Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nem is oly régen beszélgettek a srácok ilyesmikről.. 2012 december elején.
![]() decemberi beszélgetésből idézek: "Cserebogár kitinpáncél+sel lakk.." komoly.. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Az ORION már 1956-ban sem használt politúrt (hanem pl. vacak nitrolakkot)-a Victoria már kétkomponesű lakkal lett fényezve, ezt ma már nem nehéz akár házilag újravarázsolni.Ragasztásra bármely műgyanta (pl. Araldit) tökéletes. A politur nagyon szép lehet, de jól megcsinálni komoly gyakorlattal esélyes.
Értem köszi a felvilágosítást... ebből látszik hogy az ember sokszor nem is azt "látja" amit éppen gondol.. szép fényes a légy is seggre esik rajta,hát tuti politúr..
![]()
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni, Telefunken T 201-es tunerhez keresnék bármilyen dokumentációt (szervizkönyv, kapcsolási rajz). Esetleg van valakinek radiomuseum.org-os hozzáférése? Ott van komplett szervizdoksi, csak kicsit drága ![]() Köszi
Úgy látszik ez veszett ügy
![]() (Egész nap leveleztem a Telefunkennel, elsőre írt egy török, aki Set Top Box-nak hitte, aztán írt egy német magyarul, aki továbbította a dolgot, majd a végén ők is pénz kértek.)
Üdv! Van egy régi, csöves rádiókészülékem, R946F, valami ős Videoton lehet.
Olyan jelenség van, bemelegedés után erős 50 Hz hallik, majd a hangerő pár perc után felerősödik, majd egy pattanó hanggal visszaáll halk üzemmódra és ott is marad. Már előkapartam egy viszonylag használatlan 50+50 µF-ot, csak még nem jutottam a cseréhez, de gondolom, valamelyik csővel lehet a fő baj, de... ?
Megtaláltam az e tanyán a rajzát is.
Én bekapcsolás előtt mindig átnézem az összes passzív alkatrészeket (ellenállás, kondi), a KF tekercseket is kimérem nem e szakadtak e. Valamelyik kondi lehet kiszáradva, ezért lehet az erős 50Hz-es zúgás. Első soron cseréld a puffereket és nézd meg a trafónál lévő két 10nF-es kondit is.
Köszi, ránézek, rámérek a kondikra. Az erősítás valamelyik cső miatt ugra-bugrálhat?
Lehetséges, ha pl. egy pentódában a segédrács szakadt, és a melegedés miatti hőtágulás kontakthibát okoz és leesik az erősítése. Kocogtatás esetleg megmutatja, de anódárammérés is fontos.
De lehet ez munkapontot meghatározó ellenállás is, illetve az erős brumm valamelyik rácsellenállás szakadására is utalhat. Azonfelül rossz forrasztások , kontakthibás csőfoglalatok is szóba jöhetnek! A hőtágulás ezeknél is okozhat ilyen problémát.
Köszönöm! Bármi ilyesmi feltételezhető, hosszú évekig volt padláson a készülék, sajnos eléggé átrepült felette az idő vasfoga. Át fogom vizsgálgatni, mert tisztelettel nézek az öreg masinára.
Egyik kollégám meg azt mondta, hogy nehéz fejszébe vágta magát, mikor nekiállt a felújításnak...
R946 F I, vagy F II.?
Az idő vasfoga betette a lábát ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Csak úgy futkos a borsó a hátamon, F II. is van? Nekem F I-es van.
Akkor: mellékletek. Sok sikert!
Üdv mindenkinek. Mostanság elég sok régi gépet újítok fel, és állandó gondot jelentenek az egerek által szétrágott tekercsek. Egy darabig még csak tudtam pótolni bontásból, de mostanság elfogyott minden tartalék, úgy hogy gyártani kell. Volt egy régi, vagy 60 éves örökölt méhsejt tekercselőm, de nem tudtam vele rendes tekercset készíteni, úgy hogy elhatároztam, csinálok egy újat. Az ötlet nem tőlem származik a neten vadásztam Magyar, Angol, meg Német oldalakon és onnan szedtem össze a lehetséges kialakításokat. Az egész gép alkatrészei 2 db bontott öreg videóból vannak, szinte átalakítás nélkül. A csapágyak, csapágyházak a forgófejből, a körhagyó alkatrészei a kapstan motorból származnak, a fogaskerekek az idler rendszerből, meg a feltek. részből valók, csak a körhagyó plexijét reszeltem ki. Legtöbb munka a szálvezető kialakításával volt, ezt rézlemezből, skálagörgőből csináltam. A számláló egy régi villanyórából való, de kedves barátom Anti meg akar lepni egy digitális számlálóval, lehet hogy arra fogom majd kicserélni.
Csináltam sok képet, de ha valaki utána akarja gyártani, akkor még küldök részletesebbeket is.
Még képek
Nagyon tetszik, nagyon jó lett; ezért jó ha nem dobunk ki minden 'kacat'ot. Nálam is kallódik egy régi RT-s valahol (ha a költözéskor el nem veszett). Az egyszerűbb volt, de azért "használható".
![]()
Ez igen. Most már csak cső gyártó sort kell építened és gyárthatod is a régies masinákat újra.
![]()
Ameddig még lészen földfelszíni AM középhullámú sugárzás
![]() Ha jól hallom, Solt sem megy már 24/7...
Majd csinál adót is ne félj.
![]()
A "csőgyártásról" már írtam tavaly márc. 30-án csak nem tudom hogyan lehet belinkelni.
Üdv
Emlékszem rá, bár az csak később gyártott csövek hasonlóvá tétele volt.
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
Üdv. Szerintem sokunknak van "adója" amivel műsort is sugározhat, nem kell mást tenni csak a szignál generátor hangfrekis belső modulációját lekapcsolni, és helyére bármilyen külső jelet adni, magnóról CD-ről, vagy akár egy kis mikrofon erősítőröl, és bármilyen frekvencián lehet "adni" akár saját műsort is. Legtöbb komolyabb szignálnak van külső mod. bemenete, szét sem kell szedni. Pár méteres huzallal egy egész házat be lehet sugározni, csak vigyázni kell nehogy bemérjék, mert a dolog engedélyköteles.
Sziasztok
Elnézést, ha rossz helyen kérdezek, de ezt a topicot gondoltam legalkalmasabbnak... Egy Orion minitornyot teszek rendbe, és azt szeretném megtudni, hogy ki tudom-e úgy tisztítani a belsejét, hogy nem szedem darabokra.Valami vegyszerre, vagy ecsetre,gondoltam, mert semmi extra nincs benne, csak por. Köszönöm a segítséget. ![]()
Szia!
Használj a por eltávolításához sűrített levegőt, amit akár agy biciklipumpával is előállíthatsz.
Szia
Igen, az van levegőspray-m,azzal már kinyomtam, de láttam,hogy olyan tisztára megtudjátok csinálni, mintha új volna.Mivel?
Vagy ecset és porszívó.
Janó bácsi képeit szerintem ne vedd példának (nem mintha bármi gond lenne velük, sőt!) mert a kéréseddel ellentétben ő álltalában szétszedi őket. És még össze is tudja rakni ![]() Kadarist véleményét osztom: Ecset/Pumpa/porszívó. Előlap/doboz: Enyhén nedves/szappanos puha rongy. Műanyag gombok és egyéb alkatrészek: Körömkefe, szappanos viz, áztatás után...
Amit szétszedtem, azt izopropillal átmostam, és az viszonylag szép.Belseje marad ecset, pumpa.Előlapot és szerelvényeit mosogatószeres ronggyal áttőröltem,ahol lehetett, körömkefe.A tetejét azt gittelni és festeni kell.
Köszönöm a válaszokat ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |