Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz az ötleteket. Most próba és játék szinten a PCL84 cső mellett döntöttem, főleg mert 69 FT/db áron jutottam hozzá. Ennek a teljesítménye kihajtva 3-4-5 watt körül mozog. Ebből kéne line jelet csinálni. A mikrofonozást azért nem szeretem, mert a harmonikamikrofon magában az erősítővel is gerjed, utána ha ezt kilövöd PA rendszerrel akkor meg végképp gerjedni fog. Ezért fejlesztették például a Lone Wolf Harp Attackot is, de az ilyenekben használt szubminiatűr pentódák beszerezhetetlenek.
Nekem az első ötletem a feszültségosztó volt, mert ha lehet nem foglalkoznék légréses kimenővel, de lehet, hogy mofesa által másodszorra linkelt megoldás mellett döntök.
Szép napot!
Egy hangtechnikás kérdéssel fordulok hozzátok. Megépítettem a címben említett wah pedál áramkörét (feltöltöttem a kapcs rajzot). A BC109-es tranyók hiányában tettem bele BC171-eseket, amiknek kicsivel nagyobb a teljesítményük meg a feszültségük is. A buffer részét, ezen oldal főoldaláról lestem, mert 2n5457-es j-fettet sem rendelni, sem beszerezni nem tudtam sehonnan (tudtommal már nem is gyártják). Tehát megépítettem az itt talált előerősítő elektronikát. Ez már szép eredményt is hozott, megszólalt az erősítő a saját elektronikámon keresztül. Igaz valamiért kisebb jelet ad ki magából, mint direkt a gitár, de ez nem is lenne probléma. A baj inkább az, hogy nem változtat semmit a hangon, egyszerüen "átfolyik" rajta, semmi jellegzetes wah hanzása nincs. Próbálgattam sok-sok általam nem ismert értékű fojtótekerccsel, de semmi változás. Gondolom valami a két egyforma bipolár tranzisztorral lehet, de nem vagyok benne biztos. Összegezve: Miért nem teljesíti a neki szánt feladatát a hápi? A segítségeteket előre is köszönöm.
A nem ismert értékű fojtótekercs lehet a probléma. Az 500mH körüli értéknek meg kell lennie ott, az a lelke az egésznek. Illetve a 4µF-os kondi, ami fóliakondi legyen.
Úgy működik, hogy a második tranzisztor emitteréről visszajövő jel nagyságától függően "megváltoztatja" a kondi kapacitását, ettől lesz frekvenciafüggő a szűrőd. A jel nagyságát meg ugye a wah poti szabályozza.
Értem, eddig egy elkó volt benne, ezek szerint ezért nem működött. Ha nincs induktivitás mérőm, hogyan tudnék tekerni egy 500mH-s fojtótekercset? Fazékvasmagot azthiszem tudok szerezni, igazából a menetszám érdekelne engem.
Az itt talált segégprogrammal kiszámoltam a vasmagra jellemző szorzószámot, ami pontosan 227364.2 kell legyen egy 14x8-as 1200 menetes tekercsen. Ilyet be tudok szerezni valahonnan?
Elvileg elkóval is kéne működnie, de a fólia jobb.
Ha a vasmagod AL értékét tudod, akkor pl. EZZEL a kalkulátorral számolhatsz menetszámot. Bár induktivitásmérő híján így is kevés esélyt látok egy korrekt tekercs elkészítésére. (viszont talán már mutatna valami hangeffektet, ha a környékre sikerül belőni) Keress valakit, akinek van műszere. Amúgy régi zsebrádiókban vannak ilyen pici E-I kimenőtrafók, 2-2,5 centi körüliek méretben, azokból akár lehetne is csinálni, párszáz menet kell rá, mérés nélkül nem tudom megmondani pontosan mennyi..
Nem tudom elképzelni, hogy még mit kellene csinálnom
![]()
Továbbra is azt mondom, hogy mérni kéne a tekercset..
Meg az áramkört is, átnézni, hogy pl. Q2 emitterén megvan-e a jel, a wah potival mennyire szabályozható a szintje? (szkóp vagy rákötsz egy erősítőt oda és hallgatod..) A tranzisztorok bétája olyan 200 körüli legyen. Meg ezt olvasd át, hogy megértsd, hogy működik a wah.
Sajnos még mindíg semmi.
![]() ![]() Bocsi a sok kérdésért, de legalább ötletet adtam a tanácsokhoz.
Milyen torzításról beszélsz? Ez egy wah pedál, vagyis egy hangolható szűrő, torzítania alapból nem kéne.. Ha tekered a potit akkor kéne változnia a hangszínnek. A tranzisztorok adatlapját nézve elvileg a 180-as erősítés meg kell, hogy legyen mindnél, szóval ha azok jók, azon nem múlik a működése.
A puffer nem kötelező, csak jó, ha van, azért kell, ha a wah után egy kisimpedanciájú bemenettel rendelkező pedál jön, akkor ne terhelje be a wah kimenetét. (A Q1-el felépített rész) Írtam már az előzőekben, hogy mit kéne megnézni, megmérni, ha gagyi módon csinálod, akkor gagyi lesz az eredmény is.. Az elektronika nem lego, kell pár műszer, hogy rendesen lehessen művelni. De akár egy erősítővel is meg lehet nézni Q2 emitterét, megvan-e a jel, lehet-e szabályozni a wah potival a szintjét.
Elnézést ha kicsit "gagyi" vagyok, de nem rég kezdtem el foglalkozni az elektronikával...a kellemetlenségeket félretéve köszönöm a türelmes válaszokat és igyekszem mindenképp igényesen csinálni, aminek nekifogtam.
Beleteszek szépen 180-as erősítésü tranzisztorokat, erősítővel megnézem Q2 emitterét majd írok tapasztalatokat. De tényleg ne haragudj rám a hiányos tudásom miatt...minden nap tanulok valamit én is ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Nem a 180-as erősítés a lényeg.. 200 körül legyen, ha 250 az se baj..
Ez a dolog meg nem arról szól, hogy olcsón csinálsz magadnak effektet meg erősítőt, ami pénzt elköltöttem már alkatrészre, műszerre, szerszámra, abból vehettem volna igen komoly felszerelést is készen. Erre fel kell készülni. ![]() Ha tudsz angolul olvasd el amit linkeltem, bár kellett 3 olvasás mire megértettem nagyjából hogy működik a wah.. ![]()
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a kérdésem. Egy kis gitárerősítő kapcsolást találtam a neten. Erősítő Megtetszett és szeretném megépíteni a kapcsolást. Megláttam a képeken a kondenzátorokat és érdeklődni szeretnék, hogy érdemesebb-e normál fóliakondenzátor helyett ilyen típust használni? Nem ismerem ezeket csak láttam már, hogy gitárerősítő kapcsolásokban ilyen típusú kondikat használnak általában. Előre is köszönöm a segítséget!
Szerintem teljesen mindegy, amilyet gondolsz, csak ne kerámiát, ha lehet.
Nézegettem kapcsolásokat a kerámiát gondoltam, hogy nem jó.
Érdekelt volna, hogy lehet-e különbség hangzásban az ilyen típusú és a szögletes kialakítású fóliakondenzátorok között. Köszönöm!
Mások szerint meg az X2 -es kondik nagyon jók a jelútban. Szerintem meg a felületük számít főként. Puding próbája az evés.
![]()
Én a Dunlop Crybaby klónját építettem meg nemrég, abba 660mH körüli induktivitás kell. 4900AL-es vasmagra tekertem kb 350 menetet. (Itt a segédprogramok között is találsz kalkulátort).
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1405636.html
És a potimozgatást mechanikusan hogy oldottad meg? Mert nálam az okozta a legtöbb fejtörést.
Nekem készen hányódott a garázsban egy régi orosz pedál, amiben egy fényszenzor és egy piros led között egy mozgatható fém lapocska van. Oldalra is mozgatható, ezzel lehet akár ki-be kapcsolni a pedált.
Elektronika nem volt benne, állítólag egy szintihez volt csinálva gyárilag. Én csináltam egy kis EI vasmagos trafóra egy több leágazású tekercset, mivel az AL szorzója nem túl nagy, a 300-ik menettől 50 menetenként lehoztam egy-egy szálat 950-ig. Sajnos valami gubanc van még mindíg, mert a tekercs nem játszik közre a hangszín változtatásban. 2 db. BC237A tranzisztort tettem bele újabban, és most ilyen érdekes bluse-os hangzása lett, de a potméterre nem reagál még mindíg. (hozzátenném, hogy utána egy extreme distortion van téve, mert nagyon gyenge jel jön ki belőle egyébként) Lehetséges, hogy előerősített jel kell menjen már eleve a tranzisztorokra, hogy legyen meg a nyitófeszültségük? Ha valami hülyeséget írtam, kérlek nézzétek el. Egyébként van egy digitális multiméterem, meg analóg is van, csak indukciót nem tudok mérni velük. A két 22µF-os kondi közé tettem a potmétert de nem szabályoz semmit, lehet, mert nincs is, amit. Ha azt mondjátok, hogy tegyem esetleg a tranzisztorok elé az előerősítést a végéről, akkor megpóbálom, de addig nem akarok hülyeséget csinálni.
Én se tudok indukciót mérni, ezért választottam ismert, nagy Al értékkel rendelkező fazékvasmagot. (A neten egyetlen lelőhelyet találtam ilyenre, 2-300 ft körül volt, viszont 1000 forintos minimális rendeléssel, amivel csak az volt a gond, hogy a "webáruházban" alig volt hasznosítható alapanyag, szóval keserves volt összeállítani a rendelést
![]() Előtte én is egy ismeretlen magra készült, jóval magasabb menetszámú tekerccsel próbálkoztam, de azzal nem történt semmi, csak valami délszláv népzenét sugárzó rádiót tudtam vele befogni.
Ezek szerint nem mindegy, hogy a menetszámok segítségével vagy a vasmag AL számával korrigáljuk a tekercs induktivitását?
Úgy gondolom, elvileg mindegy, gyakorlatilag viszont nem biztos,hogy alacsony Al-ű vasra el fog férni az ilyen magas értékhez szükséges mennyiség, ha mégis, akkor nagyon vékony drótot kell használni, ebben az esetben meg már a kész tekercs túl nagy ellenállása is beleszólhat a végeredménybe.
Szia! Régebben megépítettem a Mark II-es verzióját egy beépített kis hangszóróval (akkor még nem volt Mark III). Túl nagy teljesítményű hangszórót nem érdemes rákötni, egy kicsinél, alacsony hangerőnél pedig nem igazán számít a kondi típusa. Engem ez a Noisy Cricket videó motivált. Persze mivel van benne kapcsoló, érdemes jóval nagyobb értékű fóliakondit választani a C4-hez (próbálni több félét), ami nagy mértékben változtat a hangon, szintén így tettem.
Találtam egy oldalt, ahol tudok rendelni ferrit magot a fojtótekercsemhez. itt van (egyébként romániában élek).
Itt nem tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam. Meglehetősen furcsán írja a tulajdonságait a magoknak. Lehet, hogy csak számomra furcsa, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy esetleg ha tudnátok segíteni rajtam, hogy melyiket válasszam. Én szerintem nem kell ehez, csak esetleg nagyon kevés román tudás, amit az online szótárak is kiegészíthetnek ![]()
Nem lattam fazek vasmagot ,neked az kellene .
Ez a tekercs problema elegge fifikas ,szerintem kis regi taskaradio kimenotranszformatorokkal probalkozz .Tekercsehetsz mindenfele kombinaciot aztan amelyik tetszik az lesz jo .En igy csinaltam mivel van csomo fazekvasmagom de fogalmam sincs milyen anyag ....talan megent epitek egy ilyen CryBaby-t ha lessza idom .. Ott a Cry Baby leirasaban le ven targyalva minden alkatresz mukodese a megfelelo hangzast bizionyos torzitasok adjak meg ..amiben a vasmagos tekercsnek is szerepe van . Maskeppen lehet epiteni kituino RC +IC aktiv szurot amin minden allithato de a szimpla Cry Baby hangzast nem lehet kihozni konnyen . En processzorba a Wah pedalt a torzito/overdrive ele kapcsolom igy szimulalom a Cry Baby torzitasait .. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
Találtam valahogy nagy nehezen egy fazék vasmagot, aminek, hogy jobb legyen egyik feléból kitört két darab. Méretre elég kicsi, Al számot nem ír rajta. Egy kb. 0.5-ös dróttal tekertem rá 200 menetet, de több nem fér rá, úgy viselkedik, mintha egyszerüen megpatkoltam volna, nem ad ki hangot, ha nincs rajta a tekercs, akkor úgy jön ki hang belőle, de az kb 1/10-ede, mint ami belemegy, azt a jelet úgy, ahogy van fel sem erősíti a kombóm, ha maxra tekerem, akkor hallatszik valami, de nem sok, torzítóval jóval erősebb a hangja, de úgy sem olyan, mint direktben. A jfet tranyót, a két bipolár tranyó kollektorjával vezéreltem meg, és arról megy a kombóra. Az emitterről nem jön jel ezért vezettem ki a kollektorról.
Van még vékonyabb drótom is, abból jóval többet tudnék tekerni, de félek, hogy az ellenállása is jóval nagyobb lesz, ezért mégjobban "lehalkítja" a jelet. Teszek fel képet a tekercsről, egy 3.5-ös jack bemenethez képest, hogy mekkora. (nem a legjobb a képminőség, de amit kell, azt lehet látni)
Én kb. 350 menetet tekertem a 4900 Al-esre, a 200 egész biztosan nem elég. A drót lehet vékonyabb, az enyém is nagyon vékony (egy 12 voltos reléről bontottam le).
Rászántam magam és rendeltem magyarországól egy AL 4900-as fazék vasmagot az imént. Megrendeltem egyúttal a BC 109B és a BF 244A tranyókat is, hogy legyen pont az beletéve, ami kell bele. Mostmár csak várom, hogy érkezzen meg, remélem ezúttal sikerrel is járok. A fent megadott kalkulátorral kiszámoltam, hogy 500mH-hez 320 menetet kell tekernem. Majd mikor mindent sikerült beletegyek, leírom a tapasztalataim.
![]() Akos70: szép a hápid, nagyon tetszik. ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |