Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   383 / 782
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

A tápvan van három különböző földpont amit jelöltem is. Mivel ez egy erősítőhöz készülő táp lesz, a GNDc pontja (tehát a galvanikusan leválasztott főtrafó szekunder pontja) fog a végpanel földjére csatlakozni, ez pedig egyben a hangszóró kimenet valamint a jack aljzaton keresztül rámegy a készülékházra. Ráadásul a kimeneti segédtápok ugyan csak a főtáp csillagpontjáról (0) GNDc-ről kapnak földet (+12Vdc/+18Vdc a venti, protector, vu meter, eq., és a többi amik vissza vezetik a dobozra )

Egyenlőre én se tudom, jól válaszoltam-e a kérdésedre, mert igazából nem is értettem meg
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Elmondom, hogy mit gondolok: ahhoz, hogy a táp kimenete a 220-tól biztonságosan leválasztott legyen, ahhoz bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Ha ezek nem teljesülnek, akkor a táp nem tekinthető leválasztottnak (azaz a kimenetét úgy kell kezelni, mintha a 220 jönne belőle ott is, és akkor ennyi erővel akár egy buck konvertert is használhatnál helyette).
A legegyszerűbben úgy kell ezt elképzelni, hogy kell tudni húzni egy vonalat, aminek az egyik oldalán a 220-szal "érintett" dolgok vannak, a másik oldalán meg a leválasztott dolgok, a két oldal között pedig megfelelő védőtávolságnak/szigetelésnek kell lennie, keresztül a vonalon pedig nyilván csak megfelelő alkatrészek vezethetnek át (korrektül leszigetelt trafó, erre a célra való optocsatoló, relé, meg hasonlók). Védőtávolságnak a panelen felületén alsó hangon 5-6mm-t javaslok, azon kívül, megfelelő szigetelő anyag használata esetén lehetne kisebb a távolság, de akkor annak az anyagnak legyen róla "papírja", hogy ő ilyesmire használható. Ez főleg a hűtőbordáknál érdekes; a hűtőbordát tényleg korrektül nem egyszerű elszigetelni (pl. egy csupasz TO220-as alkatrészlábnál ~1mm levegő nem elegendő szigetelés), a legegyszerűbb megoldás az tud lenni, hogy ugyanaz a hűtőborda ne legyen a 220 és a leválasztott dolgok közelében.
Két igazán necces részt látok: a két relé környékét. Mindkét relénél a 220 mellett 1-2mm-es távolságban van a relé vezérlése, ami a panel túlsó végénél a kimenettől sincs 1-2mm-nél messzebb. Igazából maga a relé lábkiosztása eleve neccesnek tűnik, rendes forrszemek használata mellett alig marad 4mm a vezérlő lábak és az egyik kapcsolt láb között. Egyébként a Lomexes Rayex "LEG-12F" relé adatlapja szerint max. 125VAC/24VDC kapcsolására való, ha tényleg erre van tervezve a panel, akkor nem ilyet kéne használni. Az "LMR1H-12D" relé adatlapján ezzel szemben 250VAC szerepel, és külön ki van emelve, hogy 5000VAC-ra van méretezve védelmi szempontból, ez nyerőbb választásnak tűnik.

Idézet:
„biztonságosan leválasztott legyen,”

Mi a gond végülis? Mert én nem találok kivetni valót azon felül, hogy a gate meghajtás (primer) egyik vonalvezetése picit közelebb van a negatív tápfeszhez. Galvanikusan szerintem határeset, nem tökéletes nyílván. Odébb rendezem.

Relé:
A relén belül nincs is 5-6 mm-es átütési szilárdság, akkor minek igyekezni a lábkiosztásán azon , hogy ott kevesebb legyen? (Pl szerintem ez sem nem húz ívet 2000Vac-ig)
Deviszont, ha ezt tudja az általad említett LMR1H-12 -mivel 5000Vacos akkor érdemes átrendezzem ahogy mondod.

A TL494 melyik oldalhoz szeretne tartozni?
A 220-as szekcióhoz (és a kimenettől van leválasztva), vagy a leválasztott szekcióhoz?

A "220-as szekcióhoz". Bár igazából nem értem a kérdést? Talán az a baj, hogy az optó alatt vittem el földpontját és ez túl közel van a negatív tápfeszhez?

Ha úgy tervezi az ember, hogy a 220-as szekcióhoz tartozik, akkor az nem baj - igaz, akkor nem értem, minek az optocsatoló. A gond ebben az esetben lent van, a TL494 alatt, ahol a kimenettől nincs meg a megfelelő távolság.
Hasonló a probléma jobb oldalon is, a START SW jumper vezetékeinél, amik lent is túl közel vannak (tehát emiatt a leválasztott szekcióba kéne tartozniuk), fent meg az 1A-es kis Graetz szélső vezetéke van túl közel a 220-hoz (tehát emiatt meg a 220-as szekcióba kéne tartozzon). A 7812/7818-as rész hűtőbordája szintén nagyon közel az alkatrészoldalon a fő betáp Graetzéhez.
A relével nem az a fő gond, hogy nincs meg a szigetelési távolság, ott már inkább az a gond, hogy a kapcsolt áramkör névleges feszültsége nem felel meg (egyébként emiatt vették ilyen kicsire a szigetelési távolságot, hiszen ha amúgy is csak 125VAC-t lehet vele kapcsolni, akkor elég neki ennyi).

Idézet:
„...a TL494 alatt, ahol a kimenettől nincs meg a megfelelő távolság.”

Így jó lesz?

Ránézésre ok, egyébként meg mérd meg
Ha van annyi, mint az optocsatoló forrszemei között belül mérhető távolság, akkor jó.
Egyébként a pufferkondik mellé kerülő alkatrészeket is kintebb tehetnéd, jó, hogy van szigetelés a kondikon (ugye van?), de kényelmesen elférnének azok egy fél centivel kijebb is.

Értelek, nos?

Arra gondoltam, hogy az alkatrészeknek kéne odébb menniük.

a.jpg

Most azt is megoldottam. Picit arrébb is helyeztem a hűtőbordát is amit mondtál, plusz a kis 1A-es graeztet odébb pakoltam, hogy a bemeneti induktivitástól távolabb legyen. Már csak a 250Vac-os relére kéne kicseréljem a jelenlegi RAYEL-t.
Nemsokára felmutatom a legújjabb ver1.4 kiadásnak a képét (csak közbe haverral is beszéltem)

A Start SW jumpert inkább a másik oldalon vezetném le közelebb a doboz elejéhez és ez végett közel került a szekunder oldal szélső vonalsávjához. Ott viszont majd -95Vdc lesz jelen. Így maradt közte 4mm átütési szilárdság. Szerinted elég lesz?
Egyébként elkészültem. Kicseréltem a reléket is amit mondtál, de nem arra mert azok hosszúak voltak, inkább más gyártótól néztem Findert.

Kerestem neked egy csomó helyet, erre most megint elpazarlod?
Annak a jumpernek nem tök mindegy, hova kerül? Rakd fentre, ahol amúgy is van már 220 mindenfele, ne rontsa a helyzetet lent...

Jó, már vissza raktam.
(#) Gyozo92 hozzászólása Júl 10, 2013 /

Sziasztok!
Ezt a tápot szeretném megépíteni, 60 volta lenne szükségem, erősítőhöz (IR2110). A problémáim a méretezésnél vannak. A Farnelltől rendelnék magokat meg IC-t is, de lövésem sincs, hogy melyik mag volna nekem a legjobb. Kb 500-600W terhelésre maxban. Illetve kíváncsi lennék ara, hogy a cikkben megépített tápba milyen mag került be? A 60 voltra való méretezésben és a mag megtekerésében tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm!
(#) voodoo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Igen tudunk segíteni. EPCOS N97 mag.
(#) Gyozo92 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Csak saccolok, hogy ez a mag méretre megfelelne nekem.
(#) voodoo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Az jó lesz.
(#) Gyozo92 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Végül is ezt néztem ki, valamivel kisebb, viszont a panelterven néztem, eredetileg a cikkben szerintem ez a méret szerepel.
Ráadásul jelentősen olcsóbb is. Ha tévedek, javítsatok ki.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Van számolótábla, azzal sem megy?
Ha jól emékzsem nemrég frissítettem is,v an benne magválaszték, kiszámolj a azt hogy kb mennyi lesz a tekercselési keresztmetszet, és azt is megmondja, hogy a magra mennyi fér. Számolnia kell kb magvesztséget (meg lehet huzalveszteséget, de azzal nem biztos, hgoy frissítettem, meg az még experimental).
Ezek alapján gyorsan el tudod dönteni, hogy a mag túlgerjesztésének elkerüléséhez mennyi menet kell, és a kívánt áramot bíro huzalkeresztmetszet be fog -e férni abba a magba.

Remélem így már OK. OK?
(#) koczka hozzászólása Júl 14, 2013 /

Üdv.

Van-e bevált módszeretek a lakkozott vezetékről a lakk eltávolítására?
Tekertem a minap egy kis ferritet de az 5sodronyból álló vezetékekről smirglivel elég nehézkes a lakk eltávolítása.
(#) voodoo válasza koczka hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia!

Kromofág. A címkén lévő használati útmutatója szerint.

Sok sikert!
(#) sprofan válasza koczka hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ha esetleg van egy ilyen vagy ehhez hasonló minidrill-ed, akkor a hozzá adott kis drót koronggal pillanatok alatt lekapod a kábelről a szigetelést.
(#) SKY hozzászólása Júl 15, 2013 /

Üdv!
Milyen (tranzisztoros?) meghajtó fokozatot javasolnátok CMOS kimenet és a MOSFET közé MHz-es kapcsolgatási tartományban? BC327-337 páros elegendően gyors nyitást és zárást tesz lehetővé vagy darlington?
A válasz előre köszönöm.
(#) lorylaci válasza SKY hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Milyen gate töltést kell kapcsolgatni (10-20nc, vagy akár >100nc)?
Esetleg milyen a topológia ? (legalább valami lágykapcsolás?)

A BC327 és párja ide biztosan nagyon kevés. Eleve nem ajánlanák semmilyen furatszerelt tranyót. A lomexban van egy jó PNP tranyó SOT-23 tokban, FMT549 asszem, de a párja nincsen.

A legjobban úgy jársz, ha veszel integrált NPN+PNP párokat például a Zetex-től (most Diodes), ezek elég jó árban mozognak, kicsik, és könnyű hozzájuk a nyákterv. Mivel az alkalmazás biztosan elég húzós, ezért integrált megoldás célszerű.
(#) cimopata válasza SKY hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Mhz-es tartományban még a mosfet meghajtó fokozatot is elő kellene bikázni, máskülönben már a meghajtófokozatot vezérlő jel nem lesz elég meredek.
Tehát én két fokozatban gondolkodnék.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Én meg nem mennék a 100kHz-es tartomány fölé... Mhz? Lesz vele gond éppen elég...Ha SKY megkérdez ilyesmit, akkor ez biztosan kudarc lesz...talán valami egyszerűbbel kellene kezdeni...
(#) RJ411 hozzászólása Júl 15, 2013 /

Üdv.

A szórási induktivitást ferrit vasmaggal vagy ferrit vasmag nélkül kell mérni?
(#) Ge Lee válasza RJ411 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Gondolom nem légmagos lesz a trafó, tehát maggal együtt, abban a kialakításban amiben majd használva lesz.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

180-200kHz-ig gate trafóval is elmehet, feljebb meg én sem látom értelmét, pláne ha keménykapcsoló lesz.
Következő: »»   383 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem