Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 120
(#) telnagyapo válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Tapasztalatom szerint elég a szakadásba egy kis palma típusú ragasztó. Pár perc múlva amikor már meghúzott, akkor vékonyan rákenni a szakadásra egy kis fa pálcikával. Miután megszárad alig lehet látni, és nem szakad tovább.
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Sziasztok! Van két darab hangszóróm, amit tévéből bontottam, és mikor kiszedtem, tökéletesen működtek. Rákötöttem egy TDA7297-es erősítőre őket, és az egyik csak nagyon halkan szól, a másik tökéletes. Meg cseréltem a hangszórókat, és ugyanaz a hangszóró nem szól (tehát szerintem nem az erősítővel van a gond). Mi lehet a problémája? Érintkezési gondok lehetnek, vagy a hangszóró hibás?
(#) Gery78 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Valószínű leégett egy kicsit a halkan szóló hangszóró. Impedanciája (megmérve) ha nem egyforma akkor biztos, hogy elhalálozott.
(#) Dj Decybell válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
A tölcsérek mozgása közt van e különbség? -Mármint kézzel mozgatva.
(#) Shaza hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.
Budapest belvárosában keresek egy megbízható szakembert hangszóró javításhoz.
Van egy leégett magas, és egy behorpadt Sub mélyem ezeket kellene javítani.
Előre is köszönöm. Üdv S.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) Inhouse válasza Shaza hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
A horpadást egy porszívóval óvatosan meg lehet csinálni.
(#) Shaza válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Köszönöm, azzal próbálkoztam már, de sajnos hallani rajta a sérülést.
(#) janikiraly hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Ma vettem egy Jamo BX 150-es hangfalpárt. Sajnos az egyik mélye recseg, ezzel tisztában voltam a vásárláskor is. Szerintetek mennyiből javítható, milyen javítást kell rajta elvégeztetni és ki(k)nél érdemes csináltatni? Arra is gondoltam, hogy MNC hangszórókkal kicserélem a közepet és a mélyet, mert van itthon, de szerintem a Jamo mégis csak jobban szól. Valamint milyen erősítőt javasoltok hozzá, hogy rendesen meghajtsa?

Köszi előre is a válaszokat.
(#) Dj Decybell válasza janikiraly hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1
 
Szia! Először is, sértés lenne a Jamo-nak a csere... Másrészt a nyomába se érhet....
Ha az impedancia megegyezik, meggyőződhetsz róla te is.

Azt kellene kiderítened, hogy nem e bekerült valami szemét a tekercshez, vagy pedig túl lett hajtva, vagy esetleg a lengővezeték lenne elöregedve.
(#) janikiraly válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Helló!

Én is arra gondoltam, hogy a Jamo-t nem illene cserélni. Esetleg szemrevételezéssel tudom megnézni az általad említett dolgokat, mert hozzá illő erősítőm jelenleg nincs, csak néhányszor 10W-osak. Vagy nem lesz a hangszórónak baja, ha kis teljesítményű erősítővel hajtom meg, jól gondolom? Üdv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) telnagyapo válasza janikiraly hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Szia!
Kisebb teljesítményű erősítő nem okoz galibát, Otthoni használatra én nem javaslok 60-80W-os teljesítménynél nagyobbat. Bár ízlések és pofonok különbözőek. Szerintem 20W is tud szépen és hangosan szólni (ez attól is függ mekkora a helyiség ahol használod).
Ha tekercs probléma lenne, akkor kis hangerőnél is lehet hallani, hogy valami nem stimmel. Ha torz menetzárlatos (leégett), ha recseg akkor valószínűleg leszakadt a tekercs, vagy amit az előttem szólók is írtak.
(#) Levi Jr. válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1
 
Úgy nézem még nem találkoztatok olyan silány JAMO-val (újabb szériák) mint én: Made in Denmark felirat, és belül levegőben (!!) összeklipszelt vezetékeken a hangváltó kondik, és kínai silány középmagas szekció. Így ezek alapján azt kell mondanom, (na meg a tetemes mennyiségű javításim alapján alulméretezettdrótvastagság, stb.) hogy egy mai, tetszőleges JAMO-t partiba merek állítani egy szintén ócskává silányított JBL-el, és Magnattal, de a lényeg: az MNC SIMÁN partiban van a mfelhasznált minőség tekintetében a "Jamo"-val... Magamnak semmi szín alatt nem venném a fent említett márkákat, látva, milyen szar anyagból, és minőséggel vannak kidolgozva, mind a dobozok, mind a hangsugárzók. A javítás kapcsán on: ha gondolod janikirály, nyugodtan hallgasd meg legalább, hogy milyen hanggal módosul az MNC átépítés, és akkor megúszhatod a recsegés javítást, de privátban kereshetsz, ha javításra van szükséged Pesten, vagy környékén. És hogy magam ellen beszéljek, egyedül ezek a régebbi BX sorozatok jó minőségek a JAMO-ból: BX100-200-ig, amik Neked is vannak. Itt az MNC csere megfontolandó. A mély recsegés, lehet szélcsere-probléma is, nézd meg nem szakadoznak-e a szélek, az öregedéstől. Üdvall!
(#) Hangszoro2000 válasza janikiraly hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1
 
A BX 150-es JAMO nem MNC színvonal, néhány hete volt ilyen javítás, az egész hangsugárzónak egy nagyobb problémája van, de az is megoldható egy ellenállás beépítésével.

Egyébként is, MNC hangszórót fölösleges megvenni, bárhová is gondolod, gyakorlatilag sehova és semmire nem jók. Borzasztó hibáik vannak.

A kisebb erősítő akkor okoz problémát, ha torzításba vezérled. Sokkal könnyebben lehet egy huszon-harmincwattos max. kimenőteljesítménnyel, és négyszögesedő jelekkel megégetni egy hangszórót, mint egy normális, a felhasználáshoz és a hangsugárzóhoz méretezett erősítővel, a mechanikai határokon belül maradva.
(#) Dj Decybell válasza Levi Jr. hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Látom nem akarózik két üzit írnod a két válaszhoz...

JBL-Magnat vagy Magnat-emencéé és főleg a JBL-emencéé nincsenek egy súlycsoportban. Kivéve, ha 1wattos bd-vel hajtod őket....

A hangfalon belüli vezetékelés minősége mindíg is "probléma" volt szervízes berkekben (nem a PA kategóriára gondolok), és az is marad ÖRÖKKÉ! A vásárlók 1-2-százalékát érdeklik az efféle részletek. Ők (én is) kicserélik maguknak. Vagy marad a másik "véglet" tizenvatteljesítmény,gyengeérzékenységgel duplán lakkozott szép ládával százezrekért, és azokban hegesztőkábel van legtöbbször, csak hogy legyen mivel vakítani a parasztot...

Jah és egy TIZENÉVEvilágmárkát nem kéne teljesen leírni, mert talákoztál valami hamisítvánnyal. (ha lejjebb adta volna a szintet mostanság akkor se...)

Nem kell megharapni senkinek ha nem tetszik, TUDOM hogy van kivétel, de ez a gyakori észrevétel, nem csak nálam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) janikiraly válasza Levi Jr. hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
A teljes történet az, hogy amint írtam is az egyik mély recsegett az előző tulajnál, én is hallottam (elhoztam azt is, rákötöm erősítőre holnap, hátha konkrétabb adattal tudok Nektek szolgálni). Az előző tulaj egy MNC hangszórót már be is épített, és így hoztam el. Azért kérdeztem, hogy érdemes-e a párját boltból megvenni... De a válaszaitok alapján egyértelművé vált számomra, hogy NEM. Inkább a gyári mélyet megcsináltatnám. A hangfalon érdekesen vannak elhelyezve a feliratok, ugyanis a JAMO BX mellett nincs típusszám, egy matrica van kicsivel fölötte rájuk ragasztva, amin az áll, hogy JAMO Studio 250, valamint alatta, hogy folyamatos telj. 250W, csúcs 290W. Egy egyedileg épített Philips TDAxxxx IC-s erősítővel próbáltam most ki őket (kb. 2x15W-ot tud), nagyon szépen szólnak a hangfalak, de a Jamo-s darabnak szebb számomra a hangja, lágyabb. Én Pest megyei vagyok (Bp-től 60km keletre), a közeljövőben szeretném megcsináltatni a gyári JAMO hangszórót, de elsősorban postai úton tudnám eljuttatni hozzád. A peremén nem látok sérülést, csak a hátsó porfogója van beszakadva (ezen is volt/van JAMO címke). Az említett erősítővel üzemeltethetem, vagy inkább pihentessem őket? Elnézést kérek, hogy nem vág a témába, de milyen erősítőt ajánlotok hozzá?
Üdv.
(#) Inhouse válasza Shaza hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 1
 
Idézet:
„Köszönöm, azzal próbálkoztam már, de sajnos hallani rajta a sérülést.”

Idézet:
„A horpadást egy porszívóval óvatosan meg lehet csinálni.”
(#) janikiraly válasza Levi Jr. hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Ma szétszedtem a hangfalat. A típusa, mint azóta kiderítettem: BX 100. Sajnos nem csak az egyik mély, hanem az egyik közép is rossz. Recseg, torz az is, szerintem túlhajtották azt az oldalt, be se volt kötve a közép, ránézésre semmi sérülés sincs rajtuk...
Az említett MNC mélyet beszereltem, és dinamikusabbnak tűnik a mély hangja, ill. a reflexnyíláson keresztül több levegőt áramoltatott. A héten beszerzek hozzá egy 2x50W-os Technics erősítőt, szerintem az bőven elég lesz hozzá. Továbbra is a Jamo hangszórók megjavíttatását tartom ésszerűbbnek, javítható szerintetek, ill. kb. mennyiért?
A kábelezéssel és hangváltóval kapcsolatban: a hangváltó egy panelon van, korrektnek tartom, a kábelezés viszont a levegőben megy összevissza, a magashoz menő pl. a reflexnyílásba is belóg, arra gondoltam, hogy ragasztópisztollyal rögzítem őket pl a hangfal belső falához, vagy összefogatom azokat, amelyek egymás mellett kóborolnak, szerintetek érdemes?
Mellékelem az MNC mély hangszóró, a hangváltó és a kábelezési hiba fotóját.

Üdv.
(#) zolika60 válasza janikiraly hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Ha például ide elviszed megjavítják. az ára a bajától függ ha beviszed megmondják.
(#) Dj Decybell válasza janikiraly hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
A vezetékek összefogását nem javaslom, mivel normál esetben nincs annyi vezeték h szükség legyen rá. A mindenkori hosszát nálam az adja, hogy a szórókat amikor kiszedem, és a láda tetejére teszem, épp elég legyen... Minden további hossz csak felesleges ellenállás. Persze ha ennél pár centivel hosszabb nem szükséges figurázni vele szerintem. A szabad vezeték szerintem kevésbé zörgős mint a részben lefogott.

A hangváltót elnézve, én a helyedben hangváltó nélkül kipróbálnék minden hangszórót közvetlenül. A párjukkal összehasonlítani. A hangerővel ÓVATOSAN! Az is okozhat érdekességeket... Hátha "csak" annyi a baja...
(#) ptesza válasza janikiraly hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Idézet:
„hangváltó egy panelon van, korrektnek tartom”


Annyira azért nem. Van két horror dolog. Amit ha van kedved megcsinálhatsz.

1. A bipoláris elkókat ki kell cserélni rendes fólia kondira. Csak akkor ne cseréljed ha nagyon nagy az értéke ,és a fólia kondi drága lenne.
http://logotech.hu/
2.A tekercsek elhelyezése valami iszonyat. Elhangolják egymást ,és az értékük megváltozik , eltér a tervezettől és erről még a meggyártója sem tud. Csatolok egy képet és annak alapján kell dizájnolni a váltót.

Ezektől biztosan jobb hangja lessz.

Coils.gif
    
(#) janikiraly válasza Dj Decybell hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Rendben, köszönöm, a vezetékeket hagyom, ahogy vannak.
A hangszórókat kiszerelt állapotban próbáltam ki, hangváltó nélkül, direktbe az erősítőre kötve, és sajnos már 4-5W körül vagy még halkabban megjelent a leírt hiba, így sajnos elkerülhetetlen lesz a javíttatásuk.
(#) Dj Decybell válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Ha nagyon ráérek, az egyik ládámba én is átrendezem h összehasonlítsam. Igaz "Csak" két utas, de a tekercsek 20 helyett 10centire vannak és fektetve. Repedt fóliakondi cseréje megvolt már rég, amikor ujrahuzaloztam a ládát.
(#) ptesza válasza Dj Decybell hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Az egyik tekercset elég elforgatnod a 2. pont szerint és OK lesz.
(#) Dj Decybell válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Igen köszi szerintem is az lesz, én is néztem. Csak valami becsületes szövetet kell keresnem, hogy tudjam rögzíteni állítva Acél HILTI szalaggal rögzítve lehet érdekesebben szólna mint ahhogy most van!
(#) Hangszoro2000 válasza janikiraly hozzászólására (») Máj 1, 2013 / 1
 
Bármilyen változtatással csak az a biztos, hogy nem olyan lesz, mint volt. És sajnos otthon nem tudod ellenőrizni az eredményt. A nem polarizált elektrolit kondenzátorok szükségesek ebben a kapcsolásban, ha kicseréled fóliára, megváltoznak az arányok, és nem pozitív irányba. Viszont lehet, hogy úgy jobban fog tetszeni. A baj itt főleg nem a kondenzátorokkal és tekercsek elhelyezésével van, hanem a hangszórók illesztésével. A mérések szerint erre nem figyeltek a gyártónál.

A "hangszorobolt"-nál a javítás csak melléküzemág, ott inkább a kereskedésben jók, abban van gyakorlatuk. A mélyekhez inkább keress olyat, akinek jobb lehetőségei és alkatrészei vannak.
(#) ptesza válasza Dj Decybell hozzászólására (») Máj 1, 2013 / 2
 
Elég két furat és egy gyors-kötöző.


Bővebben: Link

crossover.jpg
    
(#) Dj Decybell válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Igazad van! Szégyengyalázat ezteregymesternek nem jutott eszébe... Ráadásul van egy párszáz kötegelő itthon..
(#) olahtamas hozzászólása Máj 8, 2013 /
 
Hello, Mivel lehetne a hangszoromon a gumimembránt "megkeményiteni"?
(#) gery20 válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 8, 2013 /
 
Szia mi értelme lenne meg keményíteni meg minek?
(#) olahtamas válasza gery20 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Szerintem tulságosan kileng, nagyon könnyen
Következő: »»   55 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem