Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   20 / 91
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Akkor ezeket végigpróbálom, remélem jutok valami eredményre.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Doky586 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Lepke és 70km... ne csodálkozz. Ezt nem zavaró jel hanem a terjedés okozza..!
Itt még több lepke se rughat labdába.

Vegyél egy sokelemes Yagi-t (>20elemes)...
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ha az antennával lenne gond, akkor máskor is előfordulna. A terjedés sem szokott ugrásszerűen változni, és főleg nem 6 tól 9 ig. A teljesítmény csökkentésnek (ha lenne) elég drasztikusnak kellene lennie, az sem valószínű. Érdeklődj a szomszédoknál is, hogy náluk is van ilyen gond, már ha lehet. Kontakthiba sem valószínű, az sem jár órarend szerint. Ahogy írtad, a térerősség lehet nem 100, de elegendő. Az jó, ha nem erősítős az antenna, azzal is lehetne gond. Ha anélkül is nézhető a műsor, semmi szükség rá. Ott lehet a közeledben valami RF forrás.
Jut eszembe a szomszédban valahol nem darálnak etetéshez?
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„valami teljesen kiüti a jelet ... le zuhan 36%-ra”

Egy plusz zavar-jel nem csökkentené a térerőt. Csak a bithibaarányt növelné.

Idézet:
„A terjedés sem szokott ugrásszerűen változni, és főleg nem 6 tól 9 ig.”

De igen szokott.. főleg ekkora távolságon..
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Így van. Sajnos a kérdező problémája nem egyedi eset, szinte mindenhol tapasztalható valamennyire ahol az adó kellően messze van.
Egy nagyon jó példa:
3db gerincadó, elhelyezkedésük egy háromszög három csúcsa, a vételi hely szinte pont a háromszög közepén. Analóg adás mindhárom gerincről jött, sávra méretezett (vagy erősítős széles sávú) antennával tökéletesen. A DVBT vevő a háromból kizárólag egy gerincadó jelét találja meg, a minőség 90-100% közt, a jel erőssége 60-70% körül. Ez a nap szinte egészében így van, de szinte minden este van egy időszak amikor a jelszint 50% környékére a minőség pedig 70% alá esik, és a kép elkezd szétesni. Jó esetben csak kimarad néhány kocka, rosszabb esetben másodpercek, és nézhetetlen az egész.
Szóval sikerült ezt az átállást (mint minden mást is) egész jól összehozni, gratula annak aki kitalálta...
(#) Nanok válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ma pontban este 6kor jöttek az akadozások, 9:30 után megszűnt minden probléma. Meg akkor, hogy van az, hogy ugyanabban az irányban 90km-re lepke antennával tökéletes minden?
Ma ahogy néztem még a 69-es csatornán is van 68%-os jelem, azt hiszem a kékesi, lehet hogy megpróbálok átállni arra.
A 4. képen a színek mit jelölnek?
Illetve megnéztem az antennát újrakötöttem, de kétféleképp is be lehet kötni, van mögötte egy bifiláris tekercs. Most úgy van kötve, hogy a külső rész a szorítón van, a belső réz drót meg az egyik csatlakozón, ez így jó? Mert elvileg be lehet kötni a két csatlakozóra is, de akkor lesz rajta egy 4 menetes induktivitás, most meg inkább kapacitás van rajta.
Próbáltam rádióval is hallgatni, hogy van-e zaj, kattogás, de semmi.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Júl 20, 2013 / 1

A Kékest ne erőltesd, mert az egyik MUX még nagyon kis teljesítményű. Úgy kösd be, hogy a 75 ohm-os koaxhoz illeszkedjen, tehát szorító a harisnyának + csavar a középső érnek.
(#) Doky586 válasza Nanok hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„A 4. képen a színek mit jelölnek?”

Minnél pirosabb annál jobb (nagyobb) a jelszint. A Mindigtv oldaláról másoltam ki. Ott nézd.
(#) Leraz válasza Nanok hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /

Szia.
Ez nem meglepő.Nekem Fehérvár 45 Km közúton.A beltéri 2 db. HD-95 CX. Az antenna meg profi.
Ennek ellenére naponta van,hogy minden elmegy 0,5- 1,5 percre.
(#) Doky586 válasza Leraz hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /

A vételi jelek szintje nem állandó. Változnak napszak, évszak, időjárás, stb függvényében. Ha a kép rendszeresen elmegy az azt jelenti hogy alul van méretezve az antenna mérete. Nagyobbat kellett volna venni..
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Igen, úgy van kötve. Harisnya a szorítón, a középső ér a bal oldali csavaron, a jobb oldali csavar pedig kimarad.
Nekem az időpont alapján az a gyanús, hogy valakinek a TV-je okozza a zavarást. Amúgy analógban kristály tiszta a kép.
Azt is megnéztem, hogy analógon a 62 (802Mhz) csatornán van-e valami változás a sistergésben, mikor kiütődik a jel, de semmi. Se FM vagy AM rádión nem hallani semmit.
Szomszédoknak se nagyon van ilyesmi, de majd kérdezősködöm, nem tudom mi lehet.
Potyára nem akarok antennát venni, már így is sokban van az átállás. Meg hátha a lekapcsolás után átkerülnek az adások, valami vehetőbb vételi tartományba.
(#) Leraz válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ez az antenna biztos,hogy nincs alul méretezve.
Tudod mi teszi rendbe ? Beltéri kikapcs, kártyát kivesz majd vissza és minden rendben.
Ugyan volt amikor 10 percig nem volt jel.Telefon a szolgáltatónak és közlik,hogy épp átkapcsoltak valami másra, elnézést kértek.
A terjedést már 30 éve ismerem.Ilyent nem az okoz.
(#) Doky586 válasza Nanok hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„Harisnya a szorítón, a középső ér a bal oldali csavaron, a jobb oldali csavar pedig kimarad.”

Nem tudom mit bűvészkedsz, de 'potya' kihagyandó csavarok nem szoktak lenni..
Lehet valamit rosszul csinálsz. Fotód nincs róla?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 / 1

Ne is vegyél másik antennát. Mondom, valami, ráadásul erős RF zavarod van. Amit mondanak, arra ne hagyatkozz, más zavarok itt ott, esetleg percekre is okozhat problémát. Azt meg el ne hidd, hogy pont 6 tól 9 ig rossz a terjedés, pláne 800 MHz -en.
Ha nem bírsz vele, jelentsd be a zavart az NMHH ügyfélszolgálatánál. Neked nincsenek meg az eszközeid egy ilyen probléma megoldására. Erre egy 100 MHz -es rádió kevés.
(#) Leraz válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2013 1 /

Egyetértek,így van.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 21, 2013 / 2

Dehogynem, egy erős RF zavar bizony leülteti a vevő bemenő fokozatát, akkor aztán "se kép, se hang". Abból lehet erre következtetni, hogy a térerő, és a minőség is egyszerre, jelentősen csökken, és a zavar folyamatosan, hosszú ideig fennáll. A térerősség sem tud ilyen precízen változni, csak ha lenne valami tárgy, ami pont erre az időre takarná.
Szóval sokkal nagyobb a valószínűsége egy zavarjelnek, gerjedésnek, mint a terjedési problémáknak, Egyébként a vételi hely a Széchényi hegyi adótól látó távolságban van. Az analógról tudom, hogy a mérések alapján is ellátott.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Csináltam egy sematikus rajzot az antenna bekötéséről, hogy érthetőbb legyen. Lehet-e az még probléma, hogy a telefon vezeték a koax mellett fut? Mert elvileg az ADSL csak 1Mhz-ig megy és a koax árnyékolt.
Vagy elképzelhető, hogy fő műsoridőben, annyira belekapaszkodik a jelbe a sok vevő, hogy meggyengül?
Egyébként, nekem is a zavarás a leggyanúsabb, mert a jelerősségem végig 73%, és a minőség kezd el ingadozni. És amikor leesik a jel minősége teljesen, akkor mutatja a jelerősséget 36%-nak. Az analóg csatornák jeleit is ilyesmi értéknek mutatja, antenna nélkül meg 29%.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 / 1

A bekötés jónak tűnik, különben sem az lehet a hiba, hiszen időszakosan az sem változik. Ha rosszul lenne bekötve, az máskor is okozna problémát. Viszont lehet a zavar bejutásának helye. Ez egy 240 (300) ohmos szimmetrikus tápvonalból készített 1:4 -es balun transzformátor.
Az, hogy az ADSL vezetéke a koax mellett fut, elvileg lehetne probléma, ha a koax "lyukas" lenne. De ott is az időtényező a probléma, az ADSL egész nap megy, nemcsak az adott időben.
A zavar felderítése érdekében még azt megtehetnéd, ha van egy analóg TV -d, hogy végighangolod az UHF sávot, ha lehet manuálisan. Először a zavar nélküli állapotban, és megjegyzel minden csatornát, frekvenciát, ahol jelet tapasztalsz, bármilyet. Ugyanezt megismétled a zavar fennállásának idején, és a két eredményt összeveted.
A zavarvizsgáló is ezt a módszert használja, csak éppen egy nagyérzékenységű spektrum analizátorral.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Megtettem, hasonlót, már fentebb írtam. Beállítottam az analóg TV-t 62-es csatornára, de semmi változást nem láttam a hangyák mozgásában.
Viszont, ha át van kötve az antenna a DVB-T keresztül. Akkor csak akkor van jelem, ha be van kapcsolva a vevő. Viszont így időnként mozgó vízszintes hasábok jelennek meg a képernyőn.
Lehet, hogy hibás a tuner és csak a nagyon erős jelekkel boldogul?
Vagy lehet, az ahogy fentebb is írták, hogy egy háromszög közepén lakom. És vannak olyan átjátszók amiknek a teljesítményét estére megemelik és ekkor a két jel rontja egymást?
Mindenesetre estére megnézem a kékesi 69-es csatornát, hogy ott mi a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) Leraz válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Azért ezt a bekötést nem értem.Igaz,a hibához nem sok köze van.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A mozgó vízszintes hasábok mobiltelefon vagy cordless telefonból is eredhetnek. A Kékes nálunk használhatatlan, mert a kereskedelmi MUX harmatgyenge.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

De ezeket a hasábokat a DVB-T csinálja az analóg jellel, ha keresztül van kötve.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ebben én nem vagyok teljesen biztos, legfeljebb hozzáad valamit. A két csatlakozó között van egy-két dolog, ami még keverőként is viselkedhet
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Esetleg vannak itthon alumínium elemeim. Kb. 130cm hosszú és 2cm átmérőjű alucső és 6-8mm átmérőjű kisebb csődarabok.
Esetleg tudna valaki egy linket adni ahol találok egyszerűen megépíthető antennát 802Mhz-re?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A 2 cm -es esetleg jó lenne antenna gerincnek, a 6 - 8 mm -esekből lehetne elkészíteni az elemeket. De már a dipól hajlítása is elég babrás, és az egész eredménye is bizonytalan. Jobban jársz, ha veszel gyárit. Nem olyan drága, és nincs probléma vele.
De nem ez a probléma.
Azért mondtam, hogy hangold végig a sávot, mert a zavar egyáltalán nem biztos, hogy a 62 csatornán van. Lehet máshol is. Jó széles sávban kellene keresni, de csak a TV által nyújtott lehetőségeid vannak. Lehet pl. egy amatőr is, bár az a zavar is csak időszakosan áll fenn, és nem folyamatosan egy hosszú időn keresztül.
Leginkább zavarbejelentésekre lenne szükség, hogy az illetékesek nehogy azt gondolják, hogy minden a legnagyobb rendben van.
(#) Leraz válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 21, 2013 1 /

Nem vagyok benne egészen biztos,hogy ez "alul méretezett" lenne....

Antenna.jpg

(#) bodgabo válasza Leraz hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Azért nem érted, mert nem jól van bekötve vagy lerajzolva.
A tekercsek jobb oldali kivezetései fel lettek cserélve. A piros jobb oldali vége megy a testre, a kék jobb oldali vége pedig a "dipól" jobb oldali szárára. A bal oldali tekercsvégek jó helyen vannak.
Így valahogy.
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Inkább így:
(#) Nanok válasza bodgabo hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Nekem ez így gyári, szalag kábelből van, gyakorlatilag légmagos. Csak azért szedtem szét megnézni, mert rövidzárat mértem a két dipól között.
Ha építek yogi antennát vagy fel teszek ez mellé még egy lepkét, akkor hogy kell kötnöm őket, párhuzamosan lehet?
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
(#) bodgabo válasza Nanok hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Egyenáramúlag minden irányban rövidzárat kellene mutatnia, a coax tápvonal mindkét vezetője felé is.
Több antenna közösítése nem olyan egyszerű, mint egy csillár bekötése. Nagyon fontos hogy egyforma antennák egy síkban (fázishelyesen) és egyforma hosszú tápvonalakkal kapcsolódjanak a közösítő pontba, ahol impedanciahelyesen le kell ileszteni őket.
Ha komolyabban érdekel a téma, ajánlom Rothammel "bácsi" Antennakönyvét. Nem egy könnyű délutáni olvasmány, inkább amolyan Bibliaféle. Mindig jó belelapozni, akár valami probléma kapcsán, vagy akár csak ismeretszerzés céljából.
Következő: »»   20 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem