Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   464 / 507
(#) Tomka hozzászólása Júl 4, 2013 /

Kedves Fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni légmagos tárcsagenerátor építésben.
Régebben építettem 1m átmérőjű, 8 lapátos szélkereket, rászerelve 1:2 áttételre képes lánckereket, és most tovább akarok lépni.
Fórumon vissszalapozgatva találtam egy képet Sziriusz hozzászólásánál és azon 12-12db 22X5mm-es mágnesekkel max 135W-ot ad le a generátor. Ebből kiindulva és sok keresgetés után én rendeltem 24db 25x5mm-es N48-as korong mágneseket. Ehhez 9 tekercsre gondoltam és 0,8-as huzalra(ebből van sok). Most a forgótárcsa tervezésénél akadtam el, hogy mekkora átmérőjű vaskorongra tervezzem a mágneseket, hogy a szembelévő tekercsek is elférjenek és a faroklapátnak se okozzon gondot?
A mágnesek húzóerejét még nem mértem. A szélkerék 10-15Km/h-ás szélben 60-nal forog üresen.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) Iszkakof István válasza Tomka hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Olvasgattam én is a fórumot, de ott tekercset tesznek többet, mint mágnes-párat.
(#) Szebence válasza Barret hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Igen, már régóta szeretnék egy ilyen motort beszerezni, rajta vagyok.

Másik krédés. Egyelőre motor után vadászok, de ha lesz, akkor szerintetek kísérletezés céljából lapátokat lehet készíteni (kivágni) 200-250mm átmérőjű (narancssárga) csatornázásokhoz használt műanyag csőből? Kb 50cm hosszú lapátokra gondoltam, ahhoz kb a 200mm átmérőjű csőből lehetne kivágni arányosan "hajlított" lapátot.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) Szebence hozzászólása Júl 6, 2013 /

Aki írta a 300mm-es narancs csöves lapátokat, az írjon már rám, mert nem tudom a nick nevét és a hozzászólások törölve lettek. Köszönöm!
(#) joco21 válasza Szebence hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Én írtam neked. Ezekről van szó.

PA110002.JPG

(#) Barret válasza Szebence hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

50 cm-es lapát kb semmire sem lesz jó.
Nekem 90 cm-es lapátok vannak,és ez is harmat gyenge...
Nagyon kis teljesítmény szedhető le róla.
Jó nézni ahogy pörög,kb ennyi.
Viharban tud 200-300 wattot leadni...
(#) Szebence válasza joco21 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Nagyon tetszik a lapátod, ha megszületik a kísérlet eredménye a DC motorokkal kapcsolatosan, akkor válhat majd aktuálissá. Meg persze, akkor, ha nem sikerül szereznem ingyen ilyen csövet. Mivel alakítottad ki ilyen formára? Én kis sarokcsiszolóra gontoltam, hogy majd azzal csinálom.
(#) joco21 válasza Szebence hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Sarokcsiszoló, 1mm széles vágókorong. Nekem már nem kellenek, ezért ajánlottam fel eladásra.
(#) cimopata hozzászólása Júl 8, 2013 /

Sziasztok!

Tapasztalati adatokat szeretnék kérni tőletek szélgenerátoros töltésvezérlő tervezéséhez.
Az alap generátor amihez történik a fejlesztés állandómágneses szinkron generátor.
Alacsony fordulaton értelem szerűen egyre kevesebb a kimenő feszültsége.

Kérdésem, hogy amit Ti építetek/használtok hasonló generátorok azokat milyen fordulatszám felett tudjátok hasznosítani a generátorról lejövő feszültséget?

Gondolok itt arra, hogy mondjuk vagy egy 60V os generátor és 24V akurendszert tölt PWM vezérlőn keresztül, akkor ha a vezérlő nem olyan akkor értelem szerűen a generátor 24V alatt termelt energiát nem tudjuk levenni.
A magyar szélviszonyokat nézve ez mekkora kiesést jelent teljesítményt nézve?

Gondolom sokszor van úgy, hogy kicsi a szélsebesség és a generátort még nem pörgeti meg úgy hogy az töltsön pl egy akkut.

Üdv!
(#) lacza89 válasza cimopata hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Szia!

A töltésvezérlőt úgy kell megoldani, hogy ha a generátorod az akkupakk feszültségénél kisebb feszültséget ad, akkor is töltse az akkut.

Azt azért ne várd el senkitől, hogy megbecsülje mennyi energiától esel el, ha a kis szeleket nem hasznosítod. Ha csak 5-6m/s szélsebességnél kezd el tölteni a rendszered és lenne egy tippem, biztos, hogy a megtermelt energia több, mint 60%-ától elesel.
(#) gulyi88 válasza cimopata hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Ha jól van összeillesztve a rotor-áttétel-generátor-akkufesz, akkor nem jön ki az a probléma, hogy számottevő energiát vesztünk el azért, mert a feszültség nem elég magas.
Ha meg kijön, akkor vagy áttételezés módostás, vagy kétirányú töltésvezérlő (sepic-cúk..., te ismeredezeket) jöhet szóba (MPPT, vagy TSR-szabályozással).

2.5-3 m/s szélsebességnél már töltsére képes feszültséget kell kipréselni a generátorból, és akkor elég csak lefelé konvertálni a töltésvezérlővel (fordulatszám optimálisra terhelés esetén jóval kisebb mint az üresjárási).
3m/s alatt nincs számottevő energia a szélben (figyelembevéve a sebességek hosszúidejű eloszlását, és a köbös arányt).

lacza89: a tipped kb jó (valós mérési adatokat használva 6m/s alatti tartományon az energia 45-50%-a van).
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) cimopata válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Vertikális szélgenerátorról van szó, tehát már egész kis szélben is pörög.
Eldőlt, szinkron buck-boost lesz a többi marad a régi (bemeneti szinkron 3F egyenirányítással és nagy sebességű MPPT követéssel.)

Úgy tervezem majd, hogy akkor kapcsoljon be a töltés ha már termelne annyit, amennyi az áramkör vezérlésének önfogyasztása, ami kb 1W jelenleg.

Ekkor elvileg már 0V-tól képes lesz tölteni a rendszert.

Nézegettem sok generátor karakterisztikát meg statisztikákat hogy nálunk elosztva mekkora szelek vannak és az év 45%-ában 4m/s alatti a szél.
Sok generátornál pedig csak 3-4m/s szélnél indították a karakterisztikát.
Azért gondoltam, hogy csak ott éri el azt feszt ahol már a töltője számára használható valamire.

Én ezek alá szeretnék menni.
Na majd meglátom.

Ha valakit esetleg érdekelne nem sokára érdeklődhet kész töltő után
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) Leraz válasza Leraz hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Sziasztok.
Továbbra is elérhető a könyv.Kérlek,hogy ne freemail,vipmail,citromail fiókokra kérjétek,Azokra nem megy el.

Üdv.
(#) Sanyessz hozzászólása Júl 22, 2013 /

Helló mindenkinek
Kezdő vagyok a szélgenerátorok terén. Van egy kis gépem 6lapátos PVC szennyvízcsőből, 24v-os stepper motorra van rákötve direktbe. 12v-os 18AH akut tölt, van egy fesz stabilizátor 14-4v-ra belőve, túl töltés ellen nem védtem mert nem termel jelentős áramot a generátor.
Van nekünk egy akvapóniánk és ez az egész ennek a villamos ellátását hivatott ellátni, bár eddig nem nagy sikerrel... elég sokszor kell ráakasztani az akkutöltőre az akut.
Fogyasztása nem nagy, állandó jelleggel 50mA fogyaszt az annyi mint naponta 14,4wh, ez mellé még jön a pumpa fogyasztása ami locsolás gyakoriságától függ, kb napi 30Wh.
Cél az hogy a rendszer úgymond ön fenntartó legyen, mármint ez egy "smart greenhouse", automatizálva van az öntözés, szellőztetés stb, és internetes távfelügyelet is van/lesz benne.
A kérdésem az hogy a melléket képeken való lapát kifordítási ötlet mennyire állja meg a helyét a valóságban?
A lapátok nem sugár irányosan vannak elhelyezve, rajtuk lévő súly centrifugális erőnek köszönhetően elfordítja a lapátokat. Ilyesmi kostrukciót képzeltünk el a későbbiekben persze akkor már nem egy stepper motor lenne a generátor.
(#) erbe válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 22, 2013 / 1

Tegyél föl egy napelemet!
(#) Szebence válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Én is napelemet akartam írni, de ez a téma nem arról szól, ezért inkább nem is írtam. De ha ár más is megemlítette akkor... Ilyen kis tlejesítménynél nem éri meg azt a munkát, költséget, amit egy szélkerékbe fektetsz be. Én is napelemet fogok vásárolni, ha szeretnéd, tudok segíteni a beszerzésben és akkor mindkettőnknek olcsóbb lenne.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Mégse tegyél föl napelemet! Most éppen fúj a szél. 100 km/h. 2-3 óráig? Alkalmanként.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) higanygozlampa hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok!
Szereztem egy 48V-os 300W-os elektromos bicikli agymotort. Van 3 vastagabb vezeték az gondolom a 3 fázis, meg van 5 vékonyabb vezeték azokkal kell valamit csinálni?
(#) foxi63 válasza higanygozlampa hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szia!
Nem kell semmit, azok jeladónak voltak, amikor még motorként üzemelt.
Üdv.:Foxi
(#) higanygozlampa válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Értem, köszi szépen! Esetleg felhasználni nem lehet valamire?
(#) foxi63 válasza higanygozlampa hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szia!
De igen, mivel Hall szenzorról van szó (valószínűleg)a mindenkori fordulatszámot ki lehet olvasni belőle, tehát tudod, h. mennyivel forog a generátor, és ez segíthet egy szélmérővel együtt kiokoskodni az optimális terhelést...
üdv.: Foxi
(#) higanygozlampa válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Köszi!
(#) higanygozlampa válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Gondolom kell hozzá valami elektronika.
(#) szelkerek78 hozzászólása Aug 27, 2013 /

Sziasztok!

A hozzáértők véleményét szeretném kikérni az alábbiakkal kapcsolatban:
adott egy 48 hornyos állórész amit 12 pólusúra szeretnék megtekercselni, de így elvileg nem jönne ki jól a tekercselés 3 fázisra.
Arra gondoltam, hogy épp ezért 4 fázisra tekercselném, csillagba kötném, és így 2-2 fázispárt tudnék levezetni.

Véleményeket előre is köszönöm!
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Szerencsésebb lenne 16 pólus és 3 fázis,akkor van igazi csillagpont, amennyiben elférne a 16 pólusú mágnes a forgórészen. Gondolom állandó mágneses lesz.
(#) gulyi88 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

A négy fázis gyakorlatilag csak két fázis, mert 2 fázisonként 180° van, ami fordított bekötéssel 0° ra modosítható, így marad a 2 fázis 90°ra egymástól.
Annyi előnye lehet, hogy a feszültségszintet (és a terhelhetőséget) átköötéssel módosítani lehet.
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia!
Igazából pénzfeldobás, vagy mennyi mágnesed vad, mennyit tudsz elhelyezni. A 3 fázishoz vagyunk szokva, de annak fő oka, hogy a fogyasztónál így állítható elő legegyszerűbben forgó mágneses mező (nem hinném, hogy ez szempont Nálad).
Mivel új tekercselésről van szó, a feszültséget, max. áramot Te állítod be a tekercselés, menetszám, keresztmetszet megválasztásával.
A 4 fázis szerintem is csak annyival más a 2 fázistól, hogy kétszer annyi dióda kell az egyenirányításhoz. Persze minél több valódi (nem párhuzamos) fázis, annál egyenletesebb, kisebb hullámosságú az egyenirányított feszültség. Hangsúlyozva, hogy a feszültséget, tekercsvégek összekötését TE választod meg! (Nem meglevő tekercseléssel kell variálni!)
(#) szelkerek78 hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!
A 4 fázisra amiatt gondoltam, mert két fűtőszállal akarnám az energiát elfogyasztani.
3 fázisnál ugye a feszültség nem jól jönne ki mert akkor lenne egyszer 1*380v +1*230v.
4 fázisnál kevesebb mágnes kellene.
Már csak az a kérdés, hogy a 4*12 tekercset hogyan kell úgy kötni, hogy a villamos 120 fok kijöjjön?
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Sehogy! Nem lehet, 2fázisúnál 90 180 270 fok állítható elő.Csak 3 fázisú tekercselésnél áll elő a 120fok.
3 fázisnál pedig egyenirányítás után már szimmetrikus lesz a terhelésed.Egyébként pedig elég a 8 pólus is, mert a kivehető teljesítmény a vaskeresztmetszettől is függ,hiába sok a pólus, relatíve,ha kicsi a felület. Jó lenne, ha közölnél némi mechanikai adatot is,a horonyszámon kívül.Szerintem alapvetően a mágnesek elhelyezhetősége (mérete) határozza meg a pólusszámot, erre van már elképzelésed?
üdv.: Foxi
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

180mm belső átmérőjű az állórész, 160mm "magas".
4 sorban helyezném el egymás fölé a mágneseket és 12 db lenne egy sorban 40*10*5 mm.
4 db 30mm vtg. gyűrűben lesz belemarva a mágnesek helye.
A horony fog szélessége 9mm.
(egy régi siemens 380v-os 11 kw-os motor volt, már szétszedtem jelenleg a teljes takarítást végzem+ újrafestés)
Következő: »»   464 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem