Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   448 / 730
(#) Home Made Jammer hozzászólása Feb 10, 2013 /

Sziasztok!
Nincs véletlenül tapasztalata valakinek a Beyma SB12 Beyma mély ládával kapcsolatban? Esetleg megépítette valaki, vagy hallotta szólni? Minden észrevételt szívesen fogadnék.
(#) ptesza válasza Action2K hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Mintha láttam volna már egy képet. De nem gondoltam volna ,hogy zárt.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 10, 2013 1 /

Van köztetek olyan aki nagyon otthon van a tölcsér és TL témában és mondjuk épített is már (nem csak az íróasztal mögül "ért hozzá")? Valamint nem sértődne meg ha zaklatnám privátban...
(#) Action2K válasza ptesza hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Igen, pár éve tettem be róla képet. A hangszóróknak habszivacs peremük van, még így zártan is jó nagy a kilengés.
(#) Action2K válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2013 / 1

Húúú, ez valamilyen titkos projekt, vagy mi, akik "csak az íróasztal mögül értünk hozzá" nem is tanulhatunk a "mestertől"?
Amúgy van külön tölcséres és TL topik is.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) Lalle hozzászólása Feb 10, 2013 /

Sziasztok kérdésem az lenne hogy a mellékelt linkben a képen látható egy tekercs meg kondenzátor és ha jól látom van piezo is. Ha van miszerepe van a tekercsnek és a kondenzátornak
esetleg hangváltó?

Bővebben: Link
(#) gabor128 válasza (») Feb 10, 2013 /

Üdv,

Több kérdésem is lett volna és nem akartam ezekkel fárasztani a többieket. Ill. nem tudom mennyire aktív ez a topic. Ha más módja nincs, akkor felrakom ide a fórumra.
(#) gabor128 hozzászólása Feb 10, 2013 /

Szóval adott egy házilag készült hang(fal)sugárzópár.
Van bennük 1 mély(sugárzó)hangszóró és 1 közép (képek).
Egy jó ideig csak állt, ill. normális erősítő sem volt hozzá. Működik, de max 15W-al volt meghajtva.

Szeretném megcsinálni őket 100W-os hang(fal)sugárzóknak.
-A mély az 150/100 W-os, 8Ohm. - ez lenne az egyik kérdés, hogy mit jelent a 150/100?
-A közép az valami régi hangszóró. Szól, de kétlem hogy 100W-ot tudna. Szóval ez helyett vélhetően vennem kell újat. - Kérdés milyet (nem gyártóra gondoltam)?
-Magas nincs benne. Ezt is vennem kell. Valószínű 2-2db-ot kellene, hogy valahogy szimmetrikusan el lehessen helyezni a sub cső meg a középsugárzó között 2 oldalt. -Kérdés milyet?

A hang(fal)sugárzón belül van egy kétutas hangváltó. Vélhetően ez helyett is kell egy három utast venni.

Szóval a fenti kérdéseim lennének.
A hangszórókat a HE store-ban venném.
Előre is köszi az építő jellegű hozzászólásoknak.

Üdv!
(#) Action2K válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 10, 2013 1 /

- 150W zenei 100W szinuszos terhelhetőség.
- A BEAG szélessávút cserélned kell, 15W fölött nem hajtanám.
- Csakis dóm magasat, de elég egy is oldalanként.
- Hangváltóból nem biztos, hogy kell másik, a magasat elég egy kondival leválasztani a középtől.

Amit meg kéne oldani, hogy a doboz belsejében a közép és magasnak egy külön légkamrát csinálni, hogy a mély ne zavarjon be nekik, mert különben minek a hangváltó.

Bár, szerintem a szélessávú helyére elég lenne egy drivert berakni. Tölcséres magassugárzó 150 / 80 W Ha 2kHz-en oszt a hangváltó, akkor ez optimális megoldás, és a légkamra sem kell.
(#) gabor128 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Heló,

A doboz az egy doboz. Nincsenek benne külön légkamrák.

Szóval az elektronikai rész érdekelne inkább:
-Akkor a hangváltó maradjon a mély miatt. Be lehet úgy kötni, hogy a mély az egyik, a másikra meg a közép + magas, vagy a magasat külön? Vagy hogy legyen? Jó lenne valami kapcs rajz szerűség.
-konkrét hangszóró típusokat, amiket vennem kellene tudnál belinkelni akár egyéb más oldalakról (a tölcséres az nekem nem tetszett) ?

Rakok fel egy képet a hangváltóról is. Utólag meg lehet mondani, hogy 100W-ot ki fogja-e bírni?
(#) Action2K válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

A tölcséres miért nem tetszett? Az nem piezó.
A hangváltó tekercsei elég vastagnak néznek ki. Hány voltosak a kondik?
(#) gabor128 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

50V-os
(#) Lacko12 hozzászólása Feb 23, 2013 /

Sziasztok!
Hangsugárzó építés előtt állok, és a ládához nézegettem falemezeket.
És az a kérdés merült fel bennem hogy vajon minden fafajtából készült falemez megfelel audio célokra?
Gondolok itt bükkre, vagy fenyőre, vagy inkább csak a megfelelő megmunkálhatóság a szempont?
Azért nem mdf-el próbálkoznék most mert azt utána furnérozni kéne, a felsoroltakat pedig maximum csak pácolni és lakkozni, csiszolás után.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Action2K válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Szia!
Nem csak a megmunkálhatóság, hanem ár is szempont egyeseknél. De látom, nálad nem. Ha viszont a megmunkálhatóság sem akadály nálad, akkor bejön a harmadik szempont, a merevség. Azaz, hogy mennyire fog rezonálni maga a doboz. Minden anyagnak más és más, ami beleszól a végleges hangképbe. Hogy neked melyik tetszik, azt csak próbálgatással tudnád kipróbálni. A kérdés az, mennyire vagy szőrszálhasogató.
(#) Action2K válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Simán kibírja.
(#) Lacko12 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Szia!
Az ár egész baráti a bükkből egy 1200X300X18 mm-es vastagságú darab 2.800Ft környékén van.
Csináltam már pár hangsugárzót így némi tapasztalatom van már.
Most egy pár bassreflex polcsugárzó van elképzelőben (Visaton Alto 1) és ehhez már mindenképpen lakkozott szép külsőt szeretnék nem festettet ezért is kérdeztem rá a fafajtákra, mivel még állítólak páran a csavarokat is kihallják a dobozból.
Viszont köszi szépen a segítséget így akkor biztos hogy bükk lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) Action2K válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

A baráti ár nézőpont kérdése. Egységár: 7 775 Ft/nm, az MDF 3 500 Ft/nm, a bútorlap 2 800 Ft/nm, a faforgács (natúr pozdorja) 1 700 Ft/nm.
Ha kész lesz, szívesen látjuk a fotóját.
(#) Lacko12 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Igen azt elfelejtettem odaírni hogy mihez képest kedvező.
Köszi szépen a segítséget, ha elkészült mindenképp rakok fel képeket.
Köszi mégegyszer is.
(#) szamóca válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

A rétegelt nyír sem rossz.
(#) lamalas válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 24, 2013 / 1

Idézet:
„És az a kérdés merült fel bennem hogy vajon minden fafajtából készült falemez megfelel audio célokra?”

Mindenfele fafajtabol lehet kesziteni dobozt, de nem mindegyik optimalis audio celra. Celszeru feldolgozott lemezekbol epiteni dobozt amik kozul audio celra az egyik legjobb a retegelt lemez. Ez azert is jo lehet szamodra mert ha vigyazol a doboz kulso feluletere akkor nem kell furnerozni, a kulso kezelo anyagok (igeny es izles szerint) kozvetlenul felvihetok a feluletre. Sokan a retegelt lemezt annak "csikos" keresztmetszete miatt nem szeretik pedig a vegso latvanyba ezt is bele lehet tervezni (lasd csatolt kep - csak reszlet a teljes hangsugarzobol).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Action2K válasza lamalas hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Kézenfekvő és szép megoldás. Részemről az a baj vele, hogy a környékünkön nem szabnak rétegeltet, hanem csak az egész táblát adják egyben. A másik gondom vele, a precíz, méret pontos, 45 fokos vágás. Te ezt hogyan csinálod, vagy csináltatod?
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Lacus! Ez egy lapszabászatban nem gond. Ott simán beállítható precízen a vágóasztalnál a tárcsa dőlésszöge.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia Ákos!
Lenne egy kérdésem. Vettem egy hangdobozpárt, és gondolkodom milyen magasat rakjak bele.
Neked milyen a tapasztalatod DX25TG-09-04-el, ill. az SB acoustics magas hangszóróival? Ez utóbbiak a frekiátvitelük alapján nagyon jónak tűnnek kétutas rendszerben, de a DX mellett meg az ár szólna. Szerinted?
(#) Action2K válasza szamóca hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Tudom, de mint írtam:
Idézet:
„a környékünkön nem szabnak rétegeltet”
És ezt értsd olyan 40-50 km-es környéknek. Persze, ha lenne asztali körfűrészem, ráadásul mozgó asztallal... akkor nem lenne gond.
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

(#) Action2K válasza szamóca hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Nem, de még Dorogon sem. Táton az egomi nagy boltja van. A környező falvakban sehol nincs szabászat. Talán Vörösvár, de az már 60km oda vissza, ezt kétszer megtéve, szorozva az üzemanyagárral, cirka 3-4 ezer csak a szállítás. Ebből az árból már MDF-ből szinte kész a két kis (40-50literes) dobozka. Ja és hazafelé menet elintézek mindent, csak egy utcasarkot kerülök.
(#) elektrorudi válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

A legolcsóbb mindíg szerszámot venni! Sose árt, ha van otthon körfűrész, dekopír, gyalu, felsőmaró. Fémmunkákhoz: fúró, sarokköszörű, hegesztő. ...és persze kéziszerszámok: lemezolló, élhajlító stb. Az emberre mindíg hétvégén jön rá a "csinálhatnék" és valóban: sokszor a szállítási költségből kijönne egy új szerszám.
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Viszont ilyen precíz 45°-os vágásokhoz, illesztésekhez, már nem barkács kategóriájú asztal kell, és hat számjegyes összeg meg nincs mindenkinek gépre.
(#) Action2K válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Élhajlítón kívül minden van a felsoroltakból, persze márkásak. De ahogy Szami is írja, a pontosságuk kedvéért nincs egy nullám sem az áruk mögé. Barkácsolni jók, de precíziós munkákra nem. Viszont kicsit átmentünk a szerszámok felé.
(#) Lacko12 válasza lamalas hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Köszi szépen mindegyikőtöknek a segítséget ha kész lesz az erősítőnek a doboza nekiállok a hangsugárzóknak is.
Köszi még egyszer.
Következő: »»   448 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem