Fórum témák
» Több friss téma |
Heló
Fizikailag lehetetlen megmérni a dióda áramát üzem közben: Ha ír 16*-os sebességgel, akkor 40GHz-es frekvencián "villog" (adatlapon olvastam) Namost nem tudom, hogy amatör körülmények közt ezeknek az áram impulzusoknak a mérésére van-e lehetőség, de szerintem nincs. Főleg, hogy minket a folyamatos világítás érdekel, általában 150mA-a max áram, de impulzus üzemben nem ritka a 300mA-sem. Tehát az lenne a jó, ha lenne két tök egyforma író, az egyiket feláldozni, és megnézni, hogy mit bír, a másikat meg egy kicsit kisebb áramról járatni.
Hi!
Ok, diódát küldhetek, majd emailben ird meg a részleteket! ![]() ![]() ![]()
Ebben igazad van, ez volt az alapterv... csak ezzel az a gond, hogy pl. 10 vagy 20 dióda esetén ez 10 vagy 20 optika...
![]() ![]() ![]()
Azért a 40GHz nem kis túlzás. Már 1MHz-nél is rettentően beleszól a szórt induktivitás a működésbe. 11GHz-nél egy induktivitás nem más pl egy mikrohullámú panelen, mint egy 1 centis rézfólia! 40GHz-nél akkora lenne az ellenállása a szórt induktivitásnak, hogy nem folyna áram a diódán!
Na srácok! Találjuk ki, hogyan lehet egyesíteni 10 vagy több dióda erejét!!!
![]() ![]()
Erre van lehetőség, pl prizmával. De ennek még nem néztem utána. Az biztos, hogy különböző hullámhosszú nyalábokat dielektrikumtükörrel lehet egyesíteni (színkeverés)
én ezen az adatlapon találtam a 40nS-os impulzus szélességet: Dióda adatlap
Most végig gondolva az impulzus szélesség az a része a nyégyszög jelnek, amikor magas szinten van. De akkor is gigahertz nagyságrendű a dióda villogási sebessége.
Nálam 40ns (és nem nagy S, mert az siemens) az 25MHz.
bocs, elszámoltam, nem kicsit, nagyon. Sokkal kisebb a frekvencia. Csupán néhány megahertz.
Új adat bár számokat tipust nem tudok ez egy LG 8* -os volt használtan .
236 mA-nél már olvassza a szigszallagot. Gyufával nem próbálkoztam de szerintem 10 20 másodpercen belül azt is meggyujtaná. Biztonságosan jó hűtés mellett hosszú ideig elmegy piszokerős fénnyel 230 mA-en 242 mA felett már a pötty körül megjelennek kieső foltok ami azt jelenti itt van a csutka meg a vég közti intervallum de onnan már nem erősödik a fénye.
236mA??? Hát mondhatom szép. Egy 8x-os dióda 80mA-nél már maxon világít! Az előbbi pdf-ben egy 16x-os diódának a normál árama 130mA. Ezek után nem tudom, hogy 236mA után neked ez hogy lehetséges :eek2:
Nem tudom mi ez az xls fájl, de nem tudom megnyitni.
Még a 25 MHz is jó sok, de az már szükséges, ha a cd kerületi sebességét, és az égetett lyukak átmérőjét tartjuk szem előtt.
Beállítod őket tök párhuzamosra, ráirányítod a nyalábokat egy 5 dioptriás gyűjtólencsére, a fókuszpontba pedig teszel egy -5 dioptriájú lencsét. Természetesen nem lesz annyira konvergens az egyesített nyaláb, mint a lézerbűl kimenő nyalábok külön-külön...
A DVD-írási bitrátából számolva (16*1,3 MB/s, 14 biten ábrázol 1 byte-ot) kb. 150 MHz-en megy.
Üdv !
Gondoltam csinálok róla videót is de ez hülyeség úgysem hioszed el hogy 8x ból van. Akinek nem inge ne vegye magára. Nekem így sikerült. 2004-es gyártmány volt az LG
A pdf ennek ellenére 40ns-on említ, ami 25MHz. Nem számolsz te el valamit? De igazából lényegtelen, mert úgyis CW-ben kell használni.
250mA-el én az 1W-os infradiódámat hajtottam. Valami nálad nagyon nem oké. Küldj rá 1A-t akkor lehet azt is bírja, ez valami csoda dióda lehet.
Nincs kizárva, hogy rosszul számoltam.
De az adatlapban levő 40 ns impulzusszélesség nem maximum érték, csak az I-P (t) görbe felvételéhez használták ezt az adatot. Nyilván azért adták meg, mert a diódán disszipálódó teljesítmény is befolyásolja a dióda pontosan termosztált hőmérsékletét, tehát a karakterisztikáját is. Nagyobb impulzusszélesség mellett több hő keletkezik a mérés közben*, és nem 20-30-40, hanem pl. 21-31-41 fokon mérnének a valóságban. * - ha kevés impulzust használnak a méréshez
Hmm ... ha megtudsz erről többet akkor mindenképpen irj!!
![]()
Ez csak simán a diódával értendő? Mert az ugye ugyvilágit mint egy led, vagyis nincs nyalábja ...
![]()
a 10 diódás áramgen pofon egyszerű.
1: megméred, 1 dióda feszültségét 100mA mellett 2: megszorzod a diódák számával és hozzáadod 100mA mellett a 39ohmon eső feszt + 2-3V tartalékot és a D1-C1-R2-JP1 pozitiv közös pontját nem 5V-ra kapcsolod, hanem amennyit számoltál. TTL modnál maradhat az eredeti hűtés a feten, analóg modnál szükszég szerint növelni kell a hűtést,esetleg fet-csere. FONTOS: az LM358-nak továbbra is 5V táp kell!!!
Köszi a segítséget!!! Ez pontosan melyik kapcsolásra vonatkozik? Belinkelnéd nekem?
Üdv!
Szereztem megint egy lézer diódát dvd-ből ![]() Tudna nekem valaki egy korrekt meghajtást dokumentálni, esetleg lay-ba ![]() ![]() ![]() Nagyon, nagyon megköszönném... ![]() ![]() ![]() (egy csomót már kifektettem) :rinya: :rinya: :rinya:
Ha visszalapoznál a fórumban, talán nem kéne huszadszorra is belinkelnem azt a rajzot!
Ezeket találtam kapásból....
Melyikre is gondoltál?
Köszi
![]() Esetleg LAY-ba nincs meg valakinek???
Én most készítettem egyet, de a modulációs rész (R5, R8 poti) nincs benne, mivel én nem fogom használni, a lézerhez meg elegendő a többi rész is. Ha gondolod felrakhatom
Híííí...az nagyon jó lenne
![]() ![]() ![]() Mire is kellene az a moduláció ![]() ![]() ![]() Lehet hogy amatőr a kérdés, de tényleg nem tudom ![]()
Egy másik jellel megmodulálja a tápját a diódának. Pl. impulzusüzemhez szaggatáshoz is jó.
No kéremszépen, akkor itt lenne a moduláció nélküli nyákterv, és beültetési rajz. Most csináltam én is gyorsba, gondolom, hogy nincs hiba rajta. Azért nézzétek át, hátha.. A nyákterv 300dpi felbontású, szóval nyomtatás esetén dpi alapján lehet kinyomtatni.
Köszi
![]() Már neki is állok barkácsolni ![]() Amennyire értek hozzá, szerintem jó lessz... Üdv:Csabee |
Bejelentkezés
Hirdetés |