Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   898 / 1388
(#) atiotezer válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Ebben a topikban valahol le van írva, az egész. Részletesen. Én is itt olvastam annak idején. Lehet át kell lapozni 50 oldalt is, de megéri azt a fél órát rászánni.

Én a leggagyibb Tescós laminátort használom. 4éve 1700Ft. volt a Tescóba.
Raktam bele egy kapcsolót amivel a fűtést le-lehet kapcsolni.
Hidegen átküldöm egyszer, majd utána mikor felmelegedett 5-ször átengedem rajta.
(#) pjg válasza atiotezer hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Na! Én is hasonlóképpen csinálom.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

OK. Ha nagyobb mennyiséghez kell, akkor megér(het)i legyártatni a filmet, de ha a sima papír bevált, akkor jó, annál olcsóbb megoldás nincs.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Igaz, ilyen esetben megérné a filmgyártatás. Én inkább kerülöm, nem szeretek vele foglalkozni, sok pacsálás, panelonként kb. 200 furat. Biztosabb minőséget produkálnak a nyákgyártók.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ez kétségtelen tény. De akkor hol marad az "élvezet"?
(#) havranarpi válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Sikerült sokadjára szépen megcsinálni a laminálást és az világítási időt is sikerült belőni.
Mostmár csak 1 kérdésem ,merült fel.
Ha van egy 2 oldalas panelem és mind a 2 oldalára került Lötstop akkor a felső oldalra el tudom készíteni Dry-ból a beültetési rajzot?
Azaz Ráragadna a Dry a Lötstopra?
Illetve előhívható lenne -e?
(#) gyengus hozzászólása Márc 16, 2013 /

Ilyenkor meddig kell a napon világítani a fényérzékeny panelt?
Igazából nem tudom, meddig volt ott, mert kétszer is visszatettem, ugyanis az előhívó (TN140) nem szedte le rendesen a fényérzékeny réteget. A panel fele majdnem változatlan maradt. A nyák lemez leírása szerint kék vagy zöld színűnek kell lennie a megmaradó fólia területnek. Ezzel szemben nagyon halvány sárga volt.
A fény kevés, vagy én rontom el valahol?
Az előhívót a leírás szerint csináltam: 1 rész TN140, 9 rész ioncserélt víz. És mozgattam miközben benne volt a panel.
Amúgy pont besüt az ablakon a nap, azért gondoltam, hogy most megpróbálom.
(#) niedziela válasza gyengus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Idézet:
„Ilyenkor meddig kell a napon világítani a fényérzékeny panelt?”

Úgy Április 18. reggel 9-ig
(#) kokozo válasza gyengus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szia!
Nálam ez a 9:1-es keverési arány sose működött, inkább 5:1 -el.
(#) havranarpi hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!
Ma végre elkészültem a Dry fólia -Lötstop fólia kipróbálásával.
A sulimba kellett egy munka és ha már adott volt a Dry és Lötstop kipróbáltam.
A dry-al nagyon nehezen bántam nem sikerült sosem belőni a pontos világítást vagy homályos lett és nem sikerült leoldani a nem kellő részeket.Vagy lejött mind.
16-szor gyártottam újra a két oldalas nyákot a végén ,már kicsit dühített.(Csütörtöktől máig)
Végül megcsináltam a kétoldalas nyákot P20-al és tettem rá Lötstop fóliát.
Mi a véleményetek ahhoz képest ,hogy most csináltam először kétoldalas nyákot és Lötstop maszkot?
(#) kaqkk válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Egészen jó lett. Hol vettél lötstop fóliát ?
(#) BarnaPili válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Kezdetnek nagyon jó.Egy pár helyen viszont a vezetékek közel mennek a fölső oldalon a furatokhoz.A Dry-t én (annak ellenére hogy van UV LED-es levilágítóm) egy sima kompaktfénycsöves asztali lámpával világítom le,mivel a nyomtatóm nem ad elég sötét nyomatot.Igaz,így negyed óra de legalább 10 perc.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Ez a munka része, sorozatgyártás, sok éve, de hobbiból nyákkészítés sem szeretem.
(#) kameleon2 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Szia! Maga a gyártás még finomodhat, nem rossz. Nekem inkább a nyák vonalvezetése zavaró. Ha már kétoldalasra csinálsz egy panelt, kerülni kellene a sok feleslegesen tekergő vonalat. Én sokszor felülbírálom a tervező programot, mert néha jobb egyoldalasra megtervezni a panelt és az átkötéseket átvinni a másik oldalra. Sokkal rendezettebb és logikusabb lesz a végeredmény, rövidebbek a vezetékek. Ha pedig túl sűrű a panel, akkor külön, külön is átnézem az oldalakat, a másik layer és a beültetett alkatrészek kikapcsolásával. A fóliacsík szélessége is szemre kicsit karcsú, bár nem tudom, mire készült a panel. Hiányolom a teliföldet is a másik oldalról. Tény, hogy akkor lenne már csak szebb az eredmény, ha a furatok is cnc-vel készültek volna. Ettől eltekintve jobb mint amit én tudnék itthon csinálni .
(#) havranarpi válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Köszönet a BarnaPili-nek a Fóliákért.
A Dry-t kb mennyi ideig kell világítani 2 db 6w-os BLB csővel?
(#) szSzilard hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!

Kétoldalas nyáknál hogyan tudom elérni, hogy a két fólia pontosan egymással szembe legyen?

Köszönöm.
(#) havranarpi válasza szSzilard hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Kinyomtatod
ÉS egy kis tasakot formázol belőle amit összeragasztasz 3 oldalon.
A nyíláson pedig becsúsztatod a nyákot.
(#) emmzolee válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

3 perc tökéletes hozzá!
(#) maestro hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!

Nyák fólia szakadásának orvoslására tudna valaki ajánlani valami jó ragasztót ami bírná a forrasztást is és nem válna fel?
(#) pjg válasza maestro hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Kicsit hűvösebb páka.
(#) maestro válasza pjg hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Bocs, de ez nem válasz.
Biztos létezik valami hőálló ragasztó ami bírja az olyan 300°C-ot. Nekem csak egy nagyon pici területet kellene leragasztanom, pontosabban egy olyan 3x1 mm-es forrsávot aminek a végéhez egy smd csatlakozó (mini USB) kerülne és elég nehezen hozzáférhető, szóval lehet hogy elsőre nem sikerül beforrasztanom rendesen és nem biztos, hogy a fólia kibírna még egy csatlakozó kiszedést. A fólia másik végéhez, pedig egy nagyon pici smd ellenállás csatlakozik (ez még 1mm-nél is kisebb), szóval átkötni nem tudom, sőt mi több lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) pici válasza maestro hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Akkor szimplán drótozd be.
Ha van is ilyen ragasztó, pár ezret nem biztos hogy szánnál rá.
Az ellenállást meg lecserélheted nagyobbra, ha azt könnyebb forrasztanod.
(#) havranarpi válasza pici hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Talán ezekkel :
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) maestro válasza pici hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Írtam, hogy nem tudom bedrótozni, átkötni, nincs annyi hely a forrsáv és az ellenállás között. Meg nem is szeretném így megoldani. Azt az ellenállást meg szerintem lehetetlen kiforrasztani forrólevegős páka nélkül (a forrasztást sem lehet rajta látni).
Ha olyan 1000Ft környékén lehetne erre a célra kapni ilyen ragasztót, akkor még annyit rászánnék, mert jó lenne későbbre is.
Na mindegy, nem lettem okosabb, megpróbálom beforrasztani így a csatlakozót, hátha sikerül elsőre jól megcsinálni és nem kell majd újból kiforrasztani. Bár még nem tudom, hogy kezdjek hozzá, mert a csatlakozó lába teljesen lefedi a forrsávot. Lehet a csatlakozó lábát kellene ónnal befuttatni előbb és úgy hátha nem zárja rövidre az ón a lábakat.

havranarpi: ez csak 80°C-ig jó és szerintem felvállna a fólia ha megpróbálnám kiforrasztani. Meg egyébként is ilyen helyre jobb szerintem ha nem vezet a ragasztó.
(#) eyess válasza maestro hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

A csatlakozót ón szívó harisnyával letudod könnyedén szedni , persze körültekintően nem neki menni mint az úthenger .Leszedés után megtisztít Nem tudni mi okozta a nyák tönkre menetelét , és mennyire sérült .
Az usb csatlakozót miért kell kiszedni gondolom a vezetősávok ettől elfelé mennek , vagy alatta ?
Nos ha hosszabb távon szakadt a dolog, akkor ez fólia kábellel megoldható , de ha csak megrepedt , vagy megszakadt valahol a vezetősáv , akkor az könnyedén áthidalható pákával.Nem tudom , mert sokat nem írtál a nyákról , de gondolom lötstop kezelt , akkor ahol szakadt ott meg kel tisztítani először , csak egy vezető sávot addig a lötstop nem engedi a többivel összefolyni .Ha már egy kész , azt leragasztani /szigetelő szalag is megteszi , ha más nincs/ a következő vezető sávig , és így tovább amíg van szakadás.
Egyébként húzóforrasztással függőleges helyzetbe állítva a nyákot egy menetben meg lehetne csinálni , de ehhez jó kéz kell , és forrasztás elősegítő szerek.
(#) maestro válasza eyess hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

A régi csatlakozót nagy nehezen már kiszettem (csak pár órát vett igénybe, hogy szakadás nélkül letudjam szedni), most újat teszek bele, mert a régi sehogy sem akart már érintkezni. A nyák akkor sérült meg mikor először vettem ki (most másodjára vettem ki), akkor még nem volt annyira rossz a csatlakozó, csak a gyári forrasztás vált el (nem tudni hogy), de most már elég görbék a belső érintkezők is, így inkább lecserélem.
Szerencsére nincs elszakadva, csak felvált egészen a következő pici smd ellenállásig, ezt akarom vissza ragasztani, hogy ha netán cserélni kellene mégegyszer a csatlakozót. És mint írtam olyan 3 mm hosszúságban vált fel a fólia, és ha ez elszakad, akkor nincs az az ember, aki az smd ellenálláshoz tudna forrasztani egy kis vezeték darabot.
Húzóforrasztással nem biztos, hogy menne mert a csatlakozó lába teljesen eltakarja a pad-eket.
Na majd megoldom valahogy. Köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
(#) kaqkk válasza maestro hozzászólására (») Márc 18, 2013 / 1

(#) sastas01 válasza maestro hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia!

Nem lehet, hogy ilyet keresel? Forrasztásálló, és ragad is. Persze ajánlott vakeráról, vagy íbéjről venni, mert itt horror ára van(íbéjen ugyanez kb 5-800 Ft)
(#) marshallplast hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!

Nem tudnátok nekem ajánlani valakit aki meg tud csinálni nekem egy nyáklapot kimarva furatokkal?
Ez a link itt van egy MM2001.doc amiben a 12-13 oldalon van a nyák mintája. Elvileg csak ki kell nyomtatni, le világítani, előhívni és ki marni. Nekem nincsen nyers nyákom, se vaskloridom de főképp legalább 27 éve nem találkoztam a nyáklapfúrómmal és e nélkül bajos lenne meg csinálni.
Tudnátok nekem segíteni? Lehet elég lenne valahonnan egy kétoldalas nyák ami kb 15x10cm mint a képen, meg egy kis gyorsmarató folyadék de nem tudom hol lehet venni ilyet. A szomszédom szitanyomó, így emulzió és fotolakk van, csak a többi nincsen.
Hopp majdnem le maradt a link:
http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/elec/mm2001/fichiers/mm2001.zip
Köszönöm előre is! Üdv Csabi
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) sastas01 válasza marshallplast hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia!

A linket nem raktad be, így nehéz bármit is mondani.
Nyákot tudsz venni boltban, vagy Attila86 fórumtárstól, ha van neki.
A fotolakk azért kell bírja a maratóanyagot, és tapadnia kell a rézre is. A maratóanyag Vasklorid is lehet, de akár hidrogén peroxid és sósav keveréke is(illetve van egy harmadik anyag is aminek fejből nem tudom a nevét).

Akár én is megtudom csinálni(vagy segíteni, az elkészítésben), de ezt privátban illik rendezni.
Következő: »»   898 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem