Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
Lapozás: OK   8 / 18
(#) nedudgi válasza Stone C hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Nekem úgy tűnt, hogy anyagi okokból a hozzászólásaidban említett bontott LEDekkel akarod kivitelezni a projektet. Ha mégis lehet szó LED beszerzéséről, akkor - figyelembe véve, hogy pisztolypákával dolgozol - 'piranha' tokozású Nichia NSPWR70CS típust javaslom. Igaz, a látószöge csak 80fok, elég jó hatásfoka van (137lm/W 20mA áramnál 8 lumen). Ez a hatásfok még a nagyteljesítményű LEDek között is elfogadható érték.
A kérdésed nem jó, mert minél nagyobb árammal terhelsz egy elemet, annál kisebb a kapacitása. Jobb lenne, ha azt adnád meg, mekkora üzemidőt tartasz elfogadhatónak. 2 LED (20mA) esetén akár 20 óra (4Wh) is lehet, míg 20 LEDdel(200mA) 1 óránál kevesebb (2Wh).
(#) Stone C válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia! azt hiszem már a kérdésekből is kiderült hogy nem vagyok profi a szakmában valószínűleg ezért is kérdezek hülyeséget, vagy legalább is rossz fele gondolkodom. minden esetre köszönöm a tanácsokat és mivel kezdem kapizsgálni , hogy ez nem is egyszerű dolog lehet hogy átgondolom még egy párszor bár írtad ,hogy "2 LED (20mA) esetén akár 20 óra (4Wh) is lehet, míg 20 LEDdel(200mA) 1 óránál kevesebb (2Wh) " ebből kiindulva ha egy akku 400mA akkor 40LED kb 1 órán át működne és ez nekem elfogadható lenne. ( Vagy megint hülyeséget beszélek? ) Otthoni fotóhoz van egy elosztóm LED világításhoz (ez az) ebbe 6X14 LEDes egységet tudok csatlakoztatni és ennek már elégségesnek tűnik a fénye is, csak ez elég helyhez kötött.
(#) Stone C válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia! megnéztem a képeket , nekem a paprika kifejezetten tetszik meg az a tálka tetővel.
Ezt a LEDes dolgot én egy nikon d60-ra találtam ki 18-50 obival meg makro lencsékkel.
persze ez nem profi megoldás de kezdésnek talán jó lesz.
(#) nedudgi válasza Stone C hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Nem, ha egy akkumulátor 400mAh, akkor az azt jelenti, hogy 20mA árammal terhelve 20 óra alatt merül le. Tízszeres árammal terhelve nem tizedannyi ideig, hanem inkább huszadannyi ideig működik. Ez ez érték csak becslés, mindössze érzékeltetni szeretném vele a valóságot. Ráadásul ahogy merül, a feszültsége folyamatosan, nem lineárisan csökken.
(#) Stone C válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Na akkor ma is tanultam valamit
(#) rettung hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!

Remélem nem zavarok senkit. Csak egy kérdést szeretnék feltenni nektek. Egy modell autóba szeretnék 4Ledet beépíteni. 2fehér, 2piros (fényszoró, és féklámpák). Feszültségforrásként, egy 9V-os elemre gondoltam. De nem tudom hogyan kell kiszámítani az előtét ellenállások értékét. Nem tudom mit jelent az ajánlott programban az áramerősség megadása. Ez a Led sajátossága(max terhelhetősége), vagy ez egy áramkörben lévő érték(ami függ a ledek számától, a feszülségtől, stb.)? És ezt követöen hogyan kell bekötni a Ledeket, sorba, vagy párhuzamosan? Remélem nem tartok fenn senkit, és előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Áramerősségként az áramkörben konkrétan elvárt értéket kell megadni. A megadott érték nem lehet nagyobb, mint a LED terhelhetősége. LEDeket, pláne különböző színűeket nem szabad párhuzamosan kötni. Elemet, vagy akkumulátort fogsz használni?
A 9V elem mérete volt meghatározó az áramforrás kiválasztásakor?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) rettung hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!

Igen, a 9v-os elem mérete pont megfelelő, és így a töltéssel sem kell bajlódnom, ha akkumlátort használtam volna. Ha lehetne készítenél nekem egy egyszerű "hevenyészett" kapcsolási rajzot erről?
Akkor meg tudnám csinálni, és méréseket is végezhetnék, hogy megértsem pontosan, mi, miért van úgy.
Előre is köszönöm! Üdv.!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

A legegyszerűbb megoldás - ha 2-2 piros és fehér LEDről van szó - hogy sorba kötsz egy pirosat egy fehérrel, és egy 220-390 Ohm ellenállással sorba kötöd. Két, vagy több ilyen mehet az elemre. Magasabb ellenállásérték hosszabb üzemidőt eredményez. A piros LED körülbelül 2.0V, a fehér 3.0-3.2V, a kettő összege 5.2V. Az üzemi áram 10-20 mA, a fényigénytől függően, az elterjedt 5mm átmérőjű LED esetén. A segédprogramok között ott van a kapcsolás. Egy 9V elem körülbelül 10-20 óráig működtetheti a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) rettung hozzászólása Márc 18, 2013 /

Szia Nedudgi!

Köszönöm a segítséget! Szóval, ha jól értem akkor sorba kötök egy egy fehér, egy piros ledet(én 3mm-re gondoltam), és egy ellenállást(az számít, hogy az ellenállást a led elé, vagy mögé kötöm, szóval az anódra, vagy a katódra?). És ezt ugye megismétlem kétszer, és ezt a két sort már párhuzamosan kötöm az elemre? Még azt szeretném megkérdezni, hogy az ellenállás egy kapcsolásban pl. ebben, a feszültséget szabályozza, csökkenti, vagy az áramerősséget csökkenti? ez lehet, hogy hülye kérdés, de én tényleg nem tudom. Meg még egy kérdés! :Van egy régi mobil töltőm, és ha jól tudom ez nem is töltő, hanem egy kis tápegység. Szóval végül is ezzel is megtudnám oldani a ledek üzemeltetését 220V-ról? De ez biztonságos, nem melegszik túl a tápegység mondjuk 168 őra üzemeltetés után? Ja, és még egy utólsó kérdés: ha nagyobb értékú ellenálást rakok bele, akkor azt mondtad, hogy hosszabb üzemidő lesz, de gondolom a led fénye is kisebb lesz?

Küszönöm! Üdv.!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia! Jók a feltételezéseid, az alkatrészek sorrendje mindegy, a lényeg az, hogy az áram mindegyiken keresztül follyon. Az ellenállás az áramerősséget korlátozza, csökkenti. A telefontöltőt használhatod tápegységként, főleg, ha transzformátoros. A folyamatos üzemről nem lehet nyilatkozni kép nélkül, csak valószínűsíthető, hogy menni fog. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, hogy bedugod a konnektorba. Ha kibír egy-két órát jelentős melegedés nélkül, valószínűleg menni fog, mert ez a négy LED és az ellenállások egy telefon töltéséhez képest elenyésző terhelést jelentenek. Műszer nélkül azonban sok fejvakarást igényel a beállítás, de nem lehetetlen, csak kell hozzá egy marék ellenállás. Nagyobb ellenállás csökkenti a LED fényét, de kisebb lesz a fogyasztás .
(#) rettung hozzászólása Márc 19, 2013 /

Szia!

Köszönöm, a segítégedet! Holnap megveszem az alkatrészeket. Az ellenállásból ugye elég a 0,25W-os teljesítményű? Nekem van műszerem. nincs semmilyen végzettségem, csak érdekel a téma. Ha készen leszek majd küldök róla fotót. De addig még lehet hogy jelentkezem, valami problémával!
Köszönöm!

Üdv.!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Elég a negyed wattos ellenállás is.
(#) rettung hozzászólása Márc 20, 2013 /

Szia! Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségedet. Összaraktam a ledeket 330Ohm-os ellenállással. Így is nagyon szép fénye van.De sajnos támadt egy kis problémám. A 9V-os elem nem fér a modellbe.(ez elég amatőr dolog volt a részemről) Úgyhogy azt hiszem kénytelen vagyok maradni a telefontöltős verziónál. Lgeközelebb hazahozom az öltözőmből, mert a munkahelyemen van, és akkor rémérek mekkora a kimeneteli feszültsége. gondolom onnantól kezdve hasonló az eljárás, mint ha egyszerű telepet használnék. Említettél valamit ezzel kapcsolatba, hogy a tültő transzformátoros-e? Ezt honnét tudhatom meg?
Köszönöm!

Üdv.!
(#) laszlokunstar válasza rettung hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Ha be szeretnéd tenni a modellautóba, akkor nem telefon akkumulátorra gondolsz? Ha igen, akkor a kalkulátorban 4V körüli feszültséggel kalkulálhatsz.
Egy telefontöltő a 230V-os hálózathoz csatlakozik, köldökzsinórral meg nem tudna menni szerintem az autód.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) rettung hozzászólása Márc 22, 2013 /

Szia!

Ne haragudj, de akkor rosszúl fogalmaztam. ez egy autó modell/ makett(nem is tudom melyik a helyes).Fém autó, de a vitrinbe fogom tenni.Én így értettem. sorry
Köszönöm

Üdv.!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

A súlya alapján egyértelmű. Ha transzformátoros, akkor van benne anyag (vas) . Például a Nokia kocka alakú töltője ilyen.
(#) Stone C hozzászólása Márc 24, 2013 /

Sziasztok Mindenkinek!

Bocsi mindenkitől,hogy ide írok de nem találtam alkalmasabb fórumot ,meg aztán innen már kaptam tőletek nagyon sok segítséget.
lenne egy pár kérdésem: az általam feltett képek alapján valaki meg tudná mondani ,hogy ezek a LEDek milyen típusúak , hol tudok utána nézni és létezik e más színben és méretben is? ( ez 5mm és azt hiszem meleg fehér )

Előre is köszönöm a válaszokat!!
(#) nedudgi válasza Stone C hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

A Hobbielektronikánál valóban nincs alkalmasabb fórum, de talán az Ez milyen alkatrész? topik témájában közelebb áll a kérdésedhez.
Az ebay kínai eladói straw hat LED-ként emlegetik ezt a toktípust. Létezik egyszínűben és RGB-ben is. A 4.8/ 5mm biztos, 3mm méretben hirdetik, de képet még nem láttam.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Stone C válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Sziasztok! (modinak)
köszi a kiigazítást ez nem figyeltem a következő kérdéseket akkor oda írom.

nedudgi: Köszönet a gyors válaszért megnézem a neten azt amit írtál. ez a led egy GU10-es ledes izzóból szedtem ki csak az volt a gondom hogy nem találtam a típusát.. Erről képet teszek fel a modi által ajánlott oldalra kérlek nézd meg hátha ad még valami ötletet.
(#) rettung hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!

Mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Szia Nedudgi! Köszönöm, a segítségedet, bocsánat egy kicsit eltűntem, mert sok dolgom volt. végül az adott modellbe nem építek világítást, de az ötlet nagyon megtetszett, úgyhogy előbb-útobb valamelyikbe úgyis beépítem majd. Amúgy leblankoltam a töltő végét 5,1V-os a kimenet, az van a töltőre írva, hogy 450mA( ez gondolom a megengedet legnagyobb terhelése). Szóval most ezzel próbálkozom, nem mindig van időm, de majd kialakul. Szóval mégegyszer köszönöm az eddigi segítségedet.

Üdv.!
(#) bzumi hozzászólása Ápr 19, 2013 /

sziasztok egy igen egyszerű kérdést tennék fel: táp: 12v dc, sárga led nyitó: 2.18v, darab: 45 led. kötés: vegyes kötés. a kérdés hogy mekkora ellenállás kell elé, mert beraktam egy 5,6R 2W, de ez melegszik és nem is add akkora fényt leírná kérem valaki hogy mekkora ellenállást tegyek a ledek elé? előre is köszönöm a választ

vegyes.jpg

(#) nedudgi válasza bzumi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Minden egyes LED sorozathoz tegyél külön ellenállást. A teljesítményveszteség ugyanannyi marad, de a több ellenálláson jobban eloszlik. Melegedés mindig lesz, nincs mese. Remélhetőleg boldogulsz az itt levő tervezőprogrammal. Ha 12V tápod van, akkor háromnál több sárga LEDet is sorba köthetsz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) bzumi válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Ez a program hülyeséget számol, meg ezt 1 ellenállásból kell megoldanom, hisz a kék lednél működik és abszolút nem melegszik semmi. 48db kék led elé egy 5.6 2W ellenállást és semmi pánik.. de sárgák már rinyálnak érte

A program jól számol, ha jó adatokat kap. A kék és sárga nyitófeszültsége kicsit eltér. Miért egy ellenállással kell megoldani?
(#) bzumi válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

mert már minden ki van marva, be van ültetve csak ellenállás kell amúgy ez a hiba üzenet, lásd a képet

rossz.jpg

Igen. Nincs mese, 45 sárga LEDhez 99 Voltnál nagyobb feszültség kell.
(#) bzumi válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 1 /

teh, ezt a választ te se gondoltad komolyan most most írtam neked hogy 48db kék lednél 5,6R 2w ellenállás van téve és 12v a táp.. akkor nehogy valaki kitalálja hogy 45 db led nem megy 12v-ról jó hogy nem azt írtad hogy dugjam be már a 230-ba
(#) Norberto válasza bzumi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Márpedig 45 db LED-et, ha sorba kötsz, akkor nedudgi-nak van igaza...

Kicsit gondold át, mit és hogyan is akarsz kötni és úgy biztosan jól van-e...

Olyan magyar szó pedig nincs is, hogy: "teh"
(#) nedudgi válasza bzumi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 / 1

Figyelj egy kicsit oda a helyesírásodra! Ha lenyomod valamelyik Shift gombot, nagybetűket tudsz generálni.
12V feszültségről egy sorban legfeljebb három-négy kék LED működtethető. Ha sárga, akkor négy-öt darabról lehet szó. Ezeket a sorokat kell párhuzamosan kötni.
Következő: »»   8 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem