Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én ezt használom. Csak ajánlani tudom. Akarom mondani ilyen típusúakat használok.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Megoldódótt a probléma "mofesa" segitségével amit köszönök. Az 12AX7 8 as lába nemvolt bekötve. Így beállitva 74mV os Biass és a negatív előfesz -56V. Így 49W a teljesítménye, köszönöm szépen mindenkinek a segitséget Amint elkészül teljesen teszek fel majd képeket.
Ennek őrlünk, ez a mérésekből is ki lehetett volna következtetni. Oszcilloszkópod van? Tudsz négyszögjeles méréseket csinálni ?
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek egy EAG AE-782/A erősítő javítása kapcsán. Következő a helyzet: Ebbe az erősítőbe beépítettünk még egy csatornát, hogy sztereó legyen. Ezt a melót nem én csináltam, hanem a barátom, aki kevésbé ért az elektronikához mint én. Egész jól sikerült az átalakítás, most volt nálam a cucc egy általános felülvizsgálaton, hogy rendben van-e vele minden. Egy elég furcsa probléma adódott vele: nevezetesen az, hogy búg az erősítő. Olyanmód búg, hogy a hangerőszabályzó felfelé tekerésekor kb. 60%-os állásban elkezd búgni, majd ez tart kb 90%-ig, és az utolsó két kattintás alatt elhallgat a búgás. (Yaxley-s hangerőszabályzó van benne) Teljesen felhangosítva egyáltalán nem búg. Persze ezt csak az újonnan beépített csatornánál produkálja, a másik csatorna jó. A Yaxley biztosan nem hibás, mert végig szabályoz, és mindenhol érintkezik ahol kell neki. A földeléssel voltak gondok, de ezt javítottam, megcsináltam ugyanolyan elrendezésűre, mint a másik csatorna földelése. Miután rendbetettem a földelést, az erősítő nem búgott, viszont felütötte a fejét egy másik probléma is: Az új csatorna mindkét EL84-es cső G2-je, vagy G3-ja felizzott. (Amelyik látszik még a csövön belül.) Nem csőhiba volt, mert másik csővel is produkálta ezt. Ekkor a feszültségek úgy alakultak, hogy a kimenő közös pontján 320V os feszt mértem, a G2-n pedig 350V-ot! Nagyobbat mint a tápfesz. Műszer és mérési hiba nem lehet! Pontosan, és jó műszerrel (Fluke 70-es) mértem. Ekkor azt találtam ki, hogy biztos rosszul van bekötve a kimenő. Megcseréltem a két anódot, és a visszacsatolást is. Ekkor ez a felizzási probléma megszűnt, beálltak a normál feszültség értékek, mindkét csatorna egyforma volt, viszont megint búgott az erősítő új csatornája. A csatolókondik újak, a tápkondik mondjuk régiek, de azt hiszem jók még, mert szűrik a tápot. (Mondjuk a kivezetéseiknél látszik valami csúnyaság, olyan mintha salétromos lenne, és az egyik forrasztás el is volt porladva. Szikrázott is rendesen, de javítottam a forrasztást.) Ötletem sincs, hogy merre vizsgálódjak tovább, kérlek segítsetek, hogy mit nézzek még meg.
Én olajpapír kondikat használok, kellemes, kiegyensúlyozott, teres, levegős hangzást ad, nem emel ki sehol. A Wima kondikat nem javaslom, mert a 100nF-os 400V-os kondi kb. 3/4 év alatt átvezetővé vált. Olajpapírnál ilyen probléma nincs.
A hálózati védőföld, a sasszi és a táp 0 össze vannak egymással kötve? Nekem ezt produkálta egy APX100. Ott én úgy kábeleztem be az erősítőt, hogy a védőföldelést rákötöttem egy csavarral a dobozra, de ettől elszigetelve szereltem meg az erősítőt. Pontosan ez volt a jelenség akkor: a hangerőpoti minimum és maximum állásában csend volt, de közép fele erősödő búgás hallatszott. Ezt úgy tudtam orvosolni, hogy egy 100nF-os kondin keresztül összekötöttem a sasszi földelőpontját a táp 0 csillagpontjával.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Talán a hálózati védőföld nincs rákötve, de amúgy a sasszin van egy nagy bumszli, és minden oda van földelve. A poén az egészben az, hogy a másik csatorna meg csendben van, nem búg.
Na, ezaz, hol vegyek én olajpapir kondit? Audio note-ot találtam, de a fene se fog 50 000 ért kondikat venni....
Szia.Én sem veszek nagy pénzért kondikat.Nekem nagyon bevállt az Orosz KBG olaj papir valamint OMBG,MBGT,MBGCS,K40Y-9,K42Y-2 Ezek mind Orosz kondik szerintem Magyarországon bőven található belőle apró pénzért.Jelenleg nekem a fő beszerző forrásom a méhtelep itt Szerbiában szerencsére még van rengeteg belőle apró pénzért.Véleményem szerint,ha nem akarsz rá sok pénzt költeni nagyon is megteszi.
Új kondik kellenének, a lényeg az állandó minőség lenne. A használt, régóta nem gyártott tipusok rögtön kiesnek.
Szerintem ebben az esetben nem úszod meg olcsón talán valaki más tud segiteni.
Pedig jobbat nem kapsz a maiak között, főleg nem olcsót. Ezekből még 100 évig biztos lesz ( és el is tartanak addig, nem igen kell cserélgetni), vedd fel a kapcsolatot az ottaniakkal. Amúgy a Börzén (vagy a BURABU-n) eredeti, gyári csomagolásút is kapsz, kvázi újak.
Hát rosszul választasz, nekem a 40 éves kondik tökéletesen működnek, még az elkók is! nem úgy mint a ma gyártott vackok, amelyek a kincstári negyed év elteltével tönkremennek. Nagyon jók az orosz kondik. Vagy ha nem tetszik, mert ruszki, akkor abba gondolj bele, hogy ezeknek Szibériában is működni kellett, szervíz meg 6-8000 km-re volt. Szóval szerintem eléggé megbízható és időtálló darabok. A minőség pedig bőven megfelel a katonai követelményeknek. A paramétereik pedig igen jók. Az én erősítőmben mondjuk Siemens olajpapír van, de fogok még venni orosz kondikat is, mert nagyon jók. Felesleges 50 lepedőt kiadni egy AN-ért. Állandó minőséget pedig rendszeres karbantartással tudsz elérni, hiszen a csövek öregszenek.
Nem az orosz gyártmány a bajom vele. Olyan kondi kéne, amit mindig tudok venni. Legyen egy bolt, ahova bemegyek, van/rendelhető, nem soktizezres tétel egy darab, és van róla számla.
ClarityCap kondiknak nem eget rengető az ára, és direkt audióra készült.
De akár ezekkel is tehetsz egy próbát.
Igen, ez volt a másik, amit néztem. MP kondenzátorokról van valakinek valami tapasztalata, vagy véleménye, esetleg hogy hol lehet beszerezni?
Sziasztok! A mellékelt képet találtam az interneten, véleményeteket kérném. Évek óta gondolkodom egy csöves erősítő építésén, ez a kapcsolás egész normálisnak tűnik. Építettem már több erősítőt, de csöveset még nem. Mit gondoltok? Milyen kategóriát képvisel EZ?
Akkor ez sajnos nem az ami nekem kell... Egy A-osztályú után lenne, szóval mindenképp high-end kategóriát építenék, ha már nekiállok. Van valami elismert kapcsolás csöves erősítők között? Mint például a Hiraga A-osztályban.
Érdekes, hogy a fordítóban nem egyforma a katód és anódellenállás. Ennek ellenére szerintem korrekt egy ECC82-es katodin. EL84-et hajtunk, nem igazán igényel komolyabb meghajtást. Ha nem bízol benne, tegyél be egy long-tailedet vagy valami parafázisú cuccot.
A végfoknak mehet 300V is, de ha tényleg jót akarsz, akkor a segédrácsoknak külön stabilizált tápot építesz 250V-ra (elég zener+tranyó vagy FET). Lehet, hogy high end lesz a végeredmény, de ez nem csak a kapcsolástechnikán múlik (pl a kimenőt honnan szerzed be?). A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Ha a high-end kategóriát célzod meg akkor ITT nézelődjél. De, ahogy bakos13gab is már célzott rá a kimenőtrafó fogja nagyrészt meghatározni, hogy mennyire lesz High az az end. Lehet, hogy csak egy Low Beginning lesz belőle
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Kimenőt még nem keresgéltem, természetesen azt sem hanyagolnám el. Amúgy összehasonlításképp, mennyire lenne nehezebb egy csöves elkészítése mint egy tranzisztoros? 2x? 3x?
Pedig a kimenőn is áll vagy bukik az épített erősítő (hang)minősége.
Mint, ha egy pékségben azt kérdezted volna az eladótól, hogy melyiket nehezebb elkészíteni, a túrós vagy almás rétest. Valószínűleg csak nézne rád. Ezt egyedül csak Te tudhatod, számodra mi könnyebb, vagy nehezebb.
Nyilván egy fontos kérdés, hogy mennyit szánsz rá. Mert igen, egy ponton túl (amit amúgy Te határozol meg) csakis ez fogja eldönteni a végeredményt.
Ha azt szeretnéd, hogy működjön, akkor veszel pár ezerért a börzéről tekert trafót. Ha biztosra mennél, akkor tekertetsz szakival vagy tapasztalt emberrel trafót (mayky is csinál vagy pl. fleta toroidokat, de egy trafós cég is elkészíti kétszer annyiért) és annak 8-12 ezer darabja. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor meg veszel egy erre szakosodott cégtől trafót (külföld - Edcor, Hammond, ezek ugranak most be) pár tízezerért. Ha high end cuccot szeretnél és úgy is érzed, hogy meg tudod csinálni, akkor invesztálj bele inkább többet és kérj segítséget, lehetőleg olyantól, aki oda tud ülni a cucc mellé és átnézni veled közösen. Nekem ez az utóbbi nagyon sokat segített és megóvhat pénzkidobástól is. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Ill. az EL84 helyett is találni alkalmasabb csöveket.
Az EL84-el semmi baj nincs, tudja azt kicsiben mint a nagyok nagyban. Itt esetleg a teljesítmény igénybeli elvárásokat kell megvizsgálni.
JoLida A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Sziasztok!
Kaptam nemrég egy Suprafon lemezjátszót. Viszont nem szól. Valaki tudna nekem adni egy kapcsolási rajzot?Mert nem találtam meg sehol Illetve ha sikerülne élete kelteni az erősítő része átalakítható vonal bemenetűre? |
Bejelentkezés
Hirdetés |