Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   230 / 316
(#) ZSozsóó válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Így van, ami még lemaradt; C10- R14 illetve C4- Hsz és a C5 - föld értelem szerűen! A kis piszokból nagy hangerő lejött a 4x12" -os ládámon, persze a kimeneti jelet megszkópoltam, sajnos 1-2Vcs- nél több nem jön ki, de azon kellett tűnődjek, hogyan csökkentsem. Biztos lehetne korrektebbet, meg jobbat, de működik! Ez csak egy kis buli motyó... Készül most egy komoly is lm3886 híd párhuzam, majd ha kész lesz...valamikor, mint a luca széke... Zs.
(#) tyraw válasza Leaslie hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Semmiképpen se jó a sósav, tenkintve hogy nem oxidáló sav, a réz pozitiv std. potenciálú, igy nem oldja. Vas(III)klorid kell neked. Ehhez "marató oldat" cimszóval egy kis sósavat szoktak adni, de csak azért, hogy a vas(III)klorid + réz -> vas(II)klorid + réz(II)klorid reakció után jövő, esetleges vas(II)klorid + réz -> vas + réz(II)klorid reakció ne mehessen végbe, a sósav rögtön visszatolja vas(II)-be. Tehát nem válhat ki vas. Amúgy, bemész Azúrba Bp, nagykörúton ~1500-2000 Ft körül van, 1kg technikai vas(III)klorid.
Sósavval akkor tudsz hatásos lenni ha egy kis H2O2-t adsz hozzá, (hidrogén-peroxid), ekkor viszont számolj azzal hogy marhagyorsan megy a reakció, rohadtul felmelegszik, pezseg, habzik, (ha csak úgy ráöntöd a nyákra, ne lepődj meg ha felforr az oldatod, kihabzik, ha üvegedényben csináltad szétreped, és minden hidrogénperoxidos sósavban úszik. Tapasztalat...)
(#) sastas01 válasza tyraw hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ne túlozz!
Én a NYÁKjaimat H2O2-vel és Sósavval gyártom. Eddig egyszer fordult elő az az eset amit leírtál és az is teszt volt. A titka, hogy rakni kell bele vizet is. Ha gyorsabb reakciót akarsz akkor 1 víz 1 sósav 1/2 H2O2, ha lassabbat akkor 2, vagy több rész víz, ki hogy szereti.
De ezt már a "NYÁK-lap készítés kérdések"-ben kéne folytatni (vagy nem mert ott már kb 20-30x le van írva .

(#) vikipapa hozzászólása Ápr 10, 2013 /

Sziasztok. Tervezgetek egy csöves erősítőt (csatoltam a rajzát), de van néhány dolog amiben nem vagyok biztos és ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem. Az egyik az lenne, hogy a felső részen, ahol a triódák a tápot kapják jók-e a 10kOhm-os ellenálások vagy más értékek kellenének? A másik kérdésem pedig a végfok lenne. Két kapcsolást "ollóztam" össze és nem tudom, hogy jó lenne-e így a pentódák meghajtása vagy esetleg valahogy máshogy kellene megoldani? Segítséget előre is köszönöm.

er.jpg

(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Szia!
Rég hallottunk felőled! Az első kérdésedre a válasz a táplálással kapcsolatban, jó persze a 10k. Ha jobb táp simítást akarsz, lehet növelni persze, de akkor csökken a tápfeszültség. Jó a 10k. A hosszú farkú jó fázisfordító, teljesen jó a kapcsolás. Amit én tennék még...tudom nem kérdezted, de csak tipp. Az eleje tuti be fog rottyanni kicsit egy egy erősebb odacsapásnál, ezért elgondolkoznék olyan lehetőségen, hogy vagy a gain poti csatoló kondiját csökkenteném, vagy az első katód bypass kondit ilyen 1µF környékére, hogy legyen egy kis relatív közép-magas emelés/mély csökkentés. A második trióda után a hangszínre nem ártana csatoló kondi sem szerintem, mert így az anódról megvan az útja az egyenáramnak a föld felé, ami ráadásul potikon is át fog menni, ettől erős a gyanúm, hogy tekerés közben akár recseghet is, bár horror áram persze nem folyik rajta...Bár mindkét kapcsoló funkció kis kapacitásokat kapcsol ,de mindegyik kapcsolóval párhuzamba tennék nagy ellenállást, pl 4,7M-t. Így biztos nem csattan, pattan, pukkan kapcsoláskor. Mivel a hangszíned is ilyen baxandall kapcsolás, amivel elég durván lehet azért szabályozni, egyszerűen nem sok értelmét látom a fázisfordító anódokat összehúzogatni, hogy magasat csökkents, az valami prezenc megoldás lehet, talán a tiny terrorban látni ilyet, amivel le lehet venni a szőrt (itt a magas poti jóval durvábban szabályoz, mint amit ezzel a prezenc- megoldással lehet). Persze be lehet tervezni maximum kiveszi az ember, ha nem kell. A hangszíned kb az esetek 90% -ban szerintem úgy fog állni, hogy mély kicsit fel, magas többet fel. Mivel nem lesz irtózatos torzításod az előfokozat felől, ezért ez szinte biztos. Az elején a P2 potméter funkcióját is megkérdőjelezném, értem mit szeretnél vele elérni ,de arra egy poti szerintem túlzás, egyrészt pláne csak 100pF-el, másrészt olyan irtózatos szabályzást nem tudsz megvalósítani, szóval lenne az a poti, de minek. (Beleestem én is ebbe a hibába már, hogy nagyon füleltem és nüansznyi változtatásokra potikkal meg kapcsolókkal tűzdeltem tele egy erősítőt, amikor meg kipróbálták az emberek, csak néztek rám kérdőn - ez meg mit csinál? Csak olyanra teszek kapcsolót, potit, ami tényleg jól hallható változást okoz, de persze ez csak az én véleményem.) Ki lehet oda kísérletezni a megfelelő értékeket, no meg lehet levenném R6-ot is, a 470k ellenállás a fokozat 120-150pF -nyi miller kapacitásával létrehoz egy 2-3kHz-es aluláteresztő szűrőt, elég sötét lesz a hangja így, elvész az attack. 100k-220k is bőven elég lenne oda, ha egyáltalán kell, már az is jól bekorlátozza a rácsáram okozta hatásokat, jó elválasztás a két fokozat között (amit az 1M, ha ott lesz ,amúgy is megtesz, szóval akkor meg felesleges is). A végfokozat, ha jól látom UL megoldás, egy 3,5k Raa- val akár jó is lehet, az 50V előfeszültség lehet egy kicsit karcsú lesz, én inkább 70V max-ban gondolkoznék, onnan már lehet visszavenni. Mivel ilyen magas az anód, de főleg a segédrács feszültség ,szerintem nagyobb negatív előfesz kell ,mint 50V, vagy épp akkörül...a "van"tól nem kell félni, a többől lehet kevesebbet csinálni egyszerűen, mert hamar oda lehetnek szegény csövek...Csak tipp. R17-R18 a PL-ek rácslevezetője is inkább 220k legyen szerintem, sok oda a 470k, ha betorzul a vég, akkor csak csúnya blokkolási torzítása lesz, nem kell olyan nagy mély átvitel. Visszacsatolást személy szerint nem tennék bele, persze az is olyan, hogy kivenni ki lehet... Amúgy szimpatikus kis kapcsolás, sok sikert kívánok hozzá! Elnézést a hosszú eszmefuttatásért! Szép napot mindenkinek! Zs.
(#) vikipapa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Helló. Motort szerelgetek és nincs túl sok időm ezért tűntem el Köszi az infókat, át is rajzoltam a kapcsolást. A P2 elvileg egy mély vágó, amit a gitáromba be is építettem és jól működik, de a C3 értékét rosszul írtam be, most már javítottam. A C11-es 47pF-os kondinak nem tudom, hogy van-e értelme, ez még érdekelne. A tápot még tervezgetem, ezzel kapcsolatban is lenne egy kérdésem: ha két egy EZ80 két anódját összekötöm, akkor dupla áram folyhat át rajta? Ha igen akkor két EZ80-al meg tudnám oldani az egyenirányítást. Előre is köszönöm a segítséget!

er.jpg

(#) mofesa válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 10, 2013 / 1

Azt hiszem itt a válasz a kérdésedre.
(#) vikipapa válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Tökéletes, nagyon köszönöm!
(#) granpa válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Bocs félrenyomtam, a felfelére akartam!
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
(#) peti333 hozzászólása Ápr 10, 2013 /

A csöves projektem elég közel jár a kivitelezéshez, ezét felötlött bennem, hogy kéne bele egy zengető, és ha már csöves az erősítő meg a pedálsor is, de zengetőm még nincs, és abból is milyen menő lenne már a csöves. Ezzel kapcsolatban annyi a problémám, hogy nem találtam olyan kapcsolást, amit az erősítő elé lehetne kötni. Van valakinek valami jó kapcsolási rajza csöves-rugós zengetőről? Jó lenne ha ECC85-el lenne tervezve, mert abból van itthon vagy 10.
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Zengető az klasszikusan az előfokozat és a végfokozat közé illik, de mindenképpen a "torzítás" után szerintem, semmiképpen a bemenetre. Loop-ba vagy külön zenegető áramkörbe szokás tenni. Az ecc85 is teljesen jó erre a célra, de sok függ a zengető tank-tól is. persze elé is lehetne, mint "kispedált", ott csak arra kell figyelni, hogy a kimeneti jelszint ne legyen túl nagy... A wah-al mi a helyzet, jutottál valamire? Vagy megépítsem én is a próba sasszémon? Zs.
(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

A P2 valóban egy "mély vágó", annyi történik, hogy a feszültség osztót átblokkolod egy kondival, a magasabb frekvenciák a kondin mennek, az alacsonyabbak az osztón...Mély vágás valóban, így, hogy az 2,2nF, már más a helyzet. Lehet úgy is megoldani, hogy magát a P2 poti + 2,2nF-et elhelyezed a gain poti fölé (csatoló kondi 22nF és a gain poti meleg pontja közé), így a "mély vágó" áramköröd alsó 1M tagja maga a gain poti lehetne...csak ötlet...annak a csúszkájáról meg menni tovább. A C11 azért nem árt, a fázis fordító anód ellenállásaival alkot alul áteresztőt, nagy frekvenciás stabilitás miatt kell ,de ha nincs visszacsatolásod, akkor teljesen felesleges szerintem, mert én úgy tanultam, egy visszacsatolatlan rendszer mindig stabil (persze ilyen a valóságban nincs, szórt kapacitások, induktivitások miatt). A PL-ek katódjába javasolnék még 1Ohmot, azon szépen lehet multiméterrel mérni a nyugalmi áramot (katód áram = anód áram + segrács áram), mV ban megkapod mennyi mA folyik rajta. A diódák párhuzamosítása szerintem soha nem jó ötlet, ahogy a valve wizard cikkben is van, az egyik mindig jobban nyit a másiknál és akkor az több terhet visel. Csak akkor ildomos, ha az egy csőre jutó névlegest nem igen haladja meg a szumma áram igény. Tehát magyarán ,ha kell 2A-es dióda, akkor ne 1-1A -es legyen párhuzamba kapcsolva, mert egyik kinyúl biztosan, aztán rántja magával a másikat is. Értelme a dolognak talán abban van, hogy a disszipációt elossza az ember jobban...Csak példa volt! Zs.
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Még nem tudtam nekiállni a wahnak, mert kevés az időm, de a hétvégén mindenképpen megcsinálom.
A zengető tankot én akarom megépíteni, ha minden igaz, akkor két 45 ohmos, fémmembrános hangszóró lesz szembefordítva, és tollrugókat fogok használni, mert nem találtam mást.
Természetesen a torzítás után akarom tenni, ugyan nem pedál formába (mert nem férne bele), de lábkapcsolóval akarom váltogatni. Gondoltam arra is, hogy bele"integrálom" a bassmanbe, de inkább meghagyom a vintage kapcsolást és elé teszem a zengetőt, ezért lenne jó, ha kb. 100 mV-os jelet tudna fogadni és visszaadni is.
(#) Szpisti válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Már megbocsáss hogy beleszólok, de ha még nem láttál közelről rugós zengető egységet akkor így kísérletezgetéssel valószínű csak kudarc fog érni.
Szerintem keress rá a guglival (spring reverb ) és meg fogod látni miként épül fel egy gyári verzió.
Tollrugóval nem sokra fogsz menni .
Ha magad kísérletezel, akkor is próbálj meg inkább egy a rajzokon szereplőre hasonlítót összerakni.
Az adó és vevő fej egy lágyvasas tekercs, aminek a mágneskörében egy(vagy ahány rugósor) picike mágnes van . Ezt a mágnest egy pár centis vékony acélszálon függesztik egy réz cső belsejében úgy hogy az acélszál másik végébe a hosszú spirálrugót akasztják.
Házilag legjobb ilyent egy 3-as rézpálcára feltekert E6 vagy H gitárhúrból megtekerni.

Ha egy ilyen egységet a gitárládába építesz be, akkor is erős visszahatása van a hangszórók rezgésének a rugókra (pedig az egész egység még plusz 4 kisebb rugóval függeszkedik a dobozban). Most képzeld el milyen reonanciák lennének egy fémmembrános hangszóróval .
Egy egyszerű séma a Hammond reverb felépítéséről : Bővebben: Link
(#) peti333 válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Elég sokat olvastam a témában, és nézegettem is a képeket, sőt a rádiótechnikában megjelent leírást is olvastam. A visszhangosítós témában is írt valaki, akinek bejött a hangszórós. Alapvetően a hangszóró amit bontottam, nem tér el nagyon a képeken látható cuccoktól, talán annyiban, hogy 1 nagy mágnes van csak benne. Sokkal egyszerűbb egy ilyet átalakítani, mint megtekerni és összeállítani egy újat. Nem gitárládába akarom tenni (főleg, hogy nem játszom gitáron, csak basszeron és szájharmonikán ), hanem külön egységként használni. A rugós felfogatás, zárt tank, csillapító vattával való kitömés meg hasonlók, már csak a hab a tortán. A tollrugó, funkcionálisan nem sokban tér el, mindössze picit keményebbek, ezért gondoltam arra, hogy 2-3 rugót rögzítek sorba, hogy csökkentsem a rugóerőt. Mivel a tollrugó keményebb, így a zavaró rezonanciákra sem fog annyira reagálni (legalábbis én erre jutottam, lehet hurrogni, ha tévedek ).
Továbbá a hangszóró amit bontottam, érdekes felépítésű, a membrán nem közvetlenül a tekercsre, hanem egy darab fémrúdra van erősítve, így membrán nélkül nem sok eltérés van közte és egy rugós zengető tekercse között.
A húrból tekert rugót majd kipróbálom, ha véletlenül valamelyik gitáros haverom húrt szaggat véletlenül. Nehogy félreértsd nem vitatkozni akarok, hanem tanulni és egy minél jobb zengetőt összehozni
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Teljesen jó lesz, kísérletezni/tanulni/játszani jó, aztán majd ha komolyabban gondolod úgyis veszel egy komolyabb tankot. Ha jól emlékszem valaki készített már a topickban egy rugós zengetőt ilyen módon, talán egy üdítős flakonba dobozolta be, nagyon bulis volt, nekem bejött. A képek között megtaláltam Bővebben: Link Bővebben: Link Szóval szerintem csak hajrá. A 45Ohm miatt a meghajtása kicsit necces lesz elektron csővel, valószínűleg egy katód követővel kéne hajtani, majd tűnődök valami megfelelő munkaponton, de szerintem 2 trióda párhuzamban elviszi. Úgysem kell neki irtózat teljesítmény gondolom, mekkora teljesítményű a hangszóró? Zs.
(#) mofesa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Meg lehet tudni,melyik RT. évkönyvben van ez a hangszórós cucc?
(#) teddysnow válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Ezek elkövetője én voltam
Bicikli bowden egy szálát tekertem fel rugóként. Annyi hibája volt a dolognak, hogy a "vevő" oldal kb. 20-30 cm-es körzetben vette a külső hangokat is, mert kvázi mikrofonként működött. A 2,5L-es változatban ezt próbáltam csillapítani a polifoam burkolattal. Ha újra csinálnám, annyit változtatnék rajta, hogy kis hangszórókat használnék, amikből kivenném a membránt. Tehát a lengőtekercset csak a pille tartaná. Talán úgy nem viselkedne mikrofonként és csak a tekercs rezgéseit venné.
Ha valaki kipróbálja, garantáltan kap egy-két ötletet, hogy hogyan lehetne még jobbá tenni ezt az egyszerű modelt.
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Miután az egész kocerej mechanikusan müködik, nem valoszinü, hogy a mikrofonhatást ki tudod küszöbölni. Ez eddig még senkinek nem sikerült, pedig volt egy hajdani hatalmas profi zengetö, vagy 400 kg volt a dobozával együtt.
Mi a studio pincéjébe szereltük, mégis minden komolyabb mozgást meghallott.
A hangrugok egy massziv acél keretben voltak, amik rugosan voltak a külsö kerethez kötve (8 rugo, ha jól emlékszem) majd az egész egy massziv nehéz fa ládában volt.
Ha elmentél mellette vagy valaki becsapta a pinceajtot minden gond nélkül felvette.
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Névlegesen 50 ohmos a hangszóró, és nem tudom mennyit bír, a line szintű jelet könnyen, torzítás néklül viszi. Erről a megoldásról mi a véleményetek?
Azért érdekelne, az RT-s megoldás, ha valaki tudna linkelni, vagy képet feltenni.
(#) Bassmester válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Nekem van egy "igazi" rugós zengetőm (félretett project-ből)
Leporoltam és csatoltam róla pár fotót, hátha segít.
Eléggé macerás lenne jól lekoppintani, de nem mondom hogy lehetetlen...
(#) peti333 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Jól látom, hogy ez egyik rugó feszesebb mint a másik 2?

Azt a mindenit hogy kiszúrtad, nekem fel sem tűnt eddig...
Mind a három különbözik. A feszességük közti eltérést nem tudom egyértelműen kitapintani, de ránézésre az alsó sűrűbbre van tekerve, a középső ritkábbra, a felső még ritkábbra, de alig észrevehető. Jó szemed van

Alaposabban megnézegettem benne a mütyüröket.
A réz hüvelyekben vékony ferrit csövecske van lágyan felfüggesztve, mely minden irányba könnyen mozog.
A ferrit csövekbe vékony drótból van egy-egy szem hajlítva, ebbe van beakasztva a rugó és epoxival van rögzítve. Gondolom, hogy a rézhüvelyek végébe a ferriten átmenő vékony drót van forrasztással és a hüvely összenyomásával rögzítve, bár ezt nem látni. A rugók 0,22 -es drótból vannak, a spirál átmérője 4,7 mm és 16,5 cm hosszú.
A bemenetnek 0,06 kOhm az ellenállása, a kimenetnek 0,22.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) peti333 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Köszi, a rugók és az ellenállások adataival máris egy lépéssel közelebb jutottam a megoldáshoz.
A rugó tekerésre tud valaki írni nekem valami bevált módszert? Holnap kapok pár kopott gitárhúrt, és abból elkészítem a rugókat. Eddig csak ezt a leírást találtam, de nem túl meggyőző a leírás.
Zsozsóó: Arra gondoltam, hogy 2-2 hangszórót kéne sorba kötni aminek így 100 ohm lesz az impedanciája, és a kimeneti impedancia is 100 ohm lenne. Erre már picit könnyebb lesz valami preampot tervezni ECC85-el. Ebből már ki lehet találni a csövek megfelelő munkapontját.
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Én inkább a józan észre és az adatlapra hagyatkoznék...A 100 Ohm nem kis terhelés egy ilyen triódának, el kell gondolkozni rajta. Nem lehetetlen, annyi szent. Persze az is kérdés mekkora teljesítményt akarunk elérni a hangszórón, ilyen kérdések tisztázása azért nem ártana! Zs.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) Massawa válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

A gitárhurral nem sokra mész, ahogy látod Bassmester képein a rugok hossza sokkal nagyobb mint amit egy gitarhurbol ki lehet hozni. Gyorsan szerezz be 0,15 - 0,20 mm es acéldrotot - ilyenböl fonják a drótkötelet.
Feltekerni aránylag egyszerü. Befogsz egy akkus csavarhuzot a satuba, abba egy egyenes acéltengelyt, 1-2 mm-rel kisebbet, mint a rugo belsö átméröje.
Elinditod a csavarhuzot egy kis kemenyfadarabbal odaszoritod a drotot a tengelyre, es szépen telecsavarod a rudat. Nekem már 50cm-s darab is sikerült!
Néha keményfa ruhacsipesz is nagyon jo a drotot vezetni.
(#) whitecastler válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 11, 2013 / 1

Voltak nekem RT évkönyveim, folyóirataim, de elajándékoztam. Viszont írtam akkor "Tartalomjegyzék"-et az engem érdeklő dolgokról. Ebben találtam egy "ZENGETŐ > MECHANIKUS" bejegyzést: RT Évkönyv '82 / 26.oldal. Nem tudom, hogy milyen, (rég volt). Ezt találtam, hátha segítek.
(#) mofesa válasza whitecastler hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Ez egy tranzisztoros erősítő.Maga a zengető két szembe fordított 8 ohm -os hangszóróból áll,közepük egy rugóval összekötve.Nem az,amire én gondoltam,de köszönöm.
(#) skylooker válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Csináltam gitárhúrral, de torziós rúgóként működik, így egyrészt tényleg zenget, másrészt kevésbé érzékeny a zavarokra.
Következő: »»   230 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem