Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2061 / 3984
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Igen, ez már nem "parasztos" kütyü, neki meg kell adni azt, amit szigorúan elő van írva. Szerezned kell valahonnan eredeti 3 fázist egy normális teszteléshez.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Csak az zavar, hogy egy fázis bekötése esetén nem csinál semmit. Sem a zöld sem a piros led nem világít.
A betápra tettem egy-egy visszajelző led-es lámpát. Azok viszont világítanak. Az L1 szép élénken az L2 és L3 pedig halványabban (pedig nincs is L2 és L3 bekötve mert nincs mit). Ha kikötöm a fázisőrt akkor csak az L1 világít.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Egy fázis bekötése esetén nem kap tápfeszültséget a relé elektronikája, ezért legalább kettő kell neki.
(#) voodoo hozzászólása Júl 21, 2013 /

A rézhuzalok méretezésénél mit jelent az, hogy 1x0.08mm2 ?
(#) Szirty válasza voodoo hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Helló voodoo!

Idézet:
„A rézhuzalok méretezésénél mit jelent az, hogy 1x0.08mm2 ?”

Egy "eres" és a vezető keresztmetszete 0.08 négyzetmilliméter.
(#) voodoo válasza Szirty hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Értem köszi.
(#) kérdező hozzászólása Júl 21, 2013 /

Sziasztok!
Hogyan tudom megállapítani, hogy hány A-s egy automata megszakító? Sajnos a papírcímke nincs rajta, kikísérletezni pedig nem akarom. Bakony Művek gyártmányú, a kapcsoló zöld színű, és az oldalán az áll, hogy 6-10 KA. Egyébként is, a KA érték mire utal? A színéből meg lehet állapítani, hogy hány A-s a kismegszakító?
Az lenne a jó, hogy ha 16A körüli lenne. Egy régi kis melléképületről van szó, ami jelenleg a lakóépülethez tartozó dobozról, 32A-s megszakítóról van föld alatti kábelen keresztül betáplálva. Jobb lenne, hogyha a konnektorok, és a villanyégő, valamint a csöves rádió nem közvetlenül arról menne.
(#) pjg válasza kérdező hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A zöld a 6A-es jelölése.
A piros a 10A, a szürke 16A, a kék a 20A a Sárga a 25A-es jelölése, Ha jól emlékszem. Régen foglalkoztam vele. Van még 4A-es is. Arra nem emlékszem. Talán rózsaszín. A 35A-es nem jut eszembe.
(#) kérdező válasza pjg hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Köszi a választ, sajnos a 6A kevés lesz. Keresek egy szürkét.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A 35A-es talán fekete?
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ezt találtam. Sajnos magyarul nem, de németül igen.
2 A rosa
4 A braun
6 A grün
10 A rot
13 A schwarz
16 A grau
20 A blau
25 A gelb
32 A schwarz
35 A schwarz
40 A schwarz
50 A weiß
63 A kupfer
80 A silber
100 A rot
Néhány érték nálunk nem járatos.
(#) Tarbur hozzászólása Júl 21, 2013 /

Sziasztok!
Adott egy régi koax heli modell roncsa, teljesen ép elektronikával. Azaz motorok, szervók, vevő/szabályzó, adópult tökéletes. A szervókkal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Van olyan módszer amivel megoldható az, hogy ne csak egy bizonyos szögben forduljon el a szervókar, hanem folyamatos forgásban legyen az irányítókarok kitérítésétől függően. Természetesen ekkor visszatérés nélkül. Ez eddig rendben van. A kérdésem az lenne, hogy a szervókban ugye 3 vezeték van, nem lehetne a szabályzásért felelős vezetéket valahogy kiiktatni? Ha csak a tápvezetékek maradnának, akkor köthetnék szervót pl a motorok helyére is. Vagy nem kell azt kiiktatni? Ha egyszerűen tápot adok a szervóknak akkor forogni kezdenek, csak nem lesz szabályozott a sebességük?
Köszi előre is.
(#) Spyro1411 hozzászólása Júl 21, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy szimetrikus tápról (+,-,gnd) üzemelő előerősítőt hozzá-e lehet kötni a sima dugasztápos erősítőmre?
Attól félek, hogy ha az erősítőnek az árnyékolása hozzáér a gnd-hez akkor valami gond lesz...

A kapcsolások:
Erősítő
Előerősítő
(#) laszlo raduj válasza Spyro1411 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Tehat , jegyezd meg + az + , gnd az gnd , es - az -, ha az egyik aramkorbol hianyzik a -, az nem befolyasolja a kapcsolast . DE ha jol emlekszem a TDA2030-nak is letezik kapcsolasa szimetrikus tapra , sot ugy meg jobb.
(#) pucuka válasza Spyro1411 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Rákötheted. Az erősítő bemenete kondenzátorral le van választva. Az árnyékolás mindkét erősítőn a földre (test, és fold rajzjel) legyen kötve, és semmi gond.
(#) Spyro1411 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!
Építettem máskor is erősítőt, de előerősítőt még soha... Most meg kiszereltem egy TV-ből egy elég nagy hangszótót, hát gondoltam csinálok hozzá egy ilyen szűrőt, erősítőm már van régebbről...
Kíváncsi vagyok már a hangjára!
(#) laszlo raduj válasza Spyro1411 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Utana neztem en is, es van kapcsolasa szimetrikus tapra , (ha mar ilyent hasznalsz) , de ha jobbam belle melyedsz a dolgokba, meg popecebbe teheted 2 tranyoval, esetleg hasznalhatsz tda2050-est, egy a kapcsolasuk, kerdes mit bir meg a tapod? milyen hangerot szeretnel ? stb
(#) kérdező hozzászólása Júl 21, 2013 /

Amerikában, ahol 110V a fázisfeszültség, mekkora a vonali feszültség 3 fázis esetén?
(#) szamóca válasza kérdező hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

120V->208V (120V*Gyök3)
(#) laszlo raduj hozzászólása Júl 21, 2013 /

Hello!
Szeretnek epiteni egy automata ontozo rendszert , 3 orankent nyison 10 percre, nem vagyok jartas a pic-ekben , esetleg konyebb megoldasal , ha tudnatok segiteni!
Elore is koszonom
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A lakosságnak nincs 3 fázis. Ott az energia elosztás másképp van, a nagyobb távolságok miatt, minden bekötésnél transzformátor van. A transzformátor középleágazásos, 2 ¤110 V van, alapesetben ezt kapják a fogyasztók, ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor megkapják mindkettőt. Amolyan két fázisú a rendszer.
(#) BEMcorp válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Szia!
Szerintem a legegyszerűbb megoldás, ha veszel egy mechanikus időzítőt (kb 800-900Ft), azzal 15perces felbontással tudsz időzíteni bármit. Tehát ha nincs kőbe vésve a 10perces bekapcsolási időd, hanem lehet mondjuk 15 is, akkor ennél egyszerűbb megoldást nem hiszem hogy találsz.
(#) Hilo válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ha Kőbe van vésve a 10 perc, akkor pár ezer forintért lehet kapni digitális időzítőt, azt meg már úgy állítod be ahogy szeretnéd.
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A volt szovjetúnióban van (volt) 220/127 V háromfázisú rendszer.
(#) BEMcorp válasza Hilo hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

No igen, van digitális is, de az olcsóság miatt mondtam, hogy mechanikus jobb és talán egyszerűbb is.
És a mechanikuson több kapcsolási pontot lehet beállítani (digitálison általában 10 külön kapcsolási pontot lehet).
(#) laszlo raduj válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A 10 perc kobe vesett, a 3 ora?? az jo lenne ha lehetne alitani 1 es 3 kozott(Kb), a 10 perc nem baj ha az ujabb 3 orabol vevodik el.
Az epites orome , az fontosabb , hanem kukaznek egy automata mosogep kapcsolojat ,buheralnek rajta egy kevesett es occon megvan.ahogy kapcsol ugy kapcsol)
Olyan valamire gondoltam , hogy oszcilator , szamlalo es vegfokozat ami egy magneses szelepet nyitana.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Amerikában 120V-os fázisfeszültség és 240V-os vonali feszültség van, és csillagba kötött szekunder tekercselésű kistrafókkal oldják meg a lakások ellátását, ahol van nullavezető és az a csillagpontra csatlakozik. Forrás.
(#) kineda1 hozzászólása Júl 22, 2013 /

Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy hangváltóhoz légmagos tekercs helyett lehet pl. ilyet használni? http://www.hestore.hu/prod_10025546.html
Köszi a segítséget előre is
(#) BEMcorp válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Értem, akkor nincs mit tenni, mint faragnod kell..
Csak ez lett volna a legegyszerűbb/legolcsóbb megoldás.
Természetesen nem mondom, hogy ne készítsd el magadnak
Következő: »»   2061 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem