Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   375 / 1210
(#) adams007 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Köszönöm, közben megoldódott a probléma. Kiderült nem is az EEPROM írással van gond, hanem elírtam valamit máshol.
(#) Kovabe hozzászólása Feb 28, 2013 /

Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy van egy 12F508 vagy 509-es Picem amit szeretnék kiolvasni és nem udom hogy kárt tudok e tenni a programban egy olvasással ha pl kodolva van?
(#) tom75 hozzászólása Feb 28, 2013 /

sziasztok!

Mi a különbség az LCD_out() és LCD_chr() parancs között mikor kell egyiket és mikor másikat használni?

Kösz
(#) nedudgi válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Ha Pickit, vagy megbízható programozó, akkor nem árthatsz a programnak - csupa nullát kapsz védett kódú program kiolvasásakor.
(#) Kovabe válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Köszi, pickit2 clone-om van, azzal akkor mehet a dolog?

Elméletileg igen. A lényeg, hogy ne próbálj semmi trükköt. Ha megy, elsőre, akkor jó.

Ok köszi. Igazábol azért vagyok ilyen bizonytalan mert most érkezett angliábol és 8000Ft volt a cucc amit szeretnék másolni,

Akkor boritékolom az eredményt - csupa 0 lesz.

A boritékot kinyithatod, ha az volt benne hogy codeprotect kkortalált sülyedt. De sikerült volna akkor az sokat jelentett volna szmomra. Ha nem tettem tönkre akkor nincs baj. Legalább megprobáltam, köszi a segitséget.

Ilyen áron egy ekkora program csak kódvédett lehet....
(#) pjg válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Nekem is ma jött meg egy AVR ATMEGA. Felprogramozva az LCFesR programmal. Nem is gondoltam kiolvasni, nincs is mivel. Ennyit megér nekem a program, ezért vettem meg. Remélem nem fogok csalódni benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) tom75 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Szia!

Nagyon köszönöm eddigi segítségedet.

Jó úton haladunk már jó a kijelzés kiírja az értékeket mérő üzemmódban is és a beállítást is megőrzi, be kell állítani.

Annyi viszont van nem tudom, hogy az program hiba e, hogy a kondi kapacitást méri, de az esr érték az nulla azt nem tudom mérni.
Szerinted ez program hiba?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) svandras0404 hozzászólása Feb 28, 2013 /

Üdv Mindekinek
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Alfa num kijelzőt (ew162g0ggly) szeretnék használni 16f887 pic-el , de úgy jártam, hogy inicializálás (8 bit) után nem történik semmi.
Ha a multi méter mérő hegyével hozzá érek a kijelzőn a földhöz vagy +táphoz vagy kontraszthoz ami 1k-val van földre huzva akkor meg jelenik a kurzor és szépen villog ahogy kell.
A multi m ilyenkor nincs bekapcsolva és a másik mérő kábel sincs sehol csatlakoztatva az áram körhöz.
Sajna minden bekapcsoláskor meg kell érinteni a 3 pont közül valamelyiket csak akkor működik, ha ez megvan utána nincs gond mig ki nem kapcsolom.
Már kicseréltem a vezetékeket át forrasztottam az egészet, tettem 100nf kondit a kijelzőn a táp és a föld közé.
Kicseréltem a kijelzőt is, de semmi nem használ.
Probáltam dibuggolva és rátöltve külön tápról (stab, szűrt +5V) mert az USB 4,8v-ot mértem hátha az a gond ,de így se jó.
Scópon néztem, de a 40-60 mV-os föld pattogáson kívül nem látok semmit.
Azt néztem, hogy amikor hozzá érek mi történik, de nem látok semmi többet ennél.
Légyszi segítsetek tanácstalan vagyok.
Előre is köszi.
(#) mohapower hozzászólása Feb 28, 2013 /

Sziasztok!
Egy napelemnek a leadott áramát szeretném mérni pic-el, és egy árammérő sönttel. (vagyis az ellenálláson eső feszültséget). A problémám az, hogy az ellenálláson ugyan kis feszültség esik, de a pic-re ügye mégse köthetem, mivel kb 20V van az ellenálláson(napelem feszültsége).
Valaki tudna esetleg segíteni abban, hogy ezt hogyan tudnám a pic-hez illeszteni, illetve valami más módon mérni az áramot?
Köszi előre!
(#) pjg hozzászólása Feb 28, 2013 /

(#) kissi válasza mohapower hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Szia!
A két rendszernek ( PIC-napelem ) lehet egy közös pontja ( pl. az ellenállás egyik lába ), ha ezt veszed viszonyítási pontnak ( GND ), akkor kis ellenállás feszültség ( < 5V !) alatt simán mérheted ! Biztonság kedvéért esetleg lehet zeneres védelmet is beiktatni ( ha valamiért rá kerülhetne nagyobb feszültség, pl. a terhelés átmegy rövidzárba!) !
Steve>
(#) bbalazs_ válasza mohapower hozzászólására (») Feb 28, 2013 / 1

A fold ele tedd azt a kis erteku ellenallast (sontot), mondjuk (az aramtol fuggoen) kb. 1-0.1-0.01 Ohmot es az azon eso feszultseget egy egyszeru muv. erositovel felerositve a kivant tartomanyba maris merhetsz akar 0-5V kozott is. A bemenetet celszeru egy zenerrel vedeni azert (tutti ami fix). En ugy szoktam, hogy potival belovom a kb erositest, aztan fix ellenallasokkal beforrasztom.
Talan azt mondani sem kell, hogy a PIC referenciafeszultseget stabilizalni kell es a foldeket kozositeni egy ponton (celszeruen a sont foldpontjaban).
(#) kly válasza mohapower hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Mondjuk egy ilyen modul is jó megoldás lehet a méréshez. Nem kell sönttel és erősítővel bohóckodni.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) icserny válasza Beles hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Nem mondtad, hogy HID bootloadert is fabrikáltál hozzá? Ha nem, akkor a Hardwareprofile - FSUSB.h (vagy aminek átnevezted) állományban hatástalanísd (tedd kommentté) az alábbi sort!
Idézet:
„#define PROGRAMMABLE_WITH_USB_HID_BOOTLOADER”

Ezen kívül (ha nem a HID bootloadert használod, akkor) ne az rm18f4550 - HID Bootload.lkr linker állományt használd, hanem a gyárit.
Idézet:
„azt írták, hogy a config biteket is át kell állítani”
Ezt nem gondolnám, inkább a Hardver profil állományt bogarászd át!
(#) Beles válasza icserny hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Hmm, megnézem amiket írtál, habár már működik! Nincs benne bootloader amúgy úgy tudom. Még eléggé az elején vagyok ennek a dolognak, csak 1-2 napja foglalkozom vele.
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!

Egy technikai jellegű kérdés.
Adott egy 12F683 PIC. Ennek a 4-es lába az MCLR, GP3 jelölésű csak bemenet. Kérdezem, hogy ha erre a lábra egy mikrokapcsolóval bemeneti jelet adok, és (ha már egyébként Vdd-re fel van húzva, mert azt kell) Vss-re kapcsolom, ezzel resetelem a processzort, vagy feldolgozza mint impulzust?
Én úgy értem, hogy ha ez a funkció ki van kapcsolva config_bitből (MCLR_OFF) a programozáskor, akkor azt fogja csinálni amit szeretnék.
Köszönöm a segítséget!
Zsolt
(#) mps válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Igen.
(#) gaspar_zsolt válasza mps hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Köszi!
(#) tom75 hozzászólása Márc 2, 2013 /

Assemblerben milyen módon lehet az Omega és Micró jeleket megjeleníteni LCD-n?
Köszi
(#) vicsys válasza tom75 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

LCD Custom characters kulcsszavakra keress rá.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Ezt most nem értem.
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

3 micro.t is talált az lcd ben
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) vicsys válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Basszus, ez kemény volt! Köszi a rávezetést...!
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Szerencse hogy az omegára nem keresett rá !Talált volna vagy 30 Kóbor-t
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) icserny válasza tom75 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Idézet:
„Assemblerben milyen módon lehet az Omega és Micró jeleket megjeleníteni LCD-n?”
LCD karaktergenerátora válogatja. Nálam 0xE4 a "mű" és 0xF4 az "Omega" karakterkódja.
Következő: »»   375 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem