Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Csatoltam egy képet, gondoltam így egyértelműbb lesz. Mindent úgy mértem hogy a fekete kábel volt a negatívon.
Úgy tűnik a tápod rendben van, szóval a BUZ11-esek közül lesz ludas valamelyik, ezeket az értékeket kiforrasztott BUZ-okkal mérted ugye? A BUZ11-es feteket úgy tudod kimérni, hogy multidat szakadásvizsgálóba állítod és körbeméred 1-2 2-1 2-3 3-2 1-3 3-1 variációkban és írd le miket mérsz rajtuk, persze nem biztos, hogy ez a lábkiosztása a fetednek de ez a lényeg, írj majd fejleményt. Vagy ha valami nem volt érthető szólj.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Ja és a nagy kondikon mérj feszt még ha lehetséges.
BUZ-ok nélkül mértem mindent! Azoknál már méregettem és és az egyiknél ha a 2-3 lábra teszem akkor 25 körül mutat és sípol, mindegy melyik kábel melyik lábon van, egyiknél 500-at mutat ha a plusz kábel van a 3-as lábon, a másik kettőnél így is úgy is I van a kijelzőn.
Lehet akkor 4 BUZ és jó lesz?
Hát jobb mindet cserélni, de az biztos rossz lesz amelyiknél 25 ohm ot mutat mert valamelyik 2 átmenet között átégett a fet. De ha nem akarod mindet cserélni akkor kénytelen vagy úgy kimérni ahogy írtam. És a nagy kondikon még mérj feszt külön.
Áááá nem játszom vele, egyszerűbb ha cserélem mindegyiket. Esetleg olyan FET lenne bele ami nagyobb? Régebben egy tranyós végfokos erősítőben cseréltem tranyókat nagyobbra, abban BD-k voltak.
Mindegyiken? A jobb és bal oldalon van egy 4es csokor meg egy 2-es ezeken mérj még feszt, hogy biztos oké-e a tápod.
Jaj bocs, a 4-eseknél van a 26.4, a két másikon 12V van.
Azt elfelejtettem, hogy a hangszín szabályozó is a trafó szekunder tekercséről kapja a tápot.
Ezért kérdeztem, hogy össze lehet kötni a két földet. Így viszont kell valami leválasztás a bemenetre, mert különben az RCA kábelen keresztül le lesz testelve.
Akkor marad az összes BUZ cseréje vagy mérése és rossz cseréje, bár én mindet cserélném, mert károsodhatott a párja is a rossz fetnek.
Mindet cserélem, azért is kérdeztem hogy lenne-e helyette valami ami nagyobb kicsivel? De ahogy nézem nem lesz nagy érvágás a 4db BUZ11, ha valaki ilyen ár mellett agyal hogy nem cseréli mind akkor megérdemli!
![]()
Csak majd az élesztésnél is mindent szigetelj el a bordától, bordára fel minden rendesen indít hangszóró nélkül, és a felvett áramot kéne mérni, a hangszóró kimeneteken pedig mérni kéne a Feszültséget multival, ha nincs számottevő DC a kimeneten (pár millivolt) egyik csatornán sem, akkor mehet a két kimenetre külön-külön egy-egy hangszóró próbára de ne nagyon hajtsd, mert még járatósak lesznek a végek.
Sziasztok
Kaptam itt egy olyan instrukciot hogy a ket tekercses melynyomo tekercseit kossem sorba igy kapva 4 ohmos ellenallast a tekercsen kenti 2 helyet de en akkorse tudok rajonni hogy hogy lehet sorosan kotni hisz a ket tekercsnek semmi erintkezese...tehat akarhogy kotozgetem az csakcsak parhuzamos lesz...bocsi a helyes irasert telefonrol irok koszi a valaszokat
Sziasztok
Kaptam itt egy olyan instrukciot hogy a ket tekercses melynyomo tekercseit kossem sorba igy kapva 4 ohmos ellenallast a tekercsen kenti 2 helyet de en akkorse tudok rajonni hogy hogy lehet sorosan kotni hisz a ket tekercsnek semmi erintkezese...tehat akarhogy kotozgetem az csakcsak parhuzamos lesz...bocsi a helyes irasert telefonrol irok koszi a valaszokat
Hali!
Elvileg van a hangszórón 4 csatlakozó, két plusz két minusz. Innentől a két ellentétes plusz mínuszt összekötöd egy darab vezetékkel, és a megmaradó oldalankénti 1-1 plusz mínuszra kötöt az erősítőt polaritásnak megfelelően.
Csatoltam képet mind a két kötési lehetőségről:
Ezer hála neked! Nem is értem, hogy ez hogy nem jutott eszembe, nagyon köszönöm!
![]()
Üdv mindenkinek !
Szakértőktől kérnék segítséget ,erősítő hiba gyanújával ! Kaptam egy rockford erősítőt asztalon próbálom mielőtt beraknám az autóba! A következőket tapasztalom : melegszik egy kis 13cm koax hangszóró a teszt hangszóróm ,ennek az erősítőnek ez nudli ,nem is szabadna semmiféle melegedési jeleket mutatnia ! Ehelyett rendesen ,melegszik ! Működik látszólag rendesen megy szépen minden csatornája. Laikus amatőrként már javítottam erősítőket ,amolyan látható hibákat ( végfokcsere fet-ek ) Na most amiket szoktam meregetni ,hogy egy-pár végfok lábain egyforma feszültségek szoktak lenni .ezen nem ezt mérem ( ezt mind laikusként,hozzá nem értőként ) Nehogy azt mondjátok vigyem szervizbe !! nem azért kérdezek ! Azt gondolom ez hiba lehet .. A kérdés ,az a 4 poti ami a képeken látszik ,az mire való ? Nem azzal lehet beállítani ilyesmi különbséget ? A segítséget előre is köszönöm !
Nem tudom mi melegszik benne pontosan. A trafó természetes, hogy melegszik és a táp fetek is. Nagyon szép képeket tettél be. Ezt szeretem, ha rendes képek is vannak.
Milyenek a jelalakok? Mi a különbség közöttük? Melyik alkatrész melyik lábán nézted? A jelalakról tudsz tenni be képet? A Rockfordok nagyon jó erősítők. A potmétereik viszont csapnivalóak. Rendszeresen cserélek ki Minőségre épített autókban hangerő potikat. Kontaktosak és nem futnak együtt (bal-jobb oldal). Azok a potik amik az erősítő belsejében vannak, a munkapontot illesztik. Ezzel nyitják egymásra egy kicsit a végtranyókat. Ez az AB osztály. Ez azért van, hogy amikor nagyon pici a bemeneten a jel, akkor a tranyó még nem nyitna ki, tehét a nagyon halk hangok le lennének vágva. Ezért egymásra nyitják egy kicsit, és így mind a kettő már előfeszített állapotban várja a kis jelet, amit így már rendesen kezel. Azokat egyforma értékre kell belőni. Nem tudom mennyi a gyári értéke. Úgy a legegyszerűbb, ha nézed az áram fogyasztást a táp felől és látod mennyivel eszik többet ha tekergeted. Persze ezt nagyon le egyszerűsítettem. Ha érdekel le írom majd jobban. Csak írd meg az erősítő pontos típusát.
Szia köszönöm hogy hozzászóltál !
Az a helyzet hogy csak egy kis multiméterem van ,és ezzel méregetek random ,összehasonlítási módon ![]() Jelalakot nem tudok sajnos méregetni .. A táp fetek és a trafó melegedése elhanyagolható .. ami melegszik az a végfok a 2. képen középen az irf540 és a mellette levő 9540 ! Egyébként az Roki 800a4-es ..asztali tápról,és egy asztali tunerről ,szép hangja van ..kocsiba rakva viszont búg ,és a generátor zajt is összeszedi ,az rca-ról ! ..pedig amit előtte kivettem az egy Signat Rom 4 -es az nem búgott ..szép zajmentes volt ..mond ez valamit esetleg ? Kérdés ha a munkapont amit írsz ,nincs jól beállítva mit okozhat ? Áramfogyasztást gondolom egy tesztlemezről szóló 30hz.körüli frekvencián mérjem ?
A végfokból egyformán melegszik mind a 4? Ha igen, akkor ok.
A generátor zajért általában a fej rca kimenetének az árnyékolás szakadása a felelős. Mérd meg, hogy az rca árnyékolása ée a fej negatívja között hány ohm van. 0 körül kell lenni. Ha szakadt, akkor szedd szét és csináld meg. A munkapont ha nincs beállítva akkor szól az erősítő, csak nem olyan minőségben. Lehet meg sem hallod olyan kicsi a változás. A munkapont beállításához nem kell a bemenetre semmi. Az egyenfeszültségű munkapont.
Állítsd be az erősítő munkapontját úgy, hogy:
Minden végfet grain lábán van egy nagyon kicsi értékű nagyobb teljesítményű ellenállás. Ez valami 0.1ohm 3-5W szokott lenni. Erre az ellenállásra tegyél egy voltmérőt. Nagyon kicsi feszültséget fogsz mérni, tehát a műszert kicsi feszültségre állítsd. Mérd meg mind a 4 csatorna azonos típusú fetjének a drainjén lévő ellenálláson mekkora fesz esik. Mivel nem tudjuk, hogy mennyinek kell lennie, a legsűrűbben előforduló értéket állítsd be mind a 4 csatornán a potikkal.
Na most adtam fől ! mindenfélét mérek ..4 különböző helyen ugyanolyan fet ellenállásán 4 különböző érték 2,2mV - 9,65mV ..
Ennyi ..kevés vagyok én ehhez .. azért kösz ,hogy megpróbáltad ![]()
Sziasztok!
Hoztak hozzám egy erősítőt hogy nézzem meg mi a baja. Tápot megkapta, a hűtőbordán lévő összes meghajtó félvezetőt átnéztem és mind jó. Hallható is az összes kimeneten a halk sistergés meg ha a bemeneti RCA kábel végét megfogom akkor felhangosodik a zaj.(RCA kábelen kapja a bemeneti jelet.) A probléma az hogyha pl.: rákötöm egy telefonra és elindítom a zenét akkor csak búg. Semmilyen hang nem jön ki csak búg. Ez mitől lehet? Minden oldala ezt csinálja. Én a műveleti erősítőre gondolok. Szerintetek? Ez lehet a műveleti erősítő? (MJM 4558L) sajnos nem találtam az adatlapját. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Megtaláltam az adatlapot az NJM4558L a műveleti erősítő. Ezt valahogy kitudom mérni hogy jó-e?
Melyik lábon mekkora feszt kellene mérnem? A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
A panelban megkapja a tápfeszt? Kimérted a 4-8 lábon? A be és kimeneti lábakon nem lehet tápfesz, könnyű kimérni. Köss rá szinuszgenerátort és szkóppal tapogasd végig, hogy hol akad el a jel. 4558 helyett hasonló OPA is megteszi pl 5532.
Összesen 4db műveleti erősítő van benne. Mindegyik megkapja a +-15V.
Az összes többi lábat lemértem és mindegyiket 1,4V és 1,6V között mértem.
És akkor ez normális ?
Mindenféle terhelés nélkül !! Az ott az áramfelvétel ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |