Fórum témák
» Több friss téma |
"Takarék alternatív" kapcsolást ma már nem építünk.
Mostani kapcsolókkal meg különösen nem!
Az általad említett kapcsolást a villanyszerelők egyszerűen csak balf... váltó kapcsolásnak hívják... Tilos a használata. Ha ilyened van meg kell szüntetni. Nem kedv kérdése, mert utána pedig a tűzoltóknak nem lesz kedve kijönni.
Szia!
Végül is maradnék a symalen cső és a 4mm2 -es MT mellett, itt már csak annyi lenne a kérdésem, hogy oldható wago még megy ennél a keresztmetszetnél, vagy más kötőelemet ajánlatos használni? Köszönöm.
Biztos megy, de egy épület betápját én azért inkább egy jó minőségű (lemezes) sorkapoccsal csinálnám...
Sziasztok!
Ha egy dobozba, vagy mondjuk egy vezérlőszekrénybe építünk be eszközöket, akkor a vezetékek keresztmetszetét mi alapján választjuk ki. Tudom, hogy a terhelhetőség alapján, de erre van valamilyen táblázat, hogy mekkora árammel mekkora keresztmetszetű vezeék kell? Mint pl A. B, C, kategória villanyszerelés esetén, ami meghatározza szerelési hely alapján. (falba szerrelt, védőcsőbe,, vakolat alá...stb)
Pár hozzászólással ezelőtt szó esett erről:
Vezetékek méretezése
Szia! Ha betáp vezeték, akkor úgyis kell rá valamilyen védelem - nem tanácsolnám mondjuk kismegszakító nélkül elvinni a kábelt. Ebben az esetben a kismegszakítóról jön a fázis, a nullát pedig vagy nullbontóról, vagy sorkapocsról hozod. A túloldalon pedig úgyis kell tenni egy dobozt, ha mást nem legalább főkapcsolót kellene rá tenned, és/vagy szelektálni az áramköröket. Nem igazán vagyok híve a toldás, toldás hátán; kötés, kötés hátán megoldásnak. Egy kábel mindig kezdődik és mindig végződik. Sokkal egyszerűbb a hibakeresés, javítás, vagy módosítás később is. A wagós és KF1-es kötéseket hagyjuk meg a világítási áramköröknél. Dugalj lehetőleg menjen végig, kötés nélkül, de maximum 3db felfűzve. Ha keresztmetszetet kell váltani, arra úgyis a sorkapocs a legalkalmasabb.
'67-70 között tanultam villanyszerelőnek. Akkor már többször megemlítették ezt a kapcsolást, mint életveszélyes és szigorúan tilos példát. Előírás volt már akkor, hogy a foglalat oldalán legyen a nulla, fenékérintkezőn a kapcsolt !!! fázis. Mert az ugye nehezebben elérhető. Különösen, mikor vizes kézzel tekered ki az égőt.
Ha egy 82-es könyv használhatóként említi, súlyosat hibázott az író és a lektor is. A tilos bekötésnél a fázis hol egyik, hol másik érintkezőre kerül, ráadásul olyan formában, hogy közben nem világít a lámpa, semmi nem jelzi, hogy feszültség alatt van. Ezért tilos. !!! Nem tudom, milyen 3 lehetséges bekötést ismersz, mert én csak egyet.
Igen köszi, utánagondoltam én is, 0-át és a fázist leszedem a gyűjtősínről, felrakok egy 16-os automatát az elmenő ágra, megyek 4 -essel a tárolóig, oda veszek szintén egy kisebb falon kívüli elosztót, oda felrakok egy 16-os automatát a dugaljra 10-eset világításra, a 2 -öt meg fázissínnel összekötöm. Így már tudok menni 1.5 -sel tovább.
Helló erbe!
Idézet: „Nem tudom, milyen 3 lehetséges bekötést ismersz, mert én csak egyet.” Talán ez a három lehet az...:
Idézet: „Ha egy 82-es könyv használhatóként említi, súlyosat hibázott az író és a lektor is. A tilos bekötésnél a fázis hol egyik, hol másik érintkezőre kerül, ráadásul olyan formában, hogy közben nem világít a lámpa, semmi nem jelzi, hogy feszültség alatt van. Ezért tilos. !!!” Megnéztem a Sipos Miklós által írt könyvet (1982 Műszaki Könyvkiadó - a villanyszerelés alapműveletei) és abban is tiltott megoldásként szerepel a "2" kapcsolástól való eltérés.
A harmadik a takarékváltó kapcsolás. Lényege, hogy egy vezeték megspórolható vele a példa rajz esetén. Egy 5eres kábelban dugalj és világítási váltó kapcsolás is van.
Nem a Sipos féle könyvben van. Lila színű, Z. Vistricka - I. Uremovic Elektronikai kapcsolások címűben. Abban tévedtem, hogy nem 82-es, hanem korábbi.
De már leírtam, miért is kerestem valami alternatívát. A tulaj érthetően nem szeretné ha falhoronymaróval, vésővel kellene a drága pénzen felújított lakását betámadni. Érthető, és tudtam, hogy mi a helyes, csak gondoltam lesz valami olyan megoldás valakinek a gyakorlata során szerzett tudástárában, ami segít. Impulzusrelés megoldás lesz egyébként kivitelezve, hogy mindenki megnyugodjon. Prolinak még egyszer köszönöm, hogy segítő szándékú válaszban, felhívta rá a figyelmemet. Kezd az egész erre hasonlítani.
Ha van lehetőség 1 szál vezetékre akkor impulzus relé
Idézet: - Én is találkoztam többféle emberrel, megrendelőkkel. De valahogy az mindig bejött, amikor elmagyaráztam válaszként, hogy a tűzoltó és a temetkezési vállalkozó - még drágább. . . „A tulaj érthetően nem szeretné ha falhoronymaróval, vésővel kellene a drága pénzen felújított lakását betámadni.”
Uraim! Az az érdekes, hogy ezen a rajzon lévő 1-es számú megoldást, házgyári panelekben előszeretettel alkalmazták. Még a napokban is voltam váltókapcsolót cserélni, egy panelban és ezzel a kapcsolással találkoztam. Tisztelettel: Jani.
Sziasztok!
Ha 3F motorhoz méretezek kábelt. 500KW, 20m. Kijön hogy 95ös kábel kell aluminium. Ez fázisonként jelent 95-öt és egy 4*95ös kábel már jó lenne?
500kW?!
Azt már nem csak méretezni kell hanem tervezni is, sőt energiaivatalnál is be kéne jelenteni. A frekvenciaváltó és a motor adatlapja biztos támpontot ad a szükséges keresztmetszet tekintetében.
Üdv!
Valóban sok helyen találkozni vele. Csak az a gond, ahogy proli007 írta előbb, hogy a mai kapcsolók nem bírják. Kapcsoláskor néha áthúz a fázis-nulla között. Azt a kapcsolót még lehet viszontlátod, hogy "levágja a biztosítékot". Az a gond, hogy MM-fal-as szerelés és a tulaj sem érti, hogy a régivel miért volt jó. Idézet: „Az a gond, hogy MM-fal-as szerelés és a tulaj sem érti, hogy a régivel miért volt jó.” MM-AL (Műanyag-Műanyag- ALuminium) vezeték. Egyébként mindenki így hívja ahogy írtad.
Találóbb is mivel az újabbak rézből készülnek... Egyébként a normagyűjtemény is MMfal vezetékként említi és a kábellistákban is MMfal CU a neve. Mellesleg gyűlölöm. Kezdőként volt olyan munkánk, amire a fővállalkozó azt mondta: ezzel KELL megcsinálni. 3 nap alatt kész volt egy kéthetes munka, de kétszer kellett visszamennem és a szépen festett falat megvésni, mert elfúrták. Eltértem a tárgytól.. A lényeg: a váltó és keresztkapcsolásokkal nincs baj, de ez a kevert huzalozás csak kárt okoz, nem mellesleg abszolút életveszélyes. Egy izzócserénél meg van győződve az ártatlan felhasználó arról, ha lekapcsolta a kapcsolót - cserélhető az izzó, vagy foglalat, mert nincs áram alatt a lámpatest. Az említett kevert megoldásnál kint lehet a fázis, ami halálos is lehet. Én bárhol ilyet találok - felszámolom, a saját lelkiismeretem miatt is, mert mindig eszembe jut az a kislány, akit a centrifuga rázott halálra, pedig ő csak a babáját akarta kimosni.... Nem szeretnék annak az embernek a lelkével cserélni, aki azt a centrifugát látta el árammal, vagy javította. Nem tudnám emberileg elviselni. Talán azért, mert nekem is van egy lányom.
Szia!
Ez nem teljesen így van, mert van MM-fal vezeték és MM-falra vezeték is, alumínium és réz vezetővel. Persze ma már csak réz kivitelben kapható. Szakkönyv.
Helló Taky!
Idézet: „Ha 3F motorhoz méretezek kábelt. 500KW, 20m. Kijön hogy 95ös kábel kell aluminium. Ez fázisonként jelent 95-öt és egy 4*95ös kábel már jó lenne?” 400V-os az a motor? Ha igen, akkor szerintem kevés lesz! A 95-ös Alu-t legjobb esetben 240A árammal lehet terhelni. A motorod meg 850A körül fog pengetni! (Nálunk az 500kW-os motor 480 vagy 600 mm2 rézzel van bedrótozva)
Szerintem azért hívja úgy, mert ez volt a szabványos neve.
Ha nem engedi a szabály, hogy a fázist, és a nullát megcseréljük a foglalat bekötésnél, akkor miért nem alkalmazunk olyan csatlakozást, ahol csak egy pozícióban lehet csatlakoztatni a villásdugót a dugaljba? Más szabványokban létezik ilyen csatlakozó. Nálunk miért nem?
Mert a konnektorba nehezebb belenyúlni mint a foglalatba.
Ennek egész vajmi kevés köze van egymáshoz.
Dugaljba rendszerint nem lámpákat kötünk, másfelől ha dugaljjal van bekötve a lámpa, semeddig nem tart kihúzva áramtalanítani a lámpát. Ahol számít, hogy hova van kötve a fázis, az a fixen bekötött lámpa, azon viszont nem segítene a dugaljak bekötése... A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
Egyszer adná az ég, hogy ne kelljen elmagyaráznom, hogy ha egy kábelezés jó volt 35 évig, akkor már miért öreg... Két éve volt vitám egy megrendelővel, aki szerette volna, ha az újonnan vett lakásába a csillárokat a kb. 50-60 éves bergmann vezetékekre kötöm, amit nem vállaltam, és vitatkozott velem. Ráköttette volna velem a sütőjét is, igaz a sütőkek szánt vezetékek 4-es alcsik voltak, de posztó szigetelésüek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |