaj. Teszek fel képet is, hátha valakinek szemetszúr valami. Köszönettel: metabo123
Üdv! Szép nyákot készítettél. Éleszteni viszont nem nyitott bemenettel szoktunk, hanem testre zárjuk azt. Próbáld meg úgy! Esetleg még a foglalatokba biztosíték helyett áramkorlátozó ellenállást tehetnél (10-20ohm, 5-10W), ez is bevett szokás végfokok beüzemelésénél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |