Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam is hasonló a helyzet,én is nagy nehezen elkészítettem egy nyákot eagle-vel, (remélhetőleg működik) de amíg nincs meg minden alkatrész, addig nem akarom vasalni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Nekem már csak a PIC hiányzik meg a piezzo! Meg egy ellenállás nincs beültetve,amugy így néz ki!
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
A PIC-es cikk alapján készítettem én is egy programot FlowCode-ban, mellékletben a forráskód és a hex. A program PIC12F615-re készült. Oszcilloszkóppal ellenőrizve, megjelennek a frekvenciák. Ha valakinek kell, átforgatom szívesen másik PIC-re.
Ebben a programban nincs semmi extra! Ráadod a mikrovezérlőre a tápot és a PWM kimeneten megjelenik a 49-51 %-os kitöltésű jel, változó frekvenciával. A program az összes lehetséges frekvenciát kihasználja 20 kHz-től 50 kHz-ig a mellékelt táblázat szerinti "sorrendben". Ha valaki ki akarja egészíteni valami extrával, van rá lehetősége, a program nem foglalja el teljesen a rendelkezésre álló memóriaterületeket. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Sziasztok! Megcsináltam újból,mert az előzőn valamit elszúrtam.A pattogás nálam is hallatszik.Bekapcsolás után kis idő múlva csinál egy olyat mint amikor a rádión a hullámsávon keres valamit az ember ,aztán már csak a pattogás amit ti is írtatok. Elővettem a régebb megépítettet(monstrumot ehhez képest) ott nincs ilyen pattogás.Na mondom biztos a hangszóró nem az igazi,aztán átcseréltem de ugyan az.Aztán kicseréltem az R3-ast 220k-ra mint ahogy írtátok de itt nem szűnt meg a pattogás. Úgyhogy passz. Egyébként végzi a dolgát,kipróbáltam a 27pf-ost párhuzammal 10-nf-ossal. A régi nem értem miért nem pattog ez meg igen.Ilyen lett:
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Sziasztok! Ahogy korábban is írtam régebben megépítettem már ezt csak elég nagy darabban ,és amire írtam is hogy az tökéletesen működik,10nF kondit párhuzamosan kötve a 27pF-ossal.Ebből ahogy írtam is építettem még kettőt amit használtak rágcsálók irtására,ugyan így működik.(és hatásos). A lényeg hogy nem lehet hallani a pattogást egyáltalán,a hangját úgyszintén nem.Találtam egy régi rajzot róla amit anno készítettem be is linkelem, (remélem minden rajta van),átnézitek? Nem értem hogy a most megépített változat miért pattog mint ahogyan többen is leírták. Még olyat csináltam hogy lemértem az ellenállásokat mindkét darabnál és az smd-s változaton amik közelebb vannak az IC-2 hez nem valós méretek. Tehát pl: R4 330K helyett csak 270, R6 270K helyett csak 210 stb, a másik változatnál rendes értékeket mértem. Ez utalhat ilyen fajta jelenségre? Nem értem mitől csinálja az egyik, a másik meg nem. Ha valaki átnézi és tud valamit az szóljon. Köszönöm a választ előre is. Üdv.
Ezek a hagyományos kapcsolások csupa alkatrész temetők! Még szerencse hogy az elektroncsöves korszak elmúlt, de lehet hogy hamarosan illene szakítani a tisztán CMOS-TTL technikával is. 1 PIC, ami kisebb, olcsóbb és tökéletesebb.... Ja és a fogyasztása sem mellékes...
Ez biztos hogy így is van,én is csinálnék a PIC-es változatot,de ahhoz még tanulni kéne gondolom programit is írni. Na meg ketyerét építeni amivel gondolom átküldeni a progit a PIC-nek.Vagy hülyeséget írok?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Tulajdonképp igazad is lehet....
A PIC programozáshoz nem kell semmi bonyolult cucc, létezik több féle programozó, akár ha itt szétnézel a HE oldalakon, fellelhető: Bővebben: Link Egy egyszerű programozóval már betölthető a .hex formátumú program a PIC-be. Általában a szerzők a kapcsolás mellé teszik a lefordított .hex állományt vagy esetleg a forrást amely valamely programnyelven íródott. Ez a hozzáértők számára később szabadon variálható és újra fordítható .hex állománnyá. A .hex állomány nem módosítható, nem fejthető vissza programmá. Nekem az a véleményem, egy kis utánaolvasást megérne a dolog, ugyanis pl egy 8 lábú PIC-kel bonyolult kapcsolásokat lehet kiváltani. Esetleg kedvet is kaphat az ember a programozáshoz, szép lassan, lépésről lépésre elkezdheti valamely programnyelvet tanulni, és a tanulás során adódó példákat kipróbálva rájön hogy klassz a dolog és ez inspirálja a további problémák megoldására és önképzésre. Nem akarom ecsetelni az előnyöket, de a fogyasztástól kezdve a működés beállitásáig jelentős különbségek vannak a hagyományos és mikrokontrolleres megoldások között. Egy PIC nyugalmi áramfelvétele lehet akár 1nA(!!), ami irdatlan kis fogyasztás! Egy telepes cuccnál a fogyasztás is igen fontos cél! Én biztatni tudlak csak, készíts egy egyszerű programozót és a programot töltsd bele a PIC-be. Működnie kell, mindenféle kattogás meg bakik nélkül. Amiben igazat adok viszont az az, hogy a hagyományos áramkörök építésével gyakorlatot lehet szerezni az alkatrészek ismeretében és a logikai áramkörök működésében..... Ha esetleg kiváncsi vagy egy egyszerű PIC programozási kurzusra például iITT is megtalálod ! Érdemes utánaolvasgatni a HE oldalakon az egyes programnyelveknek és a PIC programozásnak. Remélem esgitettem és bocs a túl nagy hosszúságért!
Szia!
Az a hangszóró ha jól sejtem jó lesz, de 5V-ról kell használni, vagy az R3-as ellenállással belőni neki a jelerősséget. (Én is most rendeltem ilyet)
Szia! Köszönöm a tökéletes leírást! Átnéztem most gyorsban,igen érdekes,így nekilátok.(de ezt már rég neki kellett volna fogni). Még egyszer köszönet,és nem lett hosszú különbem ezt röviden nem lehetett volna leírni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Sziasztok! Leteszteltem a szúnyog riasztómat, volt bent egy szúnyog a falon pihent. Az eredmény nulla. Semmi reakció a szúnyog felöl! Pedig a távolság kb. 50 centi volt. Szerintem a piezzó nem tudja a magas frekvenciát. Valaki tesztelte már a conrádos piezzoval?
Lehet hogy a szunyi hallássérült volt és jelelni kellett volna neki...
Igen, azzal próbáltam. Te próbáltad már? Az áramköri része tuti jó.
Este kimegyek a folyópartra aztán meglátjuk. Ha feldagadok akkor nem működik
(Nekem Kemo L010-es piezom van, non Conrad) A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
Az hogy a falon pihegő szúnyogot nem zavarja, nem biztos hogy nem működik, bár így még nem próbáltam. Ami biztos, hogy ameddig a kütyü be volt kapcsolva (vízparti kempingben ahol van szúnyog gazdagon, ezt láttam a szomszédokon a mi sátrunk környékét is elkerülték.
Lheet hogy annyira nem idegesíti hogy elmenjen, de annyira biztos jó hogy nem jönnek oda még a lámpa fényre sem. (nem conrad féle piezzoval, de ekkora külömbség nem hiszem hogy lenne, bár az enyémek többszörösébe kerültek. Lehet hogy nem véletlen????
Na majd ha az árvíz visszavonul lesz szúnyog dögivel szerintem.Majd akkor én is elkezdem tesztelni,mindkettőt,a Conrados piezóval is meg a régivel is amit kintről rendeltem. Addig meg bárkát kell építenem lassan nem szúnyogirtót.
Mielőtt még valaki megépítené ezt a kapcsolást, csak szólok. A PIC fordítva kapja meg a tápfeszt.
Ezzel a tervel így biztos nem működik!
Tesztelés az időjárás nem várt alakulása miatt elmaradt. Majd máskor...
Hát, zavart érzek az erőben. A szúnyogokat nem nagyon érdekli hogy be e van kapcsolva a riasztó. Jól összecsipkedtek.
Melyik szúnyog riasztóval és milyen piezóval próbáltad?
Mondjuk valóban, ezt én sem néztem. Azért olyan óriási hiba nincs, mert elég megforgatni a bekötést.
A PIC-es riasztót próbálta már valaki? Nekem sajnos az égetéssel van problémám, eddig még nem találtam olyan égető szoftvert, ami ismeri a 12F683-as PIC-et.
Holnap kipróbálok egy AVR-es verziót. Kíváncsi vagyok az beválik e.
Azért van. Mert ha valaki ez alapján építi meg tuti nem működik, ráadásul haza vágja a PIC-et is. Nem a bekötést kell megfordítani hanem a panelt áttervezni. A pic fordított tápfeszt kap amúgy a többi rész rendben.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Igen, éppen azt csinálom, hogy átforgatom, azaz csak forgatnám, mert átkötés nélkül nem is olyan egyszerű. Mivel nem szeretem az átkötéseket, ezért próbálom most is kerülni, pedig azzal lenne legegyszerűbb.
A többi rész tényleg rendben van, kár lenne ezért teljesen átpakolni főleg úgy, hogy a méretét én már lehúztam 3.3x3.3 cm-re.
Elvileg működik. Még piezóm nincs így nem tudok nyilatkozni. De bízok a konstruktőr elmondásában.
A PIC kit 2 simán viszi a PIC-et.
Bocsánat és meg köszönöm az észrevételed . Módosítottam.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |