Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Sajnos nincs, akkor kovetkezo muszer amit be kell szerezzek az lesz, nembaj nemsoka szuletesnapom lesz kerek egyet a szuleimtol. Tenyleg nagyon komoly ez az erosito, komoly felszereles kell hozza.
Megy az a nélkül is... csak ismert anyagot kell beszerezni, az sokkal olcsóbb. Egy szkóp, egy voltmérő kell hozzá. Generátor már lehet a számgép, spectrumanalizátor, torzításmérő szintén...cd lemezre írt színusz, szóval ki lehet találni.
Meg kell hozzá elméleti tudás...de abból sok.
Induktivitásértéket meg lehet határozni induktivitásmérő műszer nélkül is. Mikor nekem sem volt még LCR mérőm, akkor soros partyba tettem egy kondit és egy ellenállást az ismeretlen induktivitású tekerccsel, és azt kell mondanom (utólagos LCM3-as mérésre hagyatkozva), hogy elég pontosan meg tudtam határozni a tekercs induktivitását.
Na persze ehhez kell számolni is, meg nem árt ha az embernek van függvénygenerátora vagy HD analóg kimenettel rendelkező hangkártyája... Idézet: „Induktivitásértéket meg lehet határozni induktivitásmérő műszer nélkül is.” Saját állításodba belegabalyodsz. De igen így van, lehet szerezni Kitben, PC alapút, márkás kézit, asztalit stb. Most nem ? Virtuális-e vagy kézzel fogható, jelen szempontból lényegtelen, -mivel a funkciója ugyan az- LC mérőre ígyis-úgyis szüksége lesz. Ráadásul amint írta SMD-kel fogja össze heftelni, azt meg nem árt, ha az ember be tudja azonosítani... A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Igy van igy irtam hogy szeretnem nagyon smd-ben, ez a jovo zeneje. Latok nagyon szep profi munkakat, amihez meg "fel kell noni". Meg azert is epitenek ilyet, mert ar/aranyban nagyon jo a D osztaly. Mar csak a huthetosege miatt is. Jovo ilyenkor remelem sajat magam eltudok kesziteni egy dc-dc konvertert es egy kapcsolo uzemu vegfokot[megsugom akkor lesz majd autom es hat valamivel puffogtatni kell.]
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Nem gabalyodtam bele. Ha RLC körben keresed meg a rezonanciafrekvenciát, majd ez alapján , és a kapacitás érték alapján számolod ki (Thomson képlet ismeretében!) az induktivitást, akkor mégsem állíthatod, hogy te azt INDUKTIVITÁSMÉRŐ MŰSZERREL tetted.
Remélem érted a különbséget!
Szerintetek ezzel a kicsike maggal (N87 anyagú) mekkora teljesítményig lehet szűrni? Új magot keresek, mert a PC tápból bontott EI-33at túl nagynak találom már.
Ezzel az a legnagyobb baj, hogy vékony drótból is csak kevés fér rá.
Összeragasztasz belőle kettőt, és mindjárt javul a helyzet. Persze akkor másik csévét kell gyártani hozzá, vagy a kettőt összemókolni.
Az a baj, ha összeragasztok kettőt, máris van akkora (vagy nagyobb) mint az EI-33. Néztem még ezt ez vagy egy centivel nagyobb méretű. Talán ez jobb volna, viszont 3mm-el nagyobb mint az EI-33, az eredeti cél, hogy kisebb legyen, már itt értelmét veszti.
Azért ennyire nem egyszerű az induktivitásmérés sem, különösen, ha D osztályú erősítőbe akarod használni. Ugyanis a vasanyagok permeabilitása függ az üzemi frekvenciától, meg attól, hogy mekkora a fluxus a vasmagban. Megmérsz egy fojtót, beteszed, aztán mégsem jó... Ugye, az LCM3-an sem lehet állítani, hogy mekkora gerjesztése legyen a vasnak? Az persze világos, hogy légmagos tekercseket jól fog mérni. De már egyáltalán nem biztos, hogy vasmagosat is... Nem véletlenül írtam, hogy elég sok tudás kell egy ilyen erősítőhöz... és ebbe beletartozik az is, hogy az előbbi dolgokat kenni-vágni kell. Tehát, nem túlzás, hogy a pék tudja azt, hogy milyen folyamatok és miért zajlanak le kenyérsütés közben...
Na elkészültem egy újabb tervemmel, ami kétoldalú nyákra megy, és az egyik fele föld. Talán már annyira nem lesz darabolt a föld, mert amit tudtam smd-re alakítottam. A fetek alulról lesznek betéve, a panelon fúrt lyukon keresztül lehet felcsavarozni őket a panel alatt lévő bordára. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Továbbá helyet kapott a panelon a két biztosíték, továbbá két 4,7µF-os fólia kondi és még két elko. Módosítottam még a terven annyiban, hogy összébb toltam az egészet, az IR kimeneteit még közelebb hoztam a fetekhez.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Hát, alakul, de ez még nagyon nem jó. A biztik előtt nem kell puffer, legalábbis ne erre a panelre tedd rá. Tehát, a jobb szélről elindulva úgy kellene, hogy biztik, aztán két pufferkondi, közepük a GND, átmegy a teliföldes oldalra. Ide csatlakozik be a kimeneti szűrőkondi GND-je, tehát nem 5 cm-rel arréb, mint ahogy most van. Ugyanide csatlakozik a hangszóró GND-je is. Valahol, errefelé helyezd el a kimeneti fojtót is. Ezután balra haladva legyen a két FET. A felső FET drain-je itt legyen hidegítve egy kondival a teliföldhöz, az alsó FET source meg szintén a tranyó lábánál legyen hidegítve a teliföldhöz. Ezzel a megoldással a nagyáramú részek jobbról balra haladva el vannak szeparálva a kisáramú részektől. Tehát, a tranyók után balra már csak kisáramú részek vannak. Talán így érthetőbb, a lényeg az, hogy a nagyobb áramok, ne kóvályogjanak össze-vissza, hanem a teliföldön is a lehető legrövidebb fóliákon menjenek, vagyis a lehető legrövidebb úton legyenek bekötve a leghidegebb ponthoz, ami az elkók közepe. Ezért írtam a múltkor, hogy úgy képzeld el, hogy a teliföld egy nagy gamó!
Én egyáltalán nem tennék biztosítékot az DC oldalra. A félvezetőt úgysem védi meg, ezeknél az eszközöknél csak a tűzkár megelőzésére valók. DC oldalon jelentősen rontja a dinamikát, és torzításokat, interferenciát okozhat a biztosítékon eső feszültség.
Aki nem hiszi, mérjen utána!
Arról se feledkezzünk meg, hogy itt a kapcsolóüzem miatt fokozott igénybevételnek vannak kitéve a kondenzátorok. Tehát nem egyszerűen kondenzátort kell odarakni, hanem kis veszteségű, meghatározott dielektrikumú kondenzátort!
Ilyenek lehetnek, ha SMD kondenzátorról van szó: X7R, NP0, COG. A kimeneti fojtóhoz csak a legkisebb veszteségű kondenzátorok jók, NP0, COG polipropilén, polipropilén-szulfid. stb...
Készítettem egy gyors vázlatot az átalakításokról, ez most így néz ki:
Az SMD kondik X7R anyagúak, a kimenetiről jelen pillanatban nem tudom milyen, de ebben az újban már rendes lesz. A biztit jó volna elhagyni, de nagyon hiányérzetem van nélkülük, a dobozban most egy jó 2kw-os táp van bent, robbantottam már vele vezetősávot. A hátrányaival egyet értek. Még egy érv az áramkorlátos kapcsitáp mellett, ott elhagynám a biztosítékot. Remélem hamarosan a is meglesz.
Nem azt mondtam, hogy hagyd el, hanem azt, hogy tedd a szekunder oldalra a diódahíd elé...
Így van, a tűzkár ellen véd. Meg egy összehuzalozott erősítőt könnyebb mérni, ha kiszedjük a nem mért végfok biztijeit.
" DC oldalon jelentősen rontja a dinamikát, és torzításokat, interferenciát okozhat a biztosítékon eső feszültség. " Ezt nem hiszem, ha van elég nagy pufferkondi közvetlenül a FET-ek mellett, akkor ilyen hatás nincs. " Aki nem hiszi, mérjen utána! " Sima THD-t tudtam mérni, kondi nélkül, 1 kHz-en 0,04% volt, 1000µF-okkal meg kb 0,008%. Egyébként, elég körülményes megmérni, de minimum kétségesek a kapott eredmények. Viszont a tendencia tökéletesen látható és valójában ez a lényeg.
Alakul ez, valahogy így gondoltam. De hova lett a kimeneti fojtó?
Hát az még jön valahová, csak helyhiánnyal küszködök Igazítok még rajta, aztán beteszem ide.
FET-ek hol, milyen pozicióban lesznek ráfektetve a panelre, vagy állítva lesznek? Az IR alatt még 'rengeteg' hely áll rendelkezésre a 2R ellenállás is simán 'jobbrább' kerülhetne az IC meg lejjebb ha az a 3-4 45°-os vezetősáv rövidebbre, netán 90°-osra lenne húzva. (Persze ellőbb ehhez az kéne hogy a nagy bumbszli 2Wos ellenállás följebb 'jobbrább' csússzék)
Csak azért írom, hogy ezen a panelen még van bőven hely, ha már egyszer SMD-vel lesz össze rakva akkor legyen olyan "gyárias". De amúgy nem lesz ez rossz.
A fetek alulról lesznek betéve, a nagy lyukakon át lehet majd felcsavarozni őket.
Hali!!
Szeretnék * Itt a fórumon nem teheted meg! Van aprónk, ott a keres rovatban a helye a kérésednek. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Sziasztok!
95%-ban készen vagyok a GeLee és lorylaci által publikált D-osztályú erősítő utánépítésével. Már csak a teljesítménytranzisztorokat és az induktivitást kell beforrasztani (sajnos még egy FET-et kell venni, mert azt hittem van itthon...). Azt szeretném kérdezni, hogy ha én kb 140kHz -en akarom "járatni" (C17=330pF), akkor az induktivitás maradhat 30uH? A másik kérdés, hogy EZZEL a maggal 21menet=37uH megfelelő tekercset készítettem-e? A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
Melyik kapcsolás? Milyen C17? Mivel sok kapcsolásom van itt az oldalon, Ge Lee-nek is, így célszerű lenne, ha MINDIG belinkelnéd az aktuálisat.
Az általad linkelt magnak nagy a vesztesége 100kHz felett, így nem célszerű a használata soros induktivitásként.
Erre a kapcsolásra gondolok. Köszönöm a választ, a tekercsen meg elgondolkodom (kipróbálom).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |