Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICD2 NYÁK-gyártás
Sziasztok!
Én is szeretnék csapattag lenni egy teljes kit erejéig. A 10 napos határidő nekem tökéletes és az utánnajárás kötségét természetesen állom!
Üdv!
Gratulálok a szervezőknek Rapidus, Feri007, Norberto... ! Jól fel duzzadt a létszám. Az egyik hozzászólásban valaki dokumentum, leírás után érdeklődött. Bizonyára a többség visszaolvasta EZT a topicot és megtalálta a szükséges információt. Ha valaki még ennek hijjában van, innen töltheti le. Két megjegyzés az építéshez: 1. Az 1N5819 diódából, ha lehet DO-7-es tokozással vegyetek. Ha csak DO-41-es van azt függőlegesen lehet beépíteni. Amikor a NYÁK-ot terveztem, ilyen diódám nem volt, így sajnos ennek a furata a kelleténél kisebb lett. Ne fúrjátok fel a furatfémezés miatt! A dióda kivezetéseit keskenyítsétek. 2. Az alkatrészek beforrasztása előtt a kapcsolási rajz alapján az összes vezetősávot, forrszemet, átkötést műszerrel is ellenőrizzetek, mert a beültetés után nem lesz könnyű javítani. Egyetlen visszajelzést kaptam az egyik NYÁK-ról: az alkatrészoldalon a pozíciónyomat egy zárlatot elfedett, így szemmel nem is volt látható. Jó munkát!
Köszönjük a jókívánságokat és a tájékoztatást, remélem elsőre sikerülni fog beüzemelni.
Köszönjük, de az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy a munka oroszlánrésze Norberto érdeme lesz, hiszen ő vásárol, szétoszt, éget, stb, és persze komoly munkát fektetett bele Feri007 is a szervezésbe.
Én csak a szellemi szülőatyja vagyok egy ötlet erejéig, de persze mint minden szülő, én is féltem a "gyermekemet". Nagyon remélem, hogy jól sikerül majd, és a dolgok jelnelegi állása szerint ehhez minden feltétel adott, a többi már az ICD2TM tagjainak ügyességén, körültekintésén, precizitásán múlik.
Hejj, ha egy héttel korábban kezditek ezt a frankó projectet, lehet nem vettem volna meg az ákcijós PicKit2-t!
Habár teljesen hibátlanul működik, meg vagyok vele elégedve.
Lezárva!
Továbbiakban erre a turnusra nincs jelentkezés!
A jegyzőkönyv kedvéért, a végleges lista:
Norberto BJano Rapidus Feri007 (4 db) zolli pctvsat - pic nélkül JZoli denon888 san398 IMi (2 db) tala 8ball carpentt pumpa fvm potyo Gaboca55 Imi69 1 kit, plussz egy nyák Szuszu vicsys orbana (2 komplett kit) miklosch mris les71 Lacika2000 jon@ - csak nyák és doboz + wolf84 (nálam jelentkezett privátban még időben egy kit-ért, amíg nem voltam itton) Szerkesztettem, Norberto
Elnézését kérem minden ICD2TM tagnak, hogy "belevaú", de én már megépítettem ezt az ICD2-t. Egy-két tapasztalat:
1. A "Reset"-gomb felesleges, nem használom én sem. 2. A kapcsoló helyett egy jumpert alkalmaztam, quasi rövidzárban, mert egy állásban tökéletesen működik az égető-debuggoló mód. (Ergo: A kacsoló felesleges!) :yes: 3. Az induktivitásnál NE :no: azt a fajtát alkalmazzátok, amelyik olyan, mint egy színkódos ellenállás, mert az nem jó . Olyanra van szükség, ami "hagyományos", tehát a csévetestre fel van csévélve a drót, és egy zsugorcsővel burkolva van. Ennél viszont vigyázni kell, ugyan úgy, mint az MPi-c barátom által korábban említett diódánál, hogy a lábait adott esetben "faragni" kell. (A felfúrás a furatgalvánozás miatt ez esetben sem járható.) 4. Beültetés előtt vizsgáljátok meg a NYÁK-ot abból a szempontból is, hogy a forrasztásgátló lakk nem fedi-e esetleg egy vagy több forrpad felületét, és ha igen, azt óvatosan el kell távolítani! (Ha már be van ültetve néhány alkatrész, sokkal nehezebb a lakkot leszedni!) Nem sokszore, de előfordult ilyen (enyhe megfolyása a lakknak). 5. Ha szabad javasolnom: MINDEN IC-t foglalatba illesztve szereljetek! (Én nem sajnáltam a többlet-pénzt, precíziós foglalatot használtam, sőt, a PIC-eket "dupla foglalatba" tettem, hogy egy esetleges, kényszerű PIC-kiszereléskor se sérüljenek a lábai!) 6. Ellenállásokból mindegyikből precíziós (tehát kis tűrésű) tipust érdemes használni, és vigyázzatok, mert a NYÁK-terv mindegyiknél 2 raszteres méretűre készült! (Nekem sikerült néhányat 3 raszteresből beszerezni, így azokat kénytelen voltam vertikálisan beültetni, és hát nem a legszebb, hogy a nagyja horizontális, egy pár darab meg vertikális... ) Még egyszer elnézést a belevaúért! Mindenkinek sok sikert az utánépítéshez, és ezúton is köszönet MPi-c barátomnak a segítségéért! Szerk.: Remélem, még időben szóltam!
Köszi Frankye!
most kicsit holtszezon kezdődik, beszélgessünk az építésről. Szóval ez a kapcsoló... Nekem nem tetszik. A doboz eleganciáját megtöri. Ha nagyon muszáj, inkább a doboz oldalán egy jumper lyukat csinálok, de valószínú, hogy csak debug állásban lesz nálam. Más: Van az a R32 ellenállás. Mikor kell, mikor nem? Idézet: „A kapcsoló helyett egy jumpert alkalmaztam, quasi rövidzárban, mert egy állásban tökéletesen működik az égető-debuggoló mód. (Ergo: A kacsoló felesleges!)” Ezt írtam is a leírásban. Viszont nem kerülnek a lábak nagyimpedanciás állapotba programozás után, ami a kis lábszámú chipeknél gondot jelent a tesztelésnél. A másik állapotba billentve viszont nagyimpedanciás állapotba kerülnek a lábak, de akkor meg nem lehet debuggolni. Idézet: „valószínú, hogy csak debug állásban lesz nálam...” Most fejből meg nem mondom, melyik állásban van nálam "fixen" rögzítve (jumperrel lezárva), de ha kell, megnézem otthon, és megírom. Idézet: „Van az a R32 ellenállás. Mikor kell, mikor nem?” Nekem egyáltalán nincs beszerelve.
Igen, potyo is írta a leírásban. Igaz, hogy eddig csak "nagy" PIC-eket programoztam (minimum 14 lábú), de soha nem okozott gondot.
Az R32-őt én "követtem el". Mint a kapcsolási rajzon látható PGM lábat lehet vele lehúzni. Én sem használom, bár programaozó kábelbe bekötöttem.
Tolókapcsolót is be lehet építeni a doboz tetejére, vagy az oldalára, ha valakinek az tetszik, és tud szép ablakot vágni neki. Nekem egyszerűbb volt a lyukat fúrni.
Megrendeltem ma a NYÁK-okat,
a várható végár NYÁK-onként 1250 Ft lesz (ÁFA-val együtt)! Ebben az értékben 99,5%-ig biztos vagyok. Nem tudom, hogy ez örömhír-e vagy nem, de énszerintem nagyon jó ár!
Akkor mi legyen a kapcsolóval? Én nem ragaszkodok hozzá, azt nem nehéz beszereznem. Olyan oldalratolós kapcsoló esztétikusabb lenne, de nemtudom, azok milyen árban vannak...
Elmerengtem azon, hogy 2 raszterre ültethető ellenállásokat hol lehet kapni?
Szerintem a legtöbb helyen beszerezhető! Lomexben biztosan van! Amúgy 0,4W-osként is lehet keresni, mert ezek 2raszteresek, a 0,6W-osok pegig 3.
Egyébként minek akartok 0,4W-os ellenállásokat? A nyolcad wattos (0,125W) is bőven elég.
Igen, de 2 raszteresben a legtöbb helyen 1/6 és 0.4 W jelöléssel vannak (Pl: RET).
Lehet hülyeséget kérdezek, de mi lenne ha a dobozra szerelném fel a foglalatot amibe a PIC-et teszem.
Felesleges a foglalat, nézz utána az ICSP programozásnak!
Gyanítom, nem a felprogramozandó PIC-re gondolt, hanem arra, ami(k) az ICD2-be kell(enek)...
En is csatlakoznek a megrendelok 6almas taborahoz, ha van meg lehetoseg... Komplett szettel
|
Bejelentkezés
Hirdetés |