Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Hello,
igen de amit írtam, hogy kell hagyni valami időt arra hogy el tudja rendesen helyezni az alkatrészt a tartóban, oda kell a késleltetés. Hogy csak akkor induljon el ha legalább pld. 15 másodpercig bent van a helyén. Ez már az elsőre is érvényes.
Üdv johny999!
Akkor mégis sikerült kicsit félre menni, elnézést. Így jelentősen változik a dolog, de legalább bonyolultabb nem lesz... B011 késlelteti a berakás utáni indulást és B009 ideig tart a művelet. Bármelyik bármilyen hosszú vagy rövid idő lehet (mondom én ismét
Üdv,
Köszi szépen. Most már tökéletesen működik.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az áramgenerátoros tesztelőt. Csak hát van egy kis szórása a rendszernek (a szélső értékek pár tized mA-rel eltérnek a szabványtól). Nekem úgy tűnik ésszerűnek, hogy az ilyen ipari dolgok el vannak látva védelemmel, de azért biztos ami biztos megkérdem: ha 20mA-nél többet adok rá akkor hibát ad a plc, vagy olyankor is 20mA-ként dolgozza fel? (csak pár tized mA-ről van szó, leégni ettől talán nem fog)
Sziasztok, van ket rovod programreszletem, nem teljesen ertem mit csinalnak, kerlek segitsetek, leirnatok lecci soronkent vagy csak a fontosabb sorok mit csinalnak, koszonom elore is!
A sorok utan --irtam mit ertek/nem ertek 1) SET AN "M20.3 PowerOn" --?? JC ETP --?? L "ICB_1_1_Buffer".RCV_ConvStates --load ?? L W#16#800 --load ?? AW --?? L 0 --load 0 JC ETP -- ?? L 7 --load 7 T "OricessData".StatusMessages --transfer ?? ETP: NOP 0 --?? 2) L P#200.0 --load 200.0 memoriacimet L #Offset --load offset valtozo SLD 3 +D --valamihez hozzzad 3 T #Address --transfer address valtozo OPN "ICB_1_1_Buffer" --open? L DBB[#Address] --load? T #Templ -- transfer Templ valtozo L W#16#3D --load? <>1 --megnezi hogy kulombozik-e 1tol? JC WRD --?? L #Offset --load offset valtozo INC 1 --noveli offset-et 1el T #Offset --transfer offset L P#200.0 --load 200.0 memoriacim L #Offset --load offset valtozo SLD 3 --?? +D --valamihez hozzaad 3at T #Address --transfer address OPN "ICB_1_1_Buffer" --open? L DBB[#Address] --load? L W#16#30 --load? +1 --vmihez hozzaad 1et T #Templn --transfer? WRD: NOP 0 --?? Koszonom elore is az informaciot es a segitseget!! A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Helló Thorus91!
Ha M20.3 merker bit FALSE, akkor a fenti kódrészletet nem hajtja végre Utána betölti ICB_1_1_Buffer nevű DB-ből RCV_ConvStates változót, majd levágja az alsó 14 bitjét (5-6. sor). Betölt nullát aztán innen kimarad szerintem egy művelet, elugrik ETP-re ha RLO=1, de a fenti utasítások nem bántják az RLO-t. Aztán betölt 7-et, meg a StatusMessages változót de innen megint hiányzik valami, mert a betöltött értékekkel nem végez semmilyen műveletet...
Igen betölti a 200.0 címet, majd az Ofset változót (ami egy byte index lesz a 200.0 címhez képest). Az SLD 3-al Offsetet eltolja balra 3-al, így csinál belőle pointert (a pointer alsó 3 bitje a bit cím, és itt nem bitet fog címezni), majd az eltolt értéket hozzáadja a 200.0 címhez. Az így kiszámított címet elteszi Address változóba (5. sor), majd megnyitja ICB_1_1_Buffer nevű adatblokkot (6. sor) és abból a blokkból kiolvas #Address címről egy bíte-ot, amit #Temp1 nevű változóban eltárol.
Az 1. sor betölto accu1-be a 3D hexa értéket. A második sor megnézné hogy különbözik-e 1-től accu1 tartalma, de olyan utasítás nincs hogy <>1 Szerintem ez <>I akart lenni! Itt lényegében azt nézi meg, hogy az említett DB-ből az előző kód 7. sorában kiolvasott érték 3D-e vagy nem. Ha nem annyi, akkor a 3. sorban a JC WRD-vel átugorja a további kódot. Ha annyi, a kód tovább fut. Utána megismétli ugyanazt a címszámítást, bár sok értelmét nem látom. a cím rendelkezésre áll még az #Address változóban. Ismét megcímzi a számított eredménnyel ugyanazt a DB-t, és a kiolvasott byte-hoz hozzáad hexa 30-at. Szerintem. A te kódod azonban azt csinálja, hogy a DB-ből olvasott bíte-ot leszarja, betölt 30 hexa értéket, ahhoz hozzáad egyet, majd az eredményt eltárolja #Templn változóban. Szerintem ez nem így néz ki: L DBB[#Address] L W#16#30 +1 T #Templn Hanem így: L DBB[#Address] L W#16#30 +I T #Templn Ismét keveredett az 1 és az I betű!
Eloszor is koszonom a valaszt, az elso programreszletben a 7.es 8. sor kozott kimaradt egy ==I utasitas. Kerdeseim viszont meg akadnak: L W#16#800 betolti 800 hexat nem? - ez a muvelet es az AW levagja az also 14 bittet? a bitvagast az AW csinalja?miert pont 14?
Mikor figyelem hogy az rlo bit 1es? Es mit jelent az utolso sor ETP: NOP 0 -azt, hogy ha a kimaradt utasitas nem teljesul akkor oda ugorjon?(a kod vegere) A masodik programreszletnel az tenyleg +I es nem 1, szoval az akkor hozzaad 30 hexat a DBB[#Address] cimhez? Koszonom!
Helló Thorus91!
Idézet: „L W#16#800 betolti 800 hexat nem? - ez a muvelet es az AW levagja az also 14 bittet? a bitvagast az AW csinalja?miert pont 14?” Elszámoltam, az alsó 11 bitet vágja. A hexa 800 binárisan: 100000000000 Az AW bitenkénti "ÉS" műveletet hajt végre, így ahol ICB_1_1_Buffer".RCV_ConvStates változónak csak a 11-es (tizenkettedik) bitje marad meg, a többi 0 lesz. Idézet: „Mikor figyelem hogy az rlo bit 1es?” Az RLO bitet állítja be minden logikai művelet eredménye. (RLO = Result of Logic Operation). Mindig azt figyeli, amikor logikai műveletet hajt végre, mert a logikai művelet egyik tagja az RLO, a másik az utasítás operandusa. Kivéve ha az FC bit aktív (First Contact) mert akkor pl. az A (AND) csak betölti az operandus állapotát RLO-ba, AND műveletet nem végez. ETP: NOP 0 Az ETP egy címke, ami az utána lévő (NOP 0) utasítás címét jelöli. Ide ugrik a JC ha az ugrás feltétele teljesül. A NOP 0 utasítás semmit nem csinál (NOP = No OPeration) Nincs feltétlen szükség a NOP-ra, a címke lehetne a következő utasítás előtt is. Azért használják mégis ezt a megoldást, mert így az ugrás helye nem tolódik el ha beillesztenek egy-egy utasítást a programba. Idézet: „A masodik programreszletnel az tenyleg +I es nem 1, szoval az akkor hozzaad 30 hexat a DBB[#Address] cimhez?” Így van. Lényegében az történik, hogy ACCU1-be betölti ICB_1_1_Buffer nevű DB-ből azt a byte-ot, ami 200+#Offset címen van. Ha az #Offset tartalma pl. 6, akkor a DBB206-ot tölti be. Utána Azz ACCU1-hez hozzáad hexa 30-at, és az eredményt elrakja #Templn-be.
Sziasztok!
Plc-terén kezdő vagyok még. van egy ilyen plc-m omron sysmac cj1m cpu11 és van rajta két csatlakozó. Konkrétan engem az rs232 érdekelne rajta mivel van egy MT510TV Érintős lcd-m amin szintén van rs232. De bárhol néztem nem kaptam egyértelmű választ hogy rá lehet-e kötni illetve ezekbe a kábelekben létezik-e többféle kötési mód?
Helló kowi!
Elvileg ez a bekötése.
CPM1a PLC-hez kellett egy időzítő amit 20-40 másodperc között lehet változtatni, ebben a típusban van poti aminek az értékét 0-200 között lehet változtatni, azaz egy timer-t 0-20 másodperc időzítésre lehet vele beállítani (TIM 000 251), mivel nekem 20-40 s kellett ezért egy fix 20s timer indította a második potival szabályozható timer-t, így jó is lett, de hogyan lehetne mondjuk a poti regiszer értékével számítást végezni (pl hozzáadok egy állandót, elosztom kettővel, stb.) és ezt az értéket megadni a timer modulnak?
GPeti1977!
használod a megfelelő matematikai utasítás (ADD, SUB, stb) és az eredményt elteszed pl. egy DM memória címre, majd azt adod át a timernek. De vigyázni kell, mert van amelyik timer BCD-ben dolgozik!
Sziasztok!
Siemens TP277 HMI-nek halt meg a jobb felső sarka, ahol gépnek a hibatörlése gomb volt. Valószínű nyári leállásban cserélve lesz. Néztem a Wincc-ben hogy van backup lehetőség, ugyanez a PRosave-ben is benne vannak. Hogyan tudom leszedni a tartalmát úgy hogy szerkeszteni is lehessen Wincc-ben? Köszönöm a segítséget!
Helló Thomas10100!
Ha a fejlesztő az utolsó töltésnél nem kapcsolta be az "Enable backtransfer" opciót, akkor sehogy! (szinte biztos hogy nem tett ilyet) Ebben az esetben a panelről a prosave programmal készíthetsz egy biztonsági másolatot, ami egy bináris image file és nem lehet szerkeszteni semmivel, de át tudod majd rakni az új (ugyanolyan) panelre.
Köszi!
Sikeresen betörték a kijelzőjét ma, úgyhogy holnap ez lesz.
Helló Thomas10100!
Nálunk is előfordul. Három tört be eddig.
Helló!
Csak az érintőképernyő üvege törött be. Foglalkoznak csak az érintőpanel cseréjével valahol? Amúgy a belsejét raktam át ideiglenesen egy ugyanilyen HMI-be. Köszi!
Helló Thomas10100!
Lelkes amatőrök esetleg. Hivatalos javítás ált. nem éri meg. Vagy azt mondják "nem javítható" vagy amennyiért megjavítják veszel két újat...
Advantechnél volt ilyen, de szerintem rendelni is lehet a gyártótól. Én is találtam egy kis HE-s segítséggel rezisztívet - azóta is működik és töredékáron az ebay-en.
Hali!
A Siemens álláspontja jellemzően az ilyen (legjobb) esetben az, hogy beveszik javításra, és helyette adnak egy másikat ami használt és javított, az új árának 70-80%-áért. Akkor is, ha annak amit bevittél csak annyi baja van, hogy 30 forintból javítható.
Elhiszem, sajnos sok cég ezt csinálja. De gyanítom, hogy nem akkora a baj, ugyanis gyártó azért nem olyan sok van. Lehet, hogy amint leveszed a burkolatot, máris a homlokodra ütsz . Érdemes Megnézni az ESA terminálokat is, és az Innovisionokat is górcső alá venném. Ha adott a méret, nem lehet nagy difi. A gond inkább az lehet, ha termelésből kell kivenni az eszközt. 30Ft-ból nem, de szerintem 10-15eFt-ból biztosan beszerezhető az alkatrész - mérettől függően. Mekkora a touch felületed? Rezisztív, vagy kapacitív? Fotó van esetleg az eszközről, és a fóliáról?
Helló kameleon2!
Idézet: „"Ha adott a méret, nem lehet nagy difi."” Ezzel napokat vagy akár heteket is el lehet szórakozni. Ha óránként számolsz 2000-3000Ft-al, már ott is vagy annyinál, amennyiért a gyártó vállalja a javítást. Nem beszélve a dolog zsákbamacska jellegéről. Rendelsz egy méretre azonos panelt, minden szuper, csak épp a túloldalon van a kivezetése és az is másmilyen osztással. Akkor jön a taknyolás... Idézet: „"Mekkora a touch felületed? Rezisztív, vagy kapacitív?"” Fogalmam sincs mekkora. Gyűlnek hűvös halomba.
Én nem szoktam taknyolni, éppen ezért érdeklődtem, van-e fotód, illetve mit tudsz róla. Mielőtt rendelek valamit meg szoktam nézni minden oldalról. Amit a sajáthoz rendeltem az cupp illeszkedett. Persze meg lehet kérdezni a gyártót is, hiszen pótalkatrészről van szó, nem hiszem, hogy elhajtanának. Ha olyan sok rossz van, csak le tudsz egyet fotózni.. Lemérni meg nem kunszt, csak egy jó centi kell hozzá.
Helló kameleon2!
Ha mint technikai érdekesség , elrettentő példa vagy a fénykép albumba kell, én lefotózhatom, és lemérhetem, de más értelme nem nagyon lenne. Te valószínűleg nem fogod megjavítani, én meg nem foglalkozok vele. A három három féle egyébként. A gyártója, a mérete és a tudása is teljesen más. Az egyiket sikerült megjavítani úgy, hogy egy másikból (aminek más baja volt) áthelyeztük az érintő felületet.
Szia! Nem mondtam, hogy ne javítanám meg. Főleg, ha úgyis a kukában végezné..
Hali kameleon2!
Idézet: „Nem mondtam, hogy ne javítanám meg.” Nem is azért írtam mert a hajlandóságod vagy a hozzáértésed megkérdőjeleztem volna, hanem azért, mert valószínűleg a cégünk és közötted hivatalosan nem tud lebonyolódni a dolog. Azért lefényképezem a jövő héten ha sikerül rá időt szakítani és még nem lopták el a törött paneleket.
Helló kameleon2!
Az ígért képek a törött OP-król. A kicsi touch, annak az érintő fóliája sérült és az előtte lévő üveglap. A nagy nem touch, annak tört az üveglapja és a kijelzője is.
Szia! Az ESA teljesen sima ügynek tűnik, mert van hozzá minden. A többi sem látszik olyan problémásnak. Már csak az a kérdés, hogy mi lesz ezeknek a HMI-knek a sorsa. Kell-e javítani és újból felhasználnád, vagy értékesítenéd, vagy kuka? Mivel jelenleg nincs főállásom rá is érek valamelyest ilyesmire, a többit akár magánban.
Tisztelt Szirty!
Az ön által készített weboldalon találtam siemens s7-200-as plc-ről pdf-es leírásokat, de sajnos letölteni már nem tudtam. Ha ezek a pdf-ek megvannak még, eltudná nekem valahogy küldeni? Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |