Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nekem inkább az eredeti hálózati trafójával van gondom, nem ázott meg, de mégis annyi a szigetelésnek. Tényleg ennyire hanyagul készítették? Az eddigi trafóim közül csak a bolgár volt "rázós". Ilyet nem tapasztaltál? Elég a fűtést megnézni fázisceruzával.
ilyet nem tapasztaltam de egyszer hozzá értem 290 volt hoz rázós volt
200mikros az anod es a futoszal kozott dobott szikrat bekapcsolaskor
Az anód első szűrő kondija nem lehet nagyobb mint 60 mF. Az AZ11 cső adatlapját nézd meg. Tegyél egy 47 vagy 50 mikrós kondit rá.Utánna folytó vagy ellenállás és mehet a nagy kondi. Egyébként lehet, hogy már a végét járja a cső . Ha ragaszkodsz a szép nagy búrához, akkor még az AZ1 is szóba jöhet. Ez egy kicsit jobban beszerezhető cső.
Nemtudom amig megy addig megy nemhisyem h a végét járná mert zsír új cső párszor használtam. Már levettem a fűtést 4 voltra most nincs szikra. Remélem mostmár jólessz.
Az 1 hez problémás foglalatot szerezni.
Te tudod. Azért én azt 200 mikrós kondit nem hagynám az elején. Ez is hirtelen le tudja rövidíteni a cső élettartamát.
Jó kis érzés amikor először megszólal és csak vigyorog az ember. Szeretnék egy ilyen egyszerű PP-t készíteni én is. A kapcsi rajzot elkérhetem ? Az Elprom hálózati bírja a két oldalt ? Nem melegedik nagyon ? Üdv: Béla
Szia szerencsére nem melegszik nagyon ma egy órát ment de nagyon jól szól üdv lali
Köszi. Az elején jó az a ECC83. Szerencsére olcsó 6N2P -vel lehet helyettesíteni. A végcsöveket kellett válogani hozzá ?
hát ugy kaptam őket az ecc83 helyére ecc85-öt raktam próbának és hibátlanul megy
Megépítetted a kapcsi rajz szerint és egyszerűen a ECC85 csövet tetted bele?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Ebben a formában a kapcsolás kicsit sovány , semmi kalibrációs lehetőség , ezt simán meg kell oldani és mehet bármi cső bele .
Ebben a formában viszont nem igazán lehet valami fényes a kapott hangzás.
Az ECC83 nem azonos a 85 -el , lehet szól de ...
Mivel második erősítő, valószinűleg az egyszerűségen volt a hangsúly. A szimmetria állítást én is hiányolom, azért is kérdeztem a cső válogatást Lajostól. Elvileg az ECC83 és ECC85 csere lehetséges csak a hangzás lesz más ?
Nem mindig az egyszerű a nagyszerű , némi kis módosítás és máris nagyszerűvé lehet tenni .
A két cső nem egyforma , elég ha az adatlapját megnézzük , a hangzás is más és nem is beszélve az erősítésről .
Szia igen de vissza raktam az ecc83-at üdv
Üdv mindenkinek. EBL21 el épített már valaki erősítőt? Mik a tapasztalatok ? Érdemes vele foglalkozni?
Ha sok van belőle, akkor igen. Elég ritka darab, újat nem kapsz. Még a rádiókból kitermeltek is ritkák. Nem sokáig gyártották sajnos.
Építettem vele van is. Szerintem magasan jobb a hangminősége mint az agyig istenített EL84-nek, főleg a mély hangok terén. Igaz új nincs belőle de nagyon ritka a rossz példány van belőle bőven börzén is meg szerintem nem egy ritka cső. egyetlen kellemetlenség hogy 7k-ra illik a kimenőt illeszteni. Szerintem egy igen jó hangú cső még ha öregecske is a konstrukció.
Kaptam egy velence r646 os rádiót és abban van ebl21 es végfok.
Fel fogom újítani és ayon gondolkodom hogy meg e hagyam az ebl21 et vagy tegyek bele másik végfok csövet mert EBL21 em nincs tartalékom.... De letesztelem a csövet és ha működik akkor megépítem vele a végfokot. A válaszokat köszönöm.
Köszi a választ teszek egy próbát vele. De azért hozzá tenném hogy én építettem el84 es erősítőt és semmi gond a mélyekkel..
Figyelmedbe ajánlom én ezt építettem meg. Bővebben: Link
Nincsenek csöveim hozzá de a doboz kinézet nagyon tetszik .
Köszönöm az ötletet
Ha augusztus 24-ig kibírod és ellátogatsz pesten a puskás bözére kizárt hogy ne találj olcsón egy marék EBL21-et és EF22-t.
Ha jól tudom, nekem van egy jópár, bár lehet nem úljak, 100-200Ft / db ért odaadnám, bár ezt még meg kell néznem.
Elmennék de messze van és melózok salyna ...... pedig bizti jó hely
Bocsánat, valószínűleg nagyon primitív a kérdésem. Vegyünk egy egyszerű SE erősítőt, mondjuk ECC83 és EL84 csövekkel. Szokás ugye visszacsatolni a kimenő szekunderéről az előfokhoz. Több helyen látom, hogy a kimenő szekunderének H+ végéről indul a visszacsatolás, a H- vég pedig testelve van. Jól értem, hogy a visszacsatolt pozitív jel tulajdonképpen az előfokcső katódját rántja pozitívabb potenciálra, s ezáltal csökkenti a katód és a rács közötti potenciálkülönbséget, vagyis a cső erősítését? S ezáltal pozitív jel visszacsatolásával negatív hatást érünk el, s ezért lesz NFB? Köszi!
Igen, ahogy elolvastam (még kicsit álmos vagyok ) jól értetted, de ez nem egy negatív hatás ! Legalább is én ezt semlegesnek mondanám, döntsd el mi kell, ugyanis a visszacsatolás, nagyon csökkenti a torzítást, de az igaz, hogy csökken az erősítés. Tehát nem negatív hatás, akkor sok haszna nem lenne Amúgy ezt neked kell eldöntened, hogy mikor hogy akarod megcsinálni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |