Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Reed-csöves riasztó
Témaindító: csikosgabi, idő: Nov 11, 2007
Témakörök:
Sziasztok.Én most egy másfajta riasztót szeretnék építeni mint a többi témába levő.
Ojan elgondolásom van hogy lenne egy egy reed cső a tokban(alul;felül)és egy-egy mágnes párhuzamosan vele az ajtón.Mikor kinyílna az ajtó akkor zárna egy relét és beindulna a sziréna.Ez eddig ok,de ha vissza csukják az ajtót akkor elhallgat.Valamiféle kapcsolást szeretnék építeni ami még ha vissza csukják az ajtót akkor is behúzva tartja a relét és csak akkor engedné el ha én pl.:egy gombot megnyomnák.Ebben kérném a segítségeteket. Köszi:csikosgabi
Helló
A legegyszerübb egy tirisztor a relével sorosan. Ha a tirisztor egy impulzust kap a gate-jére akkor a tirisztor nyit addig míg meg nem szakitod az áramkört. Szerintem ez a legegyszerűbb.
picit bővebben
Hali!
Vagy csinálhatod egy bistabil multivibrátorral is.
tettem fel egy paintos rajzot. Nagyjából ennyi lenne. Ha a tápfeszt ráadod akkor élesíted, és amikor a reed cső előtt elhalad a mágnes ad egy impulzust a tirisztornak és az begyújt. Ameddig van tápfesz a tirisztor igy marad és behuzva tartja a relét.
Probáld ki ezt! A reed-el párhuzamosan kötött kondival késleltethetsz, pl, hogy legyen időd kikapcsolni, ha elhagyod a kondit azonnal riaszt. a trimerrel a riasztási időt állíthatod be, az ajtó becsukása után meddig szóljon. Ha kevés a kondival növelheted az időt.
FONTOS! a reed az ajtó csukásakor "behúzva" legyen. Ilyet pár száz Ft-ért bármelyik riasztósboltban kapsz. pl. itt
A tirisztoros kapcsolások jók, de ki kellene egészíteni egy olyan időzítővel, amelyik a helyiség elhagyásakor x ideig elveszi a tápot, majd utána élesedik a rendszer.
A tirisztor gate-katód közé is kellene pl. 1k, mert nem jó az, ha lóg a levegőben a gate.
Hali!
A legegyszerűbb öntartó relé a mellékletben ha a reed meghúz, a relé a morze érintezőjén keresztül kap áramot és öntartásban marad. Ha megnyomod a ki gombot az áramkör megszakad, és elenged.... ha galvanikus leválasztás kell pl. egy riasztó áramkörhöz akkor 2 morzés relé kell. Üdv: FVM
megépíttem és működik
köszi
Sziasztok.
Azt hiszem ez a legmegfelelőbb topik a kérdésemnek. Nekem egy olyan nyitásérzékelő kéne ami ha megszűnik a mágneses kontaktus zár egy áramkört. Ez az áramkör jelen esetben egy telefon gombja. Amit a nyitásérzékelőre kötnék. Szerintetek EZ olyan? Az "NC kontaktust adó relé nem világos számomra. Elég kezdő vagyok a témában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |