Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Sziasztok!
Lett egy LO-70 típusú szkópom. A probléma az vele,hogy nem tudok rajta elég éles képet beállítani. A fókuszállítás működik,ha tekerem a potit, akkor változik az élesség,de mégsem lesz jó. Kicsit olyan, mintha túl vastag lenne a vonal,amit rajzol. Lehetséges,hogy ez ennyit tud? A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
Szia, nekem is van ilyenem, szebb képe van ennél.
Köszönöm a választ! Akkor neki kell esnem méregetni...
Hello! Valahol egy asztigmatizmus potinak is illene lenni. Azt kellene állítani feláltva a fókusszal. üdv!
Köszi a segítséget!
Belül nem láttam semmilyen potit, de felrakom a kapcsolási rajzot, hátha Te megtudnád mondani, melyik az.
Hello! Mi-tagadás, én sem látok benne semmit. Elvileg a második rács feszültségét kellene tudni állítani. De esetleg ellenőrizd az R34-35-36 ellenállások értékeit, és hogy az X és Y pozícióállító potik működnek-e megfelelően. üdv!
Köszönöm a segítséget,holnap megpróbálom megmérni az ellenállásokat és a potikat.
Sziasztok!
Rájöttem,hogy csak melegen van ez a jelenség. Bekapcsolást követően egészen szép jelalakot lehet rajta látni, de ahogy elkezd jobban bemelegedni, annál torzabb lesz a kép. Lehetséges, hogy valamelyik csőnek nem jó a munkapont beállítása?
Hello!
Először is itt a csövek között nincs galvanikus csatolás, minden kondival van leválasztva. Másodszor ha a melegedés hatására munkapont változás van, az elsősorban mérhető, másodsorban leginkább jel torzítást okozna. De ha hőre változik meg a dolog, akkor esetleg mikor már gond van, hűtheted az alkatrészeket, így megtalálható, mi változik el. De nem tudható, hogy milyen jelet látni a képen. Mert az is elképzelhető, hogy nem defókuszáltság a fő gond, hanem brumm feszültség van az X fokozat tápján. Esetleg az mozgatja a látott képet jobra-ballra. Próbaképpen vedd ki az Y1-Y2 és X1-X2 rövidzárakat. ekkor a kép közepén, csak egy fénypontnak szabad látszani. (fényerő ne legyen túl nagy, mert kiégeti a csövet.) Azt a fókusszal egy ponttá kell tudni beállítani. Próbaképpen lehet a kondikat is vizsgálni, ha ráteszel még pluszban. Különösképpen a C8-9-12-re. (Óvatosan, mert van villany rendesen, és itt mínusz van. VAgy is a kondi háza nem a testen van/lesz.) üdv!
Szia!
Megfogadtam tanácsodat, kiszedtem a rövidzárakat. A pontot gond nélkül betudtam fókuszálni. Aztán elkezdtem nézegetni a kondikat, és kicseréltem a c13-as kondit, és megszűnt a kép torzítása, viszont csak a fél képernyőn volt látható a jel. MKT-t tettem bele, ugyanabban az értékben,és ezt produkálta. Aztán kerestem ugyanilyen kinézetű kondit (bár 100nF helyett csak50 nf-ost találtam), és láss csodát,megint a teljes képernyőn látható volt a jel,ráadásul nagyon szépen. A kérdés: milyen típusú kondival lehetne ezt helyettesíteni?
Szia!
A típus nem számít, csak legalább 500V-ot kibírjon.
Hello! Így van én egy C219-et tennék bele, de azt ma már nem találsz, de egy ilyen fólia kondinak megfelelőnek kell lenni. Egyébként elég érdekes, ha ez okozza a hibát, mert nem szoktak ezek megpusztulni.. üdv!
Sziasztok!
Először is: mindenkinek köszönöm a segítséget! Kezd összeállni a szkóp. Jel nélkül a vonal teljesen szép vékony, jól fókuszálható. De ha adok rá jelet ( mindegy, hogy szinuszt, vagy négyszöget ), akkor azon már fókusz kell állítani. Viszont nem teljesen tökéletes a kép. Ez mennyire normális? A másik észrevétel: ha úgy kapcsolom ki, hogy van rajta jel, akkor a kikapcsolás után 1-2 másodpercig tökéletesen szép képet mutat. Ez mitől lehet?
Szia,
szerintem, mivel ez egy viszonylag egyszerű szkóp, csodákat ne várj tőle. Mivel egyszerű és nem stabilizált a tápegysége, ezért ha "vezérled" a csöveket, azok így jobban, illetve a jellel arányosan terhelik a tápot, ahonnan a szkópcső is kapja a tápfeszültséget, így elmászik a fókusz potenciálod is. Szerintem érdemes lenne a táprészen található kondenzátorokat is cserélned. (C4, C5, C8,9,10,11, C32)
Szia!
Köszönöm a segítséget! Szerencsére így is használható a jelalak megfigyelésére, csak gondoltam, hátha még szebb képet tudok kihozni belőle.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy Siemens Oscillarzet 05 javításában. Sajnos nem jelenik meg jel a képernyőn. Sikerült kapcsolási rajzot kerítenem hozzá. Dokumentáció itt található. (A lap közepe táján "get manual") Hol keressem a hibát? Sajnos nem igazán értek a témához. Bogarászom de jobb hozzáértőre bízni. Köszönöm
Üdv!
Elnézést de a linken megadott kapcsolás nem pont ehhez a típushoz tartozik. Tovább keresgélek. Amúgy a csőnek van fűtése. Az egyik csövet (EC92) kiszedve sikerült jelet varázsolnom a kimenetre. Egy állított szűk téglalap félét. Méréssel is és látványra is bebizonyosodott hogy a vízszintes eltérítés jó és az x és y irányú pozicionálás is viszont a fényerősség állítása nem lehetséges. Élesíteni "lehet" átmegy egy nagy körbe ha élesítek. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Üdv!
Sikerült végre jelet varázsolnom a képernyőre. Egy szakadt ellenállás volt a hiba. Sajnos a megjelenő jel továbbra sem az igazi. kép A jel képen látható. Korábbi a kép, a fényerősség most jóval gyengébb.Az élességállító poti tekergetése révén csökken a jel Területe és "téglalaposodik". Az eltérítés működik, pozicionálás működik. A fényerősség szabályzás nem reagál egyáltalán. A fényerősséget az említett EC92 oldották meg. DG7-74A kijelzőcső A feltöltött képen látható a kapcsolás egy része.
Hello! Úgy néz ki, hogy itt még nagyon durva hiba van a fényerőnél. Ha a fényerő potira nem reagál, akkor az EC-nek nincs árama. Esetleg a durva beállító 25k trimmert csavard meg, mert vagy teljesen le van zárva a cső, vagy teljesen nyitva van. (Vagy nincs anódfeszültsége/fűtése vagy rossz.) Ha a fény szabályozni fog, akkor várhatóan a fókusz is másként reagál majd. üdv!
A trimmer tekergetésével csak enyhén változik a megjelenő jel területe. Fűtés van. Az anódfeszültség testhez képest -103V. Próbáltam másik EC92 vel is. Ugyanez a jelenség áll fent. Az EC92 katódjához képest 300V körüli a feszültség az anódján.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Ez a cső kevésbé meleg mint a többi. A rácson a katódhoz képest -7,1 és -7,25 között lehet változtatni a feszültséget. Le van zárva a cső?
Az EC92 tipikus rácselőfeszeje:-2V, anódfesz: 250V, szerintem le van zárva(ezért mérhetsz 300V-ot). Megmérném a katódellenállatot, lehet, hogy "megnyúlt"?
Rossz értéket írtam. Színkód alapján 43k mérve 55k. Megnyúlt? Hogyan?
Kizárt dolog. 43 k -s ellenállás nem létezik egyik ellenállás sorban se, létezik 47 k, és akkor az lehet 55 k, pl. a 20 % -os ellenállás sorban. De egy ekkora eltérésnek nincs igazán jelentősége. Ha lenne, akkor kisebb tűrésű sorból lenne az ellenállás, az pedig több gyűrűt is jelent.
Van 43 kohm-os ellenállás 5%-os vagy annál szorosabb tűréssel.
De az már 5 gyűrűs. Az E48 sortól (2 %) szűkebb tűrésnél szerepek 44,2 kohm, ezt lehet leolvasni a gyűrűkből 43 kohmot nem.
citrom narancs narancs arany. Így vannak rajta a színek. Van egy ellenállás kódvisszafejtő az alapján írtam az értéket.
43k ellenállás Az E24 es sorban van. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Tényleg, utána néztem. De akkor a mért értéked bőven kívűl esik, mindenesetre cseréld ki, mert lehet, hogy feszültség alatt egész más az értéke.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Na nem a fizikai mérete, hanem az ellenállása, 20-30-40 év alatt ez nem ritka.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |