Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Pont a legfontosabb adat maradt le, a teljes szélessége, de 130-asra saccolom. A mag szélesség viszont kicsit sok 55mm-nek. lehet, hogy a csévetestet is belemérted?
A tekercselés elég össze-vissza van sok légréssel, ami rontja a hatásfokot. Jól látom, hogy többféle vastagságú huzallal van megtekerve? A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Az 55mm-t csevetesttel egyut mertem, az elobb mermertem a szelesseget es 15cm széles.
A menetszamokat igyekeztem minnel jobban egymas melle tekerni, de a drot rugalmassaga miatt folyton ugrott el a helyerol. Am ez volt az elso trafo amit tekercseltem.
Ezért kell tekercselő alkalmatosságot csinálni hozzá.
Ha EI150/43-as a vasmag, akkor tudja a 400VA-t, csak a fotón sokkal kisebbnek tűnik. Akkor viszont tovább kell keresni a hibát. A diódahíd után próbáld megterhelni az 5,2 Ohm-mal!
Ha a diodahid utan terhelem akkor a feszultseg 44.4V
Üdv. Meg szeretném építeni a cikkek között található Labortápegységet. Nevezetesen ezt . A kérdésem az lenne, hogy működni fog-e 27,5V AC szekunder feszültségű trafóról. A cikkben le van írva, hogy maximálisan 25V lehet a bemenő fesz. Lehetséges-e módosítani úgy a kapcsolást, hogy megfeleljen neki a 27,5V ? Köszönöm előre is.
Értem. Tudnál ajánlani konkrét típust a cserére?
Esetleg fontold meg egy másik kapcsolás választását, mint pl. ez.
Találsz hozzá kétféle paneltervet is nagyjából ilyenek, illetve a paraméterek igen széles határok között mozoghatnak, amikbe a Te trafód is beleillik.
Tetszik! A kapcsolási rajzon 26V látható a bemenetnél. Azt mondod nem lesz sok a 27,5V ?
Menni fog még akár 30 V ac ról is.
Ic ajánlás azért nehéz mert nem ismerem a beszerzési forrásaidat.
A 2N3055 60VDC-ig hasznalhato!
De van nagyobb feszultseg turesu tranzisztor is ami beepitheto helyette. pl: TIP 35 C A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Értem. Köszönöm mindkettőtök segítségét!
Idézet: „A 2N3055 60VDC-ig hasznalhato!” igen, de az csak 40 V ac feletti betápnál okoz problémát
igy igaz... Te irod, hogy
Idézet: „...Menni fog még akár 30 V ac ról is....” Innen mar csak egy kis lepes es atleptuk a 40VAC-t Csak ezert mertem jelezni a hatulütöjét az ilyen merteku feszültségnövelésnek. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Javaslom, olvasd el amit a határértékekről írtam. Ha növeled a bemeneti feszültséget, annak többek között az lesz a következménye, hogy nagyobb kimeneti feszültséget tudsz elérni. Hurrá-hurrá, de azért nem feledkezhetünk meg az áramról se, amit ezzel arányosan nagyon ajánlott csökkenteni. A kimeneti feszültség maximumának és a kimeneti áram maximumának szorzata ne legyen nagyobb 100-120VA-nél. Ettől nagyobb érték már csak különleges, fokozottan hatékony hűtés mellett ígérheti az elvárt megbízhatóságot.
Ebbe tudna valaki segíteni? Bővebben: Link
A pic miként vezérli a rendszert? Én is egy ilyen digitálisan szabályozható labortápon dolgozgatok, ezért érdekelne a Te megoldásod is, persze csak ha publikus.
Üdv. Megépítettem ezt a labortápegységet. Működik minden rajta de egy valamit nem értek: a "durva" feszültség szabályzó potival (a "finom" feszültség szabályzó poti lehuzva van) szinte az egész feszültség tartományt tudom állítani (0-30V). A leírásban szerepel, hogy
Idézet: De közben egy adott értékre beállítva a "finom" potival szépen tudom szabályozni a feszt. tizedvoltonként. Szerintetek mi lehet a gond? Számomra ez abszolút nem zavaró de nem károsítok ezzel egyes alkarészeket? Köszönöm előre is a segítséget. „mérjük meg a feszültséget a kimeneten úgy, hogy közben a durva feszültségszabályzó potenciométert tekerjük egy kicsit feljebb. Maximálisan feltekerve is csak kb. 5-10V közötti értéket olvashatunk le a mérőműszerünkről.” A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Hello! Nem károsítasz vele semmit. A finom és durva szabályozásnak számtalan megoldása és működése lehetséges. Itt az oldalon is szerepel néhány példa. Mindig az a cél, mit szeretnénk elérni a szabályozásnál, számunkra mi a szimpatikus. Az szerint kell a kapcsolást megválasztani. Itt a finom szabályzó, a durva szabályzóra jutó maximális feszültséget változtatja. Vagyis a durvával beállított kimenti feszültséget mindig egy bizonyos %-ában lehet változtatni a finom szabályzóval. Ha pld. a 30V kimenti feszültséget a finom szabályzó 3V-al módosítja, akkor a 3V feszültséget 0,3V-al ect. üdv!
Köszönöm, akkor minden rendben van.
Ez nagyon tetszik! Remélem beszerezhető és értelmes ára van.
Szerk.: A tokozása nem gusztusos annyira. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Van belőle MSOP, az egy fokkal jobb, mint a DFN...
Az LT termékei nem szoktak olcsók lenni... Erre a Digikey $6.66-os árat mond, amiből Magyarországon kb. a duplája lesz (2-3 rugóért fogják adni, ha valaki hajlandó lesz egyszer behozni).
Ha lehet vele 200 A-es graetzet csinálni akkor tökéletes!! Hegesztőben. Egyébként kutatok olyan áramkört ami fetekkel egyenirányít, laza 160 A-re kellene...
Ami szerintem nagyon korlátozza a felhasználási területét az a freki, mert csak 600Hz et bír, így kapcsolóüzemű tápba nem mehet..
Ahogy elnéztem - ott max 10A szerepelt az oldalon. Egyébként abszolút tetszik - kár, hogy annak idején nem védettem le a saját - hasonló megoldásomat - most sok pénzt kapnék érte jogdíjként...
Szia!
Azok a tirisztorok szerintem nem nyitnak ki teljesen sose, ezért ekkora a bemenő feszültség.
Sziasztok !
Az Alkotós féle 2.7.4-es labortáp kimenetén folyamatosan növekszik a feszültség amit eddig nem csinált ez mitől lehet?
Hello! Megfutott a végfok, vagy a P2 poti csúszka szakadozik. (bár az üzemmódot beállítást, sebességet nem írtad..) üdv!
Sziasztok!
Alkotó 2.7.4 tápom van. Egy hónapig éjjel nappal nyüstöltem, nem volt gond. 3 hete (működőképesen) eltettem aludni (v.ö: Konnektorból kihúztam de a helyén maradt) Most bekapcsoltam és minden előjel nélkül 32V körüli DC feszt ad, szinte változatlanul. Gondolom megint a 3055 a hibás, de miért? Mitől döglik meg állás közben? Van erre magyarázat? (A kismanók és a nyomorult tündérek nem játszanak )
A készülékek legtöbbször ki- vagy bekapcsoláskor haláloznak el.
Akkor ezt vehetem úgy, hogy rossz időben, rossz helyen, minőség alatti alkatrész esetével állok szemben és mondjuk bebuktam a tervezett avulást?...De eddig számtalan ki be kapcsolást megélt.....No mindegy. Ha nincs rá konkrét fizikai magyarázat, marad a végfok csere. Még 10 "életem" maradt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |