Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Hali!
Köszönöm madazg77 és kameleon2 válaszát sokat segítettetek. Még csak elméleti vonalon közelítettem meg ezt a dolgot és nem gondoltam át mindent, ezért biztos lesz még kérdésem. A fel- és lefutó él vizsgálata jó ötlet, mindenképpen így lesz megvalósítva. Kicsit pontosítom a munkámat: Szóval intelligens házvezérlést kell plc-ben készíteni, és mindezt egy kis maketten megvalósítani. Ezért lényegében csak a makett egyik szobájában lesz felszerelve egy világítótest, aminek a fényerejét szabályozni lehet. Ennél többet ehhez nem is szeretnék megcsinálni, csak a fényerő növelését és csökkentését, kicsi a makett ezért az egyszerűségre kell törekednem és hogy minél több témát érintsek. A fényerő szabályozására interneten keresztül lesz lehetőség ezért egy adatbázissal is össze lesz linkelve a plc. Köszönöm kameleon2, nagyon sok mindenre felhívtad a figyelmem, amit majd a későbbiekben szem előtt kell tartanom, a későbbi munkák során. Ragaszkodnék a 0-10V-on vezérelhető dimmerekhez, mert a plc analóg kimenetére kötném rá. Ezért kerestem egy ilyen kis termék megnéznétek, hogy ez biztosan jó-e, ha egy omron plc-hez szánnám, elég kicsi a költségvetésem és nem szeretnék mellélőni egy fölös kiadással. Köszi előre is a segítséget.
Helló BigJim!
Miért választottál ilyen témát ilyen eszközökkel? Elég szokatlannak tűnik. Ipari PLC-ket nem nagyon szoktak ilyesmire használni a gyakorlatban. Egyrészt mert vannak erre alkalmasabb megoldások, másrészt meg nem költséghatékony, harmadrészt meg nincs sok gyakorlati haszna. Nem ésszerű. Egy szakdolgozatnál nem szempont a megvalósítás gyakorlati értéke és a műszaki megoldás ésszerűsége? Így látszólag ez a dimmer megfelelhet neked, de a "műszaki dokumentáció" amit ott mellékelnek nem valami kimerítő. Arra figyelni kell hogy milyen fajta CFL fényforrást teszel rá!
Helló!
Köszönöm, hogy megtekintetted, majd ügyelek a fényforrás kiválasztására. Az eszköz azért lett így kiválasztva, mert az egyetem csak ezt a plc-t tudja biztosítani, és mivel volt egy félévünk plc gyakorlatozásra gondoltam kipróbálom magam mennyire is jön be ez nekem. A témához meg a tanárom ragaszkodott, így próbálok kihozni belőle valamit.
Szevasz BigJim!
Ha ez a követelmény, akkor természetesen ezt kell csinálni. Ez van. Sajnos ennyi idő arra nem elég hogy megtudd mire is jó a PLC és hogyan kell alkalmazni. Ennyi idő esetleg arra lehet(ne) elég (intenzív órákkal), hogy kiderüljön mit is kellene megtanulni, bemutatni... Félre ne érts, nekem az oktatással van bajom (természetesen ami ezt a területet illeti) de az már más téma.
Hali!
Ezzel teljesen egyetértek, mióta elkezdtem a szakdogát, csak arra jöttem rá, hogy mennyi mindent nem tudok, és minél jobban haladok annál inkább rájövök milyen sok mindent kell átnéznem, megtanulnom, kipróbálnom. Köszönöm a sok iránymutatást, és előre is bocsánat, de majd még visszatérek pár kérdéssel.
Szia! Belenyúltál a tutiba! A körfénycsöves lámpatestet a legkínlódósabb szabálozni 40 és 90% között fog csak működni korrekten. Ha nem adsz ki vezérlést rá - feszültségmentesíteni is kell a kimenetet. Nem jó választás. Ilyet akkor alkalmaz az ember, ha meg akarja mutatni másoknak is, hogy már nagyon profi. Például Ennél a projektnél... De ne tudd meg mennyi elektronika kellett ehhez és hány cég összefogása.... Én maradnék a költségvetést tekintve a legolcsóbb megoldásnál: A LED-nél. Mindössze egy feszültség/áram konverzió kellene a 0-10V-os jeledhez és már vígan szabályozhatod is. De még egy sima Conrad-os izzós dimmer is olcsóbban jönne ki. Vagy egy ELKOEP-s... Nem véletlenül ajánlottam a dimmer.hu-t sem, mert ott is kapsz 10-12eFt-ért paneldimmert. Az is olcsóbb ennél. Vagy nézd meg ezt is Dimmernél nagyon fontos, hogy ne legyen túl felülméretezve, illeszkedjen a fogyasztóhoz. Ha izzót szabályzol, fontos a preheat is, azaz hogy a fűtőszál mennyire van előfűtve. Ezt a jobb dimmereken külön lehet állítani.
Szia!
Idézet: Dehogynem szokás! Csak rossz szokás és elég esetlen eredményeket ad, mert a drága PLC már nyilván nem éri meg, az olcsóval meg akadályokba ütköznek a tervezők. Leginkább ugyanis tervezőktől látok ilyen megoldásokat. Sajnos odáig nem jutnak el, hogy az erre a célra gyártott vezérlők olcsóbbak és hatékonyabbak is... Ezért megcsinálnak egy nehezen programozható, nehezen átadható és még nehezebben éleszthető, javítható projektet, amit szalmai berkekben, csak "elvarázsolt kastély" néven szoktunk emlegetni, mert önálló életet él, és felülbírálja az emberi döntéseket. Én éppen ezért kezdtem a saját megoldásom kidolgozásába, mert megelégeltem a sok töketlenséget - már elnézést a kifejezésért. „Ipari PLC-ket nem nagyon szoktak ilyesmire használni a gyakorlatban.”
Helló kameleon2!
Idézet: „Dehogynem szokás! Csak rossz szokás és elég esetlen eredményeket ad, mert a drága PLC már nyilván nem éri meg, az olcsóval meg akadályokba ütköznek a tervezők.” Abszolút így van bár én azt hogy "szoktak" úgy értettem, hogy ritka és PLC alatt nem "programozható relét" értettem. A ritka alatt meg azt kell érteni, hogy a legyártott és a kereskedelmi forgalomba került ipari PLC-k nagyon-nagyon elenyésző százaléka kerül ilyen projektbe. Azok is inkább már régi kifutott, bontott, vaterás, típusok. Persze itt is akad kivétel, hol nem. De a kivétel sem a szabályt nem erősíti, sem a fentieket nem cáfolja. Egyértelműen nem éri meg, hiszen nem erre való a PLC. Abban hatékony, amire kifejlesztették. Idézet: „Ezért megcsinálnak egy nehezen programozható, nehezen átadható és még nehezebben éleszthető, javítható projektet, amit szalmai berkekben, csak "elvarázsolt kastély" néven szoktunk emlegetni, mert önálló életet él, és felülbírálja az emberi döntéseket.” Hát az már nem az alkalmazott technológia, hanem a tervezés és kivitelezés problémája.
Sziasztok!
Nem szeretnék "ünneprontó" lenni, csak egy kérdésem lenne: Egy PLC várható élettartama körülbelül mekkora lehet ??? A jómúltkorában összefutottam két tizenpár éves, érdekesen "feledékeny" példánnyal, mi a tapasztalatotok?
Helló 6C4C!
Idézet: „Egy PLC várható élettartama körülbelül mekkora lehet ???” Nehéz megmondani, de kb. 15-20 éves kifutással lehet számolni (leglábbis az általam ismert gyártóknál). De ez csak annyit tesz, hogy a gyártó eddig támogatja a típust és nem azt hogy ennyi ideig működőképesek. Nálunk még vannak működőképes, a 90-es évekből származó Siemens S5-ök, sőt 1986 óta működő Omron C120 és C500 PLC-k is. A feledékenység a régi egyedeknél nem ritka, hiszen jellemzően RAM memóriájukat lithium telep táplálta, amit 2 évente ildomos cserélni. Ha nem tették, hát felejtett áramszünet vagy kikapcsolás esetén.
Köszönöm a gyors választ! Ahogy elnéztem, a "panaszos" PLC-k flash-el működtek, nem kellett volna feledékenynek lenniük...
Szia!
Régen úgy tanították, hogy két PLC közötti meghibásodási idő 44 év. Persze ezt sem kell halál komolyan venni, de jó sokáig elmennek az tuti. Idézet: Sajnos a kettő összefügg. Aki ért a plc-hez és tud programozni, nem feltétlenül érti az intelligens épületek lényegi elemeit. Például, hogy klasszikust idézzek: „Hát az már nem az alkalmazott technológia, hanem a tervezés és kivitelezés problémája.” Idézet: Napokig sorolhatnám a mérnöki melléfogásokat, amik sokszor csak bosszúságot, de egyes esetekben komolyan életveszélyes helyzeteket teremtettek. Igen lehet melléfogásnak is hívni, de megdöbbentő, hogy nem kevés tervezési díjért és felelősség nélkül mik kerülhetnek tervekbe, majd pusztán fiskális okokból mik kerülnek leprogramozásra. Nyilván nem a PLC a hibás ebben a láncban, hanem az aki nem megfelelő feladatra használta. „ A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba. ” A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
Helló 6C4C!
Idézet: „Ahogy elnéztem, a "panaszos" PLC-k flash-el működtek, nem kellett volna feledékenynek lenniük...” Az sem mindig ilyen egyszerű, a konkrét típustól függ hogyan használja a memóriát. Van pl. olyan Siemens S7, amiben van flash, de a program RAM-ból fut és háttértelep is van. A fejlesztő ha akarja a flash kártyára ráteheti a programot. Ha rátette és az elem kimerül, a következő indításkor azt a CPU észreveszi és a programot felmásolja a RAM-ba, majd ott futtatja kikapcsolásig. Ennek két jellemző negatív mellékhatása van ebben a konkrét esetben: 1. Ha a programot közben módosították és nem írták ki a flash-re, egy elem kimerülés, kivétel utáni indításkor visszatér az eredeti, módosítás előtti program a flash-ről ás aszerint kezd működni. 2. Ha a program használ olyan változókat (pl. beállításokat) amik üzem közben módosulnak, egy ilyen flash-ből visszamásolás alkalmával ezek elvesznek és visszaáll egy korábbi beállítás (ha a program nem is változott meg). A fenti működés nem általános jellegű, csak leírtam, hogy van ilyen is, hogy világos legyen miért nem lehet érdemben válaszolni a kérdésre hogy "miért felejt a PLC"?
Helló Dempsey!
Én nem tudok hivatalos MTBF adattal előrukkolni (bár az adatlapon nyilván szerepel, megnézem ha érdekel valakit). Annyit mondhatok, hogy 20 év alatt nem sok baj volt velük. Digitális és analóg ki és bemenetek elszállnak olykor, aminek legfőbb oka az szokott lenni hogy kapnak kintről egy pofont. Tápegységek is patkolnak el pár évente, de CPU-t én még nem cseréltem azért mert tönkrement.
Üdv kameleon2!
Egyetértek a leírtakkal. Nem vagyok mérnök, annyival mégis kiegészíteném - mert mindenképpen része a teljes igazságnak - hogy a mérnöki munka tele van kompromisszumokkal. A kompromisszumnak pedig van egy olyan alattomos tulajdonsága, hogy a két lehetséges rossz között lavírozva mindkét szemben álló szempontból tökéletlen vagy hibás Vannak sajnos kóklerek is, nem róluk beszélek... Minden szempontból tökéleteset nem lehet alkotni, de törekedni rá ezzel együtt is érdemes és kell is!
Csak annyit még... Nem a mérnöki munkában kell kompromisszumokat kötni, hanem a kivitelezésben. Ha gond van, a kivitelezőt előveszik, a mérnököt (eddig legalábbis ilyet még nem láttam) - nem. Sajnos emiatt nincs egészséges visszacsatolás sem a tervezők felé, mert ha valami jó - akkor minek szólni... ha pedig rossz - akkor a kivitelezőnek addig kell dolgoznia, amíg jó nem lesz. Tehát, ha a terv akármilyen rossz is - a kivitelező megcsinálja, mert másképp nem lát pénzt. Ezért lenne fontos, hogy a magyar mérnök előbb szerezzen gyakorlatot egy kivitelező cégnél, aztán merjen leülni tervezni.
Köszönöm a segítő válaszokat esetlen kérdésemre! További sok sikert minden jót! 6C4C
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy Omron C200HE PLC-t programozni a számítógép soros portján keresztül. A kábelt a lenti rajz alapján forrasszam össze, vagy más kiosztással lehetséges a programozás?
Üdv Babó22!
Idézet: „A kábelt a lenti rajz alapján forrasszam össze, vagy más kiosztással lehetséges a programozás?” Miért merült fel ez a kérdés? Így nem működik? Amennyiben a rajz helyes, ez a bekötés megfelel. Másmilyen is lehetséges, ami csak annyiban tér el egymástól, hogy a két oldalon az RTS nem a saját CTS-ébe van hurkolva, hanem az ellenállomáséba van bekötve. Tehát a PLC 4-ese a PC 8-asára, a A PLC 5-öse a PC 7-es pontjára csatlakozik. Ha már van RTS/CTS, akkor a teljesen korrekt bekötés ez lenne, de a rajzon szereplővel is működik (lehet hogy szoftveresen nem is használja az RTS/CTS jeleket, csak ki van építve).
Üdv!
Mi a véleményetek az S5 für Windows nevezetű programról? Előnyök, hátrányok, tapasztalatok.
Helló aderka!
Körülményesen, de Step5-nél jobban, tanulhatóbban kezelhető, de talán kevésbé lehet kihasználni vele az S5-öt.
Hali,
Egyetértek Szirty válaszával, talán a legjobb, legkényelmesebb, legegyszerűbb STEP5 alternatíva. (Ne felejtsük el, hogy a STEP5 csak winXP-ig támogatott, az S5 for windows pedig támogatja a VISTA, WIN7, WIN8 rendszereket is - 32/64 egyaránt!) Véleményem szerint pont ugyan úgy lehet vele kihasználni az S5-s rendszereket, csak kicsit máshol/más néven kell keresni az opciókat. Szirty mire gondolsz? Van valami konkrét tapasztalatod olyan funkcióról, ami nem elérhető? Az árát tekintve pedig mindenképp 'jobbárasított', mint a STEP5.
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy Modicon TSX Nano PLC-hez nincs-e valakinek DOS-os PC szoftvere. Ha jól tudom csak ezzel lehet programozni ezt a régi kis plc-t?! Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv ADDA!
Idézet: „Szirty mire gondolsz? Van valami konkrét tapasztalatod olyan funkcióról, ami nem elérhető?” Pl. EPROM égetés. Bár ez nem túl gyakran hiányzott eddig. Viszont vannak programok amikkel nehezen vagy sehogy nem boldogul. Pl. nem lehet monitorozni kilométer hosszú STL network-öt, mert azt böki rá, hogy "Incorrect PLC answer".
Üdv Szirty!
Valóban, az Eprommer eszköz (és a STEP5/Step7/S5+S7 for Windows programokba beépülő szoftver) kiegészítőként vásárolható meg: Link Az "incorrect PLC answer"-t melyik verziója produkálja? Előre is köszönöm a válaszod!
Üdv Szirty!
Hát azon verzió felett igencsak eljárt már az idő. Azóta már 7.1.0-s verzió a legfrissebb... A hivatalos ajánlás a következő: Elérhető INGYENES frissítés v5.20-ra itt: Link Természetesen ha a hiba továbbra is fent áll az S5+S7 for Windows-zal, ajánlott a legfrissebb (v7.1.0) verzióra való frissítés! Ha nem vagy biztos a dologban, hogy megérné-e, van lehetőség 14 napos próbaverziós licenszet igényelni.
Helló ADDA!
Köszönöm az ajánlatot! Bővebben inkább nem reagálnék...
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan program, amivel létradiagramot tudok rajzolni, típustól függetlenül. Nem programozó szoftvert keresek, hanem, amivel le tudom "rajzolni", szóval a papírt helyettesíteni. Gondolom bármilyen elektromos CAD-del tudok ilyet készíteni, de van-e speciális, erre készült program, amiben vannak záró, - és nyitóérintkezők, kimeneti "karikák", meg kommentelési lehetőségek pl. text-ként ...stb . Köszönöm a válaszokat. Ha nem proléma, több topic-ban is feltettem a kérdésem. Üdv.: Yoe |
Bejelentkezés
Hirdetés |