Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy hogyan lehetne Sokol 308-as rádiót oirt ről ccir-re alakítani. Köszönöm előre a válaszokat. Sokol-308
Egyszerűen át lehet hangolni, de ma már nem éri meg, mert jövőre lekapcsolják az analóg műsorszóró adókat, a CCIR sávban, csak a digitális sugárzás marad.
Ezt nem tudom honnét veszed, egyenlőre csak a TV műsorszolgáltatás átállásáról van szó.
Egyébként nem is annyira egyszerű, ha megnézed a kapcsolási rajzot.
Ezt a lekapcsolásos dolgot hol olvastad?
Egyelőre csak az analóg földi TV sugárzás leállításáról van szó. Ha a rádióadásról is lenne szó, azért lenne néni hírverés annak is, ahogy a TV-sről is egyre többet hallani. Amúgy mi lenne azzal a sok analóg rádióval ? Mind el lehetne dobni.
Én az FM tunerben lévő 1-1 forgókondenzátorral hangolt rezgőkör tekercseinek menetszámát lecsökkenteném 2-vel. Azaz a bemenő rezgőkör és a helyi oszcillátor rezgőkör frekvenciáját növelem ezáltal. Más készülékeknél már értem így célt, és rajzom se volt mindig. Persze utána a tekercsek huzigálásával vagy összenyomásával lehet "finomhangolni"
Az ccir lekapcsolása valóban érdekes elképzelés
Na de akkor a mellékelt képen bejelölnéd a kedvemért meik tekercset kéne állítani? Nagyon jó ötlet és egyszerűnek is néz ki de azért inkább megvárom a válaszokat,nehogy a KH-n elállítsak valamit.
A probléma az, hogy az átalakítandó tekercsek csévetesten vannak, ráadásul a modulátor köri az transzformátor is. A hangolt tekercs menetszámának megváltoztatása maga után vonja a szekunder, (kicsatoló) tekercs menetszámának megváltoztatását is. Az oszcillátor tekercsnél ez kisebb probléma. A gond az, hogy olyan sokszor nem lehet ki -be forrasztani a csévetestet, ezért számolni kellene a menetszámokat. Ez sem túl bonyolult, mert egyszerű arányossággal megoldhat, de precízen ki kellene számolni az induktivitásokat. Itt viszont a modulátor tekercs számítása egyszerűbb, az oszcillátor tekercs számolása bonyolultabb, az AFC miatt. Ezért írtam, hogy nem annyira egyszerű, a legalábbis korrekt megoldás.
A modulátor tekercs a forgó melletti tranzisztornál levő, az oszcillátor tekercs a tégla színű integrált áramkör melletti árnyékolatlan csévén lévő tekercs. Az analóg FM sugárzás leállítása még azért nem sürgős, mert egyrészt nagyon kihasznált sávról van szó, ellentétben a TV sávokkal, másrészt a frekvencia éhség még nem tart ott, hogy ezt a sávot is kikezdje. A mobil szolgáltatásokra is jól használható frekvenciákból 200 MHz nyit elpazarékolni állandóhelyű szolgáltatásokra, a mai műszaki lehetőségek között túlzás. Ezért fontos a digitális átállás, mert így majd 100 MHz -et lehet más célra (főleg üzleti) felhasználni.
Végszükség esetén használhatsz alumínium vagy rézmagot az induktivitás csökkentésére. Egyébként a készülék rajzán megadják a CCIR szerinti tuner-beállítást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Csak a menetszám csökkentéssel nem lesz elegendő sávszélesség, rezgőkörökkel párhuzamosan kötött kondik értékét is csökkenteni kell.
Az nembaj ha nem lesz teljes a sávszélesség,ha egy ccir adó bejön már az is jó lenne,de akkor meik tekercs menetszámát kell csökkenteni?
Nézd már meg az általam linkelt rajzot, abban benne van, hogy mit cserélj és milyenre.
A rajzot már ki is nyomtattam,hogy jobban lehessen látni mint a monitoron keresztül,de a menetek átalakításával már a bartók rádió bejön aránylag egészen jól
Az oszcillátor tekercsével próbáld beállítani Bartók adó frekvenciájának megfelelő sk. állást.
Majd az antenna és mod. tekercsek magjával, sk. elején próbálj max. érzékenységet beállítani, sk. végén megkeresett adónál, a trimer kondikkal is legjobb vételre belőni. Ezeket a lépéseket érdemes többször megismételni, így lehetne optimalizálni, legjobb együtt futást belőni. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Köszönöm a válaszokat és eredményes áthangolásokat kívánok mindenkinek!
Sziasztok!
Lehetséges, hogy ezt a rádiót utólag áthangolták? Skála szerint 88-108 MHz az URH sáv, de csak egy adó jön be rajta, az is halkan. A két kondi elvileg 33 pF-os (33K van rájuk írva), jobb oldalt a piros vezeték a teleszkóp antennától jön. Az AM sávok rendben működnek, egyébként jól megy. Valami német sajátmárkás gép, valószínűleg ITT belsővel, a magnómechanikából ítélve. Nekem elég gyanús, hogy ez pont az az átalakítási technika, amit valaki itt szerintem említett már. Ha tényleg áthangolhatták, és nem egyéb bajra kell gondolni, kellhetett ehhez mást is eltekergetni, vagy ha ezt a két kondit leszedem, elvileg a rendes sávon fog menni újra? A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Szia,
"Abban az időben" gyakran az importőr cég hangolta át a készülékeket, még mielőtt a Keravill-ba került volna. De lehet, hogy már a gyárból így rendelték. Jó esélyed van rá, hogy a kondik eltávolítása után, nem kell mást áthangolnod.
Nem lesz nehéz visszahangolni, nagyon nem nyúltak hozzá, csak a két kondi amit betettek.
Vedd le a 33pF kondikat, majd az oszc. kör hangolásával, skála megfelelő pontjára hangolj be egy ismert adót, majd a mod. tekercs hangolásával állíts be max. érzékenységet, térerőt. Skála elején a tekercsek hangolgatásával, skála végén forgón lévő trimerekkel hangolj legjobb érzékenységere. Ezt érdemes többször megismételni, jó együtt futás érdekében. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Ez egy klasszikus példa, a japánokat általában a forgókondira tett 2db plusz kondenzátorral hangolták át kicsíped őket, utána már csak azon a két trimmeren kell tekerni, amelyekre forrasztva voltak. Ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor beállítod az együttfutást, amit CHZ ír, a tekercsek hangolgatásán a menetek széthúzása/ összenyomása értendő, a felesleges többletmunka elkerülése érdekében varázspálca (Vasmag és rézdarab egy műanyagcső két végében) használatát javaslom.
Levettem a forgóról a két kondit, részben vissza is állt a skála a rendes helyére. Most a 88,7-nél levő adót már jó térerővel fogja (bár a skálán már bőven 89,5-nél van ekkor), fent viszont (108-ig van skálázva!) kb. 103 MHz-nél ér véget, az utolsó adó 102,8-nál van. Azon a képen is látszik valamennyire, amit feltettem, hogy a forgó tövében levő kis légmagos tekercsen a viasz már nem épp sértetlen, ez lesz az a tekercs, amit újra össze kéne nyomni?
Még valami: van egy kis térerősségjelző műszer a rádió elején, amivel a következőt vettem észre: közelítek az adóhoz, akkor elkezd egyre nagyobb jelet mutatni, ahogy kell. Aztán kicsivel a maximum előtt az adó teljesen elhallgat, és ha tovább tekerem, akkor megszólal újra. Na, ezt a kihagyást a műszer egyáltalán nem jelzi. Ez is csak a hangoláson múlik, vagy akkor más gond is lehet? Mert amúgy kicsit érzéketlennek tűnik nekem a rádió.
Jól csinálod, már csak az együttfutást kell finomítanod, fentebb leírt javaslat alapján.
És a sávszél mikor kerül majd a helyére? Az együttfutás csak az érzékenységet növeli, nem?
Sávszélességgel nem lehet probléma, mert eredetileg CCIR normára készített készülék.
Együttfutás beállítása, valóban csak az érzékenységet javítja. Skálahelyes beállítást az oszc. kör hangolásával tudod visszaállítani ( jól fogható adó ferekijének ismeretében). A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Először azt a 88,7 Mhz-es adót kell a legszélére tenni. A skála ugyanis nem lineáris, hogy a másik végén mennyit nyersz, csak ez után derül ki. A képeden az oszci trimmere valószínűleg a bal oldali. Jobbról az a piros vezeték csak nem az antenna? Az általában nem szokott közvetlenül a forgóra menni, nem néz ki valami komoly készüléknek. Valószínűleg a nagyfrekvenciás előerősítő tranzisztora elszállt, azért kötötte valaki át oda, mert onnan szólt. Az általad leírt elhallgatás dolgot még soha nem tapasztaltam. Valami gerjedésre gyanakszom a nem hallható tartományban, zajzárja(muting) nem hiszem, hogy van ennek az egyszerű készüléknek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Szia!
Zajzár biztosan nincs rajta! Viszont lehet, hogy már piszkálták a készüléket, ugyanis két csavar feje is szét van cs*szve, sőt ennek a kábelnek a másik vége is le volt forrasztva az antenna végéről. Akkor lehet, hogy nem is jó helyen van az antenna? Nekem annyira azért nem tűnik gagyinak, négy hullámsávos a rádió, térerősség jelzővel, rendes nyomógombos hullámváltóval és skálahúrozással, mint a régi asztali rádiókban (nem ez a mostanában szokásos, hogy műanyagvázas tolókapcsoló, ami két év után kontaktos lesz + egy gumiszalag hangoló áttételként). Rangemaster T704 a típusa, német gyártmány (a Google egyáltalán nem ismeri...)
Ha a piros kábel az antenna, akkor biztos rossz helyen van.
Nagyobb képet csinálnál a panelről, meg lehetne találni a helyét. Antenna tekercs környékén lehet, bár a hullámváltó is kapcsolhatja, ha rövidhullám is van rajta.
Azt a készüléket én sem ismerem, de az általam sokszor javított japán/kínai zsebrádiókhoz hasonlít nagyon a bele. A németek egyébként szeretnek a kínaiakkal gyárttatni szinte mindent. Ők csak ellenőrzik. Az előerőlködő tranzisztor ott van a leg sarokban, félő, hogy már halott, általában abban az időben földelt bázisú volt, az emitterre ment a becsatoló kondenzátor, az antenna helyét biztos megtalálod, szerintem az a kondi a sarokban, ha az egyik lába a levegőben van, ha nem, akkor a tranzisztor melletti valamelyik. KF szűrőt sem látok, biztosan hogy elég régi a készülék. Viszont lehet, hogy széthangolta valaki, a narancssárga-zöld-kék és tsa biztosan FM KF-ek. Ha jó a térerő műszer, azzal be lehet állítani, csak ne összevissza tekergesd őket, a legutolsón (aránydetektor) meg már nem térerő maximumot, hanem zaj/torzítás minimumot kell beállítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Így néz ki a teljes panel, ebből talán többet ki lehet deríteni:
Az antenna csatlakozási pontját, próbáld nyákoldalról lekövetni. Sárgával jelöl terület közelében kellene lennie. Pirossal bejelölt pontok is esélyesek. Gyengébb adó hallgatása mellett, ha leveszed az antenna vezetékét, vezetékkel "kitapogathatod" jelölt területen, a csatlakozás helyét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Az a hullámváltó nekem is gyanús, pláne, ha van benne rövidhullám is. A ferritantennán az a piros annak a becsatoló tekercse. Ha onnan nem elég érzékeny, azért azt az első tranzisztort kimérném. (Egyébként elnézést az előbbi Off-olásért, csak úgy kijött belőlem, láttam már teljesen Sanyo belű Siemenst is, és ebben is pont olyanok az alkatrészek, mint az én Sanyomban.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |