Fórum témák
» Több friss téma |
szilva: a lehetőségeket mérlegelve (200W -os teljesítmény igény, számomra ismeretlen alkalmazási terület), elsőre egy db nagy teljesítményű block létrehozása tűnt jó válsztásnak, és mint utólag fény derült pár részletre, még mindig ezt preferálom az adott célra. Ha pl. gyári hangsugárzók vannak, vagy már kész hangládák, amelyekben van hangváltó, nem hiszem, hogy bárki nekiáll bontani, hogy utána még építhessen vagy vegyen egy aktív crossovert -t és megduplázhassa a szükséges vezetékkupac méretét. Ha valaki most áll neki rendszert tervezni, én is a csatornánként való erősítést javaslom.
Igaz nem ide kapcsolódik, de a TDA 7293 IC -t alkalmazó megoldásra most találtam egy jó példát: A rendszer THX minősítésű Bővebben: Link
Sziasztok.
Lenne kettő hülye kérdésem. Ezen a rajzon ha a 22kohmos ellenállás után, a stand-by lábra rakom egy led pozitív lábát, a stand-by GND lábra ugyanannak a lednek a negatívját, akkor mekkora áram folyna rajta át? Ugye egy ledet maximum 5 voltal "terelhetjük", viszont +40 V-ot kap az IC. A másik hülye kérdés, hogy ez a stand-by annyit csinál, hogy nyugalmi áramot/feszt. vesz fel az IC, és lekapcsolja a hangszórókat?
Hello!
egyik csatorna hangfalkábele bezárlatolódás buli alatt, max kakaóval, tda7294-el, legalább 10percig = nincs zene. Zárlat megszüntetése után tökéletes hang, semmi probléma. Ilyen téren szerintem tökéletesen masszív az IC beépített rövidzárvédelme.
Lehet, nem vitatom Szemezek vele én is, van is itthon egy pár, csak még nem jutottam hozzá. Adatlap szerint nekem is szimpatikus jószágnak tűnik, azért is szereztem be.
Ettől függetlenül masszív, esetleg mostoha körülmények között üzemeltetett (zenekari) erősítőnek én mégis valami diszkrét félvezetőkből felépítettet tudnék inkább elképzelni. De az is lehet, hogy nincs igazam
Szia!
A standby LED ott nem igazán lesz jó helyen. Egy LED-et nem feszültséggel, hanem árrammal gerjesztünk és valamilyen maradékfeszültség esik rajta. Tipikusan 20mA árammal szoktuk használni őket, ennek hatására a piros LED-nél 1.5V, sárga és zöld LED-eknél 2.4V körüli feszültség szokott esni rajtuk. A 22k-s ellenállás csak 1.8mA-t biztosítana, ami legfeljebb egy nagy fényerejű LED esetén lenne talán elfogadható fényerő, de a nagyobb baj az, hogy a TDA7294 adatlapja szerint 3.5V a felső kapcsolási küszöb a mute és a standby bemeneteken is, amit ha a LED-del visszafogsz 2V alá, akkor nem fognak a funkciók működni rendesen. Ráadásul az adatlapból az tűnik ki, hogy a normál működéshez kell ott folynia az áramnak, azaz nem a standby állapotot, hanem a bekapcsoltat jelezné a LED. Egyébként ha ez jó Neked, akkor tedd inkább sorba a 22k-val a LED-et, úgy működni fog! A standby funkció bekapcsolása az IC a normális esetben tipikusan 30mA nyugalmi áramát visszaveszi tipikusan 1mA-re, emellett el is némítja az erősítőt.
Hello!
Akkor a 22Kohmos ellenállás elé bekötöm, úgy tökéletes lesz? Köszönöm a segítségedet.
Igen, úgy működnie kell, de a kis áram miatt nagy fényerejű vagy kifejezetten kis áramra tervezett LED-et kellene használnod. Arra nem találtam semmi utalást az adatlapban, hogy a 22k-t mennyire lehetne lecsökkenteni (az áramot növelni), csak azt írja, hogy ha csökkentjük, akkor a standby időállandó (az elkó miatt) csökken, ha növeljük, akkor nő.
és az nem jó(bb), hogy a 22k -t megbontod kettő felé, egyik ellenállásra kiszámolod, hogy 0.6V esen erre dobsz egy tranyót amire mehet a led+előtét ellenállás... s akkor mehet a 20mA
De, nyílván jó lenne, de én nem bonyolítanám ennyire
Ha a rajz szerinti kapcsolós megoldás lesz megépítva, akkor inkább a kapcsoló alsó sarkára tennék egy elágazással egy ellenállást és azzal sorba a LED-et a föld felé. Így az eredeti áramkörtől teljesen független a LED áramköre, be lehet állítani neki a szükséges áramot.
Nem! Vagyis igen a másodperc töred részéig, utána meg meghalna A TDA7293-ast lehet meghajtani, komolyabb kapcsolás keretében 50 V-ról plusz mellette még 25 voltról.
Sziasztok!
TDA7294-et 4 Ohm terhelésnél mekkora fesszel lehet max hajtani? A gyári adatlap szerint +-27 az ajánlott, vki probálta már többel?
čn + - 32 volttal, (söt még többel is!) és 4 ohmos hangszoroval sokat használtam.
Egyszerü a dolog, lehetöleg minnél nagyobb hütöborda legyen rajta, vagy ventilátor čs ha hallhatóan torzit akkor lejjebb halkitani, mert a hangfalak nem szeretik a torz jelet és a fülünknek sem tetszik. Persze ez minden erösitöre igaz.
Üdv.Mellékelek egy nyákrjzot és egy beültetési rajzot egy hidalt TDA 7294-ről.Az lenne a kérdésem hogy ez megvan e valakinek Sprint Layout formátumban, vagy van e ehhez hasonló esetleg???
Nah időközben sikerült egy szép kis nyáktervet kreálnom és gondoltam megosztom veletek.
Hy Mindenkinek!
Lenne pár kérdésem a TDA7294-es erősítővel kapcsolatban. Lehet, hogy már ezek a kérdések előfordultak, de nézzétek el nekem, nem volt időm végig olvasni 47 oldalt. Hídba szeretnék kötni két két darabot és +-20V-os tápfeszültségről menetni. Az adatlap szerint így 2*100W-ot kitudok venni belőle 8ohmon. Viszont nemtudom, hogy 250W-os tápegység elég lesz-e neki. A másik kérdésem pedig, hogy az adatlapon a hídkapcsolásnál nem hiányzik-e két db 22uf-os kondenzátor az erősítés beállításánál? üdv.
250W trafoval nem fog kijöni belőle 2*100W.
Elvileg ki tudsz venni belől 2*100W-ot, de ~105W-nál még szól rendesen, onnantól felfele meg iszonyatosan torzít. Sima kapcsolásban meg adatlap szerint 70W-ig, egyesek szerint 50W-ig JÓ.
LM3886 Igaz drágább de a ~70W-ot bírja elég jól 24V-os tápfesz mellett. Állítólag sokkal jobb, gyakorlatilag elnyűhetetlen. De még ennek sem elég a 250Wos trafó.
Hello kezdő vagyok de lehet,hogy egy kicsit hülye kérdés de ha csinálok autóhoz erősítőt akkor nincs hozzá potméter mert az a fejegység szabályozza akkor
,hogy lehet biztos ,hogy működik az erőlködő és nem csak végig megy rajta az áram.Ha hülyeséget írtam bocsássatok meg. Idézet: „akkor ,hogy lehet biztos ,hogy működik az erőlködő” Egyrészt ha már megszólal, akkor az azt jelenti már önmagában, hogy az erősítő működőképes. Ezen felül, ha a fejegységhez képest sokkal nagyobbat szól a hangszórókkal/ládákkal a felépített hangrendszer, akkor már teljesen biztos lehetsz abban, hogy erősít is az erősítő, nem "csak működik".
Hi
Ha nem működne akkor vagy néma lenne, vagy füstjeleket adna. meg attól is függ, hogy mekkora teljesítményű erősítőt csináltál + mekkora tápfeszről megy. Mert ha csak 12V ról akkor az nem több 36W nál még ha a veszteségeket nem is vesszük figyelembe. Tényleg erről jut eszembe , hogy lehet, hogy a fejegységek kiadnak 45-50 w-ot 4 ohmon? ez valami kamuzás megint? mert egy tápegység nemhiszem, hogy beleférne a dobozba, akkor meg, hogy csinál nagyobb feszt 12 V-nál (esetleg egy dc-dc konverterrel?) üdv
pítettem egy erősíttőt 7294el + tl074es szűrőt hozzá +- 34V ot kap.
Na és ehhez szeretném még ezzt a két kapcsolást negcsinálni http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/12v-os_ventillator_szaba...z.html http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangfalvedo_erositokhoz.html az utóbbihoz készítettem NYÁKot is Sprtint Layout 5.0ba. - mert nem vettem észre higy van ott NYÁK rajz is,Átkéne néznetek, hogy jó-e? Az előbbihez pedig terveztem egy 7812es stabilizátort is 100ľF 10ľF 100nFes kondikkal. Jó lessz ez így? Feltttem már ezt a kérdést az rősítőtopikban, de ott nemkaptam rá választ, írták h az ICben eleve van védelem, de mi van ha az is tönkremegy?
Idézet: „a fejegységek kiadnak 45-50 w-ot 4 Ωon” részben kamu mert azt nem "sinuszban" adja. csúcsban, néha-néha (RMS) Főleg ha ott díszeleg benne 1db 10A-os bizti. kis számolás: P=U*I max 140 watt. (járó motornál, ha nem lenne hatásfok, -ill. veszteség, a világon) a 4*50W mókusvakítás
Idézet: „Feltttem már ezt a kérdést az rősítőtopikban, de ott nemkaptam rá választ, írták h az ICben eleve van védelem, de mi van ha az is tönkremegy?” Hát akkor az IC- is tönkre megy. Amúgy nem tudom megnyitni a lay-okat, lehet, hogy nekem régebbi verzióm van.
felvettelek msnre. Amugy Sprint Layout 5.0val lehet megynitni. Nade én arra gondoltam ha tonkremegy az IC és vele együut a védelem is, ezért lenne jó +1védelem, vagy neadjisten a NYÁKon engedne el egy forrasztás.
És mennyire zavaró egy subládában egy ventilátor hangja? Hatással van a frekvenciaátvitelre dinamikára?
12 voltról 4ohmon a tda7375-ös IC le tud adni olyan 20wattot. Az autórádiókban hasonló IC-s erősítő szokott lenni, csak annyiban különböznek, hogy 2ohmmal is hajthatóak, így kb. 40wattot tudnak leadni csatornánként. ehhez jön még az, hogy mondjuk d=10%-nál 1Khz-en lehet, hogy lejön az 50watt is... de ilyet senki sem hallgat ugyebár
viszont belegondolva egy duplatekercses hangszóró (2db 2ohmos tekerccsel) rákötve az erősítőre (2*40wattra), elég szép teljesítményt adna ki. főleg, ha két darab ilyen hangszórót helyeznénk el egy ládában... (belegondolni is durva - szívesen meghallgatnám élőbe!)
Hát akkor ajánlom figyelmedbe a hangszóróvédő, koppanásgátlós topicot, én is azt a védelmet építettem meg. Prímán működik, DC-re is ugrik, bár azt még élesz helyzetben szerencsére nem produkálta....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |