Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
LM337 esetleg? De az nekem nem jó, az csak 1,5A.
Esetleg ha így oldom meg, akkor nem lehet sorba kötni, de egymástól függetlenül működnek? nekem valami megoldás kellene a sorbakötéshez.
Létezik negatívra LM333 is. Csak venni lesz nehéz . .
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Amennyiben a középmegcsapolás a két tápfél közös testpontja, akkor csak a tápágakban hajható végre a szabályozás.
A szabályzó IC terhelhetősége nem lesz kritikus, ha kiegészíted egy tranzisztorral, amire az áramkorlátozás miatt amúgy is szükséged lesz.
Valahogy így emlékszem én is, de azért kipróbálok egy akkora kondit, mely csinál 30A meddőt, (a biztosíték 32A-s) és megnézem az órát, hogy megy-e, mialatt kihúzok mindent. Természetesen ha nem muszály nem terhelem különösebb meddővel a hálózatot. Az előtétkondis 12V-os izzóval történő világítás csak kísérlet.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Segítesz benne, hogy hogyan kell? A Tr és egyenírányítás OK, a hét ágat egyenirányítom így, de a szabályozás és a tranzisztoros kiegészítést nem vágom, nem szoktam ilyet csinálni.
Az lenne a kérdésem, hogy egy Yamaha AX 700-as erősítőhöz (2x150w 4 ohm-on) felesleges venni 500W-os mélynyomót? Azért mert olyasmiket olvasok, hogy csak 150W-on tudna szólni .
Akkor ezzel az erővel vegyek 150W-os, vagy akár 200W-os mélynyomót? Rá akadtam egy mélyládára, egy 500W-os Ground Zero hangszóróval beépítve (Bővebben: Link), 22 ezer ft. Nem tartom annyira soknak, ahhoz képest hogy elég jónak tűnik. Kár lenne kihagyni. (Persze használt, de megvigyázott állapotban van,és még van rá fél év garancia) Csak attól tartok lehet hogy felesleg lenne... Nem azért akarok venni 500W-osat, hogy menőzzek meg stb. De mivel a 200-250W-os társai 19-20 ezerbe kerülnek, nem épp olyan sok a különbség árban..
Sziasztok! 3db 11w fénycsőhöz 1db 36w fojtó és 3 gyújtó elegendő?
Hello! Csak akkor lehet azonos IC-vel stabilizálni, ha a trafónak két független tekercse van.. üdv!
Ha az LM317-et kiegészíted mindenféle vacakkal, és még áramszabályozást is szeretnél, oda a háromlábú ló egyszerűségének varázsa. Akkor inkább építs "rendes" labortápot. üdv!
Elég lenne, ha 3A-t tud, abban tudnál segíteni? Áramszabályozás nem kell.
Köszönöm!
Hello!
Mi az a meddo aram? Egy haztartasban mi alitja elo, mi hasznalja el, eszike vagy iszak ?
Meddő energia.
Egy gyors összefoglaló.
Akkor én hadd kérdezzem meg, mi az a hidegítés? Kérdeztem már, de nem válaszolt senki, kerestem is neten, de semmi.
"Hidegítésnek" nevezzük, ha két különböző egyenfeszültségű potenciál alatti pontot váltóáramilag azonos potenciálra hozzuk, egy kondenzátor segítségével. Tipikus esete a tápfeszültség szűrés.
Tudtam, hogy tőled fog érkezni a válasz. Köszönöm!
Helló laszlo raduj!
Én is leírom más szavakkal... Olyan áram, ami nem végez hasznos munkát, de a vezetékeken átfolyik így a hálózatot kvázi fölöslegesen terheli, ami a veszteségek növekedését okozza. A meddőt induktív és kapacitív terhelések okozzák. Ezek jellege miatt az áram gyakorlatilag oda-vissza utazik az áramforrás és a meddőt termelő eszköz között. Pl. a kondenzátor a szinuszhullám felfutása közben jelentős áramot "fogyaszt", mert a növekvő feszültség a kondenzátort tölti. A szinusz lefutó ágában azonban a kondenzátor a tárolt energiát leadja, mialatt kisül, ilyenkor ugyanakkora áramot "termel" mint amennyit az imént felvett. Főleg nem a háztartásokban, hnem az iparban keletkezik sok meddő a nagy fogyasztás lés a sok induktív jellegű terhelés miatt (ezért nem is foglalkozik az áramszolgáltató a meddővel a háztartásokban).
Udv!
Segitseget szeretnek kerni, lenne egy par kerdesem a lent csatolt kapcsolassal kapcsolatban, nagyteljesitmenyu LED ele akarom kotni. 1) A Kettes kepen a bekarikazott resz, egy sima zenerdiodas feszultsegoszto? 2)Barmilyen tranzisztor jo ateresztonek, ami elbirja a kivant feszultseget es aramerosseget? 3)A kimeneten milyen diodak kellenek? Jo az 1N4007, vagy itt is a kimeno feszultseg es aramerosseg alapjan kell megvalasztani? 4)A "sense resistor"-ral kell korlatozni a kimeno aramerosseget? Milyen keplet alapjan? 5)Ha a kimeneten 12V-ot akarok, es csak 10V van a bemeneten, akkoris kijon a 10V?
1) Nem. Ez egy Zener dióda, amin a bemenő- és a Zener-feszültség közötti különbség, valamint az ellenállás által meghatározott áram halad át. Tulajdonképpen egy feszültségstabilizátor, nem feszültségosztó. I=U/R
2) Nem. Olyan tranzisztor kell, ami a feszültséget, áramot elviseli, és disszipálni tudja a rá jutó teljesítményt. P=U*I Ehhez valószínűleg hűtőborda szükséges. 3) A feszültség és áramviszonyok ismerete nélkül csak valószínűsíthető, hogy elég az 1N4007. 4) Az ellenálláson a két dióda nyitófeszültsége - a tranzisztor bázis-emitter nyitófeszültsége esik. R=U/I 5) Nem. A kapcsolás nem tud feszültséget emelni. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Az 5-os pontnal, nem arra ertem, hogy feszultseget eme, hanem, hogy ha 12Vos zenert rakok, akkor atengedi pl a 10V-ot a kimenetre, ha csak 10V van a bemeneten.
Átengedi, de a tíz voltnál kevesebb lesz a kimeneten, mert a tranzisztoron esik pár száz millivolt.
Bocs, wau. Nem; a zenner feszültségnek kisebbnek kell lennie, mint a bejövő, mínusz a tranyó nyitó fesze. (Mínusz még egy kicsi, hogy a zenner áram beállítható legyen.)
Helló!
Mindegyik típusú fénycsőhöz kell előtét, gyújtó, vagy hasonló? Csak azért kérdezem, mert van egy nagyítós asztali lámpa, amibe a körfénycső csak egyszerűen rá van kötve a hálózati feszültségre és ez kicsit meglepett. Sajnos ami benne volt fénycső az eltört és helyette kellene vennem egy másikat, de nem tudom, hogy az ilyen előtét nélkül működőnek mi a neve, vagy hogy hol találok olyat. Ez esetleg ilyen lenne, vagy ehhez is kell előtét? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Valahol lenni kell előtétnek, keresd meg!
Helló!
Valóban igazad van, én voltam az ostoba, figyelmen kívül hagytam, hogy van ennek egy "nagy" talpazata is és abban van az induktivitás Akkor már csak azt nem értem, hogy miért nem akar a fénycső világítani? Bekapcsolás után elkezd halványan villogni, mintha próbálna elindulni, de valamiért mégsem tud. Be kellene kötnöm még egy patront is?
Keresd meg a fénycsőgyújtót is. Persze csak akkor van gyújtó, ha nem elektronikus az előtét.
Szia!
Tenyleg nem sokat ertetem meg a wikin a temarol, ellenben ahogy te leirtad tisztazodott a tema a kobakomban, koszonom a magyarazatott. Senki nem probalkozott hasznositani ezt a veszteseget? Udv.
A veszteséget csökkenteni lehet, de hasznosítani nem.
A mellékelt rajz feszültség stabilizátorhoz hasonlít, ami teljesítmény LED-hez nagyon előnytelen, rossz hatásfokú megoldás. Jobban jársz egy egyszerű előtét ellenállással.
Teljesítmény LED-hez inkább áram stabilizálásra van szükség és a jobb hatásfok érdekében kapcsolóüzemre. Sokféle van azokból is, pl. PT4115 (Bővebben: Link) |
Bejelentkezés
Hirdetés |