Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez így jó. Ha zárlat lenne, folyamatosan világítana.
Hali!
Bocsi, hamarabb nem tudtam ide kerülni, sok a melóm. Na szóval, az IC lábai között kapargasd meg egy kicsit a panelt, nem-e folyasztószer maradt köztük. Vagy ellenőrízd le, hogy jó polaritással kötötted-e be a Ledeket. Ebbe az áramkörbe új IC-t (UAA180) tettél, vagy a korábbiból raktad át ebbe? Lehet, hogy abban elszált az IC.
Egy ötlet.
Forraszd ki a UAA180IC 4lábára menő LEDdet. ha továbbra is világit, a felső most már 3 LED. Akkor cserélj IC. Ha nem világit és a csík végig fut a 11. LEDig, vagy így használod, vagy a 12. LEDnél keresed a testelést. Ami lehet hogy a ICbe van. Ekkor ismét IC csere.
Sziasztok! Tudna valaki 23.kerületben vagy 20.-ban elektronikai boltot??? Vagy ahol ledeket lehet kapni? Köszi hali!!
![]()
Szisztok!
Egy szilveszteri visszaszámláló megépítésében szeretnék segítséget kérni. Két 7szegmenses kijelzőből állna.59másodperctől indulna és másodpercenként számolna vissza. Ha elérte a nullát akkor maradjon úgy és valamilyen másik áramkört(valami körbefutó fényt) indítson el. Ja és lenne még rajta egy nyomógomb,ami indítaná. A másik áramkört majd én összerakom,csak a visszaszámláló megépítésében kérnék segítséget. Előre is köszönöm a segítséged,ha már egy shematikus rajzot küld valaki az is nekem nagyon nagy segítség,vagy ha csak leírja valaki a működési elvét akkor már össze tudom rakni. üdv.: Kovács Róbert
Urakok !
Volt egy erősítőcském, a Pc fejhallgatókimenete és két kis hangfalacska közt. Belülről ez úgy fest : 1, panel 4 potival /hangerő,mély,magas,balance/ 2, panel rakás alkatrész. + tápegység,kapcsoló, visszajelző led... az 1. panelt kéne helyettesítenem, mivel a potik erősen recsegőssé váltak az idő során. Kérnék némi segitséget mivel, hogyan helyettesíthetem...( a hangerő szabályzás jó lenne,ha megmaradna) Kösszi.
Elektronikai boltba elmész és kérsz kontakt sprét, azzt rányomod a megfelelő módon hogy mindenhol érje az ellenállás pályákat és jó lesz. Én is így csináltam és jobb lett mint új korába :yes: Egy jónagy flakonnal 1200Ftért vettem a helyi boltba.
Köszi !
Tartok tőle ez már kevés lesz.. ![]() (lassan 40 éves UNITRA cucc) ![]()
Képzeld énis pont az Unitra ezeréves erősítőmre használtam :yes:
![]() Ja amúgy itt van az erősítő.
Szétszedtem egy asztali DVD lejátszót és kiszedtem belőle a tápot. Kérdésem: Hogy tudom megmérni biztonságosan, hogy mekkora áramot tud leadni maximum?
köszi
Hello, egy "műterheléssel". (többet már nem linkelem be azt a rajzot)
egy "KBP205G" típusú dióda hidat hogyan tudnám lemérni? vagy lehet, hogy amit én mértem az rossz? mert ha a 2 AC bemenetet mérem akkor ott jelez, de ha a +,- mérem ott meg semmit nem jelez a műszer
![]()
Amatőr kérdés: Átállítottad a műszert egyenáramra? Méréshatár?
Ha mindegyik rendben, akkor valszeg elszállt szegény híd... ![]()
Ha megnezed egy diodahid rajzat, akkor latod a bekotest, hogy melyik pontok kozott vannak a diodak es milyen iranyban. Nem tudom, mivel mered, feletetelezem, hogy olcso multimeter. Ilyenkor a "2K es egy dioda rajz" feliratu reszre kell tekerni. A fekete szinu csucsot teszed a dioda vonalas resze fele, a pirosat a haromszog fele. Ilyenkor mered a dioda nyitofeszet, altalaban .789 koruli ertek. Ha megforditod, akkor nem szabad semmit sem merned, a muszer szakadast kell jelezzen, vagyis az az 1-es a bal szelen.
Ha esetleg van a kozeledben egy masik diodahid, ami biztosan jo, akkor azt meregetve es a tieddel osszehasonlitva meg tudod allapitani, hogy jo-e.
Hali!
Lenne egy kérésen, nézzétek meg légyszi ezt a nyákot, hogy jól terveztem-e meg
Üdv
Egy régi magnó hátoldaáln van egy DIN csatlakozó. Szerintetek ez alkalmas bemenetre? Nemtudom gyártottak-e régen olyan mikrofont, aminek a vége DIN csatalkozós volt.
régen csak olyant gyártottak... :yes:
elvileg alkalmas a bementre, de jobb lenne egy fotó. a csatlakozóknál általában fel szokták tüntetni, hogy mire szolgálnak - a din csatiknál gyakori volt, hogy több funkciót is elláttak, vagyis ki- és bemenetként egyaránt funkcionáltak. általában a középső láb volt a test és a jobb, ill. a baloldali lábak voltak a ki és a bemenetek.
Ohh köszönöm ezt a részletes leírást, de...khmm... ennyire azért nem vagyok kezdő!
![]() ![]() ![]() Frankye: minden rendben, akkor gondolom a híd = R.I.P. ![]() ![]() ![]()
Nincs melléírva semmi. A mikrofonos kérdést meg azért tettem fel, mert ennek az előlapján van mikrofonbemenet, jackes, bal és jobb oldali külön. S képeket csatoltam. Egyébként a neten nem találtam hozzá adatlapot egyáltalán, pedig terveztem, hogy felújítom..
ez nem keleti magnó igaz? mi a típusa?
a din csati akkor vonal ki/bemenet lesz...
persze az is lehet, hogy egyszerűen megduplázták a mikrofon csatlakozásokat (jack és din), mivel a jack csatlakozót nyugaton jóval régebben használták, mint felénk.
(persze maga a din szabvány német eredetű, ők találták ki ezt az elb*szott csatlakozótípust... ![]()
Dyras KP-1300 a típusa. Ezzel sokkal jobban megtudnám oldani a bemenetet, mint a jack aljzatokkal. Főleg, hogy van is itthon most ilyen csatlakozóm.
Hali!
A faternak van ilyen készüléke, régen én is sokat használtam. (80-as évek vége) Bár már rég láttam, de úgy emlékszem, hogy a ki- és bemenetek is bevannak rajta kötve. (vonali szintű) Tehát, ha mikrofonbemenetnek akarod használni, akkor kell közzé tenned egy előerősítőt.
Cső!
Ledes féklámpát szeretnék csinálni, és segítséget kérek, hogy ne száljanak el a ledek mert rosszul csinálom. Úgy szeretném, hogy a helyzetjelző világítson erősebben a mikor behúzom a féket. Szóval a fék az az aksiról megy, 12V egyenáram, a helyzetjelző 12V váltóáram. namármost ha én teszek a helyzetjelző részre egy pl 3kohmos ellenállást, a fékhez meg egy 680ohmosat akkor ha behúzom a féket a két ellenállás párhuzamosan van kapcsolva és a ledek szépen égnek, bár korántsem olyan fényerővel, mint amennyivel bírnak. A helyzetjelző ez meg nem világít, mert a diódán csak egyik irányba folyik át az áram így van 6V plussz az ellen, szóval az a rész nem világít. Szóval mi a teendőm? Csinálnék egy egyenirányítót, sztem az már egy jó lépés lenne, de tanácsokat várom, meg majd a számolásokban kérem a segítségeteket. Előre is thx!
Kösz! Majd meglátom, akkor kipróbálom.
Más: Találtam egy két tranyós előerősítő rajzot, de nekem enyhén ?hiányosnak? rossznak tűnik. Valaki tud benne segíteni?
Hello!
Valaki meg tudja mondani, hogy mi ez az alkatrész? [mellékelve]
Sztem egy LDR. Fény hatására változtatja az ellenállását.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |