Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   274 / 581
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Nem is oly régen beszélgettek a srácok ilyesmikről.. 2012 december elején. http://ezermester.hu/cikk-2243/Klasszikus_fabevonat__politur
decemberi beszélgetésből idézek: "Cserebogár kitinpáncél+sel lakk.." komoly..
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) gkari válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Az ORION már 1956-ban sem használt politúrt (hanem pl. vacak nitrolakkot)-a Victoria már kétkomponesű lakkal lett fényezve, ezt ma már nem nehéz akár házilag újravarázsolni.Ragasztásra bármely műgyanta (pl. Araldit) tökéletes. A politur nagyon szép lehet, de jól megcsinálni komoly gyakorlattal esélyes.
(#) küzmös Gergely válasza gkari hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Értem köszi a felvilágosítást... ebből látszik hogy az ember sokszor nem is azt "látja" amit éppen gondol.. szép fényes a légy is seggre esik rajta,hát tuti politúr.. De úgy látszik hogy nitrolakkal is lehet szépet csinálni.. és gondolom tömeggyártásnál fele olyan "munkaigénye,és anyagi vonzata sincs".. tény hogy a 40-50 éves készülékeken is nagyon szép állapotban maradtak fent.
(#) Gabi hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, Telefunken T 201-es tunerhez keresnék bármilyen dokumentációt (szervizkönyv, kapcsolási rajz). Esetleg van valakinek radiomuseum.org-os hozzáférése? Ott van komplett szervizdoksi, csak kicsit drága
Köszi
(#) Gabi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Szia,
Erről lenne szó:
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) Gabi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Úgy látszik ez veszett ügy Azért köszönöm a keresést.
(Egész nap leveleztem a Telefunkennel, elsőre írt egy török, aki Set Top Box-nak hitte, aztán írt egy német magyarul, aki továbbította a dolgot, majd a végén ők is pénz kértek.)
(#) Orbán József hozzászólása Feb 14, 2013 /

Üdv! Van egy régi, csöves rádiókészülékem, R946F, valami ős Videoton lehet.
Olyan jelenség van, bemelegedés után erős 50 Hz hallik, majd a hangerő pár perc után felerősödik, majd egy pattanó hanggal visszaáll halk üzemmódra és ott is marad.
Már előkapartam egy viszonylag használatlan 50+50 µF-ot, csak még nem jutottam a cseréhez, de gondolom, valamelyik csővel lehet a fő baj, de... ?
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Megtaláltam az e tanyán a rajzát is.
(#) frecsko válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Én bekapcsolás előtt mindig átnézem az összes passzív alkatrészeket (ellenállás, kondi), a KF tekercseket is kimérem nem e szakadtak e. Valamelyik kondi lehet kiszáradva, ezért lehet az erős 50Hz-es zúgás. Első soron cseréld a puffereket és nézd meg a trafónál lévő két 10nF-es kondit is.
(#) Orbán József válasza frecsko hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Köszi, ránézek, rámérek a kondikra. Az erősítás valamelyik cső miatt ugra-bugrálhat?
(#) _BiG_ válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Lehetséges, ha pl. egy pentódában a segédrács szakadt, és a melegedés miatti hőtágulás kontakthibát okoz és leesik az erősítése. Kocogtatás esetleg megmutatja, de anódárammérés is fontos.
De lehet ez munkapontot meghatározó ellenállás is, illetve az erős brumm valamelyik rácsellenállás szakadására is utalhat.
Azonfelül rossz forrasztások , kontakthibás csőfoglalatok is szóba jöhetnek! A hőtágulás ezeknél is okozhat ilyen problémát.
(#) Orbán József válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Köszönöm! Bármi ilyesmi feltételezhető, hosszú évekig volt padláson a készülék, sajnos eléggé átrepült felette az idő vasfoga. Át fogom vizsgálgatni, mert tisztelettel nézek az öreg masinára.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Egyik kollégám meg azt mondta, hogy nehéz fejszébe vágta magát, mikor nekiállt a felújításnak...
(#) gkari válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

R946 F I, vagy F II.?
Az idő vasfoga betette a lábát
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Orbán József válasza gkari hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Csak úgy futkos a borsó a hátamon, F II. is van? Nekem F I-es van.
(#) gkari válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Akkor: mellékletek. Sok sikert!
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 16, 2013 / 2

Üdv mindenkinek. Mostanság elég sok régi gépet újítok fel, és állandó gondot jelentenek az egerek által szétrágott tekercsek. Egy darabig még csak tudtam pótolni bontásból, de mostanság elfogyott minden tartalék, úgy hogy gyártani kell. Volt egy régi, vagy 60 éves örökölt méhsejt tekercselőm, de nem tudtam vele rendes tekercset készíteni, úgy hogy elhatároztam, csinálok egy újat. Az ötlet nem tőlem származik a neten vadásztam Magyar, Angol, meg Német oldalakon és onnan szedtem össze a lehetséges kialakításokat. Az egész gép alkatrészei 2 db bontott öreg videóból vannak, szinte átalakítás nélkül. A csapágyak, csapágyházak a forgófejből, a körhagyó alkatrészei a kapstan motorból származnak, a fogaskerekek az idler rendszerből, meg a feltek. részből valók, csak a körhagyó plexijét reszeltem ki. Legtöbb munka a szálvezető kialakításával volt, ezt rézlemezből, skálagörgőből csináltam. A számláló egy régi villanyórából való, de kedves barátom Anti meg akar lepni egy digitális számlálóval, lehet hogy arra fogom majd kicserélni.
Csináltam sok képet, de ha valaki utána akarja gyártani, akkor még küldök részletesebbeket is.
(#) granpa válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nagyon tetszik, nagyon jó lett; ezért jó ha nem dobunk ki minden 'kacat'ot. Nálam is kallódik egy régi RT-s valahol (ha a költözéskor el nem veszett). Az egyszerűbb volt, de azért "használható".
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ez igen. Most már csak cső gyártó sort kell építened és gyárthatod is a régies masinákat újra.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ameddig még lészen földfelszíni AM középhullámú sugárzás

Ha jól hallom, Solt sem megy már 24/7...
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Majd csinál adót is ne félj. Vagy már van is neki. Nem féltem Janó bácsit. Ha nekem lenne gyűjteményem én is építenék egy kis adót, hogy üzemelhessenek a masinák.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

A "csőgyártásról" már írtam tavaly márc. 30-án csak nem tudom hogyan lehet belinkelni.
Üdv
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Emlékszem rá, bár az csak később gyártott csövek hasonlóvá tétele volt. Linkelni úgy tudod, hogy a fejlécén lévő (#) jelre kattintva bemásolod a LINK gomb alá a címét.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Üdv. Szerintem sokunknak van "adója" amivel műsort is sugározhat, nem kell mást tenni csak a szignál generátor hangfrekis belső modulációját lekapcsolni, és helyére bármilyen külső jelet adni, magnóról CD-ről, vagy akár egy kis mikrofon erősítőröl, és bármilyen frekvencián lehet "adni" akár saját műsort is. Legtöbb komolyabb szignálnak van külső mod. bemenete, szét sem kell szedni. Pár méteres huzallal egy egész házat be lehet sugározni, csak vigyázni kell nehogy bemérjék, mert a dolog engedélyköteles.
(#) Csupasz hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok
Elnézést, ha rossz helyen kérdezek, de ezt a topicot gondoltam legalkalmasabbnak...
Egy Orion minitornyot teszek rendbe, és azt szeretném megtudni, hogy ki tudom-e úgy tisztítani a belsejét, hogy nem szedem darabokra.Valami vegyszerre, vagy ecsetre,gondoltam, mert semmi extra nincs benne, csak por.
Köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia!
Használj a por eltávolításához sűrített levegőt, amit akár agy biciklipumpával is előállíthatsz.
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia
Igen, az van levegőspray-m,azzal már kinyomtam, de láttam,hogy olyan tisztára megtudjátok csinálni, mintha új volna.Mivel?
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Vagy ecset és porszívó.

Janó bácsi képeit szerintem ne vedd példának (nem mintha bármi gond lenne velük, sőt!) mert a kéréseddel ellentétben ő álltalában szétszedi őket. És még össze is tudja rakni

Kadarist véleményét osztom: Ecset/Pumpa/porszívó.

Előlap/doboz: Enyhén nedves/szappanos puha rongy.

Műanyag gombok és egyéb alkatrészek: Körömkefe, szappanos viz, áztatás után...
(#) Csupasz válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Amit szétszedtem, azt izopropillal átmostam, és az viszonylag szép.Belseje marad ecset, pumpa.Előlapot és szerelvényeit mosogatószeres ronggyal áttőröltem,ahol lehetett, körömkefe.A tetejét azt gittelni és festeni kell.
Köszönöm a válaszokat
Következő: »»   274 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem