Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Ezért használnak fémréteg, és huzal ellenállásokat, mert stabilabbak. A szénréteg, a régi zöld színűek különösen, hajlamosak az öregedésre, különösen, ha a terhelhetőségük közelében járnak.
Régi műszerekben, bizony előszeretettel használtak huzalellenállásokat, a fémréteg nem olyan régi találmány, kb a 60 -as évektől használják csak.
Üdv!
Néhány ellenállás kicserélése sokat számított. A fókusz már egészen jó. Éles pontot sikerült varázsolnom a képernyőre. A fényerősség EC92 anódja és katódja között -5V körülire áll most be a feszültség és néminemű változást lehet látni a poti tekergetésével. Az éles pont "mögött" halványan még látszik egy nagyobb téglalap. A nagyobbik baj viszont az, hogy a kijelzőcső nem zár le a jel visszavezetésénél. Halványan látszik a visszatérő jel. Szinuszjelet a csatornára kapcsolva. Össze vissza több jelalak is megjelenik halványan. Gondolom ennek az eredménye. Ha minden igaz nemsokára lesz kapcsolási rajz.
Hello!
- Gondolom a rács és a katód között van a -5V. (Anódnál kissé izgi lenne.) - Az X eltérítő generátor visszafutása alatt a képcső ki van oltva. Ennek van külön kioltóáramköre, de legalább is egy kondi, ami lezárja a csövet. De ha túl nagy a fényerő, akkor előfordul, hogy nem képes kellő képen működni. (Amikor azt írtad kicsi a fényerő, a kép alapján én azt is hatalmasnak találtam. Most is lehet a fénypont körüli udvart látod a magas fényerő miatt. Pont szerű képnél, vigyázni kell a fénnyel, mert beégetheti a foszforon a képet a nagy fényáram. üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
Üdv!
Elnézést, elírtam valóban a katód és a rács között. Az régi kép volt amit mutattam. Annál most sokkal halványabb volt a jel a képernyőn. Akkor a sok jel össze vissza emiatt van ugye?
Hello! Azt én nem tudhatom innen. Az eltérítő generátor lassan fut baloldalról a jobboldal felé. ekkor nézed a jelt, ami így sűrűbbnek látszik. A visszafutás alatt gyorsan megy a jobboldalról a bal felé. ekkor ritkább a jel. Ezt kellene kioltani. HA kisebb a fényerő, sikeresebb a kioltás. üdv!
Sziasztok!
Az LO-70-es szkópomon van egy olyan jelenség, hogy az x eltérítés rövid, de nem minden időalapon, csak az 1-es, 2-es, 8-asés 9-es állásban. Mi lehet az oka ennek?
Az a képeken is látszik, hogy az eltérítő generátor nincs valami jó formában. Az előállított fűrész meglehetősen nagy torzítású, és az amplitúdójával sincs minden rendben. Először a tápfeszültségeket kell ellenőrizni. Ilyenkor lesz szükséged egy másik szkópra, hogy a fűrészgenerátor jeleit ellenőrizni tudjad.
Köszönöm válaszod!
Azt szeretném megkérdezni,hogy melyik pontokon kell ellenőríznem a fűrészjelet?
Anód, katód, segédrács, és a tápfeszültségek. Gyanús, hogy a cső lesz hibás.
Ha jól gondolom,akkor a fűrészjelet a 6P15P anódján kellene megnéznem, és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket is átnézni.
Csak az a problémám, hogy nem tudom a feszültség értékeket, neten sem találtam róla infót.
Először is próbáld meg a csövet cserélni. Ha nincs eredeti, akkor cserélheted EL83 -ra, vagy ha minden kötél szakad, akkor EL84, vagy 6P14P -re is, de akkor a 3 -as, és a 6 -os lábat össze kell kötni.
A feszültségek saccolásához egy kis segítség: Bővebben: Link Vásárláshoz: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Köszönöm!
Csövem volt itthon másik, (fogalmam nincs,hogy honnan), kicseréltem,de nem változott semmi. Aztán találtam benne egy rossz kondit, (C17), ami 100 nF helyett, mindössze 1nF volt. Kicsréltem, és sokat javult a helyzet,de még mindig nem tökéletes.
Lehet, hogy a 6N1P cső X oldala haldoklik. Próbáld meg azt is cserélni, ha van esetleg. Jó lenne ránézni egy másik szkóppal arra is, hogy mit ad ki a fűrészgenerátorod.
6N1P-m nincs, de van ecc85. Elvileg a helyettesíthető vele?
A fűrészjelet Közvetlenül a 6P15P anódján nézzem meg?
"Elvileg" igen, de a bekötését meg kell nézni, főleg a fűtését. Közvetlenül az anódján a 6P15P-nek, de aztán követni kéne, hogy mi történik a továbbiakban. (C19, R44, C17,C18 alkatrészeken végiglépkedve nézni, hogy mi történik a fűrészjellel.)
Egyébként menyire jó szkóp ez? (Elgondolkoztam az után építésén retro jelleggel.)
Túl pontos mérésekre szerintem nem alkalmas, nekem is csak hangfrekis sávban kell jelalak megnézésére.
Utánépíteni csak akkor érdemes, ha tényleg építeni akarsz, mert láttam a neten egy párat 4-5 ezer forintért, amiből nemigen jön ki az alkatrészek költsége sem. Én szinte ingyen jutottam hozzá, és tetszik is. Nemhiába, az Orosz technika...
Sziasztok!
Ma volt időm végigmérni az összes kondit a szkópban és még kettőt cseréltem a bemeneti osztóban. Amivel jobb lett: 30 Hz-en értékelhető jelalak, valamint 100 kHz-en is. A fűrészjelet csak jövő hétvégén tudom megnézni sajnos. Bocsánat a fényképek minőségéért.
Szerintem ez már a csúcs ami tud ez a kis szkóp. Ezek a kis orosz szkópok nem a tűélességről híresek, inkább indikálásra való, szerintem nagyjából ez a max amit ki tudsz hozni belőle, de a javítás öröme legalább megvolt.
Nekem már ez is bőven elég, csak hangfrekis tartományban mérek vele, de jó volt elszöszölni vele.
Annak még tudnék örülni, ha 20 Hz-et is meg tudnám mérni vele. De tudom hogy ez hobbi célokra lett készítve, és nem várok tőle csodát. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Hát, ha ismered a korlátait, és tudsz együtt dolgozni a hiányosságaival, akkor teljesen jó kis műszer, nekem is volt miniscope-om, OML-2 -esem is és még egy kis orosz csoda, de amire kellett arra jó volt.
Pár feszültség érték, bár inkább csak egyen szintek.
Sziasztok, most vettem egy hibás szkópot, és már nekiáltam szétszedni. Nincs sugár, viszont minden egyéb van, ezért egyből mentem a nagyfesz részre. Rámértem a diódákra, de egyik sem nyit. Ez nekem nagyon gyanús, egyáltalán mérhető mezei multiméter diódateszterével, az ilyen nagyfeszdióda? Amúgy egy EMG 1567-ről van szó.
ÜdV!
Hello! Nagyfesz diódákat általában nem lehet mérni DVM-el, mert több dióda van benne sorba. De egy korlátozó ellenállással, tápfeszről lehet mérni a nyitófeszültségét. (Mint egy Led-nek.) üdv!
Mekkora az a minimális feszültség,amit rá tudok kötni? 9V elemmel már menne a mérés?
Várhatóan menne, de áramkorlátozó ellenállást köss vele sorba, mert lehet utolsó próba lesz, mint a gyufáé.. "jó, ez is jó.."
Építs egy ilyen egyszerű ferrit trafós nagyfesz oszcit, a dióda a mérendő, a puffer
kondi 1 nF legalább 8 kV-os.
A C2 mit csinál? az csak lóg, azt ne vegyem figyelembe?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |