Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Lapozás: OK   11 / 27
(#) JZoli válasza kadarist hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszönöm, ezt eddig nem tudtam!
(#) Orbán József válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

A bemutatott kapcsolás mit tud? A frekvenciahatár? A növelés csökkentés 1-esével, vagy nyomvatartott gomb esetén folyamatos futás? Kipróbáltad-e? Köszi!
(#) staci123 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Hát ez a file impozáns,
csak hogy a továbbfejlesztéshez néhány feltétel van:
-jól ismerni a programnyelvet,
-ismerni a PIC16F628 "lelkivilágát",
-ismerni a háromfázisú aszinkron villanymotorok "lelkivilágát",
-jártasnak lenni az ipari elektrónikában,
-és nem utolsósorban rálátni a már kész file írójának a logikájára...
Néha az utolsó a legnagyobb gond és egyszerübb saját elképzelés után megirni a programot...Én is ezt tettem,egy keveset értek a BASCOM nyelvhez,(AT89C2051),csak 200 Hzre volt szükség,és megírtam a lehető legegyszerűbb progit ami működik...
Ha érdekel valakit szívessen megosztom...
Itt az én képességeimnek vége...
(#) JZoli válasza staci123 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Engem például érdekelne a dolog! De biztos vagyok benne, hogy van több ember is aki olvassa ezt a fórumot, és sokat segít nekik minden működő, megvalósított projekt leírása, rajza, esetleg programja.
(#) dcsabi válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

A PIC-es részt kipróbáltam. Egy PC hangkártya szkóppal megnéztem a jelet is, minden kimenet működik rajta. Start gombbal indul, a stop gombbal leáll. Nem kell folyamatosan nyomni. A freki növelése és csökkentése "nyomkodással" történik. ha kikapcsolod az utolsó frekit megjegyzi. Kb, 0.6-0.7s fel és lefutás van. De a kapcsolásból kitűnik, hogy a végfok hibajele letíltja a működést. A frekit 0-99 ig kiírja, ami egyben a működési tartomány is.
staci123 kollégának: ennyire nem kell felnagyítani a problémát, ha nekem kellene bíztosan neki is állnék megberhelni a progit. Célszerűen egy F619-be kellene belefordítani. (vagy 28 lábúba). Egyszerűen a freki adatot átmásolni az ADC változójáról, Vagy az uart bufferből...
Az alapprogram szinte változatlan maradhatna...Szerintem az alap változat is minden további nélkül használható kisebb (...-600W) egy és háromfázisú motorok fordulatszám változtatására. A végfok híd alkatrészeit megfelelően kell összehangolni!!! Vagy ennyi pénzből megvan a már emlegetett intelligens modul, ami bizonyos határok közt "tönkretehetetlen".
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) _JANI_ válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszönet a rajzért! Egy próbát mindenképp megér. Én az IRAMS06UP60A(-02)-as modult néztem ki magamnak. De ez még nem végleges...
(#) _JANI_ válasza staci123 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Ha megosztod velünk az építési tapasztalatidat, talán kevesebb alkatrész válik az enyészet martalékává. Engem mindenesetre érdekel... ( Idővel az Atmel felprogramozása csak menni fog. )
(#) Ideiglenes válasza staci123 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Kíváncsi vagyok rá én is, mi az az egyszerű megoldás. Amiket eddig találtam, azok nem voltak egyszerűek.
(#) dcsabi válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Nekiláttam a progi emlegetett okosításához, a 300. sornál tartok. 850 az összes. Ha újra lefordul, akkor könnyedén beleteszem a potméteres állítást is...
Már egy kicsit fáradok..., nem tudom mire végzek vele...
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) staci123 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Szevasztok,
nagy meszelés előtt állok, jövő szerda felé felrakom...
(#) dcsabi hozzászólása Máj 12, 2013 /

A modullal való építkezés mellett egy bíztatás. Ma teszteltem a legújabb verziójú frekiváltómat. Ez valójában a régebben már említett megoldás átalakítása, hogy áramot tudjak határolni...
A lénye, üzem közben méregettem a panelon, miközben a motor is járt. A tapíntóval összezártam valamit (valószínú egy áram mérés kimenetet, a PWM kimenettel a MC3PHAC-nél). Egy nagy durranás...-no most "megöltem"... A lakásautómata 'lement' és egy soros 10A biztosíték elrobbant. Egy kis idő múlva, amikor már beletörődtem a dolgokba kicseréltem a bíztosítékot és felnyomtam a kismegszakítót, a legnagyobb meglepetésemre újra indítható volt a rendszer. Tehát a modul az "egy kicsit" többet kibír(a beépített védelmek miatt), mint az egyedüli mosfetek vagy IGBT-k.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) Ideiglenes válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Az ilyen durranások után nekem kell vagy tíz perc, hogy visszatérjek normál üzembe. Sajnos a kezem alatt már durrant el nagyobb frekvenciaváltó. Nem néztem, hogy 3x230-as bemenetű. Javításra hozták, rá is tettem a 3x400-ra. Elindult, miközben méricskéltem, hasonlóan jártam, mint te. Csak itt a modul levetette a kabátját. Érdekes, hogy a modulon belül, milyen vékony kis vezetékeken is elmegy a 10-16 amper.
(#) dcsabi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Valószínüleg a jobb hűtés, illetőleg a jó hőelvezetés miatt nem kell olyan vastag "drót"...
(#) kala1982a válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Rézhez viszonyítva tűnik vékonynak.
(#) dcsabi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Nos, hogy bíztassam az építeni szándékozókat... A kapcsolást ( már közöltem...

DSC_0186.jpg

(#) Ideiglenes válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Azt a! Milyen teljesítményű motor visz? Melegedés?

Ez lenne az a kapcsolás?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) dcsabi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Elvileg 750W a vége...Amiről koppintottam (kinai/japán) az ugyaezzel a végfokkal tudta a 750W-t. (Ami nem kinai az már gyanus és lehet,hogy hamis) Most nincs kéznél ekkora motorom. 250W és 355W nem gond neki. Ezzel a hűtéssel elviszi. E fölött ajánlott egy kisebb ventillátor. A tápja simán elbír 1-2W-osat. Továbbá 1 fázisú kisebb motort is próbáltam vele 250W+kondenzátor...Az elektronika tápja egyébként a TNY276 gyári kapcsolása kettős szekunderű trafóval (V50116). Hamarosan ki fogok próbálni ezzel az "aggyal" egy nagyobb végfokot, a már említett PS21869 modulok árválkodnak a papír dobozban és 2,2-3KW motorra vágynak. egy fázis (230V) be három ki (3x230V) annál is.
Egyébként a Lenze SMD szériájú frekiváltókban is ez a végfok van.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) staci123 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Szevasztok,
bizony elrepült az idő...Itt az igért Móricka rajz,(200Hz juhnyíró géphez), meg a BASCOM file:
(#) zeroskill hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok!

Megoldható -e az ,hogy 1 frekiváltóról 2db különböző teljesítményű villanymotort üzemeltessek 1 időben?Gondolom a motorvédelem innentől kezdve kérdéses,de azért müködhet a dolog?
(#) _JANI_ válasza staci123 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönjük. ( Remélem mondhatom a többiek nevében is. )
Még birkózok az AVR égetéssel... De előbb utóbb úgy is ki fogom próbálni.
(#) staci123 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szívessen, még hozzáteszem hogy a PC817-es optocsatolókat "összeválogattam", azokat
a példányokat amelyeket már 6mA-al lehetett működtetni az előző kapcsolás szerint...
Voltak rosszabb példányok is...
(#) elektroton válasza zeroskill hozzászólására (») Máj 27, 2013 / 1

Igen, vannak ilyen alkalmazások is. A frekiváltó kimenetéről a két motort, azok névleges áramának megfelelő hőkioldón keresztül kell bekötni, azzal engedélyeztetni a frekiváltót. A két motor együttes teljesítménye ne haladja meg a frekiváltó névleges teljesítményét.
(#) zeroskill válasza elektroton hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszi elektroton a választ
Bocs ,hogy kicsit értetlen vagyok ,de mit értesz az alatt ,hogy a hőkioldóval engedélyeztetni a frekiváltót?
(#) kadarist válasza zeroskill hozzászólására (») Máj 27, 2013 / 1

Szia!
A motorokat egyenként egy-egy motorvédő kapcsolón keresztül kell a frekvenciaváltóra kötni és a motorvédő kapcsolóra szerelt segédérintkezőn keresztül kell engedélyeztetni a futást. Tehát ha leold valamelyik hőkioldó, akkor álljon le a frekiváltó. Segédérintkezővel felszerelt motorvédők.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) zeroskill válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszi kadarist a választ kezdem érteni
Az a megoldás megfelelő ,ha a két motorvédő segédérintkezőit (NC)sorba kötöm az előre irány
hoz tartozó kapcsolóval ami az én esetemben atv312 az LI1-en van?(csak előre menet lenne használva)
(#) kadarist válasza zeroskill hozzászólására (») Máj 27, 2013 / 1

A két hőkioldó kikapcsolásra bontó segédérintkezőjét kösd sorba és így, ezen keresztül kapcsold az előre bemenetet. Így ha kiold az egyik hőkioldó, akkor megállnak a motorok. Tehát jó az elképzelésed.
(#) zeroskill válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszokat
(#) dcsabi válasza staci123 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönjük a projektet. Szerintem jó néhányan vagyunk itt, akik a HEX fájlal is többre mennénk. Pl az oshon AVR csak majdnem ilyen, egy két helyen bele kell túrni és kozmetikázás után más is lehet a végeredmény. Nem mindenkinek van meg a BAS com.
(#) Ideiglenes válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Szerintem meg még kész paneleket is küldhetne postán beüzemelve, az összeválogatott PC817-esekkel.
( Nem őszinte véleményem. )
A microchipnek is van konkrét javaslata, forráskóddal miegymással.

Vagy itt egy másik is, nyitott és zárt hurok szabályozással.

Vagy egy harmadik, egyszerű 8 bites PIC felhasználásával és .HEX fá...tem ).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) Ideiglenes válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

A legszebbet majdnem kihagytam. Szoftveres PWM-mel megvalósított, 1...okhoz.

Ezt a módszert elvileg akármelyik vezérlőbe át lehet ültetni. ( Na jó, azért két időzítő és ehhez kapcsolódó megszakításképesség azért kellhet. )
Következő: »»   11 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem