Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1539 / 2208
(#) mofesa válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 14, 2013
Mivel nem írtál pontos tipust, így ezt találtam, ha megfelel.
(#) havranarpi válasza mofesa hozzászólására (») Jún 14, 2013
Bocsi képet is akartam linkelni Bővebben: Link
Remélem kivehető.
Bemenetet át kell alakítani ahhoz ,hogy CD lejátszót vagy MP3-at tehessek bemenetre?
Szerintem nem kell. A rajz szerint simán rá lehet kötni.
Okés ,Köszönöm.
Összedobom légszerelve és estére megírom ,hogy mit csinál
Bár még a trafóit nem néztem meg.
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 14, 2013
Összerakásnál akadt egy kis problema.
Mégpedig az ,hogy 1 db 1,8 K Ohm -os ellenállással kevesebb van.
(Nem hagytam el egyet sem összeszedtem szépen őket a szétszedésnél)
Akkor a Suprafon gyártó melyiket hagyhatta ki?
R10-et vagy R8-at?
Nem hinném, hogy a negatív visszacsatolást hagyták volna el. Sokkal inkább a potméteren lévőt. Ha a potméter középső és valamelyik mellette lévő lába össze van kötve, már meg is kaptad a választ. Egyébként kondistul, potméterestül el lehet hagyni a kapcsolásból.
Okés.
Akkor oda nem teszem be az ellenállást
(#) viktorio333 hozzászólása Jún 14, 2013
Üdv. Épített már valaki ECL85 (6f5p) vel erősítőt? A kimenőnek mennyire kellene illeszteni ?
Mik a tapasztalatok vele? A válaszokat előre köszönöm.
(#) Abukodonozo hozzászólása Jún 14, 2013
Szervusztok!

Valaki segítene meghatározni, hogy kb. mekkora áramerősségre lesz szükségem ehhez az előfokhoz?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013

elofok.gif

(#) silent15 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jún 14, 2013
Ha megnézed az adatlapot, akkor az átlagos áram (persze függ a beálítástól) 10,5mA , ha oldalanként 100mA akkor az már bírni fogja.
(#) silent15 válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 14, 2013
Szia, teljesen korrekt erősítőt lehet vele építeni, a kimenő, meg teljesen kapcsolásfüggő, mint minden más csőnél.
(#) viktorio333 válasza silent15 hozzászólására (») Jún 14, 2013
Köszi a választ akkor kipróbálom . De kifejtenéd bővebben ezt a kapcsolásfüggő dolgot. Mitől függ a kimenő értéke ? Én azt hittem hogz az minden csőnél adott . De javíts ki ha tévedek.
(#) silent15 válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 14, 2013
Szia, ugyebár van a cső belső ellenállása, és akkor van a feszültség, ami a csövön van, és az Áram, ami a csövön folyik, pl 250V-on 100mA folyik (ez egy példa ) akkor ennek 2,5K lesz az illesztése, ezzel azt akarom mondani, hogy más feszültségen, és már áramon is más lesz.

ÜdV!
(#) viktorio333 válasza silent15 hozzászólására (») Jún 14, 2013
Ahha értem köszönöm szépen a tanacsokat.
(#) viktorio333 válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 14, 2013
Az áram alatt mit értesz ? Csak az anód áram vagy az összes szoval anód plussz rács?
(#) bakos13gab válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 14, 2013
A kérdés megválaszolja önmagát. Anódáram= anódon átfolyó áram. A többi nem az (a katód áramát gyarapítják). Hol van a kimenőtrafó? A cső anódján csücsül. Azon csak annyi áram folyik át, amennyi az anódon is. Pentódánál a segédrács nem a kimenő után vagy "bele" van kötve, így az külön kezelendő.
(#) csikben válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 14, 2013
Hozzászólásodból következtetve te is egy "high-end" formációt készítettél. Ha nem túl indiszkrét a kérdés kb. mennyibe állt meg neked? Kimenő trafóból ha jól tudom kell két darab, mivel sztereó a dolog. Aztán kell bele egy fő táp trafó is, (elgondolásom szerint nem olyan nagy teljesítményű, mert nincsenek olyan hatalmas áramok a kisebb teljesítmény miatt). A fűtés megint más kérdés, az szintén másik trafóról van megvalósítva tudomásom szerint. Szóval eddig olyan 40-50 között járunk. Hozzáadva a csöveket, darabja ~4-6 e Ft, ezekből olyan 8 db kellhet. Szóval egy ilyen projekt 100 alatt aligha állna meg, jól gondolom?
Megvan az eredmény.
A bontott és újra összerakott erősítő szól.
Hangszóró ként nem találtam rá csak 2 db 4 Ohm 15VA -es RFT középmagas hangszórót és ezeket sorba kötöttem.
A mély hangokat nem igazán akarja kiadni inkább csak torzít a mélyhangos részeknél.
Ez a kapcsolásban keresendő vagy nem jók ide ezek a hangszórók?
(#) viktorio333 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 15, 2013
És ha a pentódát trióda üzemben használom? Akkor se?
(#) silent15 válasza csikben hozzászólására (») Jún 15, 2013
Ez ha nincs ismeretséged így van, de ha van, akkor kihozol 1 erősítőt 20-25K ból is.
Trafóügyben keresd fel Fleta -nevű felhasználó barátunk, ő tud neked tekerni. Csövek beszerzésére, pedig ajánlom a raádióamatőr börzéket, E-s fűtésűt nehezebb beszerezni , ha nem kapsz akkor sincs gond, akkor veszel P-s fűtésűt, és ahhoz tekertetsz trafót.
UI: Nem tudom merre laksz, de pl itt tőlem 3 utcára van egy elektronikai bolt, ahol rendelésre tekernek,(nem emlékszem az árakra pontosan, és az ár 2 kivezetésig érvényes (utána egy kissebb összeget felszámolnak)) 200W trafó 5000Ft- körül van.
(#) csikben válasza silent15 hozzászólására (») Jún 15, 2013
Köszönöm az infókat, így már sokkal barátságosabb lenne az ár ) az hogy melyik része fűthető a csőnek, meghatározza a hangját? Vagy mire van kihatással? Gondolom valamire biztosan, mivel gyártanak mindkét féléből is. Annyi minden újdonságot és érdekes dolgot találok a csövekkel kapcsolatban, lehet előtte még erősen tanulmányoznom kellene a technológiát, mielőtt bármibe is belekezdek.
(#) mofesa válasza csikben hozzászólására (») Jún 15, 2013
Általában a hálózati trafón vannak a fűtéstekercsek is. A végfokcsövekben egy a kettős triódákban van két fűtőszál is. Van olyan, amelyiket 6.3V -al, de van olyan is, amelyiket 12.5V -al is fűthetsz, vagy éppen ezektől eltérő feszültség kell nekik, de az adatlapjukon ez mind szerepel. A fűtés mikéntjére, hogyanára az elő-fok csövek kényesebben reagálnak.
A táptrafó sem elhanyagolható tényező. Az alul méretezett trafó sok gondot okozhat, azon kívül, hogy nem látja el megfelelően a csöveidet, még "kenyérpirítóvá" is válhat, könnyen füstbe ment terv lehet belőle.
(#) bakos13gab válasza silent15 hozzászólására (») Jún 15, 2013
Igazából ez "Csikben" nek válasz.

Én 807-ből készítettem már erősítőt és GU50-ből. A 807-eshez a kimenőtrafót egy barátommal magunk tekertük. Nekem a jó minőség volt a cél, de sosem a high end, mert egyrészt nem tudom pontosan, mit is takar ez ott, ahol pár (tíz)ezer forint is számít... Most két KEF iQ50-est nyúzok, de egyelőre nem csövessel, mert a 807-es arra vár, hogy a szép új dobozában véglegesen összeálljon a két monoblokk, de idő hiányában csak össze van készítve. Ha high endet szeretnél, az szerintem nem itt kezdődik... de ez nem azt jelenti, hogy nem tudsz valami vérprofi cuccokat lealázót összehozni.

Az erősítő árával kapcsolatban pedig én több lehetőséget vázoltam. Hogy melyik tetszik az rajtad áll, de mintha high-endet emlegettél volna és akkor azért a kimenő nem olcsó mulatság.

Mayky észrevétele fontos a teljesítménnyel kapcsolatban. Többen úgy tartjuk, hogy PP-t érdemes építeni (ez ízlés dolga) és legalább 10W teljesítményre (mert ha nem is használod ki, de kell a tartalék a dinamikához és ez már tapasztalat és függ természetesen a hangdobozaidtól is). Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy 10W-os EL84 PP elkészítési ára és egy 25-35W-os EL34 PP (ne adj isten GU50 PP) ára között nincs olyan hatalmas különbség, a beletett munkát is számolva (ezt úgy értem, hogy ha szeretsz popzenét hallgatni vagy csak simán hangosan, odacsavarni kicsit anélkül, hogy a torzítás miatt kellene aggódjál, akkor a nagyobb a nyerő).
Mondhatni: zenei és hallgatási stílushoz válassz erősítőt és kapcsolást és ne az erősítőhöz keress hallgatható zenét.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) pucuka válasza csikben hozzászólására (») Jún 15, 2013
Idézet:
„hogy melyik része fűthető a csőnek”

Általában a fűtőszál, legalábbis normális üzem esetén. Szokott ugyan fűtődni néha az anód is, de az nem normális eset.
Hogy a katódot mivel fűtöd, az elvileg mindegy, fűthetnéd szénnel is, csak az kissé bonyolultabb, és hamár ott a villany, akkor lehet rezsóval (fűtőszál) is. A lényeg, hogy a katód, ami az elektroncső működéséhez szükséges elektron áramot előállítja, megfelelő hőmérsékletű legyen, hogy az elektronokat a lehető legkönnyebben emittálni tudja.
Annyi trafót tehetsz az erősítőbe ahányat akarsz, de bőven elég, egy megfelelő teljesítményű is. Mondjuk nem hátrány az egy nagyobb trafó, mert a trafó méretének növekedésével a trafó hatásfoka is nő.
(#) mc-4 hozzászólása Jún 15, 2013
Sziasztok!

Birtokomba jutott pár db 6c33c-b csövecske.
Lábkiosztás meghatározásában tud valaki segíteni, honnan indul a számolás? Fejjel lefele tartom, lábak felém néznek a vastagabb lábtól balra kezdődik az egyes?
Köszönöm!
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 15, 2013
Bővebben: Link
Szembe nézz a lábakkal, és az óramutató járásával megegyezően.
(#) silent15 válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 15, 2013
Igazából, amikor én kezhez kaptam, amilyen benga nagy cső, ránézésre megmondod, hogy mi micsoda
(#) silent15 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 15, 2013
Gábornak teljesen igaza van, kimenőnek használhatsz akár hálózati trafót is (mármint nem abban, hogy hálózatit is használhatsz, hanem a költségvetésről)(pl egy 220/12V az 2,7K / 8 ohm illesztésű ) , de persze ennek nem lesz túl jó hangja, akkor ha tekersz, akkor leírom hogy lehet ;
ugyebár van a feltekerem a primert/szekundert módszer , akkor elkezdheted osztogatni, 1 primer 1 szekunder, 1 primer 1 szekunder .......
lehet úgy, hogy a csévét elfelezed, és a 2 félen ellenkező irányba tekered fel a huzalt, akkor játszhatsz a huzalmérettel is (szórt induktivitás) , és így tovább......
Következő: »»   1539 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem