Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   528 / 840
(#) Hooligan01 válasza Robi98 hozzászólására (») Márc 28, 2013 / 1

Szia!

Váltásnál először kapcsold ki a digit vezérlést, írd ki a számot, és kapcsold be a digit vezérlést.
(#) Robi98 válasza Hooligan01 hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Köszi szépen a választ, hasznos volt.
Most már csak azok a szegmensek világítanak, amiknek kell.
(#) pittosi hozzászólása Márc 28, 2013 /

Kezdő lennék a programozásban. De van egykét nem világos dolog . c -ben írt adat előtt ott a sorszám , azt kell a progihóz vagy nem csak könnyítés véget van ? A példaleckében nincs szám .
nem szeretném a procit kinyírni .előre is köszönöm
(#) icserny válasza pittosi hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

A programlistákban a programsor elején álló sorszám nem kell. Ezzel nem fogod kinyírni a mikrovezérlőt, ne aggódj, mert már a fordító reklamálni fog.
(#) csabeszq válasza pittosi hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Automatikusan teszi hozzá a rendszer amikor kódot megosztasz. Aki küldte a kódot, annál nem volt sorszám.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) pittosi válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

avr studió 4 programozok az szeretném kérdezi hogy tudom törölni a bent progit
(#) csabeszq válasza pittosi hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

A kérdés nem világos.

Ha ráklikkelsz egy fekete AVR ikonra, azzal tudsz programozni (AVR-ISP).

Programból nem tudsz a chipben sehogyan sem kárt okozni. Olyan programot írsz, amilyet akarsz. A fuse biteket (biztosítékok), viszont semmiképpen se írd át. Azzal könnyen működésképtelenné teheted az IC-t.

Legjobb, ha csak programozol, a fuse / lock / ... biteket meg elfelejted amíg kezdő vagy.

Törölni nem kell a programot, csak felülírni. Az EEPROM felülírása sem okozhat bajt.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) mzozo95 hozzászólása Márc 28, 2013 /

Sziasztok!
Vásároltam egy PCA9685 I2C LED PWM drivert és ehhez hasonló áramkört építettem köré: Bővebben: Link. Ezt atmega8 -al szeretném vezérelni.

Sajnos az I2C kommunikációhoz csak nagyon kicsit értek ebből a cikkből sikerült kivágnom a szükséges sorokat , valaki tudna nekem segíteni ennek a szerkezetnek a működésre bírásában?
Hogyan kell inicializálni, beállítani az 50hz-es frekvenciát(RC szervót szeretnék vele vezérelni), kiválasztani a csatornát és meghatározni az impulzus szélességet?

Előre is hálás köszönet a segítőknek!
(#) lajtosali hozzászólása Márc 28, 2013 /

Sziasztok!Olyan kéréssel fordulok hozzátok,hogy:most kezden tanulni a plc programozást és ezidáig nincs semmi ismeretem a dologról.A hestore-tól rendeltem egy tbird2 panelt és ezt szeretném programozni(egyetemen ezt használjuk és gyakorlásra kell).Avr doppert használunk egyetemen de itt jtag-es csatlakozás van.Szeretném segítségeteket kérni a beállításokban,a meglévő program lestöltésében,új általam megírt program feltöltésének megoldásában,stb....teljes mértékben ismeretlen a programozás tehát ha kérhetem a legalapokban is segítsetek nekem!
(#) kapu48 válasza lajtosali hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1

Először töltsdle: tbird2_manual_hu.pdf
Az eszköz programozását ott leírják.

Továbbiakban gondolom, C-ben akarod programozni? Azt menyire ismered?

ATMEGA128 ismerete is kötelező olvasmány.

Valamelyik AVR Studio-is szükséges lesz:

Ezeket mind megtanulni, jósok idődbe fog kerülni!
Valami bővítő panelra is szükséged lesz, mert alapból csak párdarab LED-et tudsz villogtatni.
Rajta!
(#) TavIR-AVR válasza lajtosali hozzászólására (») Márc 29, 2013 1 /

Ez a PLC-től elég messze van....
A Tbird egy zsákutca első lépése - szerintem.

A fejlesztésnél (éles helyzetben) a JTAG kb. évente 1x kell.
Az AVRStudio 4.x támogatja csak, az újabb fejlesztők esetén lehet trükközni a feltöltéssel is már....
(#) kapu48 válasza kapu48 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Most nem értem miért írsz ilyen alaptalan kifogásokat ide?
Előbb tájékozódnod kellene!

A T-bird Egyszerű M128-as fejlesztő panel.
Kiegészítve 1 PC-USB STK500 (JTAG) szimulátor programozó felülettel.
Innentől kezdve 1 USB kábelen át 1*űen programozható, mint - ATMel128.

Még a Bascom is felismeri Mint STK500 > Atmega128.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) lajtosali válasza kapu48 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Köszönöm!Igen C-ben szeretném de semmi ismeretem nincs a programozással kapcsolatban.Levelezőn tanulok villamosmérnöknek és kell vmi ismeret.Atmega128-as panelt programozunk(most még csak :szemofor,futófény,számok a 7 szegmensesen).Úgy rendeltem a tbird2-t,hogy szerelve van lcd-vel,7 szegmensessel komplett.Köszi a segítséget,akkor nekiállok tanulmányozni a dolgokat.
(#) Hooligan01 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Idézet:
„A fejlesztésnél (éles helyzetben) a JTAG kb. évente 1x kell.”

Bocs, de ezen vinnyogva szakadok...

Akkor mire való a JTAG, ha nem "éles helyzetre" ??
Tényleg, rossz dolog futás közben debugolni...
Szerintem
(#) zombee válasza Hooligan01 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Tegyük hozzá hogy a JTAG egyszerű égetésre, FUSE bitek állítására is tökéletesen alkalmas.
Amíg olyan cuccra fejleszt amin van JTAG, nem szenved semmilyen hátrányt vele!
(#) Dokikaa hozzászólása Márc 29, 2013 /

Üdv!

Építek 1 kapcsolást(kép), ahol USBASP programozóval programozom az atmega8ast. Kérdésem az volna, hogy összeköthetem-e a programozó 5V-ját amit a számítógép szolgáltat, a nyákon lévő 7805-el? Illetve melyek azok a lábak, amiket tápra kell húzni hogy működjön megfelelően a kapcsolás? Mert úgy csináltam, hogy AVCC és VCC egy tápon van.

Választ előre is köszönöm.

Névtelen.png

(#) zombee válasza Dokikaa hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Összekötheted, ha a 7805 bemenetén nem kap tápfeszt. Ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek.

szóval nem. Viszont akkor azt hogyan tudom megoldani, hogy az egész panelt ne a programozó, hanem a 7805 lássa el, de közben tudjam programozni is?

Mert úgy próbáltam próbapanelen, hogy az 5Vot a 7805 adja, a programozónak pedig nem kötöttem be a +5Vját, cask a GND-jét, de akkor viszont nem tudtam vele kommunikálni.
(#) zombee válasza Dokikaa hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Akkor valami nagyon megzavarja a dolgokat, lehet hogy a föld mégsincs rendesen a helyén.
(#) csabeszq válasza Dokikaa hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Nekem AVR-ISP mkII-m van, de az nem ad semmiféle feszültséget.

Nézz utána, hogy az USBASP kiad-e 5V-ot. A VCC AVR-ISP mkII-n input. Az IC egyik ADC bemenetére van kötve, azzal méri, hogy van-e feszültség, ha nincs reklamál.

Azt gondolnám, hogy a programozó nem ad ki saját feszültséget, de mégegyszer mondom, USBASP-m nincs.

A programozó ad ki 5V-ot kimértem, ha úgy kötöm be h ő szolgáltatja a tápot a rendszernek akkor megy, ha kihagytom az 5Vját ,akkor nem... De bekötöm még 1x és megprobálom! köszönöm helpet.

Na próbálkoztam, ha nem kötöm be a programozó tápját, csak a GND-t és az áramkört a 7805 táplálja nem működik.
Ha pedig a programozó táplálja az ÁK.-t, akkor pedig működik, tudom programozni. (7805 kivan véve a körből)
(#) zombee válasza Dokikaa hozzászólására (») Márc 30, 2013 / 1

A baj a kapcsolási rajzból ki is derül, kár hogy eddig senki nem nézte meg(még én sem).

Kezdem a súlyosabb hibával:
A programozólábakon nyomógombok is vannak, a nyomógombokon pedig 100nF kondik,
amelyek másik vége közvetlenül a tápfeszültségre megy. Ez nem csak a programozó vonalak
kapacitását növeli meg(max. 100pF!), de még a KÜLÖNÁLLÓ tápot is "töltik". Ez tényleg baj.

A másik hibalehetőség a 16MHz-es kristály miatt jön elő.
Erre is van megoldás, de nem látom hogy megvalósítottad volna:
Az AVR táplábainak közvetlen közelében is lennie kell minimum egy darab kondinak.
Ez jellemzően 100nF, de akár 10µF is lehet. Az se baj ha mindkét oldalán van 1-1!
Belső RC oszcillátorról hajtott AVR esetén se baj ha teszel oda kondit.

Szóval én azt javaslom hogy legalább az SCK lábról kösd le a nyomógombot és a kondit.
A RESET-en sem kell kondi, mert programozáskor késlelteti az IC átkapcsolását.
A 10kOhm lehúzó ellenállásokkal nem lehet baj.
A táplábak közelébe tény egy minimum 100nF kondit, de 10µF elkó is lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) Dokikaa hozzászólása Márc 30, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
A probálkozást nem ezzel a kapcsolással hajtottam végre, hanem csak simán a programozó bekötése, és a PB0 lábra kötött kondi mellett.
Viszont köszönöm a kapcsolással kapcsolatban leírtakat, módosítottam. Az AD bemenetekre kötöttem a gombokat, a reset lábtól kiszedtem a kondit, és a táplábakhoz tettem.

De továbbra sem értem miért nemmegy a programozás, ha külső tápról van táplálva az áramkör.
(#) Dokikaa hozzászólása Márc 30, 2013 /

Rákötöttem egy 16Mhz-s kristályt az atmega 8-ra. Viszont ha pl. sima delay-el 1seces késleltetést állítok be, kb 14-15 mp után lesz változás. Megszakítással sem jobb a helyzet.

A fuse bitet elvileg állítottam, esetleg valaki tudna ez ügyben is segíteni? Előre is köszönöm.
(#) zombee válasza Dokikaa hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Pedig nagyon úgy néz ki hogy a FUSE biteket mégsem állítottad át, nézd meg,
majdnem 16-szoros különbség. Ha stopperrel mérnél, lefogadom hogy 16 sec lenne.
De nézz körül az áramkörön is, nagyon érzékeny tud lenni egy kis áthúzásra a kristályos lábaknál.
És a kondit a táplábakra továbbra is fenntartom.
(#) pittosi hozzászólása Márc 30, 2013 /

Kéne egy kis segítség .AMEGA8A szeretnék rátenni egy progit De van egy táblázat amit nem értek
AVR Studió 4 el próbálom .
http://radiokot.ru/circuit/digital/home/139/
fel megy a progi de nem csinál semmit mi az a táblázat?
(#) zombee válasza pittosi hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

melyik?
Következő: »»   528 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem