Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 313
(#) zoli0078 válasza tom75 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Szia,

A múltkor volt egy kérdésem egy hibás LCD monitorral kapcsolatban. Most jutottam odaáig, hogy újra foglalkozzak vele és kiderült, hogy az LCD panelnek semmi baja a hibás egység a Scaler panel amin nagyon meglegszik az IC még akkor is ha nincs rádugva a kijelző. A kijelző ki lett próbálva másik vezérlő panelle és teljesen jól működött.

Üdv
(#) Sebi válasza poci261 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ha mindkét monitor azonos - vagy közeli - tápfeszről jár, akkor biztosan menni fog. Remélhetőleg a menetirányok is jók lesznek.
(#) kralikandras hozzászólása Aug 9, 2013 /

Üdvözlök Mindenkit!Elnézést tisztelt ifjú kolégák,hogy mindjárt egy kéréssel jövök - a mellékelt fotókon szereplő monitor tipusát szretném tudni és ha tudtok segíteni egy linkel ahol megtalálom a kapcs. rajzát-állítólag föntva valahol,de sikerült elkevernem.Köszönet előreis András-a multszázadi elektrikus.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Hello

Nem tudom emlékeztek-e a monitor problémámra. Múltkor beszélgettünk róla.
Akkor úgy tűnt, hogy semmi nem lesz jó rajta. Félre is tettem, mert mindenki azt mondta, hogy szerintük ez annyi. Direkt az előző hozzászólásomat jelöltem meg válaszra, hogy lehessen tudni, hogy miről is van szó.
Nem hagyott nyugodni ma a dolog és elővettem megint a cuccot. A tápommal semmi gáz nincs, csak volt rajta egy TO220-as fet, ami az invertert helyezte áram alá, ha bekapcsolom a monitort. Ezt kicseréltem és most már hajlandó a kapcsolásra, de még nem az igazi, mert nem pont ugyan olyan fetet raktam bele. Mindegy is. Tököltem ma vele inverter nélkül és addig jutottam, hogy így nem terheli agyon a tápot. Be tud indulni a monitor persze háttér világítás nékül. Most annyi látszik, hogy ki teszi a képernyőre a no vga signal feliratot és szépen mozgatja is. Ennek örülök, mert ha az inverter jó lenne, akkor szerintem minden ok lenne.

Eddig úgy néz ki, hogy az inverterem szállt el. Tudjátok mondtam, hogy le forrasztotta magát az induktivitás a panelről, de szerintem forrasztási hibáról lehetett szó. Most ott tartok a dologgal, hogy szedegetem le az alkatrészeket a trafóktól visszafelé haladva. A trafókra rá mértem kiforrasztott állapotban is. A szekunder mágnesezési induktivitása 286mH, a primer tekercsek 2,65uH-sek. Mind egyforma szerencsére. Van benne egy kis tekercs is ami 0.3uH Ez gondolom valami figyelő lehet. Az is jó.
Akkor kerestem tovább. A step-up?? konverterben van egy dioda szerintem valami 3A-es lehet, mert 8X6mm-es Nem tudom mit lehetne betenni helyette. jó lenne egy kis segítség.

Teszek be képet az inverteről is.

A csöveket más módszerrel hogy tudom kipróbálni? Nincs másik inverterem sajna. Az energia takarékos égők elektronikája meg szerintem nem jó hozzá.[quote][/quote]
(#) Remci válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Szia!

Tipusilag ezt találtam, de lehet hogy valamelyikben van kapcsolási rajz is
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Látom szereted magadat sanyargatni....
(#) eyess válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 9, 2013 2 /

S3 3a/50v sima kapcsoló dióda. 1N 5004 es jó helyette smd kivitelben.
És a másik dolog , hogy a csöveket ki tudod próbálni energia takarékos izzó elektronikájával is , ha van annyi wattos , hogy a csövet ki tudja hajtani.De ha nincs , akkor is ha rákötöd volt rá példa , hogy kéz érintésre beindul a cső , vagy sőtét szobában kéz érintésre halványan világít .
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Aug 10, 2013 3 /

Ez a teszthez édeskevés, a kézérintés meg valami döbbenetes, miért ne nyúljon mindjárt a 220-ba az egyik ujávval és akkor a másikon talán felvillana cső. Nem a teljesítményétől függ, hanem a feszültségtől, az ilyen csöveknek 1200-300V is kell a begyújtásához és 7-800V-on üzemelnek, ha ekkore feszre nem képes a lámpa elektronikája, akkor semmi értelme. A hibás cső is világíthat halványan. Az az inverter nagyon tönkrement, az egyenesen nonszensz, hogy mindegyik, forrasztási hibás és pont egyszerre estek le.

Jó oka volt annak, hogy ennyire szétment az az inverter, aminek valószínű, hogy legalább egy cső az okozója, az egésszel semi értelme foglalkozni, kétszer annyiba kerülne, mint egy használt monitor.

emzolee

Idézet:
„Te mindenképpen be akarod adni, hogy ezek a trafók rosszak.”

Tapasztalatból, mert, ha egy menet rövidzárba megy attól nem biztos, hogy változik az induktivitása, te újjáépíted az ivnerter, valami csoda folytán még menni fog, örülsz, majd egyszercsak megint megáll az egész és addig cserélgeted a tranzisztorokat amíg le nem esik, hogy bizony a trafókkal gond van és trafócsere után megy évekig, előtte, max 3 órát....
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) emmzolee hozzászólása Aug 10, 2013 / 1

Ne haragudjatok, de ti miről beszélgettek??? A monitor javítás itt a téma.

Szóval ha azt mondod, hogy ez az inverter nem lesz jó soha, akkor tudsz segíteni egy másik inverter beszerzésében? Nekem az is jó, ha nem eredeti lesz benne, csak működjön. Nem hiszem, hogy egy minden téren jó monitort ki kellene dobnom, mert nem jó benne az inverter.
Múltkor mintha mondtad volna, hogy neked van ilyen invertered. Azt nem tudjuk meg üzletelni?
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 10, 2013 1 /

Idézet:
„Múltkor mintha mondtad volna, hogy neked van ilyen invertered. Azt nem tudjuk meg üzletelni?”

Azt valóban mondtam, hogy van belőle vagy 10 és mind döglött és nem is lehet őket javítani, ezért is mondtam, hogy kár is kínlódni vele.

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha keresnél aprókon törött kijelzőjű monitort párezer forintért amibe belerakod a kijelződet és kész is van, persze, ha jók benne a csövek, ha nem, akkor megint probléma van, ergó nem érdemes foglalkozni vele és kicsi az esélye annak, hogy költséghatékonyan jössz ki ebből..

eyess

Idézet:
„A monitorban is van inverter meg az energiatakarékos izzóknál is nem értem ez most mi akart lenni a részedről”

Itt kezdődik a probléma...

Idézet:
„És vegyél csak közel 100 e. ért egy másik monitor vagy töredékéért megcsinálni ledesre dimerrel”

Egy régi 17"-os monitorról beszélünk ami ma már a kutyának sem kell és 6-7e Ft-ért meg lehet venni használtan. Közelében sem vagy témának. Az lehet, hogy segíteni akarsz, de nem tudsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) Moderátor hozzászólása Aug 10, 2013

A következő személyeskedő hozzászóló, büntit kap. Szakmai téma, nem homokozó!
(#) emmzolee válasza (») Aug 10, 2013 /

Kössz, hogy intézkedsz.
(#) emmzolee válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

A 10 invertert amid van nem tudod elküldeni nekem? Csak össze lehet belőle hozni egy működő darabot.
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ha lehetne, már működnének és eladtam volna őket.

Arra gondoltam, kipróbálom a trafókat teszt padon. Csinálok egy teszt áramkört és meghajtom vele a trafót. Ehhez tudni kellene milyen frekin megy üzemi állapotban az inverter. Ha mind egyforma feszt állít elő és ugyan annyit fogyaszt, akkor meg tudom állapítani, hogy jók-e. 2 primer tekercse van, tehát valószínű push-pull rendszerrel be lehet röffenteni.

Ezek saját magukat rezgető áramkörök és a cső is része ennek a rezgőkörnek, ezért mennek ennyire gajjra ezek az inverterek öregedő csövek mellett, cső nélkül például a zsír új is tönkremegy, nem is szabad cső nélkül próbálgatni őket.

Ha megépíted pontosan ugyanazt a kapcsolást ami a nyákon van, akkor magától be kell induljon, de itt a fényerőszabályzás és az áramfigyelés is a csövek másik végén van, szóval a nullát szaggatják, ha szabályozva van a fényerő, nem egyszerű ugyanilyenre utánépíteni ezeket az invertereket.

Nem egy invertert akarok építeni, csak egy fix frekiről meg indítani a trafót mondjuk 12V-ról 50KHz-el. De jó lenne tudni a gyári frekit ahol ez rezeg, mert a trafó gerjesztése nem mindegy. A kimenetet le akarom zárni egy 320K ohm 2W ellenállással. mert az kb a 800V-os kimenő feszültségnél 2W terhelést jelent. Így meg nézném a jelalakokat. Hátha kisül belőle valami.

Ha mégsem lesz jó akkor tudsz ajánlani másik invertert ami jó lehet ebbe? Mindegy milyen. Teljesítményben jó legyen hozzá.

Az inverter a 14V-os tápról van meghajtva.
Az enable 3.5V-nál kapcsol be, 0V-nál van kikapcsolva.
A dimming (azaz a fényerő) a bemenetére 0-5V feszültséget vár.

Ezeket az adatokat a monitor manualjából szedtem. Csak sajnos nincs benne pont az inverter kapcsolási rajza.
(#) uniman válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Hello!
Valószínűleg ez a szerviz doksija.

Csak normál üzemre kötve lenne értelme kipróbálni, a visszacsatoló tekercs is lehet rossz.. Lehet egyáltalán kapni ilyesmi invertert?
(#) Aynnas hozzászólása Aug 10, 2013 /

Hello,

Van 2 db monitorom itthon egy Acer 17col és xerox 19col, mindkettő át lett már kondizva, de sajnos 8-20 perc múlva mind a kettőben kikapcsol a fénycső inverter..

Valakinek van valami ötlete, hogy esetleg hol keressem a hibát, egyedül a 220v-n lévő puffereket nem cseréltem még csak ki, mert az nincs itthon.. lehet megoldaná a problémát?

Thx.
(#) eyess válasza Aynnas hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ha azzal lenne baj eleve be sem indulna maga a táp tehát el sem indulna a monitor .
(#) matyusz válasza Aynnas hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Lehetséges, hogy valami elmelegszik. Ha elmegy a háttérvilágítás kikapcsolod egyből utána rögvest ha bekapcsolod újra érvényes a 8-20 perc?

Eddig ha jól emlékszek azt mondtad, hogy lehet kapni másféle invertereket (utángyártott univerzális) és azt be kéne tenni.
(#) Bandika_23 hozzászólása Aug 12, 2013 /

Helló
Van egy Samsung SyncMaster 932mw tipusu monitorom,2mp után elmegy a háttérvilágítás. Zseblámpával megvilágitva van kép,inverter gond lehet. Az inverter trafó sekunder oldalai,csövek nélkül 1.932K és .1.344K ellenállást mutatnak. A csövek jó állapotúak. Ezeknek az értékeknek egyformának kéne lenni nem??
Elég egy inverter csere?
(#) Buvarruha válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Be lehet tenni, de megintcsak kérdés, hogy érdemes-e és fényerőszabályzás sem menne, ráadásul a ki, bekapolást is meg kell oldani. Amúgy 1984white kolega szokta ezt ajánlani.

Bandika_23

Igen, egyezniük kell, trafócsere és megy tovább.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) poci261 hozzászólása Aug 13, 2013 /

Helló
Van nekem 1 LG Flatron W2261VP-PF monitorom,inverter trafó és elkó csere után is csak felvillan pár ms-re.
tud valaki tanácsot adni hol keresgéljem a hibát?
rakok fel képeket
(#) eyess válasza poci261 hozzászólására (») Aug 13, 2013 2 /

Ha ez a trafó ily módon megéget , akkor én gyanakodnék a csőre is.
(#) poci261 válasza eyess hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

kipróbáltam másik csövel is de nem láttam javulást,kell keresnem még 1 pár csövet mert én csa 1 pár csővel külön külön próbáltam ki.
(#) poci261 válasza eyess hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

nem tudod mi a tipusa ennek a power board-nak?
Következő: »»   137 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem