Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Most tüzetesebben átnéztem a végpanelokat és azt vettem észre, hogy a kapcsolásban szereplő VT15 tranzisztor és körülötte lévő alkatrészek nincsenek rajta ezeken a panelokon. A panlon lévő 15-ös csatlakozási pontot visszakövettem és az egy diódára kapcsolódik a dióda pedig a VT14 Collectorára.
Szia! A QSC-nek az a sajátossága, hogy a táp "leng" a kimenethez képest. A jelölt ellenállásosztó a visszacsatolás része.
Az elért hatás így is ugyan az
Kíváncsian várom mi történik, ha kiiktatod. A LED-hez hogyan jut el a vezérlés?
A LED-ek a hangszínszabályzó panelról kapnak jelet. Ott van kialakitva egy áramkör nekik. Annak a rajza sajnos nincsen meg. :S
Lekötöttem a vezetékeket. Így is közbe lép a védelem. Vagy a diódát vegyem ki inkább? A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Ha megszakítottad az áramkört az elegendő. Nem lehet, hogy a tápeséstől enged el a relé?
Na ezt nem néztem meg. De szerintem már nem is fogom. Magas ez nekem az a helyzet. Azért köszi a segitséget. Marad igy ahogyan van. Egy normális kapcsolási rajz sincs hozzá. Megy szépen a garázsba a szekrény aljába.
Azért ilyen könnyen ne add fel, kösd le a védelem panel 3-as csatlakozóját amire az R9 megy.
Valószínűleg az jön a LED-es áramkör felől.
Rendben azt még megnézem majd, de ma már nem mert nincs már időm rá.
Köszönöm, közben megtaláltam itt (13. oldal):
Bővebben: Link Hum null resistors-nak hívja őket, gondolom ezzel minimalizálja a brummot.
Lévén szó aszimmetrikus táplálásról, szükséges egy referencia, hogy a pufferek (lehetőleg) azonos feszültségre legyenek feltöltve. Járulékos hasznon, hogy a táphullámosság szempontjából a felezés számít a legcsendesebb pontnak.
Magam is végeztem ilyen jellegű kísérletet, igen kecsegtető eredménnyel A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
És ezt a kapcsolást be tudom vinni valamilyen szimulációs programba? Ha igen, melyik használható arra, hogy megtudjam határozni a pozitív és negatív áramkorlát ellenállások értékét. Nincsen a beállításához megfelelő eszközparkom (variac, torzítás analizátor,szkóp stb.), és ezeket megfelelő értékű fix ellenállásokra cserélném. A csatolt fájlban található kapcsoláshoz hasonlóan. A nyugalmi áram könnyedén beállítható, csak a meghajtó tranzisztorok emitter ellenállásain kell kb. 100 mV DC-t mérni.
Szia!
A rajzon minden ellenállás értéke szerepel, nem kell szimulálni.
A végéről kezdeném. A meghajtó tranzisztor 0,33 ohm emitter-ellenállásán eső 100mV hatására azon 300mA folyna. Három végtranzisztor esetén már az 1A-t súrolja a nyugalmi áram. A tápfeszültséggel kiszorozva kezelhetetlen nagyságú disszipációt kapunk, és még meg sem szólalt az erősítőnk. Inkább elírásra gyanakszom. Az emitter-ellenálláson megelégednék 10mVDC-vel is, az egy elfogadott érték.
Amennyiben R6, R16 áramkorlátozó szerepére gondolsz, nagyon ne lovald bele magad. Kétségtelen, hogy a (pozitív tápoldalt tekintve) 15V zenerrel stabilizált feszültségből R21, D11, D8, R16 osztó Q8 bázisára korlátozott feszültséget enged meg, így a Q8, Q7 R19 áramgenerátor árama is korlátos. A kimenő áram korlátozása két sebből vérzik. C11 (a 15V zenerrel párhuzamos) kondenzátor az aktív fázisban (mikor a pozitív oldali végtranzisztorok nyitnak) nem kap töltést a kimenet felől és R29 is csak a kimenő amplitúdóval fordítottan arányosan tölti. Ebből az következi, hogy a korlátozás frekvencia függő, alacsonyabb frekin hamarabb elfogy a végtranzisztorok bázisát vezérlő áram. A másik probléma, hogy a bázis vezérlő áram csak a végtranzisztorok áramerősítési tényezőjén keresztül határozza meg a kimenő áramot, amely pedig hőmérséklet függő. A fenti problémákat leszámítva azért ez az áramkorlátozó hasznos áramköri elem, de nincs értelme túlságosan precízre méretezni. Mint láthatod a doksi sem tesz különbséget a 400 és a 800-as modell között. Ami a kérdésedet illeti, Tina-ban például bizonyára megrajzolható. A végtranzisztorok gyakorlatban mérhető áramerősítési jellemzőit kell bevinni.
Sziasztok! Az lenne a problémám a végfokkal, hogy kb egy óra hallgatás után egy kicsi füst jött belőle amikor jobban ráadtam a hangot a keverőn, azonnal ki is kapcsoltam. El kezdtem kutatni,hogy honnan jött a füst, meg is találtam a végfok bemeneti jel paneljén 2db ellenállás (10, ohm-os) pirult meg, de nem vészesen. Vissza kapcsoltam üzemel rendesen.
Az lenne a kérdésem, hogy miért füstölt? Lehet azért mert túl nagy jelet adtam neki? Vagy ahogy láttam a kapcsi rajz alapján le megy az egyik bemeneti jel a földre is, és én ki iktattam a földelés kábelt mert nem tudtam bedugni a hálózatba. Az probléma lehet? Itt a kapcsi rajz is mellékeltem. A második oldalt a J3-nál ment be a jel, és a R47 és az R44 pirult meg. A segítséget nagyon szépen köszönöm előre is.
A 100 mV DC-t a 2 meghajtó "driver" tranzisztorok emitter ellenállásaira értettem (R18 és R19-el jelölt 6R8 Ohm 1W-os ellenállások a ram audios rajzban). Ezen doksi is Bővebben: Link, /ld. 13. oldal/ ezen az ellenálláson mért feszültség alapján határozza a nyugalmi áram beállítását. A nyugalmi áramfelvétel is adott a táblázatban. Vigyázat, a 0,4 A +-10% 120 V-ra értendő, 230 V-os hálózati feszültség esetén ez 0,2 A +-10%-ot jelent.
Értelek, a 6,8 ohm-on a 100mV még kevés is lehet. A mellékelt ábrából lehet saccolni mekkora áram ejt akkora feszültséget a 22 ohm-on, hogy a végtranzisztorok nyitni kezdjenek.
Szia! Úgy nézem valami hozzá ér a készülékházhoz, aminek nem kéne. A Ground-liftet kapcsold ki és vizsgálódj ellenállás mérővel!
Szia! A Ground- liftet azt ki volt kapcsolva, mert egyébként nem is szólt csak ha ki van kapcsolva. A készülék házhoz a föld is érintkezik a Táp Gnd is le van fogatva a házra meg ahogy írtam a bemenet egyik része is. De most is használom de nagy hangerőt nem merek ráadni mert lehet megint füst lesz a vége. De ha keverő nélkül rá adom az egész hangot akkor nincs ilyen, csak keverővel jelentkezett ez a hiba.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Amúgy nem tűnik egy túlméretes táppal ellátott végfoknak ez a ram audio.
A gyakorlatban annyi történik, hogy 4 ohm-on melegszik a trafó. Aki helyszínről-helyszínre cipeli hangosításkor, nem siratja
Papírforma szerint a készülékház csak a kapcsolón keresztül kaphatja meg az erősítő testpontját.
A keverőről esetleg átjöhet a védőföld.
Igen. Az adatlap szerint a család legkisebb tagja mindössze 8 kg-ot nyom . Én ha ezt építeném meg, egy 500-550 VA-s trafót illesztenék hozzá. Így 4 Ohm-on is nyugodtan lehet hajtani.
Szia! Ami van kapcsoló két pontba lehet kapcsolni Gnd vagy Lift. Ha a lift-re van kapcsolva akkor nem szól de ha a Gnd-re akkor szól.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Műsoranyagnál csak töredék időre vesszük igénybe a maximális teljesítményt. A 0,9Pmaxout-ra méretezett trafó is elég tud lenni. Mondjuk egy jelgenerátoros teljesítménymérésnek nem örülne ha az órákig tartana.
Akár az erősítőbe érkező csatlakozó bekötésével is lehet probléma, hogy a doboz is be kell vonni a jelátvitelbe . A jack-et, vagy az XLR-t használod?
Szia! Rca bemenetet használom. Igazság az, hogy nem volt hang(fal)sugárzó bemenet csatlakozóm, és csak oda volt érintve az egyik hang(fal)sugárzó zsinór a házra a másik a bemenet + ágába. Akkor szólt így amikor a kapcsolót Gnd-re kapcsoltam. Na sikerült vennem be kötöttem ahogy kell +, - ahogy kapcsolgatom a kapcsolót most már mind1 milyen állásba van a lift-be is szól meg a Gnd-be is. Lehetséges én hibámból pirítottam meg a két ellenállást.
Itt egy kép be karikáztam 2db kapcsolót. Nem értem milyen célt szolgálnak azok ott? Kőműveseknek hagyd meg inkább a falazást. mod A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
A bemenet nulláját kapcsolja fölre, azért kapcsolható, mert, ha a jelforrás is földelt, akkor hurok alakul ki, ilyenkor kell leválasztani a földelésről a bemenet nulláját. Azért égtek az ellenállások, mert a forrás gondolom földelt, (számítógép talán) és az erősítő burkolata feszültség alá került földelés hiányában.
Merészen kötötted be korábban a hangsugárzókat .
A "LOW CUT" értelméből következően az egészen mély hangok számára teremt szűrési lehetőséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |