Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   234 / 400
(#) kadarist válasza szegodenespeter hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Nem csak a CN utótag a 14 lábúság jelzője: Bővebben: Link
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

A passzív elemek azonosak. A félvezetőkre nem igazán kényes a Quad 405. A fórum képmellékleteiben lévő rajzokon feltüntetett típusok mind használhatók helyettesítőként.
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Értem. Viszont lepucoltam mind a 2 nyákot... És egy két helyen erősen sérült a fólia... MIvel azt tudtommal nem lehet javítani, így kell két új nyák. Melyiket tartod jobb megoldásnak, azt hogy én marjam ki, vagy vegyek készen?
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Ápr 4, 2013 / 1

A hiányzó vezetősávot huzallal tudod pótolni. Ha esztétikailag nem is, de funkciójában teljes értékűre lehet hozni a panelt.
Ha újat szeretnél itt van az első csatolmányban.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 4, 2013 /

Kellene egy kis segítség, mert eddig bírta a quad.
Amit tapasztalok az, hogy nagyon pici hangerőn jól szól, de ha feljebb tekerem a mély kezd először torzítani. Olyan mint ha elfogyna a kraft.
Táp kondi hibára gondoltam, de terhelés alatt a + és - ágban fixen 46,1 voltot mértem és lejjebb nem esett a feszültség.
Milyen irányban kellene kezdenem a méregetést?
(#) dB_Thunder válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Valamelyik oldali B osztály nem megy.
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Ilyenkor egy ellenállás erősen szokott melegedni. Ha pozitív oldali végtranyó akkor a 47 ohm, ha a negatívé akkor a 22 ohm.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 4, 2013 /

Volt egy nagyon pici amper szag is, de nem komoly és semmi füst.
Holnap nekiesek, tapizok, mérek, bontok aztán majd látom mi lesz.
Előre is köszi a segítséget.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Kivettem az összes bd249c-t. Vicsys oldalán van leírás a tr vizsgálatról, a szerint mértem dióda vizsgáló állásban.
Mind a négy tr 680 körüli értéket mutatott és egyik sem sípolt, tehát gondolom ezek jók lehetnek.
Esetleg még valami tipp, hogy mit nézzek, mérjek?
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia! Arról volt szó, hogy az egyik végtranyó nem megy. Ez nem jelenti azt hogy hibás is lenne.
A kört szűkítendő jelezned kéne, hogy a 22 ohm, vagy a 47 ohm valamelyike melegszik-e, persze csak óvatosan szabad hajtani. Ha linkelsz be rajzot, megírom a pozíciószámukat.
A végtranyóhoz menő vezetősáv szokott elengedni, esetleg forrasztási hiba.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Ok. Holnap visszaforrasztom a tr-okat. Viszont mielőtt kivettem volna még bekapcsoltam, hátha észreveszem, hogy melegszik valahol. Erre nem torz hang, hanem már csak cincogás jött belőle. Érdekes, pedig nem nyúltam bele.
A panelen a vezető sávok ónozva vannak. Nem gondolom, hogy azzal lenne gond, mert eddig működött a szerkezet és nem volt feszegetve a panel. (Persze semmi sem kizárt.)
Linkeltem a rajzokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Ennél a verziónál más a helyzet. Párban csak nem szöknek meg a végtranzisztorok
Első lépésnek ajánlom a biztosíték utáni tápfeszültség, az IC tápfeszültség és kimeneti egyenfeszültség ellenőrzését.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Méricskéltem picit:
Bizti utáni feszültség a panelen 46,2 és -46,3 v.
Kimeneti egyenfeszültség 11,6 mv.
Tl071 15,1 és 15,3 v.

Ez az erősítő él és virul. Nézd meg a bemenő és a kimenő eszközöket, csatlakozásokat.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Átmelegítettem az összes forrasztást, a vezető sávokat. Bemenet direktbe van rákötve, kimenet védelem nélkül csak a panelről a hangszóróra, de nem változott semmi, ezért a csatlakozási és forrasztási hibát kizárnám.
A csatolt képeken lévő BD249C vajon eredeti lehet? Esetleg azok gyenge minősége lenne a gond?
Vagy ne ilyesmire gondoljak?
(#) djhans válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Eredeti Kínai. Sajnos a boltokban már többnyire csak ezeket lehet kapni. Nekem gyanús hogy tranzisztor teszterrel mérve jóval nagyobb bétát és nyitófeszültséget mutat mint egy régi márkás darab. Nem kizárt hogy kisebb teljesítményű lapka van benne. De ettől még mennie kell csak nagyobb terhelésnél hamarabb elszáll.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013

A bemenő kábel forrás oldali vége jól érintkezik? Más erősítőről jó a hangszóró?
Ha az erősítő táp rendben, a kimeneti egyenfeszültség jó, akkor az IC és a tranzisztorok teszik a dolgukat. A vezérlés nélkül lezárt állapotban lévő végtranzisztorok ugyan ilyenkor mintha ott sem lennének, viszont ha működésképtelenek, akkor helyüket R33 és R38 veszik át, vezérelve az erősítőt feltűnően melegedni kezdenek. Erről biztosan beszámoltál volna.
A be és kimenetek továbbra is a leggyanúsabbak. A bemeneti csatlakozási ponton például nincs zárlatszerűség? Jók a kábeleid?
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 9, 2013 /

Az általad említett 2 ellenállás nem melegszik. Érdekes, hogy igazából semmi nem melegszik benne. Max picit langyosak az alkatrészek, de ez a normális határon belül van.
Kicseréltem a kábeleket és több hangszórót is kipróbáltam már.
A panelon lesz gond, de egyenlőre nem akarok találomra cserélgetni.
Viszont a sztereó quadba kell vég tranyókat vennem, lehet kipróbálom azokkal.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 9, 2013 /

Vicces kedvű TL-071 volt a gonosz. Csere után tökéletesen működik a szerkezet.
Valószínűleg én vágtam haza, mikor a Yamahában a sub beállításoknál kapcsolgattam a fázist.
Köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Érdekes jelenség, a műveleti erősítő kulcsfontosságú a kimeneti 0VDC létrehozásában.
(#) pilotitalia hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hozzátok,hogy szeretném újra megépítem a Quad 405-erősitőmet,a csatolmányban szereplő rajz ha jól sejtem(de nem biztos) akkor a 100W-os változat?
Talán még annyi kérdésem van,hogy mivel többféle koppanásgátló rajz is van fenn az oldalon melyiket érdemes megépíteni a Quad 405-mellé?

Mindenkinek köszönöm a segítséget és a választ!
(#) Doncso válasza pilotitalia hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Úgy emlékszem, ez 100W/8 ohm, 200W/4-ohm, és puffogtatásra való, jól bírja az egész éjszakás igénybevételeket. Legalábbis arra van kicsit áttervezve. A hangja biztosan jó, elvégre quad.
(#) univerzum hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Üdv, nem igen foglalkoztam mostanában a Quad 405-el, kondenzátorok kiszáradtak a pozitív ágban, de azon csodálkozom, hogy a negatív táp on ment el a végtranzisztor, aki tud tanácsot adni az nyugodtan írhat. Amúgy váltóáramú táprésze 2x45 voltos, ehhez 2x63 volt 10E µF kondi elég-e? Másik meg hogy mik mehettek el még? Most csak gyorsan ránéztem a tápra meg a tranzisztorokra egyedül a negatív táp oldalt lévő tranyók reccsentek. Az is érdekes hogy mig gyorsan ki nem kapcsolata a végfokot, addig az egyik oldal ment normálisan, de akkor a tranyó miatt nem kellet volna?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
(#) pilotitalia válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszodat!Valami hasonló dologra tippeltem a rajz alapján,de inkább megkérdeztem biztos ami biztos alapon!
(#) Alkotó válasza pilotitalia hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Ne feledd, ez csak egy vélemény, és pl. az enyém alapvetően eltér ettől.
Ez egyáltalán nem egy "rosszabb" változat. A legfontosabb a kisebb impedanciák kiszolgálása.
(#) pilotitalia válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Rendben tudomásul vettem idáig még nem csalodtam a Quad 405-ben!
(#) Doncso válasza pilotitalia hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Szerintem ebben se fogsz csalódni. Az én legutóbbi quadom is erre épült, annyi különbséggel, hogy egy pár végtranzisztorral lett megépítve. Teljesen hibátlan, quados hangja van.
(#) univerzum hozzászólása Ápr 15, 2013 2 /

Látom segítőkészek itt az emberek.
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 15, 2013 / 2

Miután jó sok információt megtudtunk a hozzászólásodból, így nem tudom miben kéne segíteni neked. Egyáltalán mi a kérdés? Melyik quad ez? Mi történt vele? Mit nem értesz? Mi a hibajelenség? Mit mértél eddig? Miket próbáltál meg egyedül megoldani? de ez a legjobb :
Idézet:
„Az is érdekes hogy mig gyorsan ki nem kapcsolata a végfokot, addig az egyik oldal ment normálisan, de akkor a tranyó miatt nem kellet volna?
hö?
De ami nekem feltünt elsőre. Azt írod, hogy a váltó áramú táp rész 2*45v, gondolom itt a trafóra célzol, ha ez 2*45V akkor a tápod közel 2*60V-os ez meg sok a 100w-os quadnak. Persze hogy elpukkan a 100V Uce tranyó. Azért a negativ oldali mert éppen az volt a gyengébb a kettő közül.
Tehát szerintem ha érdemleges választ, segítséget vársz, akkor szedd össze a gondolataidat, foglald össze miről van szó, és hogy mi az amit nem értesz, konkrétan mi a kérdésed.
(#) univerzum válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Naja de 2sc5200 volt benne, ez ne zavarjon. Amúgy már kiszáradás szélén volt a kondi szóval 45 jó ha volt a tápban. Ott szúrtam el mikor nem cseréltem ki a kondikat mikor már alá ment.
Következő: »»   234 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem