Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 120 W-os HF erősítő TIP tranzisztorokkal
Lapozás: OK   13 / 16
(#) xNorbi hozzászólása Aug 27, 2011 /

Hello

Megépítettem 2 darabot ebből az erősítőből, beakarom állítani a nyugalmi áramot rajtuk, kezdem az egyikkel:

Először bekapcsolom a potenciómétert minimális hangerőre húzom,így rövidre zárom a bemenetet, a kimenetre nem kötök semmit. Várok kb. 10percet, hogy bemelegedjen minden alkatrész, 10perc múlva langyos a hűtőborda, most beállítom a nyugalmi áramot a multiméter 53,1mA mutat.
Most csatlakoztatok egy hangszórót(3ohm csak próbának). Így a nyugalmi áram 55,1mA ugrott. Most adok rá hangerőt átlagosan olyan 150mA mutat a multiméter, legtöbbet ilyen hangerő mellett lesz hallgatva, meghallgatok egy számot, hogy minden jó meleg legyen......., most lehalkítom teljesen 72mA-ra csökken és folyamatosan mászik lefelé de elég lassan.

Normális ez ilyen erősítőknél? Nem lenne jobb a stabil nyugalmi áram vagy elég ezt ennyire megközelíteni, mint nekem sikerült?
Az egyik TIP tranzisztorra ragasztottam rá pillanatragasztóval a T3 tranzisztort.
(#) Gafly válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 27, 2011 / 1

Ez a viselkedés így elég korrektnek látszik a leírásod alapján.

Mondjuk én nem az egyik tranzisztorra ragasztottam volna pillanatragasztóval, hanem szilikonnak a kettő közé
(#) jocko hozzászólása Aug 28, 2011 /

Én is már a másodikat építem ebből a végfokból és meg vagyok vele elégedve.+- 35 volttal hajtom 2 db. 4700uf 63v elkóval ,és nem toroid trafóról .alig melegszik,szép tiszta hangja van talán egyetlen hibája hogy egy kicsit túl öblös a mélytartomány ami mondjuk rock-metál zenénél hátrány,viszont én inkább elektronikus zenéket hallgatok,ahhoz pont ideális.amit nem értek:a kapcsolási rajzon a bemenet egy ellenállással indul,a beültetési rajzon viszont egy kerámia kondi van.???
(#) xNorbi hozzászólása Szept 12, 2011 /

Hello

Észrevettem, hogy az egyik panelal valami nincs teljesen rendben, megmértem az RMAA nevű programmal a különböző jellemzőket és a mellékelt eredményeket kaptam. Az egyik mérés(zöld, számbelileg a jobb oldali) a hangfal nélküli a másik a hangfallal. Érdekes, hogy hangfal nélkül tökéletesek az értékek de ha rákapcsolok valami terhelést elkezd harmonikusan torzíttani. Ezt mi okozhatja? Megtudja valaki ebből állapítani, hogy hol lehet a hiba? Már szépen bevan dobozolva jólenne csak a lehető legkisebb mértékben megbontani.

A másik fele, másik panel terhelve is megfelelő jellemzőkkel bír, közös a tradó, egyenirányítás, pufferek a másik gyönyörűen szóll csak valahogy ez nemakar.

untitled.JPG

(#) xNorbi válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

És itt van a két panel közti különbség, minden ugyanaz csak épp a panel lett kicserélve

untitled1.JPG

(#) jocko válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

hello! A Végtranyók össze lettek válogatva? könnyen hangfalgyilkos füstgéppé teszi ezt a végfokot a hamis tranzisztor.én régóta épitgetem ezt a kapcsolást(4 darabom van belőle ),de amióta a boltokban nincs eredeti tip 142-147 azóta folyton szenvedek...talán annak is örülni kéne hogy nem füstölt el a végfokod...?
(#) xNorbi válasza jocko hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Hát sajnos nem lettek összeválogatva, és sejtésem szerint nem is eredetiek én is erre gyanakodom. De vannak még pót tranyóim, hogy tudnám összevílogatni őket multiméterrel?
(#) csajkib hozzászólása Dec 24, 2011 /

A kapcsoláson azt írja hogy 2X AC 28v kell,
de nekem 2X AC 30v van és azt gáz lenne rátenni ,de persze egyenirányítom +szűrőkondik-at teszek bele
(#) lacek29 válasza csajkib hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Használhatod nyugodtan 30V-os trafóval is. Abbol kb 42V lesz egyenirányítás,és pufferelés után. Nekem 44V-ról működnek.
(#) betontalpfa2 hozzászólása Jan 15, 2012 /

Ezt kezdtem el építgetni:
http://bsselektronika.hu/index.php?id=212
Ebből először a teljesítmény erősítőt, (a csatolt file)
Először tesztnek, csak számítógép tápról, 12V-ról, hangszótó nélkül (mint a csatolt kapcsoláson) A bázist egy feszültség osztóval hajtottam meg. Csodálatosan működött, a kollektoráramot maximálta ~3,5A körül.. Ezután rákapcsoltam, egy +-40V-os tápra aminek kb 3Aa max árama. (Ez egy kapcsoló üzemű, rövidzár esetén nem áll le, hanem teper...). Ekkor (növelve a bázis áramot az osztóval) 3A körül (mint várható) esett a tápfesz de nem pár voltot hanem felére, mert a Tip142 (vagy 147) kollektor-emittere zárlatos lett (oda vissza) Miért van ez?

kapcs.png

(#) csajkib hozzászólása Feb 11, 2012 /

Hi!
Megépítettem ezt a kapcsolást és olyan rossz hangja van de nemtomm miért, ja és a trafó miatt lehet? a trafó 130w-os. Szerintetek mi lehet a baja?
(#) lacek29 válasza csajkib hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

ennek elvileg -elég jó hanja van......valamit elronthattál,hogy nemjó. kép segítene

.
(#) csajkib válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ja igen és még melegszik az R13 ellenálás
(#) csajkib hozzászólása Feb 11, 2012 /

És ha kikapcsolom akkor koppan egyet a hangszóró
(#) S21L1 hozzászólása Ápr 10, 2013 /

Hali!
Megépítettem én is az erősítőt, és akadtak vele gondjaim. Kipróbáltam egy trafóról, azzal működött rendesen, de vettem egy nagyobb teljesítményű toroidot (2*28V, 300W), és ahogy ráadtam az áramot, a pozitív ágban elfüstölt az eddig működő darlington, szinte azonnal. Rámértem az egyenirányítás után, és a pozitív ágban van 80-90 volt váltófesz, ez lehetett attól, vagy ha nem akkor mitől?
A másik kérdésem, hogy a villanykörtés módszert nem nagyon értem, valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan kell megvalósítani?
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /

Szia! A trafó csere után minden bizonnyal rosszul állítottad össze a tápot. Mindkét tápágban pár-ezer mikrofarádos puffer kondenzátorok vannak, ott nem jelenhet váltakozó feszültség. Ellenőrizd a transzformátor szekunder oldali vezetékeinek bekötését!
A transzformátor primer ágában sorosan elhelyezett 230V 60W-os izzó hideg ellenállása 100 ohm körüli. Egy hibátlan, terheletlen erősítő áramfelvétele csak néhány voltot ejt rajta. Az erősítő ilyenkor el szokta érni az üzemi tápfeszültségének 2/3-át, 3/4-ét a nyugalmi áram és trafó veszteségének függvényében. Bármilyen kalamajka miatt az erősítő túl nagy áramot venne fel, az izzó felizzik, ellenállása megnő az erősítő tápfeszültsége alacsony marad és kevés áram folyik rajta. Egyszerűségéhez képest nagyon hatékony védelmet biztosít az áramkör élesztése során.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Elvileg jól van bekötve, 4 szekunder vezeték van ugye rajta, 2 zöld és 2 kék, és 1-1 vezetéken van fekete jelölés is. Kékből a jelöletlent, zöldből a feketével jelöltet közösítettem, de mivel azon a részen váltóáram van, így gondolom mindegy, hogy a két tekercs melyik vezetékét közösítem, de javíts ki ha tévednék, mert nem értek ennyire hozzá.
(#) highand válasza S21L1 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Pontosan melyik kapcsolást építetted meg? Kellene a rajz.
(#) S21L1 válasza highand hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Igazad van, ezt nem mondtam. Azt építettem meg, ami a cikkek között van.
Ezt
Kis kiegészítés, mivel hogy sztereó erősítőt raktam össze, kipróbáltam a másikat is, és az kb 10 percig üzemelt, majd annak a változatosság kedvéért a negatív ágában ment el a tranzisztor úgy, hogy kikapcsoltam, akkor még működött, aztán bekapcsoltam ismét és már egyből meg is adta magát.
(#) highand válasza S21L1 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 / 1

Vedd ki az 560pF-ket és a 47pF-et emeld meg 120pF-re. Továbbá a visszacsatolásban lévő 1000µF-ot kösd át egy 100nF-os keremia tárcsa kondival.

Sajnos hibásan volt kompenzálva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 / 1

A tekercsek helyes összekötéséről könnyen meg tudsz győződni. Az összekötés után mérj váltakozó feszültséget a szabad tekercsvégek között, ekkor a két tekercs feszültségének összegét kell tapasztalnod, esetedben 56V-ot.
A probléma amit gyanítok abban áll, hogy nem a közösített trafóágat kötötted a testhez, hanem az egyik tekercsvéget. Ennek az a következménye, hogy a létrejött áramkör +/-80-90V egyenfeszültséget állít elő amitől a tranzisztorok épp úgy pusztulnak el ahogyan az leírtad.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Nem vitatom, hogy a te meglátásod lehet a megoldás, de ettől még rosszul van kompenzálva a kapcsolás és tanácsos lenne módosítani.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Megnéztem, jól van bekötve a trafó, közösített van testhez kötve és 58-60 voltot mérek a trafó után, viszont nem biztos hogy ez a gond, mert a tda7329-es erősítő megy vele gond nélkül.
Highand válaszában pedig egy rész nem tiszta, pontosabban az 1000µF-os kondinál hogy mit kell csinálni, meg nem tudom hogy mi az a kerámia tárcsa kondi (ha jól gondolom sima 100nF-os kerámia, csak én vagyok műveletlen ilyen téren). A másik kondikat csak ki kell venni, meg az egyiket nagyobbra cserélni, azokat értem, és bocsi hogy ennyi mindent kérdezek, de igazából fél éve sincs hogy elkezdtem foglalkozni ilyenekkel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Aggasztott, hogy nagyon magas feszültséget mértél az erősítőn, megpróbáltam elméletet felállítani az okára. A kolléga azt javasolta, köss az 1000µF kondenzátorral párhuzamosan egy 100nF-os kerámiát.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Rendben, köszönöm a segítséget, megyek és be is szerzem az alkatrészeket, és bízom benne hogy mostmár nem lesz vele gond.
(#) highand hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Megleltem a kapcsolást, ez egy Velleman KIT. Továbbra is hibásnak látom a kompenzálását, mivel kevés a fázistartalék.
(#) Robi85 hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok.

Van nekem 2 pár darlington tranyóm. Arra gondoltam, hogy megépiteném ezt az erősítőt belőlük. A tranzisztorok: 2SB1624-2SD2493 párok. Ezekkel megépithető a linkelt kapcsolás? Illetve +-45V DC-t még elbír? Előre is köszi a választ.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Szia! Nagyon jó tranzisztorok, a 6A terhelhetőség kicsit szűk keresztmetszet. 8 ohm-mal, vagy nagyobb impedanciával szabad csak terhelni.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Egy Kenwood hifiből bontottam őket. Hűtésük is megvan. Tehát akkor +-45V-on nemlesz baj vele? Még annyi kérdésem lenne, hogy a bordára kerülő BC548 helyett használhatok 1-1 2SC4137 tranzisztort? A felfogatás végett gondolnám, meg hát ez is lenne a hifiből.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hali Reloop!

Most készülök éleszteni az erősítőt. A hűtőbordára kerülö BC548B (T3) helyett használhatok 2SC4137-et?

120_watt.gif

Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem