Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Én is egy alap nyák marót akarnák készíteni,de a vezérlés az ami nekem nagyobb falatnak tűnik.
Helyzet ugyanaz, bár nekem vágóplotter készül, viszont a bipoláris motorvezérlés nem jön össze. Kerestem kész megoldásokat és nem igazán megy még így sem
Teljesen végigolvastam ezt a 19 oldalt, de ez a vezérlő rész nem tiszta nekem.
Kell egy progi , meg egy vezérlőellektronika, ami vezérli a léptető mocikat? Ha így van akkor világos az egész. Láttam a kapcsolásokat is, meg a hobby cnc-n progikat, angol nyelvű honlapokat. Azok a progik ingyenesek a hobby cnc-n? És még egy hozzá használható kapcs kéne. Nekem 6 kivezetéses léőtetőmotorom van: 12V 1A o-3ooHz 1Ncm(15oHz) 15Fok/Lépés Magyar gyártmány
Némelyik progi ingyenes, mások nem.
Milyen nagy az a motor? Csak ezért, mert azaz 1Ncm nekem kevésnek tűnik.
Szerintem nemigen lexnek jók, szerintem gyengék lesznek (maráshoz erő kell) + az a 15fok az egy kicsit sok, bár áttétellel orvosolható, de akkor lassab lesz.
De próba cseresznye. Vezérlés úgyis kell, ha cnc-t akarsz építeni, legfeljebb ezeken teszteled az elektronikát, aztán szerzel jobb mocikat.
Én arra gondoltam, hogy nyomtatókból kiszedem a mocit és amin csúszik a patron és már majdnem kész is lenne, csak vez. elekktronika kéne,működne??
Vagy abban kevés a kakaó??
Az előbi hozzászólásomnál nem a nyomtató motorját írtam le, hanem egy másik léptető mociét.
Hali!
Nem lesz jó a nyomtatós mechanika. Nem erre tervezték emiatt sokkal gyengébb.
A motor miatt gyenge(motorcserével orvosolható), vagy maga az egéz mehanika nem bírná?
Az nem baj, ha baromi lassú, mert idő mint a tenger. (Csak sajnos abból kevés a szabadidő )
Végülis attól függ.
Mit, mekkorát hogyan akarsz maratni? Mert ha nagyot és nehezet akkor nem lesz jó a nyomtató.
Csak kis 10X10cm-es NYÁK lapocskákat.
A maró motor nagysága is számít. De meg kell próbálni.
Én minidrill-el szeretném elkészíteni egyszer, ha ejutok addig.
Nekem motor részét, csiga-tengelyt és a vezérlést kellene megcsinálni.
Csigatengely helyett ajánlanám a golyósorsót, nemrég vettem a http://www.szimikron.hu -tól, igaz nem ilyen célra, de majd a saját gépembe is ilyen lesz, nekep pont az elektronika a kihívás
És adnak hozzá maró fejet, vagy azt külön kell beszerezni valahol? (Hol?)
Mostanság mennyiért vesztegetik? Esetleg helyette, milyen teljesítményű, fordulatszámú motor lenne jó hozzá? (Még csak most keztem ezzel a géppel foglalkozni, ezért van ilyen sok kérdésem) :vigyor2:
Én ma voltam az OBI-ban és láttam minidrilt, olyam 3-4e ebben van sok-sok kiegészítő + flexibilis szár.
Majd megkérdem suliban a tanárom, hogy mi ott bent hol vesszük a késeket. Igaz azok professzionális de nem hiszem, hogy Te olyan gyorsan elkoptatnád.
Most elkezdtem építeni a mehanikát és a nyomtatóban az a motor ami a patronokat jobbra barra mozgatja az nem léptető motor, hanem sima. De örömmel tapasztaltam, hogy ha a patron hejére egy majdnem kilos motort tettem, és simán működött, és ha még egy kicsit beolajozom, meg hátra valahogy teszek egy görgőt akkor még jobban fog működni. Akkor majd azt hogy hatsam meg majd ha hobby cnc vezérlőt akarok majd venni? Szervómotor meghajtót?
Igen.
De akkor nem ártana egy profibb enkóder is hozzá, mert ami a nyomikban van, az általában olyan kis műanyag szalag, amin gyárilag vonalkák vannak, de ez oda nem igazán jó, mert ha valami is a szalagra megy, akkor hibázni fog a cnc. És ott marásnál bizony elég sok por van.
Nah itt van az a gép ami nálunk suliban van.
Ára olyan 3m Ft és hozzá való hegyek azoknak darabjai 3e Ft és egy dobozos szett 300eFt körül van. Nem teljesen pontosak az adatok de olyan kb árak.
Elég kicsinek találtam 3 milkáért azt a marógépet, de amúgy nagyon precíznek néz ki. Egy hegy 3 ezerért egy kicsit drága, de ahhoz képest, hogy nekem majdnem örök élet, ahhoz képest nem olyan sok.
Ezek valami különleges nemes acél hegyek ha jól tudom.
Nálunk is sokáig jó lenne, de van egy pár hülye gyerek akik nem rakják bele normálisan és eltörik :S
Nah ez jó kérdés. Egy ilyen készletben 100db fej van.
De most így nem tudom megmondani milyenek vannak benne.
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni egy-két dolgot .... van egy adag ugyanolyan dvd írom, amiből kimenekitettem egy jó át lézerdiódát, és sínt, motorral... két ilyen sínt összerakva 90°-os elforgatással össze lehet rakni egy aranyos kis lézeres gravírozót ... a kérdésem: van-e olyan progi (ha lehet free) amivel lehet vezérelni közvetlen valami egyszerű és olcsó (!!!!!!!) vezérlőelektronikán keresztül a 2 motort.... 2D-ben, pl ugye, hogy egy jpg, gif vagy bmüp képet beolvas a progi, és utána "leköveti a vonalvezetést" ... ? Előre is köszi! A lényeg, valami egyszerű megoldás kellene ..
Hello, léptetőmotor mozgatta a fejet???
Olcsó CNC vezérlő: EMC2. Ingyen bérmentve letölthető a http://www.linuxcnc.org webcímről. G kódból tud dolgozni, azt meg lehet generáni bmp-ből egy kis script segítségével.
Kell hozzá egy step-dir vezérlő, két tengelyre. Ez lehet pl egy 18 lábas PIC. PMW-el szvsz nem kell bonyolítani a léptetőmotorvezérlést, mehet simán fix tápról. Mondjuk ha 3D-ben akarsz vele "marni" akkor valahogy szabályozni kellene a lézer erősségét. Vagy valami olyan szoftver kell keresni ami a színtől függően időz egy adott helyen. Mélyebb helyen lassabban, kevésbé fekete helyen gyorsabban megy. Vagy PWM-el szabályozni a lézer erősségét, bár ez nem biztos hogy jó ötlet.
Hogy léptetőmotor-e, ránézésre igen - 4 kivezetése van - de majd ki kellene próbálnom ... csináltam egy fotot a komplett cuccról! Mi lehet még vajon ha esetleg nem léptető?
Lucifer! Ez a step dir vezérlő mennyiből hozható ki, illetve nekem is menne ez (elég amatőr vagyok, csak egyszerű kis kapcsolásokat csináltam még eddig ... ) PWM-el én sem szeretném bonyolitani, 3D nem fontos, inkább 2D-be kell egyelőre ... de amit irtál ötleted, az jó, mert igy valóban lehet akár később 3Dben is ... bár ez gyanítom erősen anygfüggő lenne ... a fix tápos megoldás szerintem is elég lenne ... Szóval a vezérlő ... mennyire bonyolult egy ilyen ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |