Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
PORTx és LATx csak akkor ugyanaz, ha az egész portot írod egyben. Ha bitenként macerálod, akkor már másképp viselkednek.
Szia!
A clrf és a movwf utasítások hatása ugyan az függetlenül attól, hogy a PORTx vagy LATx regiszterre vonatkoznak, de a Read Modify Write típusú utasítások már eltérő eredményt ad(hat)nak. Pl. A RA0 legyen analóg, a RA2 pedig bemenet. Ekkor a bsf PORTA,1 végrehajtása után a LATA regiszter LATA0 bitje 0 lesz (analógnak beállított lábról 0 -t olvas), a LATA2 bitje pedig a bemenet értékének megfeleően áll be. A bsf LATA,1 eredményeként a csak a LATA1 bit változik 1 -re.
Na, lemaradt a vége...
Pótolom: ADCON0 = 0b00000000; ADCON1 = 0b00000000; ADCON2 = 0b00000000; ANCON0 = 0b00000000; ANCON1 = 0b00000000; ADRESH = 0; ADRESL = 0;
Sziasztok! Egy karóra kapcsolást próbáltam elindítani Solder:Time Eredetileg pic 16f631-re készült, de a forrásban megtalálható 16f689-hez készült rész is. Nekem 16f690 állt rendelkezésemre, úgy gondoltam nem jelenthet problémát. Sajnos nem működik a beállítások módosításával sem a 690-es picen a program. Hogyan lehetne rábírni, hogy fusson , 689 és a 690 között lenne akkor eltérés, ami miatt nem működik?
Köszi! Sajnos az eredmény ugyanaz. Ha 16f631-re fordítom le: az óra kijelzése 0:00 szép egyenletes multiplexelt kijelzés, induláskor egy villanásnyira látszik a 12:00 kírás. Ezekkel a változtatásokkal 16f690-re lefordítva (amihez hasonlót én is próbáltam) 12:00 kijelzéssel indul, ugyanúgy nem jár és a standby állapot ugyanúgy nem következik be, viszont sokkal lassabb frekvenciával multiplexel (villognak a szegmensek). Talán a beépített I2C-t (RB4,RB6-on) a portokon is tiltani kéne, mert a 631-ben nincs olyan és a progi szoftveresen tartalmazza a megvalósítást?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Köszönöm szépen Zsolti, működik! Volt egy hardveres hibám is. (Az én javítgatásommal csak félig megy , még így is, a megszakításokat is javítani kellett, ahogy megcsináltad, még egyszer köszi ! )
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Szeretnék megismerkedni a PIC-ekkel.Itt az oldalon van is sok segítség,amiből tanulhatok.Elkezdtem olvasni a ,,nullától a robotokig" cikkeket.Gondoltam összedobom ezt az égetéshez: Vettem is egyet. http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/usb-soros_port_konverter_olcs...i.html Csak hogy a hozzá tartozó cikkben ott áll hogy ,,Azonban 5V-os kimeneti beállításban működik -ez jó nekünk-, és a további áramkörök végzik a szintillesztési és multiplexálási feladatokat.Ezekre a plussz funkciókra nincs szükségünk, ezért szabaddá kell tennünk az FTDI IC RxD, TxD, stb. lábait. El kell távolítani a FT232BM bemeneteit "lefogó" IC-ket. Nevezetesen a 74HC4053-at és 74HC175-öt kell kiszedni. " A nullától a robotokig cikkben az ,,égetéshez" jutva pedig ez áll: ,,Fontos, hogy a sorosporton a DSR vagy DTR vonalon legalább 6V-nak kell lennie a GND-hez (5-ös láb) képest! Sajnos hiába ezek erősített áramkörök, alaplapok többsége nem hogy a +-14V-ot nem adja ki, de még a 6V-ot sem üti meg!" Ezt hogyan elehetne orvosolni,vagy én hol keveredhettem el? És ha úgy van ahogy gondolom hogy nem lehetne vele PIC-et égetni az 5 volt miatt (ami elvileg kevés),akkor kapukkal meg lehetne-e oldani a feszültség szint illesztést?
Vagy ennél a kapcsolásnál már nem számít hogy csak 5 volt áll rendelkezésre? :
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nullarol_a_robotokig_-_pic_mi...l?pg=4 ,,Ez a kapcsolás már fel van készítve az alacsony tápfeszültséggel rendelkező alaplapokhoz és USB adapterekhez."
Szia!
A JDM féle programozót a kb 20 évvel ezelőtti PC-khez tervezték, a maiakkal már nem működik. Az USB - uart konverter még az időzítéseket is letorzítja. Nem javasolt az ilyen programozó építése. Egy normál (16C450 -vel vagy továbbfejleszett verziójával felépített) soros porthoz lehet külső tápos és max232 szintillesztőt is tartalmazó programozót készíteni. Ld.: Watt fórumtársunk honlapja.
Tehát inkább az általad linkelt kapcsolást ajánlod.
Rendben,nem okoz gondot,megépítem. Hestore-nál szoktam bevásárolni. Van többféle 232 is. Melyiket ajánlod?
Csak akkor, ha nem USB - uart átalakítóra kötöd. A max232 gyártója mindegy.
Van COM port a gépemen,most másztam mögé megnézni.De nem a megszokott kék színű,hanem zöld és az áll mellette hogy IOIO egy téglalapban. És ez tüskés.
Ez most com port lenne? Egyébként magában van,mellette egy hasonló,de 15 lábas csatlakozó van.
,,Serial Portsfont" az COM port lenne? így néz ki mint ezen az oldalon a 8as számmal jelölt. nekem is zöld színű,de csak 1 darab van belőle.
http://msi.szamitogep.pcvasar.hu/MSI-Titan700-mini-PC-Kisirodai-ott...0-4190 Ez az a port amit sorosnak vagy com portnak hívnak és erre van szükség ehez az égetőhöz? http://wattmep.tvn.hu/WPB_RS_v2/WPB_RS_v2.html
Üdv!
Számodra biztosan nagyon egyszerű kérdés amit kérdeztem. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1387780.html#1387780
Sziasztok!
Van egy adatlapom 2007-ből, amin a Cell Endurance min. 100, typ 1000. Aztán van a 2009--2012 adatlap, amiben minimum 10000. 24HJ256GP610 Van arra valahol utalás, hogy esetleg milyen sorszámtól érvényes a 10000? Vagy mi lehet a magyarázat?
Lehet, hogy nem volt még tesztelve, vagy csak valami prototípus volt, így beírtak olyan értéket, ami biztosan jó. Aztán később tesztelték újra és akkor már nagyobb szám is beírható lett.
Én azt gondolnám, hogy ha
- ugyanaz a rendelési kódja a chipnek, - nem tartalmaz az adatlap lábjegyzetet, hogy a korai példányokra más volt igaz, - nem szerepel az Erratában a dolog, akkor veheted úgy, hogy a régi példányokra is ez a szám igaz, és erre csak később jöttek rá, hogy tud ennyit. Egyébként szerintem gyártástechnológiai jellemzők határozzák meg, hogy mennyi ez az érték, szóval ha nem változtattak a gyártósoron, akkor nemigen változik meg az, hogy mit tudnak a chipek. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Szia!
Az "A" betű a típusszám végén: 24HJ256GP610 - EW min. = 100, EW typ. = 1000 (DS70175H-page 241) 24HJ256GP610A - EW min. = 10000 (DS70592D-page 251). A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Szia! Tényleg! Akkor nekem egy sima van.
Köszi!
Az errata szerint átírható a típusazonosítója...
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Gondolom az azonosító nem egy kapcsoló, attól még nem lehet 10ex írni? Mindegy, elkezdem ezzel, aztán ha kifekszik, veszek A-sat! Lényeg, hogy van már olyan, ami bírja, mert egy grafikus programot nem hiszem, hogy megúszom ezerből.
Nagy fájdalmamra a 32MX-ek is csak ezret bírnak. Igazából nem is értem ezt a visszafejlődést. Valószínű a nagyobb sebességű flash-ek kevésbé bírják... Idézet: A PIC32MX1XX/2XX Family Data Sheet 20 000-et ad meg. Igaz, ezekből a legnagyobb is csak 44 lábú... „Nagy fájdalmamra a 32MX-ek is csak ezret bírnak.” Idézet: „A PIC32MX1XX/2XX Family Data Sheet 20 000-et ad meg. Igaz, ezekből a legnagyobb is csak 44 lábú...” Egy DIP tok mégiscsak könnyebben cserélhető, ha elértük az újraprogramozási számot, mint egy 100 lábú SMD tok. Épen a soklábú SMD tokúaknak kellene strapabíróbbaknak lenniük. Sajnos ezek a kontrollerek inkább a sorozatgyártóknak valók. A fejlesztés alatt elfogyasztanak néhány (tucat) példányt, de a termékben már csak egyszer (néhányszor) kell programozni. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
Sziasztok!
Nem használtam még ilyeneket ( 32, 24-es sorozat ), de jelzi ezt valami ( hogy elértük az élettartamot ), vagy visszaolvasáskor van hiba vagy akkor sincs csak téveszt: azaz ezt hogy kell kezelni a mindennapokban ? Steve
Persze, amikor nem sikerül az égetés és más bajt nem találsz...
Az igazsághoz tartozik, hogy még nem találkoztam ilyennel. Régen egy 16F873-al kezdtem, 500x írható elvileg. Kibírta a fejlesztést, egy újat tettem az áramkörbe végül, de ezen még két másik verziót fejlesztettem, máig írható. Számoltam 500-ig, azóta nem, és nem is tudom hányszor írtam meg összesen. Másoktól is hallottam, hogy az 1000x írhatókat ugyanúgy használják, mint a többit, debuggolnak is stb., és nem hallottam még, hogy elfogytak volna. Ennek ellenére csak nyugodtabb az ember, ha 10ezer van megadva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |