Fórum témák
» Több friss téma |
50-70nC gate töltésről van szó. Igazából nem teljesen kapcsolóüzemű táp lenne, a kevésbé meredekebb felfutás még nem is jelentene gondot, csak a meghatározott n*100nS-os időtartamú impulzus létrehozása.
Esetleg az ilyen furatszerelt FET meghajtó? cimopata: Ez hajtható közvetlenül cmos kimenetről, Schmitt trigger bemenetet is tartalmaz. Bővebben: Link
SKY, mégegyszer: Furatszereltet felejtsd el! Furatszereletet 100kHz alatt, nemhgoy MHz-ben!
Gondolj a 10nH lábinduktivitására, aztán még ott van a FET induktivitása, számodl ki milyen túllövéseket csinálna. Mindenképpen SMD, angyon kicsi tokú, közvetlen a tápjánál X7R kerámia kondival bepufferrelve. Gondolj bele 70nC-t 1MHz-en meghajtani olyan, mint 700nC-ot 100kHz-en. Vagyis nem olyan, hanem még roszabb. Mert nem lesz elég 100ns átkapcsolás, hanem úgy jó 10ns kellene. Mibe lesz ez? Mit fog hajtani? Áruld már el, ha azt akarod, hgoy segítsünk. Ha keménykapcsoló, akkor halál lesz. Számold ki, milyen gate meghajtó áram kell, milyne gyors fel és lefutásokkal, minden egyes nH soros induktivitás miylen tullövést fog okozni!
Elso komolyabb probalkozasom kapcsolouzemu tap epitessel.
"Ki mit épített" rovatba, "mi van az integrált áramkör belsejében" mottóra...
Azért ne add fel! Mindet kezdet nehéz... hát még a folytatás...
Nem fogom feladni, meg probalkozok majd. Hallottam, hogy halkan sipolt, ahogy a kapcsolouzemu tapok szoktak, majd egyszer nagyot szolt, es ez lett belole
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
Ránézésre félhíd IR2153-al. Erre szoktam mondani, hogy ezekkel inkább csak segédtápot, de még inkább azt se, mert a fesze sem stabil, meg a rövidzárat sem bírja.
Természetesen füst, ahogy azt mondani szokták. Mivel az IC-ből és a felső fetből (a felsőoldali meghajtás szokott gerjedni) is kijött a füst, ezért nem tud működni tovább.
Ebbe nem volt fust , nem fustolt csak lott egyett.
Lehet, hogy túl kevés füstöt töltöttek bele a gyárban, azért nem ment rendesen...
Üdv! A kapcsolás lényegében ilyen topológiájú lenne de nem a feszültségátalakítási céllal, hanem mást szeretnék kipróbálni, amihez ilyen tulajdonságú meghajtófokozatra lenne szükség. Akkor megpróbálom smd alkatrészekkel felépíteni a kapcsolást.
Bemeneti szűrő induktivitásokat egymás mellé teszem, bezavarják egymást? (három fázisról lenne szó) ?
Ez nem is alkalmas feszültségátalakításra. Viszont a kondit szinte akármekkora feszültségre fel lehet így tölteni, ami így idővel a FET-et és/vagy a Schottky diódát agyoncsapja.
Mit szeretnél ezzel a kapcsolással elérni?
Ez lényegében egy step-up konverter, kicsit átrendezve. (de ha amúgy fogsz egy flyback konvertert, és a szekundert áttranszformálod a primerre, akkor ezt kapod)
Mindenképpen SMD! A bemenet tényleg 9V-tal fog menni? Akkor ha nem akarod a kondit túl nagy feszre tölteni, akkor 40V-os FETekkel lehet MHz fölé menni. Persze ekkor az egészet SMD-ben kell megcsinálni, vannak nagyon jó 40V-os SMD FETek, laptopokból is lehet bontani, shottkyval együtt.
Régen ezzel a módszerrel csináltam kis polskihoz elektronikus gyújtást. Persze, szabályozott volt. Aztán kiderült, hogy ettől nem megy jobban az autó...
Sziasztok.
Szeretnék felhasználni egy régi PC tápból mentett ferrit trafót és építeni egy tápot. A magról csak annyit tudok, hogy EI33CAL mag. A kérdésem az lenne, hogy mekkora teljesítményt lehet átvinni egy ilyen magon maximum?
Üdv. Segítségre lenne szükségem 24voltos kapcsi tápot szeretnék szabályozni konkrét a feszültséget 0tol 24voltig.
Esetleg van valakinek ötlete hogyan lehetne ezt megoldani valahogy atalakítani a tápot? Válaszokat előre is köszönöm
Az a terhelés és hűtés függvénye is, folyamatosan 150-250W körül, rövid időre (szakaszosan) többet, akár 4-500W-ot is.
Látogasd meg a PC táp átalakítása topikot, erről szól. Ha egy adott (pl. flyback) tápról van szó, azt másképp, nem árt ha van róla rajzod.
Köszönöm a válaszod! Mindenképp olyat szeretnék építeni, ami folyamatos terhelés mellett is üzembiztos. Meg tudnád mondani, hol találhatok erről a magról adatokat? Már napok óta bújom a guglit, de nem sok hasznosat találtam, csak egy hasonló magot EI33/29/13 de miután elkezdtem méregetni, kiderült, hogy fizikai méretekben sem passzol.
Köszi utána nézek rajzom az nincs sajna sokat nemtudok róla valami ipari táp 24V 5.5A
Újabb problémám akadt a maggal kapcsolatban...Most bontottam szét és szembesülnöm kellett azzal, hogy az EI mag E részének az egyik szélső ága le van törve. Ez így használható még vagy kuka? Valamint ha igen, akkor kisebb lesz a kivehető teljesítmény?
Adatlapot nem nagyon fogsz találni róla, mert a kínai is abból építkezik amit éppen a legolcsóbban be tud szerezni. Elvileg ezek TDK PC40 anyagú magok.
Most hogy eltörted, legalább tudod hogy óvatosabban kell szétszedni (a nitrohigítós áztatás a legjobb, csak elég lassú). Össze kell ragasztani. Nyilván olyan már nem lesz mint előtte mert a ragasztó anyaga légrést képez benne, de használható. Nem tudom hogy mekkora feszültségű tápot akarsz, de lehet hogy jobb lett volna nem bántani.
Nem a szétbontásnál törött el, csak azt a sárga szalagot szedtem le, és már borult ki az oldala :/ Feszültség kb 40-45V kellene a kimeneten. A légrést nem lehet valahogy kompenzálni? nagyobb tekercs? Mekkora lehet ennek a magnak az Al-ja?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
Ragasztó ne legyen a részek között, így a légrés minimalizálható, nem sok vizet zavar. Flybacknál picit több légrés nem számít. Milyen topológiát építesz?
Cimopata rezonáns kapcsolóüzemű tápegység cikke alapján szeretnék építeni egyet. Azt hiszem félhidas rezonánsnak hívják.
Sziasztok!
Elég márkás de hibás PC táp trafóját szedtem szét a primerben levő többszálas lice érdekelt volna de meglepetésemre egy duplaszálas zománcozott huzal volt benne pedig a táp 600W tudott jókora kis trafóval, hol lehet ilyen többszálú lakk szigetelt rézhuzalt kapni mert a Conrádnál csak nagy tekercsben adják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |