Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   53 / 140
(#) Lázár Péter hozzászólása Jún 4, 2013 /

Valaki kukkantson már rá, hogy jól raktam e össze a táblázatot. Saját okításomra készült, de lehetnek benne hibák, elnevezésekben és egyebekben. Jó lenne ha jó lenne.
(#) kadarist válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia!
A dióda jelzése az Y, mint az EY86 esetében is.
(#) granpa válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

B kis jelű kettős dióda; Z kettős egyenirányító.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) _BiG_ válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 4, 2013 / 1

Kis kiegészítés és pontosítás

Az első
D betű: 0,62V - 1,5V tartomány
I betű: 20V
L betű: 7- 7,5V
M betű: 1,9 - 2,8V
O betű: 0,15A vagy fűtés nélkül (pl. OA2 stabcső gáztöltéssel)
R betű: 10V
X betű: 0,6A vagy fotokatód (fűtés nélkül)
Y betű: 0,45A
Z betű: gáztöltésű cső pl. nixie

Második betű:
A: nem érzékelő, hanem egyenirányító (demodulátor), szimpla dióda
B utána még egy betű: duodióda és nem trióda. Demodulálás és szab. fesz.
előállítás, közös katód! Pl. EBL21 duodióda-végpentóda közös katóddal

B utána semmi: kettősdióda, független katódokkal. Pl. EB4, FM demoduláláshoz
E: tetróda (előfok)
F: feszültségerősítő pentóda, RF, KF, HF előfok
FP: pentóda, szekunder emisszióval
H: hexóda vagy heptóda, keverőcsövek
K: októda, vagy pentagrid (nem pentóda!)
P: tetróda vagy szekunderemissziós cső (elektronsokszorozó, pl. XP1010)
Q: enneóda (nonóda)
R: baréter (vashidrogén ellenállás, áramszabályozó)
U: ?????, biztos?
W: félhullámú hálózati egyenirányító, gáztöltéssel
X: kétutas hálózati egyenirányító, gáztöltéssel
Y: vákuum félhullámú hálózati egyenirányító
Z: vákuum kétutas hálózati egyenirányító, közös katód
ZC: relécső
ZZ: stabilizátor

Számok:
1-9 : üveglapításos, bakelitfejű, körmös, csapos, vagy oktál
11-15: acélcső, vagy üvegcső német csőfej
21-29: színüveg csövek, loktál fejjel, vagy régi üveglapításos oktál fejjel
30-39: oktál fej
40-49: rimlock (peremcsapos) fej
50-59: különleges típusok, ceruza és makkcsövek, magnovál csövek (pl. PL500)
60- : fejnélküli szubmini, huzalkivezetéssel
70-77: különleges (Lorentz loktálfej és szubmini csövek)
80-89: novál
90-99: miniatűr 7 csapos
110-119 Telefunken ill. RFT csövek Pico sorozat
170-179 RFT csövek, 11 csapos (Gnom sorozat)
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Idézet:
„B utána semmi: kettősdióda, független katódokkal. Pl. EB4, FM demoduláláshoz”

Nem alkalmazták a magyar készülékekben, helyette volt az EABC 80.
Idézet:
„U: ?????, biztos?”

Az U első betűként 100 mA-es soros fűtést jelent.
Idézet:
„E: tetróda (előfok)”

Úgy emlékszem, nem csak előfok, talán még URH végfok is(QQE sorozat). A többi úgy látom, rendben.
(#) Lázár Péter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Köszi a kimerítő kiegészítést, ez alapján fogom javítani a táblázatot. Amúgy a lista az internetről van leszedve, csak megpróbáltam lefordítani illetve formába önteni, innen szedtem a táblázatot.
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Idézet:
„Az U első betűként 100 mA-es soros fűtést jelent.”

Igaz, de én a második betűként alkalmazott U-ra kérdeztem rá. Ugyanis az általam forgatott szakirodalmakban (pl. Magyari Elektroncső atlasza) nincs ilyen. Nézd meg még egyszer a táblázat fejlécét!

Idézet:
„Úgy emlékszem, nem csak előfok, talán még URH végfok is(QQE sorozat).”

A QQE nem szabványjelölésű sorozat. Ráadásul Q betűs fűtés nincs. Ha logikusan nézzük, akkor a QQ jelöli a tetródákat és E a fűtés (6,3V), pont fordított a sorrend! (Vagy ott a QE05-40 sugártetróda, szimpla tetróda.) Nem az európai szabvány... Vagy nézd meg az OQQ 151/3000-et. Tungsram adótrióda, szimpla trióda... Szintén nem szabvány jelölés.
(#) _BiG_ válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szívesen

Hát, az internet tartalmát is csak emberek írják, akár tévedhetnek is. Az én listám több, korabeli katalógus összevetésével készült.
(#) Lázár Péter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Igaz- igaz, valóban sok elírás lehet, és ezért is jó ha van valami jó kis táblázat ami valóban hasznos.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Valóban, az említett Elektroncső Atlasz 1. részt már rég forgattam, így U betűre nem találtam semmit. Az E betű is stimmel, vagyis ide előfokozat vagyon írva Még megnéztem az Atlasz 2. részét, ott már a tetródához nincs külön megjegyzés. Ha nem hiszed, elküldöm privátban az előbb említett második részt.
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Megvan a második rész, köszi.

Máshol se emelik ki, hogy előfok, szerintem vállat vonok. A zárójel talán segít eldönteni, melyik látszik helyesnek. Nagyteljesítményű csöveket nem igazán csináltak belőle (legfeljebb eleinte próbálkoztak vele), mert az erősebb elektronáramlás erősebb anód-szekunderemissziót okoz, ami károsan befolyásolja a cső működését. Hamar le is váltotta a pentóda és a sugártetróda - ami tulajdonképpen egy pentódásított karakterisztikájú tetróda. Jelölni az utóbbit L betűvel szokták, tehát már pentódának jelölik.
Tetródákat tényleg csak előfokozatokban illetve oszcillátorokban használtak. De mind kisteljesítményű cső, legfeljebb néhány 10W teljesítménnyel.

Hogy mondjak érdekeset: a Wade-mecum az E betűre ezt írja: szekunder emissziós cső. Megnéztem egy-két darabot ott, nagyon spéci csövek, olyan karakterisztika-kurflikkal, hogy ihaj.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Idézet:
„(legfeljebb eleinte próbálkoztak vele)”

Én ezt kortünetnek szoktam nevezni, de hogy miért is...
Ha jól emlékszem, a közismert PL 500-as sorvégcső is sugártetróda, de akkor az EL 84-nek is annak kellene lenni, pedig az pentóda.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

A sugártetróda is 5 elektródás cső, csak a (katódtól számítva) a 4. elektróda az elektronáramlást irányítja, mellékesen némi szekuderemissziót is csökkent(mert az árnyékolórács helyén van), de ezek miatt az ilyen csövek jellemzően "tetróda jellemzőkkel" rendelkeznek(e fórumon is már sok helyen szerepelt e téma).
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

A sugártetróda kétrácsos, de speciális rácselhelyezésű cső, plusz van benne terelőlemez, hogy a speciális rácskialakítás érvényesüljön.
Az EL84 viszont háromrácsos cső, valóban pentóda.
Mellesleg a rajzjelük sem egyforma. A sugártetróda "harmadik rácsát" - ami tulajdonképpen nincs is - speciálisan jelölik. Ez a terelőlemez.

Viszont a Ua - Ia jelleggörbéjük hasonló, annyi a különbség, hogy a sugártetróda élesebb anódkönyökkel rendelkezik és néha van egy kis anódáramesése az alacsonyabb anódfeszültségű tartományban.
A sugártetródákból nincs szabályozható cső. Viszont attól sem esnek kétségbe, ha az anódfeszültség a segédrácsfeszültség alá esik. Ezt a sima pentódák nem szeretik.
(#) _BiG_ válasza gkari hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Idézet:
„mert az árnyékolórács helyén van”

Bocsi, hogy belevauzok, de a fékezőrács (g3) helyén van. Az árnyékolórács a segédrács (g2) másik neve.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Igen, van valamelyik RT évkönyvben (talán '69-es) E130L-lel végerősítő. Ott +360V anódfeszültség mellett az árnyékolórács +160V-on üzemel. Ez teljes kivezérléskor leesik; az anód +320V körül, az árnyékolórács +150V-ra. Itt jegyzem meg, hogy VR 150+EL 84 a stabilizátor kombinációja. Ezzel szemben, ha a Budapest rádió végfokánál az árnyékolórács feszültségét nagyon leviszem(300V helyett 250V-ra), akkor már rémesen torzít. Tehát valóban így van, amit írtál.
(#) Franszi hozzászólása Jún 12, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni: ECL86-os csövet mivel lehetne helyettesíteni? Ha jól láttam a neten, nehezen beszerezhető ez a cső, ezért érdekelne alternatív megoldás. Köszi!
(#) mofesa válasza Franszi hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

PCL86 -al, csak a fűtésük különböző. Bár ez is nehezen elérhető, ha újat szeretnél.
(#) Franszi válasza mofesa hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Köszi! Nem nagyon értek hozzá, gondolom, nem rakhatom bele az erősítőbe csak úgy a PCL86-ot, mit kellene csinálni, hogy ez az út járható legyen?
(#) mofesa válasza Franszi hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

14.5V -al kell fűteni 6.3V helyett, és nem árt beállítani a munkapontjait, ha mérés(ek) után ez szükséges.
(#) Franszi válasza mofesa hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Szóval szakérteni kell hozzá. Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) silent15 válasza Franszi hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

A munkapontbeálítás már csak hab a tortán, kipróbálhatod, hogy valahonnan "szerzel" még 8V-ot, tehát legyen 14,5 voltod, és azzal felfűtöd, de próbaképpen, teljesen jó, ha pl egy (biztosan van 1db 12V-os trafód) 12V-os tápról felfűtöd (akár AC vagy DC)
(#) silent15 hozzászólása Jún 23, 2013 /

Sziasztok, a Svájci richardo.ch oldalon rá akarok keresni elektroncsövekre, németül hogy van az elektroncső??? Én kerestem Rörhen lampe néven, de nem tudok németül.

ÜdV!
(#) debiansix válasza silent15 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szia,

Elektronenröhre.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Van egy olyan dolog, hogy fordító.
(#) baracklekvár hozzászólása Aug 13, 2013 /

Hello, valaki tudna nekem segíteni hogy az EAF801 elektroncsovet mire használták, és valami adatot tudtok írni ról? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) pucuka válasza baracklekvár hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szabályozható pentóda - dióda. AM vevők KF, és demodulátor fokozataiban használták, ill. oda készült.
(#) granpa válasza baracklekvár hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Datasheet Archive; beírod, és minden adat ott van, egy-két megnyitás után.
(#) endrusz válasza baracklekvár hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia! Itt van az adatlapja.

EAF801.pdf

(#) Bocsi89 hozzászólása Szept 16, 2013 /

Hello mindenki
Kültek nekem a múlthétem a kis doboz elektrőncsővet. Fele már kihasznált a fele egészen újszerű. Na ebből mi a használható(ha működne)? Mi a polcra való? Mire mondható, hogy kukába?
Lehet e belőle kihozni valami működö dolgot. Solderless breadboard-on test nyák-on lehet e vele probálkozni. Izitgatni

Ilyenek voltak benne:
TUNGSRAM PLC86 2db
TUNGSRAM PLC85 1db
TUNGSRAM PLC84 1db
WF PL81 6-59 1db
TUNGSRAM PL82 1db
TUNGSRAM PL500 1db
TUNGSRAM PY88 2db
TUNGSRAM ECH84 1db
TUNGSRAM ECH81 1db
TUNGSRAM EL84 2db
TUNGSRAM ECC85 1db
TUNGSRAM ECC82 2db
TUNGSRAM EF184 3db
TUNGSRAM EF80 1db
TUNGSRAM EF80(h1) 1db
MULLARD EF80 1db
TUNGSRAM EY86 1db
TUNGSRAM DY806 1db
TUNGSRAM PCC88 1db
TUNGSRAM PCF 802 1db
TUNGSRAM PCF 82 1db
TUNGSRAM PL36* 1db

PHILIPS DY51 egyutas Vacum Egyenirányító

A válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   53 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem