Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1384 / 2519
(#) Mate55 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Eddig 24v- ot kapott, de rájöttem hogy kevés, és most ey 35v- os trafóról megy.
(#) Doncso válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Most jó?

Még most is ugyanolyan halk :/
(#) Doncso válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ok, akkor megint megkérdem, miről hajtod?

35v-os trafóról.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Hát a hálózatról.
(#) szamóca válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Azt írd meg, hogy mi a műsorforrásod!
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Na jóvan, inkább megyek lángosozni.
(#) Mate55 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Hifi fülhallgató kimenetéről.
(#) Gafly válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 / 2

Kedves Máté,
érdekesen "avitt", mondhatnám "retró" stílusú kapcsolás, de ettől még lehet jó (bár egy két dolog csípi a szemem benne. De mondom, szerintem működőképes és a maga módján rendben is van.

Akkor vegyük sorra:

@szamóca:
Idézet:
„Azt írd meg, hogy mi a műsorforrásod!”

Internet bakker, mi más

@Doncso:
Idézet:
„Na jóvan, inkább megyek lángosozni.”

Jó étvágyat, nincs annál jobb mint vasárnap reggel betolni egy forró fokhagymás lángost...

@Mate555:
Idézet:
„de valamiért nagyon halkan szól.”

Halkan de nem torzan?
Számomra ez azt jelenti, hogy ha egyébként nem füstöl, forrósodik betegesen semmi, akkor "elvileg" rendben van a kapcsolás.
Idézet:
„Eddig 24v- ot kapott, de rájöttem hogy kevés, és most ey 35v- os trafóról megy.”

A tápfeszültség emelésével az erősítés nem növekszik automatikusan. Annyi csak az összefüggés, hogy nagyobb tápfeszültséggel nagyobb teljesítményt lehet kivenni (amíg valami el nem füstöl). Nos ezt az elméleti tételt sikerült is bizonyítanod:
Idézet:
„Még most is ugyanolyan halk :/”

Alapvetően (itt most elhanyagolnám hogy a 200 µF miért ide van kotve a GND helyett) a feszültség erősítést a 2K2 (trimmer) és a 150 Ohm határozza meg. Ez nagyjából 15.
775 mV-al meghajtva ez kb. 12 kimeneti feszültséget jelent, az 4 Ohm-on 36 Watt, tehát rendben is vagyunk.
És akkor most jön az a része a dolognak, amit tanult kollégáim is firtatnak:
Idézet:
„Hifi fülhallgató kimenetéről.”

Na ez egy hülye ötlet
Egyrészt az már a "hifi" végfoka után van, többek között akkor sokkal nagyobb a torzítás.
Jelszintje is kicsi (feszültségben), mert ugye a mostani fülesek 32 Ohm-osak, ha arra ráadnál mondjuk 1V-os feszültséget (nagyjából 30 mW fülenként) attól szerintem menten szétrobbanna az agyad

Tehát első körben azt mondanám, hogy ha van "Line out" kimeneted, akkor onnan használd.
Vagy ha ez nem járható, akkor növeld meg a 2K2-t (trimmer). Próbaként egyszerűen ki is forrasztatod az egyik lábát. Bajt elvileg nem csinálhatsz vele, csak nulla hangerővel indíts...
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) Mate55 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Köszi az ötletet. Amúgy én oda egy 2k2-es ellenállást raktam. Ez lehet hogy baj?
(#) andras99 hozzászólása Júl 28, 2013 /

Valaki erre?
(#) mythbuster válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Értelek, viszont ha lekötöm a hangszórókat szkóp hiányában nem tudom hogy gerjed vagy sem. Ha egy x ohmos ellenállással rakok egy ledet a kimenetre, és gerjed akkor világítani fog?
(#) Gafly válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nem baj, 2K2 lineout-tal teljesen jól ki kell hogy hajtsa.

Azért hogy az egészségéről meg legyünk győződve, mondjál egy tápfeszültség értéket és egy féltápfeszt is a 3000 µF pozitív pólusán...

Nagyjából az egyiknek nem kellene túlzottan nagynak lennie, a másiknak meg felényinek...
(#) szamóca válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Áramfelvétel mérés?
(#) Ge Lee válasza Mate55 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Az a baj, hogy rossz az a rajz. A 150 ohmnak nem ott kell lenni, hanem a vonal helyén (ahogy a képen is van) ami a 200µF és a 100k-150 ohm között van. Így akkora erősítése van, hogy már néhány mV is túlvezérli.
Némi átalakítással egy igazán jó végfokot lehet belőle csinálni, lásd HT A-30.

p_b.jpg

(#) mythbuster válasza szamóca hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Az árammérés körülményes, mivel meg kéne szakítani a secunder kört, de ha meg is szakítanám áramot kéne mérnem rajta ami pár mA nagyságrendű, ha viszont a műszerem rákötöm és bekapcsolom akkor ott megszalad pár A, míg föltölti a kondikat. A kimeneten 20mV van ha nincs rajta hangfal, 25mV ha van rajta hangfal. Ez mond valamit?
(#) Doncso válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Akkor kössél be egy 1ohmos ellenállást közé, kapcsold be a cuccot, majd mérd meg mekkora fesz esik rajta (tedd rá a multit az ellenállás két végére)
(#) sny válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Viszont ha van egy 1 ohmos ellenállásod, beteheted a tápágba, és azon feszültséget mérhetsz, abból áramot számolsz, így nem kell megszakítani az áramkört...
(#) sny válasza Doncso hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

No comment... Gyorsabb voltál..
(#) Doncso válasza sny hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nem baj, lényeg hogy egy rugóra jár. (a következő az , hogy nincs 1ohmos ellenállás )
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Azt a "vonal helyét" nem sikerült teljes mértékben értelmeznem, de ha a 100K alsó lábát kiveszi és testre köti, akkor visszajutottunk a klasszikusokhoz...

Szerintem mostmár minden infó a birtokában van Máténak, szóval hajrá

Annyi még csak, hogy óvatosan tekergesd a nyugalmi áramot állító trimmert, mert ha nem érintkezik a csúszka, akkor abból "tömeghalál" lészen...
(#) mythbuster válasza sny hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nincs 1 Ohmos ellenállásom sajnos. Venti nélkül 10mV van a kimeneten, ventivel 25mV. Tehát valamit erősít. Megnéztem a nagy erősítőmön is, ott 0mV van a kimeneten nem is búgnak a hangfalak.
(#) Doncso válasza sny hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Mondom én.
(#) Doncso válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Mindegy mekkora ellenállást teszel be, lehet 0,1 ohmos is, de 5-10 ohmos is, vagy 15-20ohm, lényegtelen, ohm törvény alapján, ismerjük az ellenállás értékt, a rajta eső feszt, akkor ki lehet számolni a rajta átfolyó áramot, azaz a nyugalmit.
(#) szamóca válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nehogy azt mond, hogy nincs olyan szakasz a táp, és a végfok között, ahová betudnál iktatni egy műszert? Biztitartók a tápágakban, kanócos csatlakozás a tápegységre. Minek mérnéd bele a pufferkondi feltöltést? Utána is mérhetsz.
Kőműves vagy hogy falazol?
(#) mythbuster válasza Doncso hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Egy 100Ohmos ellenállás a 25V -s tápon, hang(fallal)sugárzóval és annélkül is 0,18A folyik rajta, de nagyon lebarnult mérés közben.
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Megszakítottam az STK +12V -s ellátását, nagyon búgott, de tudtam áramot mérni.

Hang(falak)sugárzó nélkül 0,01A folyik rajta, hang(falakkal)sugárzókkal 0,07A.
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Sok szerencsétlenkedés és forrasztás után rájöttem, hogy a 2db 4700µF -s kondi ami a tápot szűri jól elvannak, de a feszstab 25V -s lábaira is kell legalább egy 2200µF -s, a lábaira és nem a másikkal párhuzamban, mert ha 2 cm távolság van az elkók földje és a feszstab IC földje között már búgni fog. vicces szerkezet, de tanulságos. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire számít akár egy centi is ezekben a magasfrekis cuccokban.
(#) sny válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Esetleg még betehetnél a stab föld és táplábába is sorosan 1-1 db 10 ohmos ellenállást.
Következő: »»   1384 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem