Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   353 / 782
(#) Auf hozzászólása Feb 11, 2013 /

Sziasztok!
Vettem egy ilyen tápegységet.
7,5 voltra akartam beállítani, ez sikerült is. A mellékelt kép -en lévő átalakítási lehetőségnél jelölve van, hogy hova kell betenni egy ellenállást a feszültség növeléséhez. Ettől balra van egy 43,2K ohm-os ellenállás, azt cseréltem ki 20 kilóval nagyobbra, így a kimeneti feszültség 7,5V-os lett.
Viszont a kimenet terhelés alatt lüktet. Valakinek van ötlete, hogy mit kellene még átalakítani a kapcsoláson? Tudom elég nehéz így, hogy nincs meg a kapcsolási rajz, de talán van rá esély. Ha csak elméleti írány, hogy merre induljak az is segít.
Köszönöm szépen!
(#) asdasd. válasza Auf hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Mekkora árammal terheled?
(#) Auf válasza Auf hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Az IC amihez kapcsolódik az ellenállás a képen az alsó az az358 típusú.
Adatlapja az alábbi oldalt megtalálható.
(#) Auf válasza asdasd. hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Maximum 4.5 A, de ez nem folyamatos.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Van 27952 otthon, az szerintem nem fog letiltani mivel csak 8 ohmos terhelésem lesz. 13A-es maximum primer csúcsáramot számoltam, az STW20NM50-nek 0,2ohm az Rdsonja az 2,6V ami már netszes, de a 35N60-nak csak 0,08ohm-al alig több mint 1V.

Szerintem egész más hangja van egy végfoknak mikor a bemenetén történik a limitálás, mint amikor azért nem szól tovább mert már nincs szufla a tápban. (eddig analóg végfokokat használtam toroidos táppal, de gondolom ez ide is igaz)

Kisebb terheléssel is csinálja? Szerintem az áramkorlátja zavar be.
(#) Auf válasza asdasd. hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Átalakítás után nem próbáltam mással. Szabályosan lüktet a visszajelző led.
Átalakítás előtt próbáltam, akkor vitte a 12V-os 3.8A-es készüléket.

Ki kellene próbálni kisebb terheléssel.
(#) lacza89 hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!

Építettem egy kapcsoló üzemű teljes hidat tápegységet, amit úgy lehet szabályozni, mint egy labortápegységet, 1-10A-ig és 100-500V-ig, 2kW csúcsteljesítménnyel. Beméréshez egy 200W-os hálózati transzformátorról indítottam, aminek a szekundere 160V-os. A szabályzás működik is szépen, még 3 ohmon is tartja az 1A-t, de amikor hálózati feszre kötöttem, meghülyült a vezérlés, és langyos a főtrafó szekunder tekercse, pedig 4 szál 0,8-as huzalból van.

Az üresjárati szekunder feszültség 640V, ami 4db RURG80100-as diódából épített greatz irányít egyen, majd soros 200uH-s fojtótekercs és 680µF elkó. Azért írom csak ezt a részt, mert sejtem, hogy itt lehet a hiba, még pedig a dióda Qrr-el, hogy amikor nagyobb a feszültség, több töltést tárol a dióda, és amikor megszűnik a szekunder feszültség, nem tud kiürülni időben, majd a fojtó áramot hajt át a szekunder tekercsen? Ha ez igaz, milyen diódát ajánlotok, mert az RURG80100 Qrr-ről nem találtam infót.
(#) lorylaci válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A Qrr nem igazán függ a rákapcsolt feszültségtől, hanem inkább az átfoyt áramtól és az áramváltozás sebességétől. Üresjáratban így a Qrr vesztesége nem jelentős.

Hanem, mivel neked egy PWM tápod van, ezért a szekunder oldali diódákat a kimeneti feszültségnél nagyobb feszültség terheli. (konkréten a kimeneti feszültség osztva a kitöltési tényezővel, amíg a CCM van)
Milyen menetszámok vannak? Ebből könnyen kiszámolhatóak a terhelő feszültségek.

Azzal is számolni kell, hogy bizonyos terhelés alatt CCM módból DCM lesz a kimeneti tekercsen, így már nem érvényes az az összefüggés, hogy Uki=kitöltés*menearány*Ube. Ezt számításba kell venni a tervezésnél, és lehet ezért "hülyül meg" a vezérlésed.
(#) lacza89 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Primer 20, a szekunder 42 menet. 66KHz-en megy.
Igen, ez világos, DCM esetén a terheléstől függ a kimeneti feszültség. Hogy kell jól méretezni?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Biztos jól van méretezve a főtrafó? Nem lehet, hogy esetleg telít? Tegyél rá 50...100W terhelést és tekerd le a kimeneti feszt. minimumra. Nézd meg, hogy ilyenkor is melegszik e a trafó.

Akkor nem a menetszámmal van probléma, leellenőriztem. Nem kaphat 800V nagyobb feszültséget a dióda még tüskékkel együtt sem.

Méretezésben ez a kalkulátor segíthet

Ezek alapján mondjuk a választott 200uH kevés.
Milyen trafót alkalmaztál, mert a kalkulátor alapján a 20 menet még egy ETD59-re is kevés. Nagyon gyanús katt észrevétele, hogy betelít a mag.
(#) lacza89 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

E65-ös trafó, 5,4cm^2. Eredetileg inverteres hegesztőben volt, de leégett, ami nem is csoda, mert 2 tranzisztoros forward meghajtása volt, 9 menetes primerrel. A gerjesztést jól aláhagytam, de ezek szerint lehet a vasmag még így is betelít?

A skori féle számoló alapján jó a 20 menet primer (0,12Tesla) telítésre.
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 1 /

A trafód biztos hogy jól van méretezve, inkább még alul is van gerjesztve. Milyen a meghajtás, illetve a szabályozó kör kialakítása ugyanaz mint a moddolt PC tápban (494, közvetlen visszacsatolás, szekunder sönt)? Mert szerintem ott lesz a bibi. Ha mindent leszedsz róla, és a táp simán megy teljes kitöltéssel akkor jól működik? Gondolom igen.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

SG3525, külső hibajel erősítővel mind a feszültség, mint pedig a szekunder söntről érkező feszültség felől. 150V bemenő feszről is tökéletesen működik, ezért sem értem mivel lehet gond, de már nagyon idegesít.

Főtrafó ezek szerint kizárva. Ha a vezérlésben lenne hiba, az kijönne 150V-os bemenő feszről is, így én azt is kizárnám. 320V-ról járatva a kimenő feszültséget szépen szabályozza, viszont amikor átmegy áram szabályzásba, próbálná a pwm jelet szabályozni, de valamiért nem tudja és egy időre ki is kapcsolja a pwm-et, majd újra vissza. De mi tud beleszólni a kimenő áramba?

A fojtó E55 4mm légréssel, 37 menet 4 szál 0,8-as huzal, így 200uH az induktivitás. Az sem telíthet ekkora légréssel.

Valakinek van még ötlete? Gyanúsak még mindig nekem a diódák Qrr-je. Ha tenék a fojtóval egy soros söntöt, meg lehetne nézni milyen áramok folynak ott.
(#) voodoo válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Szedj már le légyszives mindent a szekunder oldalról. Úgy próbáld meg éleszteni.
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Mindkét szabályozókör (fesz-áram) egyforma? Valamelyik SG-nek ennek vagy a 24-nek nem tudom van közvetlen áramfigyelő bemenete is. 1-2 éve olvastam valahol hogy valakinek hasonló gondja volt az SG-vel, megcsinálta 494-el (a belső hibajel erősítőivel) és utána jó lett. Nálam is tervben van egy ilyen, csak az jóval macerásabb mert szimmetrikus lenne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Tegyél be egy pontos kapcsolási rajzot.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Igen, egyformák, 1-1 diódával van összekötve a kimenetük. Amelyiknek magasabb a hibajele, az "győz" és csökkenti a pwm jelet annyira, hogy a bemenetei egyformák legyenek. Hogy épp milyen módban van, CV/CC led jelzi. 3524-nek van közvetlen áramfigyelő bemenete, de arra nem bíznék semmit. Régebben én is eldobtam az SG3525-öt, mert kis kitöltésre önmagában nem képes lemenni, míg a 494-es igen. De az SG meg van annyira gyors, hogy egy cikluson belül letiltható a pwm jel. Tulajdonképp nekem áram módú szabályzásban működik, ezért lehet vele igen kis kitöltést is elérni. Még kimeneti rövidzárban is visszaszabályoz a beállított áramra. A bajom az, hogy 320-ról hülyül meg.
Nekem is tervben van egy kapcsoló üzemű labortáp, feltéve ha ezt sikerül működésre bírnom.

Holnap megpróbálom szabályzás nélkül, 320V-ról, terhelés alatt megnézni a szekunder kört.
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Vettem az említett tranyókból, az lenne még a kérdésem hogy a nagyobb gate töltés miatt a felső oldali meghajtásnál a VB kondit eddíg 1uFot használtam, nem lenne ezt érdemes 4,7µF vagy esetleg 10µF értékűre emelni? Valamint sikerült vennem 1500µF 160V-os kondikat, nem volt kiírva semmi low esr de az adatlapon igen 100Hz-re 75mOhm van megadva. Ebből fogok 2-2dbot használni a két szekunderhez. Ez azért tetemes mennyiség, 500mS softstart időnek elégnek kellene lennie?
(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Elég lesz az 1µF (az effektív gate töltés 20nF, szóval 50-szeres, tehát pár százalékot fog max a feszültsége esni).

Az az ESR elég alacsony szerintem, de nem volt megadva a ripple current? (az érdekesebb) Habár az átlagos búgóáram sokkal kisebb lesz.

Szerintem elég lesz, de ez sokszor empirikus, függ attól, hogy mekkora a lágyindító ellenállás, amit a relével rövidre zársz. Érdemes leszimulálni a töltési időket (mondjuk multisimben).
(#) lacza89 válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Több sebből is vérzett a táp.
Először is úgy ahogy volt, megterheltem 500W-al, majd pár perc után elkezdett forrósodni a fojtó tekercse. Azt hittem biztos a diódák lesznek a bűnösek. Volt egy másik trafóm, aminek 24:18 az aránya, kicsit szorosabb is a csatolása mint az E65-é. Ezzel az áttétellel 240V a szekunder fesz, voltak itthon 30A-es 300V-os diódáim, gyorsan ki is cseréltem őket, majd újabb próba. A vezérlés ugyanúgy viselkedett, de a szekunder fojtó tekercse továbbra is forrósodott. Kicseréltem 550uH-re, kb 5cm átmérőjű kék toroid gyűrűn kb 40 menet. Ezzel már jó volt, kis terhelésnél az egyenirányított feszültség is szépen kinégyszögesedett, tehát már folyamatos volt az áramvezetés. Az áram hibaerősítője is gerjedt, átrendezve már szépen szabályozza az áramot is, nagy örömömre.

Ha megtekerném az E55-öt 550uH-re, akkor jó lenne azzal is? Vagy a 4mm régrés miatt akkor is forrósodni fog?
Holnap visszateszem az RURG80100 diódákat és megnézem azzal, majd az eredeti trafót.
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Az adatlap szerint 100Hz 60 fokon 8A, 85fokon 4A. A lágyindítást úgy csináltam, hogy egy 10 ohmos NTC-t zárok rövidre indulás után (primer oldalon kb 1100µF lesz összesen). A töltési időt gondolom csökkentenem kéne nagyobb lágyindító ellenállással, ha nem lesz így jó?
(#) lorylaci válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ha 550uH kell és mondjuk 4A telítés (3A plusz ripple és tartalék), akkor az EE55 már 1 mm légréssel elég, és ekkor 35 menet kell rá (200mTesla lesz benne, szóval lesz ígyis tartalék).

A melegedés több okból is lehet. Az induktivitáson ekkor a szekudner trafófesz és a kimenet különbsége van. Szóval egy nagyfrkenvicás négyszögfesz. Ezt bírnia kell a magnak (habár 35 menet és 66 kHz szerintem ilyen szempontból eleve elég).

Ha a huzal melegszik, akkor érdemes kszámolni az áramsűrűséget, na meg persze a szkin hatást. 66kHz-en 0,4mm-es huzalnál vastagabb használata nem célszerű.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) lacza89 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

10A lenne a max áram. Sajna gyárilag van az egyik E mag közepében a 4mm. Van ugyan még egy ilyen vasmagom, a két egyenes vasmaggal tudnék 1mm légrést tenni bele, de azt meghagynám tartalékba. 4mm légréssel 60 menet jó lenne? Hogy számítod a légrés gerjesztést?

Igen, persze a szekunder fojtót a legrosszabb esetre (max szekunder feszültség) kell méretezni, hogy ott se gerjesztődjön túl.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) lorylaci válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Elég lesz 50 menet is, ekkor kb 0,18Teslat fog kapni, amit bírni fog.
Nézd meg a d-osztályús cikkemet,ott van tekercs méretezés.

De itt van számoló progi is, a helpjében meg a képletek.
(#) lacza89 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Köszönöm! Holnap írok.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Az igaz, hogy a fesz-idő terület amit kap a fojtó az 66 kHz-es négyszög, de ez egy simítófojtó. Ez azt jelenti, hogy az áramhullámosság kicsi lesz! Ebből az következik, hogy az indukcióváltozás is kicsi lesz, hiszen a 10 A-nek mondjuk a +/- 10 %-a lesz a hullámosság, ami mondjuk 66kHz. Csak ez fog komolyabb nagyfrekis veszteséget okozni, tehát a skin hatás itt alig okoz problémát. Az előbbiekből az is következik, hogy a vasmagnál sem probléma, ha nem valami kisveszteségű típus van felhasználva. ( De dinamólemezből biztosan nem, lesz jó, kipróbáltam... ) Ezekből az is következik, hogy a legjobb a kimeneti fojtót lemezből ( szalagból ) megtekerni. Annak lesz a legjobb a kitöltési tényezője, tehát abból tudod a legnagyobb keresztmetszetet betekerni. Meg azt a legnehezebb megcsinálni...
Következő: »»   353 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem