Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nyomtató probléma
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Ápr 16, 2007
Témakörök:
Idézet: „Ha most ő, 8 bites greyscale-ba konvertálja a képeket nyomtatás előtt, akkor abszolút veszteség mentesen tud nyomtatni ff-be.” Ezt melyik programmal csináljam?
Akárhogyan alakítom a képeket nem tudom kinyomtatni mert mindig a nyomtatási sorban többszöröse a méret a képnek. Gondolom a windows vagy a programok amik hozzáférnek a nyomtatóhoz alakítgatják a képet.
Van erre megoldás vagy emiatt vegyek másikat?
HP laserjet LJ1100. USB to LPT-s átalakítóval win7 (win update driverrel) használom. Két MByte saját memóriája van.
A kép átalakítás az hogy történt , hogy utána sem lett jó a nyomtatás ?
Azt tudni kell, hogy a nyomtató felé nem JPG hanem Bittérképként megy az adat, ezért sokkal több.
Viszont amit nem értek, ha egy 600x800 as képet ami 24 bites, átalakítom greyscale-vá (8 bit) akkor is 1,44mega lesz (bmp-ként elmentve). Tehát nem változik a mérete, ez viszont a windos sara, mert úgy tűnik a konvertálás során ugyanúgy 3 bájton ábrázol 1 képpontot. Vagy lehet az infanview-é, mert azzal próbáltam, lehet érdemes pár képszerkesztővel próbálkozni, mert az az igazság, hogy nem vagyok grafikus, így nincs tippem. Neked hány x hanyas képek nem mennek át? mert 600x800-asnak mennie kellene, egy 1024x768 viszont már 2,3 mega! Üdv
Én a gimp-et használtam meg az acdsee-t. Előbbi jobb és ingyenes program. Én is azt tapasztaltam, hogy átalakítás után maximum 100-200kb -al lett kisebb a mérete a kérdéses képnek fekete-fehérben.
Másik, hogy hiába 1MB a kép mérete akkor sem tudom nyomtatni, mert míg a nyomtatóba ér sokkal nagyobb lesz a mérete, szerintem a "raw" adatformátum miatt. Ezzel a nyers "kódolatlan" formátummal kerül ki az adat a nyomtató feldolgozó egységéhez. Biztosan a kevés memória az oka, hogy emiatt nem tudok nyomtatni de ha tudtok megoldást erre akkor kérlek írjátok meg. Nem akarok ennyi kínlódás után másik nyomtatót venni, de képeket meg kell néha nyomtatnom. (nyákterveket is ezeken kívül) Még egy dolog amiben megerősítést várnék (ha igazam van): Szerintem ezeknél a nyomtatóknál a működési elv miatt a nyomtatónak meg kell kapnia a teljes képet nyomtatás előtt ugyanis azt "felrajzolja" a hengerre és a papír folyamatosan megy be megszakítás nélkül a nyomtató belsejébe. Én még nem láttam olyan lézernyomtatót, ahol a papír egy pillanatra is megállt volna. A tintasugaras technika viszont annyiban más szerintem, hogy ott lehet folyamatosan küldeni az adatot a gépbe és néha meg-meg áll a papír a gépben amíg a nyomtató adatot fogad. Szerintem ezért nem fog jó lenni a nyomtatás nekem ezzel a géppel. Megoldás: vehetek másik nyomtatót, több memóriával. ![]()
Idézet: „Neked hány x hanyas képek nem mennek át? mert 600x800-asnak mennie kellene, egy 1024x768 viszont már 2,3 mega!” Nekem a 640x480 300dpi jpeg tömörítésű A4 méretű képet sem nyomtatja aminek 650kb a mérete. Ez a kép a nyomtatósorban 8MB helyet foglal el.
Szerintem felejts el mindenféle formátumot, mert a nyomtató bmp-t kap.
A képlet egyszerű: 600x 800= 480.000 x 3 (3 bájt)= 1,44 mega Ennek még rá kéne mennie. Először ezt próbáld ki és ne jpeg, hanem bmp-be mentsd le. Valahogy azt kéne megértetni a konvertáló programmal, hogy ne 3 bájt/képpontos képet csináljon, hanem 1bájtosat akkor mehetne nagyobb felbontás is. A lézernyomtatók és tintások is a memóriájukba tárolják a képet, 1-ben. Tehát nincs ilyen, hogy a felét kinyomtatta és a kép másik felét később kapja és frissíti a memóriáját. A faxgépek dolgoztak így, a mostaniaknál is be lehet állítani, hogy azonnali adatátvitel/ küldés memóriából (ilyenkor beolvassa előrre) A hőpapiros faxok meg nyomtatáskor meg-megálltak ha jött az adat, na de az olyan is, már ami a minőséget illeti. Üdv
Értelek.
Régi nyomtatóm Epson sx218. Ez hogyan tudja kinyomtatni a 20mb jpeg képet ami a windows sorában majd 100mb? Tutira nem fér el a nyomtatóban ennyi adat!! (tejesen fullban scennelt 1200dpi-s színes kép)
Idézet: „Szerintem felejts el mindenféle formátumot, mert a nyomtató bmp-t kap. A képlet egyszerű: 600x 800= 480.000 x 3 (3 bájt)= 1,44 mega Ennek még rá kéne mennie.” Ezt mindenképpen megpróbálom. Köszönöm!
Az viszont lehet igaz, nem szoktam tintásokkal foglalkozni.
Most kipróbáltam, 1.440 kb-os képet ráküldeni az én nyomtatómra (ff), ha greyscale, ha színes akkor is 450kB-ként jelenik meg a nyomtatósorba, tehát a nyomtató szoftver már küldés előtt lebutítja 1 bájtosra a képet, ami tök logikus. Nem értem a tied miért nem így dolgozik, biztos jó drivert használsz? szerk: Bocs az előzőt rosszul írtam, nem 1,44 mega, hanem 1.440 kB, nem nagy jelentőségű, de így pontos. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Idézet: „Nem értem a tied miért nem így dolgozik, biztos jó drivert használsz?” Sajnos nem biztos, mert win7-re csak windows update-os van ehhez a nyomtatóhoz. Meg fogom nézni xp-vel is és linuxxal is.
Üdv.
Segitséget szeretnék kérni. Hp 6L LaserJet lézernyomtató töltöporom van felhasználható e Hp 1200 LaserJet series nyomtatóhoz.
Sziasztok! Segítsetek kérlek! Van egy Samsung SCX-4300-as lézer nyomtatóm, ami 4 éve (kizárólag chip nélküli, utángyártott tonerrel) üzemel gond nélkül. Egy ideje már csak a család használta, és nemrég szóltak, hogy kifogyott a festék, ami logikus is volt, mert már egy éve nem cseréltem tonert. Csináltam egy próba nyomatot, szinte semmi nem volt a kész lapon, csak ilyen halovány homogén szürkeség. Megvettem a teli tonert, viszont ezzel is ugyanezt produkálja pedig ez biztos "tele van". A gép látja, és hibát nem jelez. Enged fénymásolni (PC nélkül), nyomtatni egyaránt. Szerviz menüjében a teszt mintákra sem jelez hibát, bár ugyanúgy ezeket a szürke, szinte fehér lapokat nyomtatja. Mi lehet a hiba, és mennyi lehet a javítása? Szétszedtem, és az alaplapja rendben, tápja szerintem rendben, csatlakozók nem mozdultak el.
Elvittem egy helyi szervizbe, ahol nagyjából le akarták harapni a fejem, hogy az utángyártott toner a sátán műve, és azért romlott el, javítani nem érdemes (bele sem néztek)..
Szia, ennek a hibának semmi köze a tonerhez.
Azt kéne megnézni, hogy a papíron minimális mértékbe rajta van-e a kép, ha nincs akkor nem takarásba van a lézer/nem dolgozik. Bizonyos tipusoknál biztonsági okokból az ajtó nyitó egy kart tol a lézer elé (ha nyitva van) Ha van kép, akkor a transzfer nem dolgozik. Írtad, hogy szürke hátteres, tehát lehet a toner is xar, de annyira, hogy ne legyen kép, elég valószínűtlen.
Az scx4300-nál nincs a lézer előtt kitakaró dolog! Inkább a töltések körül néznék szét. Nagyfesz panelt le, és az érintkezőket megtakarítani, lehet hogy beszóródott a festék. Bár akkor inkább fekete lenne, és nem szürke. Esetleg meg lehet nézni a transzfer hengert, hátha ott nincs kontakt. Még megmérheted az ellenállást a transzfer tengelye, és a tengely végi persely alatti fémlemez között. Egyenlőre nincs több tippem.
Szerk.: A 4300-as elvileg csak saját kazettával hajlandó menni. Ez nem véletlenül a MARK2 típus? Mert az a 4200-as firmware-ével megy, és így elfogadja annak a kazettáit. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Nem úgy mondanám , hogy kazetta függő inkább úgy , hogy chip függő , mert hát a toner közt nem nagyon van különbség inkább a chip nél lehet gond , De ezt csak úgy kiegészítésként írtam.
Apropó ahogy olvastam szét is szedte biztos , hogy jól lett össze rakva tuti ?
Sziasztok!
Nekem a HP LJ1100 nyomtatónál hasonló volt a gond. A kép széle hiányzott és nem az egész. A lézeregység alapos szétszedése és kitakarítása oldotta meg a problémát.
De yuden-nek egyáltalán nincs kép a papíron, csak szürke háttér! Ez inkább töltés lehet..
![]()
Köszi a válaszokat!
A nyomtatandó kép egyáltalán nem látszik. A szürkeséget értsétek úgy, mint ha csak picit koszolna a fényhenger (mondjuk már látszik is rajta, hogy kezd festékporos lenni). Ez még az első szériás Scx-4300-as, erre rá lehetett hergelni egy V1.13-as "fix" firmware-t, amivel megeszi a chip nélküli tonereket is (kezdő tonernek látja), aztán pár ezer oldalanként szerviz módban ki lehet resetelni a számlálót. Ma is szét kaptam, a lézerpanelt is, és nem látok látványos hibát (nincs kiégve alkatrész, és semmi kopsz sehol). Nincs különösebben lestrapálva a gép, ez 4 év alatt kb a 5. toner, amit elhasználok, így a gép belseje még egész újszerű, nem mocskos, nem kopott, még a gumihengerek is teljesen épek. Összeraktam (jól), és visszatöltöttem rá a gyári firmware-t, de sajnos (sejthetően) nem szoftveres a gond, még mindig ugyanezt műveli. Merre tovább? Szívem szerint beadnám szervizbe, de ha mindenhol azzal hajtanak el, hogy utángyártott tonerrel vigyem a fenébe, akkor inkább neki sem vágok. 50km-es körzetben amúgy sincs másik szerviz..
Figyelj csak próbáld meg ezt meg csinálni , amit én ezzel a Samsung al .
Tehát valahogy tedd láthatóvá , hogy mi történik a nyomtatás alatt , hogy valamennyire behatárolható legyen a hiba. Levenni a tetejét érzékelőket becsapni , hogy a nyomtatás elinduljon , hogy lásd hogy egyáltalán a hengerekre rákerül e valami . A videón láthatod mire gondolok. Bővebben: Link Ez egy színes lézer, aminek voltak olyan hibái , hogy hol nyomtatott hol nem , ha meg nyomtatott akkor meg koszolt.A végeredményt láthatod tökéletes lett. Ja a végén kézzel húzom ki a papírt , de az valós mivel a tetején lévő papír továbbító hengerek le lettek véve , így nem volt ami kiküldje a papírt , de ezt kézzel megoldottam.Persze összeszerelés után ez nem fordult elő
Holnap megpróbálom, bár félek, ha rájövök mi a hiba, többe fáj az alkatrész, mint egy új gép. Az bosszantja a csőröm, hogy én marha vettem egy új tonert, miközben a gép döglött meg és nem a toner, ezt pedig már senkinek nem sózom el, nem sokan használnak chip nélküli custom firmware-s 4300-ast.. :S
Majd jelentkezek a videóval, köszönöm a segítséget!
Szerintem mielőtt nekikezdesz, próbáld meg azt, hogy fülre amikor a papír még nem érte el a fixálót, akkor lenyitod az elejét! Ha kiveszed a kazettát, akkor a dobon láthatod, hogy került-e fel rá nyomat! Ha igen, akkor tuti transzfer, mert nem tudja áthúzni a papírra. Sajnos szerintem nem ez lesz, hanem egyáltalán fel sem rakja a képet. Ebből gondolom hogy valami a biaszokkal van bibi. Nem tudom hol laksz, de Kecskeméten biztosan nem hajtanak el a gépeddel!
Ne sajnáld a tonert legalább mindig lesz egy feltöltött tartalékba , ha kifogy éppen . Nem kér az enni.
Ezt a teszted valahogy megtudod csinálni , akkor többet fogsz te is tudni , hogy merre keresd továbbiakban a hiba okát.
Akármilyen töltéshiba transfer/ charge valami minimális képnek lennie kell.
Olyan mintha Egyáltalán nem dolgozna a lézer. Bár a képet elnézve elég rendesen hátterezik, eddig is ilyen volt? Én lekapnám a felső borítót és a lézer mellett bevilágítanék nyomtatás közbe zseblámpával, abba a sávba feketét kéne nyomtatnia. Így rögtön kiszűrhető lenne a hiba. Ha így sincs semmi, akkor még esetleg a [b]developer bias[/b] lehet, meg kéne nézni a gép és a kazetta érinkezési pontjainál a nincs e elhajolva valamelyik érintkező és nem kapja meg a developer bias fesz-t. A harmadik lehetőség még a dob földelése, mert annak hiánya tud még üres oldalt eredményezni. De mivel nem ismerem ezt a gépet gőzöm nincs, hol kapja meg, általába ugyanolyan érintkező szokott lenni mint a többi rugós izé. Üdv A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Szia!
A lézeregység ha piszkos, azt nem fogod szemmel látni! Én sem láttam rajta koszt. Ettől függetlenül szétkaptam és alkoholos zsebkendővel kitisztítottam a tükröket és megjavult a gép. Szerintem nézd meg ezt mindenképpen!
Akkor ott nem a tonernél kell keresni a hibát , hanem a vezérléssel .
Mert valószínű nincs töltés , és azért nem marad meg a por azokon a részeken ahol adat lenne a felületen .Biztos , hogy jól lett összerakva nem lett elcserélve semmilyen csatlakozó minden oda került ahol gyárilag volt ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |