Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Szerintem kezdd azzal, hogy te is kidobod belőle a pfc-t. Egy hibalehetőséggel kevesebb.
Sziasztok,
Egy érdekes (legalábbis eddig ilyennel nem talákoztam) hibajelenséggel taálkoztam. Van egy HKC tápegység 550W-os úgyhogy egy kisebb konfigba bőven elég. A hiba a következő gép rendesen elindul de nem látja a vinyót. Kiderült a vinyó nem indul el ezért nem bootol rendesen a gép. Kiszedve indítva minden feszültség meg van minden csatlakozón de viszont terhelve az egyik Molex-es és a SATA ágon az 5V leesik 4,5V-ra és így a vinyó már nem indul el. Miután a vinyót átalakítóval átkötöttem a másik Molex ágra rendessen elindult. Még nem szedtem szét, ezekbe a típusokba osztott ágakon vannka a feszültségek azért lehet ilyen? Üdv A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Nézd meg, hogy annak az ágnak minden vezetéke rendesen be van-e forrasztva a helyére.
(találkoztam már olyannal, hogy az egyik vezeték a levegőben volt!) Esetleg az illető ág áramfigyelő ellenállása lehet megsülve, vagy a pufferkondenzátora átvezet. Mindenképpen szét kell hozzá szedjed, egy műszeres mérés sem ártana (persze terhelés alatt!).
Szia,
Tegnap szétszedtem a tápot, az 5V és a 3.3V egy-egy ágba vannak bekötve egyedöl a 12V-nak van két ága (az egyik a normál vezetékek a másik a két PCI-E VGA csatié). A forrasztásoknál a kábelek a helyükön vannak de a forrasztás nem a legszebb volt így gondoltam rámelegítek az összes (a kábeleknél) forrasztásra. Miután átmelegítettem a forrasztásokat és szépen összefolyt az ón következett a próba. Ezek után minden ában rendesen meg lett a feszültség és a vinyó is elindult rendesen. Estére még lesz egy hosszabb és részletesebb teszt, de úgy néz ki a ofrrasztás megoldotta a dolgot. Üdv
Nem ez az első ilyen hiba, és nem is az utolsó. Amióta átálltak az ólommentes forrasztásra, menetrendszerűek az ilyen problémák. Sajnos ez a technológia nagyon sok hibalehetőséget hordoz magában, elég a legkisebb lazaság, és máris gondok vannak.
Arról nem is beszélve, hogy 3-4 év alatt elfárad a forrasztás és kontakthibák lépnek fel.
Sziasztok! Volna egy 400w atx tápom, (Gold Ms400atx p4) amivel elakadtam. A hiba: vsb nem megy! Ami rossz volt: a vsb "kistranzisztorS8050 + 1n4148 előtte"
A bordán lévő C3150 JÓ. Ennek ellenére sem megy a táp, hogy a rossz cuccokat kicseréltem. A kérdésem: Létezik olyan hogy vsb-nek ez a tranzisztor volt "gyárilag"?? A másik: S8050 helyett bc337/40 jó??
Hali.
Találtam egy régi 200W-os AT tápot, amit szeretnék átalakítani labortápnak. Az áramkör működik, de amikor rámértem a feszültségekre (terheletlenül) az +5 V megvolt rendesen, de a +12 helyett csak 8,7 V jön ki. Ez lehet a szabályzó műve, vagy itt is meg kéne lenni a 12-nek? Találtam rajta egy égett foltot, de nem tudom, hogy ez okozhatja-e. A képen látszik.
Sziasztok,
Volna egy FSP 350W-os tápegység amit sikerült újra működésre bírni. Szétszedés után látható volt, hogy a Primer oldalon lévő tekrcs szétégett. A tekercset kicsréltem egy szintén FSP tápegységből egy jóra majt következett az indítás. Ekkor kiderült a kapcsoló FET-kel is van némi gond, az egyik teljesen kuka volt. A FET-ek cseréje után a táp elindult de van némi kis probléma vele. Az 5VSB meg van de halk zizegédz lehet hallani ami megszünik ha terhelem a SB részt viszont ahogyan elindul a táp hangosan elkezd zizegni (a feszültségk is meg vannak). Akkor is csinálja ha leterhelem az 5V-os és 12V-os ágat is. Kis elkók cserélve lettek esetleg még a Szekunder oldali elkók okozhatják? Kimeneti oldalon nem mértem sehol zárlatot. Segítségetket előre is köszi.
A szekunder oldali elkókat mindenképpen érdemes átnézni (egy ESR mérővel pillanatok alatt megvan), de nem hiszem hogy ez okozná.
Zizegni valamelyik tekercs (trafó) szokott, ha gyenge az impregnálása. Nekem erre a célra van egy 30 centis műanyag cső (tessék nem nevetni!), ezzel szoktam hallgatózni. (az egyik végét a fülemhez teszem, a másikkal végigtapogatom a gyanús alkatrészeket)
Ha pl. leszedted azt a szürke trutyit a tekercsekről, ami a képen is látható, akkor azért is lehet a jelenség, amit tapasztaltál. Azért nyomják oda azt a ragacsot, hogy ne zizegjenek a tekercsek.
Szia! A kis csatoló-elkókat kicserélted? Az is lehet kiszáradva és ezt a hibát produkálhatja. Szkóp segítene ha van.
Az ötlet a műanyag csővel, jó. Nagyon jó! Végül is ezért olvasom a topicot.
Néha lehet valamit az orvostól is tanulni!
Szia,
A kis csatoló elkókat már kicseréltem (vagyi egy kivételével mert nem volt otthon olyan kis értékű talán 1-2µF-os lehert a SB részen) mert valóban okoztak már ilyen hibás Chieftec tápokban. Kipróbálom a tekercs visszaragasztását hátha megoldja a problémár valamint kipróbálom a műanyag csöves hallgatózást is. Szkópom sajnos nincs. Üdv
Sziasztok!
Volna egy Cheftec 550W-os táp aminek a szekunder 12v os oldalán elkövettem zárlatot idéző mutatványt.Bemérettem tápot 5v-os része meghalt.Abban kérnék segítséget, hogy milyen alkatrészt lenne érdemes kicserélni benne. Segítségeteket előre is köszönöm.
Érdekes, mert eddig én akármilyen PC táppal szórakoztam, és direkt/indirekt sikerült rövidzárt csinálnom, simán leállt a táp. Áramtalanítás és visszakapcsolás után simán elindultak. Ráadásul a chieftec nem egy utolsó márka.
A többi ágon sincs feszültség? A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Gondolom ha beméretted, akkor megmondták hogy mi az ami tönkrement. Nálam legalábbis ez így működik.
Vagy csak rádugtak egy táptesztert és megállapították hogy az 5V hiányzik? (akkor talán legvalószínűbb az 5V-os kettősdióda) Dehát te vagy ott a táp előtt, neked kellene végigmérni.
Sziasztok, a minap hozzájutottam egy Jou Jye Electronic táphoz. 550W-os aktív pfc-s. Nem indult. Hát gyorsan szétkaptam. Szekundernél volt egy púpos elkó. Csere volt, utána sem indult. Gondoltam hátha optokapu. Síma 817-es optokapuk vannak benne(3db). Csere volt. És így sem indul. Mikor ráadom a 220-at kicsi halk zizgés hallatszik belőle, aztán mikor összekötöm az atx csatin a zöld kábelt a testtel amivel elindulna, akkor szintén egy kis zizzenés. Gondolom a pfc letilt ilyenkor. Mit nézzek meg?. Mivel lehet még probléma?. Egy-két diódát mértem, ott rendben volt az indítóáram, de nem túl férőhelyes az egész táp, szóval nem tudtam mindet kimérni. Esetleg a FET-ekkel lehet probléma?. Úgy hallottam, hogy nagy gondja nem lehet, mivel az aktív PFC a legkisebb hibánál lelövi a tápot. Szerintetek miket nézzek át és hogyan?. Mivel annyira nem vagyok jártas ezekben a dolgokban, technikákban. Volt már egy-két táp amiben kondit cseréltem, vagy optot és működött. Mivel egy egész komoly kis tápról van szó, gondoltam hozzátok fordulok hátha tud valaki segíteni.
Köszi
A pfc nem védelem, köze sincs hozzá. Ha egy pillanatra indul a tápod, akkor biztosan rövid zár lesz valahol a szecunderen, esetleg a pfc részben. Első körben nézd át a kettős diódákat a szecunderen és a feteket a primeren (kiforrasztva). Továbbá a primer elkók (puffer) is hamar elhal.
A táp védelmét egy ic (pl tl494) és egy hozzátartozó "áramkör" látja el általában. Mondjuk pfc-s tápnál a pfc vezérlőic-je is elláthatja a védelmet is. Ez Típusfüggő.
Most, hogy jobban megnéztem, a táp primer része kísértetiesen hasonlít Zoli0078 FSP tápjának a primer részére, illetve a szekunder is egy picit. És látható a tekercsen egy kis égés, pont úgy mint az övén. Teszek fel képet nemsokára.
Itt vannak a képek. Gyakorlatilag a táp nem indul el egy pillanatra sem. Nem mozdul meg a ventije, csak egy kis zizzenést hallani mikor indulna. A tekercs egy picit meg van égve a puffer mellett. Mennyire számít, hogy ide milyen tekercset rakunk?. Van 300-400w-os tápom amiben van tekercs, de kisebb. Mosfet-eket hogy ellenőrízzem?
Nos, a trafó menetzárlatos valószínűleg, jó volna cserélni. Csere nélkül nem biztos hogy megúszod a dolgot.
A mosfetet így mérd ki: Bővebben: Link
Igen, ezt sejtettem, de mire cseréljem itt az a pontos kérdésem . Mennyire számít, hogy mekkora?. Kisebb nem elég bele?
Az elhelyezéséből ítélve ez nem trafó, hanem egy induktív tekercs - ebben az esetben nem zárlatos, hanem szakadt. Ha kiforrasztod, ki tudod mérni.
Letekerésnél megszámolod a meneteket, ugyanakkora átmérőjű zománcozott huzalból ugyanannyi menetet tekersz rá és kész. (lehet, hogy bifiláris tekercselésű, erre figyelj oda!)
Hát a probléma, hogy elég sok menete van, és nem tudom honnan szerezzek ugyanekkora átmérőjű zománcozott huzalt. Biztos nem elég kisebb?.
Valamiért ezt ekkorára méretezték (még lehet, hogy egy kicsit alul is!). A huzalátmérő sem lehet kisebb, mert akkor valószínűleg újra leég.
Zománcozott rézhuzalt (trafóhuzal) villanyszerelési szakboltban kapsz. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
Rendben, akkor ennek utánajárok, De mitől lehet ez a zizgés mikor kapja a 220-at?. Mert Hallani, és mikor indítanám a tápot akkor amikor összeérintem a két vezetéket, egy pillanatra hangosabb. De egyébként rákötöttem egy vinyót, és ha indítgatom a tápot akkor hallom, hogy kattan, szóval egy pillanatra elindul. Gondolom akkor zárlat lehet.
Üdvözletem urak!
Segítségeteket szeretném kérni az képen lévő táphoz. Úgy kaptam hogy bizti kiégve, és a képen látható PTC(vagy NTC, vagy termisztor - ugye ugyanaz?) láthatóan ki van füstölve és a felirat elégve. Kérdéseim: - Mekkora értéke lehet a PTC-nek? - tapasztalatból vagy ha van ilyenje v.kinek lenézné-e, vagy általában hasonló. - Mit vihetett még magával, miket nézzek/mérjek meg alaposabban. Eddig nem sokat mértem rajta, csak multiméterem van. A biztosíték körül zárlat nincs. Köszönet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |