Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   206 / 378
(#) _vl_ válasza peti333 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Ez nem vasmag... ez ferritmag.
(#) peti333 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Aha, bocsi, nem nagyon tudtam, hogy a ferritet nem nevezzük vasmagnak, de most olvastam, hogy "porvasmag". Köszi a felvilágosítást.
(#) _vl_ válasza peti333 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Nem, ez még csak nem is porvasmag. A ferrit lényegében véve kerámia. Nagyon könnyen törik. Papírdarabot rakva a két fél közé egyébként lehet légrést csinálni.
(#) peti333 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Lehetne, ha nem csak egy darab lenne belőle.
(#) pont válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
A keresztmetszet az egyik ág keresztmetszete.( Az E-I magnál sem számítjuk a szélső ágakat) Ugyan úgy kell méretezni mint egy szokványos trafót.(Az anyagminőségtől itt sem lehet eltekinteni (hány teslás)) a négyzetre emeléssel akár nagyon mellé is lehet lőni.
(#) granpa válasza peti333 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Szia!
Fogj egy 40W-os fénycsőhöz való fojtót, és használd; kiválóan megfelel mindkét követelménynek (kicsit kisebb az induktivitása, de elég hozzá).
(#) ha6qt válasza pont hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Köszönöm, ez az infó nagyon kellett
(#) peti333 válasza granpa hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Volt már szó a fénycsőfojtóról, találtam is egyet, de nem találom benne a légrést.
(#) vipera1997 hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Hello!

Kezdő kérdés következik!
Van nekem 2db EI vasmagos trafóm az egyik 6.4ohmos a másik 4.1ohmos az egyiknél a szakadásvizsgálóval sípos a másik nem.Amelyik sípol annak a sekunder oldala a dobozhoz képest sípol,de mind az 5 kivezetés.

Ez így rendben van?
(#) staci123 válasza omajoni83 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Szevasztok,
igen,megfelelnek...
(#) Hurkafej1 hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Üdv!
Szétszedtem egy bolti akkutöltőt pár éve, és a trafójáról a szekunder oldal le lett tekerve. Elvileg tudott volna a töltő 6-8 Ampert is. Ha így a vasmagot lemérem, és kiszámolom hány menet szükséges a szekunder oldalra (2x9V-ot akarok) akkor elég feltekernem és annyi elég nem? (Jelen esetben 2A-t akarok levenni max) Úgy értem, hogy ugye a tarfót terhelésre méretezik, és ha előttem már azt valaki feltekerte a primer oldalt, akkor azt nem piszkálnám inkább, mert így belegondolva most kevesebbet akarok kivenni a transzformátorból, mint amire tervezhették annó az egészet. Jó a meglátásom?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) ujfalusi válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Igen nyugodtan áttekerheted.
(#) CHZ válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Sokkal pontosabban meghatározhattad volna az új szekunder tekercs menetszámát, ha a régi szekunder meneteit megszámolod.
Idézet:
„vasmagot lemérem, és kiszámolom hány menet”
Így már nem biztos, hogy pontos lesz, mivel nem tudod milyen gerjesztésre számították ki a primer menetszámát.
(#) Farkas D. György hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Üdv Topiktársak!
Hosszas keresgélésem sem vezetett eredményre. Transzformátor tekercseléshez keresnék anyagot. Huzalt, és szigetelést. (Sorszigetekésnek, pl Hostafán szalagot, vagy valami hasonlót. Ugye a lényeg: Minél vékonyabb, és minél nagyobb átütő szilárdság. (Bábolna mellett lakom, lehetőleg a tipp az Dunántúlra szóljon.)
Köszönöm a segítségeket. Ha nem nagyon publikus a hely, akkor inkább magánban.
(#) Hurkafej1 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) szabolcsx hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok, van egy transzformátorom, egy 5.1-es hangrendszerből szedtem ki. Nem írta rajta a teljesítményét, ezért megpróbáltam kiszámolni a vasmag méreteiből. Papíron dolgoztam, lefényképeztem és feltöltöm. A kérdésem az lenne, hogy a vasmag méretei alapján helyesen becsültem-e meg a transzformátor teljesítményét. Nekem körülbelül 80W jött ki. Ha valami nem tiszta a képen akkor szóljatok. Köszönöm előre is a segítséget.
(#) Zupp87 válasza peti333 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Na, pár oldallal ezelőtti hozzászólásomban ugyanilyen vasmagról kérdeztem én is. i tud róla valami bővebbet? Ha jól sejtem, legalább 30 éves technika, de úgy kb. milyen frekvenciáig és milyen indukcióval használható elfogadható veszteséggel?
(#) granpa válasza szabolcsx hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Szervusz!
A teljesítmény számítás kb. jó. Az ablakba is befér (1mm-es cséve-falvastagság, 0.05mm-es rétegszigetelés soronként, pr.-sz. közt 2*0.5-ös prespán ). Pr: 990menet (230V-ra), 0.35mm-es huzal. B=1T, J~3.
Zupp87-nek: mivel kimenő trafónak is használatos ez a vastípus, kb. 20-20kHz-ig, de kimenőnek max. 0.6T, hálózatinak 1T is jó még.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) szabolcsx válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Köszönöm a visszajelzést. Még egy dolog nem tiszta. Ahogyan én tudom, ezzel csak azt számoltam ki, hogy a vasmag mekkora teljesítményre képes. A szekunder tekercs drótvastagsága mennyire számít bele az egyenletbe? Vagy egyáltalán jó a megközelítésem? Köszönöm a segítséget előre is
(#) granpa válasza szabolcsx hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
A szekunder semmit nem játszik, attól függ mekkora áramot akarsz kivenni (az összteljesítmény függvényében): pl. 80VA esetén: 24V-nál max. 3.33A, tehát ~1.1 mm2, d=~1.2mm-es huzal (J=3A/mm2 esetén). A menetszámot figyelembe véve; belefér-e az ablakba? Absz(Ab/2)=nsz*dsz2. Amennyiben nem, vékonyabb huzal (nagyobb áramsűrűség), vagy kisebb teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) peti333 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Én sem tudok róla sokat, több hasonló, de kisebb méretű maggal együtt kaptam még a nagypapámtól, tehát olyan 30-50 éves alkatrész lehet. Fogalmam sincs meddig terhelhető, vagy hogy milyen frekvenciáig, annyit tudok róla, hogy ferrit. Ha jól emlékszem a ferrit magokat 0,3 tesláig lehet terhelni, de ez nem zárt vasmag szóval passz.
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Bocs, benéztem 'Zupp87' kérdését; ő nem lemezelt vasra kérdezett.
(#) Zupp87 válasza granpa hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Furcsáltam is, hogyan jöhet össze egy ferrit és az 1T 20Hz...20kHz tartományban
Na de mindegy, az lesz, hogy a kisebb (Al=1800) HAGY M2 magokkal csinálok egy pár10W-os flyback tápot 67kHz-en, a nagyot meg kipróbálom egy 40kHz-es tranyós félhidas önrezgőben, esetleg PWM-ben (hagyományos PC tááp topológia), úgy 0,25T gerjesztéssel. Ha ezt bírja ésszerű melegedés mellett, akkor nekem meg fog felelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
(#) szili83 hozzászólása Aug 17, 2013 /
 
Sziasztok erre a kérdésre amit egy másik topicban tettem fel, valaki nem tud valami okosságot.
Az érdekelne, mennyire bonyolult toroidról letekerni, meglehet-e bontani a középkivezetést (szerintem igen), és mennyire bonyolult visszatekerni.
(#) lestal hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Valaki meg tudná mondani, hogy ha egy fix 10A -es transzformátorra rá teszek egy 1,5A -es LED-et ( feszültség megegyezik) szétég vagy csak annyi teljesítményt vesz fel amennyire szüksége van? Ha többet vesz fel hogy lehet meg akadályozni?
(#) Gafly válasza lestal hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szétég.
De ne itt folytassuk, van külön LED-es topic...
(#) tsab hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Sziasztok,

Áttekertem egy transzformátort, mert tönkrementet a családi mikró.

Mérések alapján feszültségek rendben vannak, de mocskosul melegszik a primer (primert nem bántottam) üres járatban, ez normális? kb 20 perc és nem nagyon tűrte a kezem.

Üdv.
(#) granpa válasza tsab hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Mikróban, ventilátorral próbáltad, mert hűtésre van (alul)méretezve gyárilag, és rövid üzem időre. Ezek nem normál trafók. Lehet, hogy a primer is megnyekkent, csak nem látszik?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Granpának igaza van.
Ezek valóban alulméretezett, szakaszos üzemű trafók. Tehát ha jó, akkor is melegszik...

De azt mondtad hogy újratekercselted a szekundert. Ez a számomra azt is jelenti, hogy szétszedted a vasmagot.
Mivel ezek "EI" magok szoktak lenni, két oldalon végig hegesztve az egyszerűség kedvéért, gondolom szét kellett flexelned. Gyanítom utána már nem sikerült légrés mentesen összeraknod, ami a nyugalmi áramfelvételt jócskán megdobja...
Szóval ellenőrizd a vaskör zártságát...
(#) tsab válasza Gafly hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Úgy raktam össze, hogy kis epokit-et tettem közzé és satuval amennyire lehetett összeszorítottam, légrés az nincs , max. a ragasztó mint szigetelő.
(felxelni nagyon minimálisan, és egyik oldalt csak)
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Következő: »»   206 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem