Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   397 / 782
(#) lorylaci válasza mmistvan hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Jobb gyártók (mint a coilcraft) közlik, hogy mennyi a szórt induktivitás. Gyári, géppel tekert trafó szórt induktivitása általában jó alacsony.
Kézzel házilag elég nehéz jó flyback trafót csinálni.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Na hát. Úgy döntöttem, hogy ez a táp egy sz...
Össze hoztam amennyire lehet, hogy rezonáns legyen, de mindig fűtött a fet.
Ezzel nem lehet normális rezó tápot csinálni. Amikor betettem egy soros induktivitást, akkor meg le esett a kimenő teljesítmény. Majd meg írom mi volt pontosan. hosszú lesz.

A Skori tápjával játszottam tovább. Az sokkal bíztatóbb, de még nem értem a végére.
(#) cimopata válasza mmistvan hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Lomexben találhatsz még kész flyback trafót is. Még tekerned sem kell.

Snubber helyett tranziens diódát szoktam 300V-osat.

Ha jól van méretezve a trafó (primer szekunder áttétel), akkor a drain feszültség még 600V-ig sem megy fel.
(#) fordkapcs válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Sok múlik a nyákterven, meg a gyakorlati kivitelezésen is. Szerintem mindegyiket meg lehet csinálni jóra is, de végülis azzal kísérletezz amelyik jobban "kézreáll". Azért gyanús amúgy ahogy valami kivitelezési gond (vagy "műhiba") lehet, mert 100W-ig általában még egy pwm táp fetjei sem melegszenek számottevően, a rezonáns meg szinte nem is melegszik ennyitől.
Ha mondjuk Eagle-ban dolgozol (azt sokan használják) akkor könnyen meg tudjuk nézni a fájlt, tudunk módostási tippeket adni, és esetleg módosítani is tudjuk.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

A ZVS-el küzdesz, vagy ZCS-ben sem hajlandó menni? Azért furcsállom, mert nekem a 2kW-os a 494-es meghajtással is szépen ment. Van ugyan a feteken borda, de 1kW-al terhelve is gyakorlatilag hideg maradt.
Esetleg próbáld meg a 494+IR2110-es megoldást. Annál a DT-t is tudod állítani.
(#) emmzolee válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Hát inkább nem írom le az egész mai mérésemet, mert sok szöveg és kép fölösleges lenne.
A lényeg az, hogy betettem az IR21531-et és lejjebb vittem a kapcsoló frekit 68KHz-re.
A rezonáns kört is hozzá igazítottam. Csináltam egy soros induktivitást. Egy 1.2cm2 keresztmetszetű PC44-es anyagú kb1mm légrésű magra tekertem 20 menetet. Ez 91.4uH lett. Bekötöttem a nagy trafó primerével sorba és az áram jelalak szép lett. (NewFile10 kép)
Valaki szakértse meg légyszi, hogy mitől olyan "rücskös" az áram jelalak?
Ezt a képet széthúztam és megmértem mennyivel több a holtidő mint kellene. 512ns (NewFile11 kép) Az Ugs és Uds is, de a holtidőm meg maradt. (NewFile9 kép) Ahogy lorylaci is mondta, erre lehetett számítani. Viszont mivel már az áramban nem volt olyan tüske mint valamelyik nap mutattam, és az Uds is szép volt, gondoltam mehet a hosszútávú nagy terhelés. A fetek persze melegedtek így.
Az volt a fő problémám, hogy a táp kimenetén a dc fesz és áram erősen vissza esett. A soros induktivitás amíg nem volt bent, ugyan azzal a terheléssel 260W körül jött le, de a soros induktivitással már csak 168W. Innentől ez már nem is tetszik.
A fő trafóm és a soros induktivitás nem melegedett 50 fok fölé, tehát nem telített. A soros tekercsben nem volt túl meleg a tekercs sem.
A fetek D-S lába közé nem tettem még pici kondikat. Majd holnap.
Az is a bajom, hogy ha nem használok soros induktivitást, akkor nagy rezó kondik kellenek. Most 2X147nF-al tudtam elérni a 68KHz-es frekit. Így viszont nagy a kondik miatt nagy a dU/dt.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

A ZCS jelalakok normálisak, de a fet fűt a nagy holtidő miatt. A ZVS kondizás holnap lesz.

Hát ez az. A 494 is csinál 5% holtidőt nem?

A 494 TexasInstruments-es adatlapján láttam trafós gate meghajtós módszert. Az tetszene. Sőt akkor inkább az SG3525 lenne jó, mert annak kisebb lehet a holtideje és benne van a két-két meghajtó tranyó is. (500mA) Azután már egyszerű lenne a dolog. Na meg a soft start is nagyon egyszerű lenne.
(#) emmzolee válasza (») Aug 24, 2013 /

Nem tudom, mert nálam azt írta, hogy várjak mindjárt elküldi a hozzászólásomat és 3 precre úgy is maradt.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

A nagy holtidő miatt nem fűthetne a FET, a 494-nek is nagy van, mégsem fűt. A múltkori jelalak amit feltettem az a 494-es 2kW-os tápomé, szépen megy ZCS-ben. Én is gate trafóval hajtom, az IR-ben nem bízom ha tápról (és főleg hídról) van szó.
Vagy használhatsz UCC-t, bár annak meg nagyon kicsi holtideje van. Viszont árammódú, tehát ha jól méretezed az életben nem megy tönkre.
(#) voodoo hozzászólása Aug 24, 2013 /

Régebben szóba hoztam és most jutott eszembe, ahogy olvastam a hsz-kat, mert ugyebár azóta se hallani róla, hogy invertáló, 4 egymástól független "H" kimenetű híd meghajtó IC-ről nem-e hallott valaki valamit ?

A fetben lévő dióda fűt a holtidő alatt.
(#) mmistvan válasza cimopata hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

O.K. köszi !
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 / 2

Nagyon jól tetted, hogy betetted az IR21531-et, de ahogy mondtam a frekit nem feltétlen kellett volna lejjebb vitted. (IR21531-et én amúgy is hasznltam már 130kHz-en is, jól viselkedeik)

Azonban itt valami bizonytalan (most csak nekem) a rezonáns kör számításainál. Na szóval 2x147nF rezonáns kondit, azaz 294nF-ot használtál, akkor ha nincs soros induktivitás, vagyis ekkor a trafód szórt induktivitása 18,6uH? Ekkor 1,7kW-nál korlátozna a rezonáns kör, ami neked akkor nagy, ez érthető.
Szóval csináltál kiegészítésnek egy 91,4uH tekercset, ekkor 110uH az összes soros induktivitásod, ez körülbelül 300W-nál korlátoz. Ehhez összesen mennyi rezonáns kondit használtál? Gondolom kb 50nF-ot. Itt azért légy szíves erősíts meg.

Az általad használt maggal jó 1kW fölé lehet menni, így röviden ebből adódik, hogy 300W környékére tápot tervezni vele nehezebb, mint egy ETD34-gyel

Nagyon fontos megjegyezni, hogy mivel a soros tekercs soros tekercs, az hogy nem melegszik, nem jelentené azt, hogy nem telít. Kiszámoltam és 10A-nál <0,15Tesla lehet benne (5A-nál korlátoz a rezonáns kör), szóval biztos nem telít, de azért gondoljuk át.
Mivel soros tag, ezért a rajta átfolyó áram az induktivitás összefüggése szerint feszt ejt (dI/dt=dU/L azaz dU=L*dI/dt). Ha betelít a mag, akkor az L tag ebben a képletben kiesik, szóval akkor a dU kezd megszűni, szóval ekkor elveszti hatását mint soros tekercs de már nem működik. Kétféle veszteség van: az ohmos (drót), ez nem nő meg jelentősen, ha csak az áram nem megy el. A vasveszteségnél pedig mivel a B nem nő tovább jelentősen, ezért nem növekszik jelentősen a dB/dt, amivel a veszteség arányos.

Na szóval azért már alakulunk. Ami nekem feltűnő, hogy a félhíd kapacitásának áttöltődése <100ns alatt lemegy. Azt mondtad, hogy a primer induktivitásod 1.5mH kb. Ezt csak számoltad Al alapján, vagy meg is mérted? Érdemes lenne, mert ha nincs teljesen összeszorítva, és van benne egy hajszálnyi légrés az képes rögtön a felére levinni az egészet. 1.5mH-val úgy 150-200ns alatt kéne a félhídnak áttöltődnie. Milyen FETeket is használsz, ha jól emlékszem akkor IRF840-et?
Terhelésnél mérd meg a rezonáns kondin lévő feszültséget. Ha szépen beállítod a kapcsolási frekit a rezonáns frekire, akkor a konverter átviteli tényezője 1, egészen addig, még a kodnin lévő diódák nem határolnak be. Nagyon fontos, hogy mivel az induktivitásmérés kicsit pontatlan (meg a kondinak is van szórása), ezért kicsit (vagy hibás mréés eseténs okat) eltérhet a számolt és a valós ideális freki.

Ge Lee-nek jó a ajvaslata a TL494-gyel, emrt ott állítható a hotlidő (kis trükkel 5% alá is vihető), azonban ott kelelne külön FET meghajtó (ő a gate meghajtó trafót pártolja), ami mindenképpen sokkal angobb lenne a msotani pici IR-nél.

Idézet:
„A ZCS jelalakok normálisak”

Itt nem ZCS-re, hanem ZVS-re hajtunk. Pont ez a poén. A ZVS lényegében megvan, mert a FET begkapcsolása előtt a drain fezs már leesik.
ZCS esetén nem lehetne ZVS (vagy csak nagyon trükkösen, bonyolítva). FETek alkalmazása esetén a ZVS előnyösebb, mivel a FET jó gyorsan tud kikapcsolni. Fontos hogy a ZVS rezonáns tápnál a szinuszos áramforma miatt eleve a FETek nem a max áramnál, hanem annak töredékénél kapcsolnak ki (a mágnesező áram maxánál ami 110uH/1500uH arány jellemez az összes áramhoz képes). Ez egyben Ge Lee-nek is a válasz.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2013 / 1

Idézet:
„Na szóval 2x147nF rezonáns kondit, azaz 294nF-ot használtál, akkor ha nincs soros induktivitás, vagyis ekkor a trafód szórt induktivitása 18,6uH?”

Igen. De hogy jött ki a 18.6uH szórási induktivitás? 21,24uH-z mérem az LCM3-al. Nem teljesen rövidzár a szórási induktivitás azért változik?
Idézet:
„Szóval csináltál kiegészítésnek egy 91,4uH tekercset, ekkor 110uH az összes soros induktivitásod, ez körülbelül 300W-nál korlátoz. Ehhez összesen mennyi rezonáns kondit használtál? Gondolom kb 50nF-ot. Itt azért légy szíves erősíts meg.”

Na erre már nem is emlékszek. Összevissza mindennel próbálkoztam. A műhelyben nincs számítógép. Nem tudok számolgatni.
Az EZD49-et azért használtam, mert arra kényelmesen fölfér a kellő réz és biztos biztonságos lehet, mert elfér az elválasztó is. Azért erőltetem az 56KHz-et, mert arra a frekire számoltam ki tekercseket. 0.15T. Ha azt mondod, hogy ezzel a 20 menetes primerrel használhatom 95 KHz-en, akkor ott fogom használni. Akkor 0.09T lesz csak az indukció.
Idézet:
„Azt mondtad, hogy a primer induktivitásod 1.5mH kb. Ezt csak számoltad Al alapján, vagy meg is mérted?”

Ezt az 1480uH-t csak az adatlap alapján számoltam ki, de tegnap megmértem pontosan és pont 2mH lett LCM3-al.
Idézet:
„Milyen FETeket is használsz, ha jól emlékszem akkor IRF840-et?”

igen. Azt.
Volna még 2 IRFP460 amit nem merek bele tenni, mert drága lenne el lőni, Van még itthon IRF730 is. A többit nem tudom fejből.
Idézet:
„a konverter átviteli tényezője 1, egészen addig”

Mi az az átviteli tényező? a hatásfok? Nem tudom légyszi mondd meg.
Idézet:
„Itt nem ZCS-re, hanem ZVS-re hajtunk. Pont ez a poén. A ZVS lényegében megvan, mert a FET begkapcsolása előtt a drain fezs már leesik.”

Na igen de nem vagyunk boldogak, mert a fet DS diódája a nagy holtidő miatt még mindig fűt mint gép.
és akkor még azt lenne jó megfejteni, hogy a soros induktivitásom betétele után miért esett le úgy a kimenő teljesítmény?
Megyek megint át és eljátszok a D-S kondikkal. 100pF, meg hasonlóak.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Idézet:
„Mi az az átviteli tényező”

Konverter átviteli tényezője: Kimenő fesz/bemenőfesz * trafó áttét.

A feszültség (és így a kimenő teljesítmény) két dolog miatt eshet:
- a kondikon lévő dióda már bekorlátoz
- nem a rezonancia frekvencián van a kapcsolófreki, és ott az átviteli tényező nem 1.

Elsőnek ezt rakd rendbe, Zoli, utána jöjjön a DS kondi.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Idézet:
„Mi az az átviteli tényező”

Konverter átviteli tényezője: Kimenő fesz/bemenőfesz * trafó áttét.

A feszültség (és így a kimenő teljesítmény) két dolog miatt eshet:
- a kondikon lévő dióda már bekorlátoz
- nem a rezonancia frekvencián van a kapcsolófreki, és ott az átviteli tényező nem 1.

Elsőnek ezt rakd rendbe, Zoli, utána jöjjön a DS kondi.
(#) voodoo hozzászólása Aug 25, 2013 /

Mekkora ellenfeszültségü Schottkyra van szükség a túlméretezés szempotjából szekunder oldalnál? Kétszeres, vagy elég a másfélszeres is?
(#) RJ411 hozzászólása Aug 25, 2013 /

Üdv.

lorylaci stabilizált rezonáns tápegység építem, az excel táblázatnál amikor a bemenő feltételek-et beírom akkor a paraméterek számításánál teljesen kiakad?
Mit kell tenni hogy jó legyen?
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Milyen topológiához?
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Fullhíd.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Kössz.
A mostani táp felállást számolom, ahol nincs soros induktivitás. A soros induktivitással ma nem játszottam.
Ezek szerint az átviteli tényezőm most 0.4 körül van. Mert a kimenő terhelt fesz 43,8V / primer egyen fesz 306V * 20 menet primer / 7 menet szekunder (Ez 2,857) = 0,4
vagy a primer fesznél a félhíd 150V-ját kell alapul venni?

Na tényleg. A rezó kondi fezsültségét nem mértem meg. Elfelejtettem.

Mindjárt írom a mai dolgokat.

A mai mérések. Először leírom a Skoriféle tápba át helyezett ETD49 trafóm dolgait.
Tudom nem ide tartozik egészen, de talán mégis.
Abban a tápban IRF740 fetek vannak, a rezó kondik össz értéke 188nF. 75.3KHz-en szépen rezonált. Ekkor a 3C85 ferrit anyag volt bent. (Aminek a mágnesezési induktivitása 2mH.)
Az első kép (NewFile0) mutatja sárgával az Ugs-t kékkel az Uds-t. Látszik mikor nyit a fesz, akkor az Uds nem érkezik le 0-ra. Eléggé körülményes abban a tápban összehozni ezt pontosan, de annyira nem is akartam az időt rabolni vele.
Aztán bele tettem az ETD49 N67 ferrit magokat és megint mértem. Az N67-el a mágnesezési induktivitás 1480uH. Ezt a (NewFile1) mutatja. ez kicsit mintha jobban nézne ki, de még itt sem a 0-nál kapcsol. Aztán beteszek egy áram jelalakot ugyanerről az állapotról. (NewFile2)
Aztán ugyanerről csináltam egy ára és Uds képet, hogy hátha látszik valami. (NewFile3)
És a végén csak úgy megnéztem, hogy milyen a jel és a freki ha nincs terhelve. (NewFile4)

Az egészben az a bosszantó, hogy itt is fűtött a két fet! Nem értem miért?
Lehet jó lett volna megnézni a rezó kondi feszültségét, de sajna azt elfelejtettem.
Akkor leírom mindjárt a Cimó félet tápom dolgait. Az lesz a fontosabb.

A Cimó tápba vissza tettem a trafót, az N67 magokkal, 91KHz-en ilyen a jelalak. Sárga Ugs, kék primer áram. (NewFile5) Ezt mutattam tegnap is. Tüske az áramban, mert túl nagy a holt idő. Vagyis túl gyorsan töltődik át a meddő áram. Aztán egy másik kép mutatja az Ugs (sárga) és az Uds (kék) jelek arányát. (NewFile6) A nagy holtidőtől ott az Uds-ben a lengés. Ez is ilyen volt tegnap.
Aztán föl mentem 94KHz-re, mert ott talán jobbak a jelalakok. Betettem a fetek D-S lábai közé egy-egy 2,5nF-os kondit. (NewFile7) Ez egy kicsit kevés volt.
Aztán vissza tettem a 3C85 magokat, mert annak magasabb a mágnesezési induktivitása (2mH).
Ez 5.9nF-os kondikkal volt jobb. Uds I primer (NewFile8). Nem tudom mi az Ugs nyitáskor nem egyből föl ugrik?
Aztán itt egy kép (NewFile9) Ez már 4.2nF-osd kondikkal volt. Aztán még egy 3.6nF-al. (NewFile10) Aztán egy képen az Uds és az Ugs egyszerre. (NewFile11)
A végére vissza tettem az 5.9nF-os kondikat itt is egy kép az Ugs (kék) és az Uds (sárga) (NewFile11)
A fetek itt is botrányosan fűtöttek, pedig ez a táp már kb 90%-os hatásfokkal dolgozik. A Skori tápja is tudja ezt a hatásfokot, de ott is fűt a fet és itt is. Ezt kellene megtalálni, hogy mitől van.
Ha rá érsz kérlek nézd végig a dolgokat és mindenre írj, mert abból tanulok. Így is azt érzem, hogy sok mindenre fény derült általad a mostani hétvégén. Amit köszönök szépen.
(#) silent15 hozzászólása Aug 25, 2013 /

Sziasztok, egy olyan kapcsolóüzemű tápot szeretnék, ami 230V -ból álít elő 12V-ot , olyan 8A folyamatos terheléssel, és persze olyan kapcsolás kellene, aminél egy kapcsolóüzemű trafó leválasztja a hálózatot, milyen fajtát kellene csinálnom?
ÜdV!
(#) 1984white válasza silent15 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia!
Pc táp nem jó neked?
(#) silent15 válasza 1984white hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia, sajnos nem jó.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Mi a követelmény? Fontos a feszültség stabilitása vagy változhat is a terheléstől függően? Egy PC-tápból kitermelt trafóval és pár aktív alkatrésszel megoldható a dolog, de oszcilloszkóp és rengeteg türelem nélkül ne is kezdj hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia, szkópom nincs, max a sulis mérések (gondolom a frekit kell belőni), a feszültségnek stabilnak kellene lennie, terheléstől függetlenül, vannak kapcsolóüzemű trafóim, csak át kell tekerni őket.
Üdv!
(#) Ge Lee válasza silent15 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

A PC táppal pedig semmit nem kell csinálni, bedugod, össze zársz két pontot és működik. De az AT-snál még ennyi teendő sincs, csak áram alá kell helyezni. Utóbbi manapság ingyen van, és tudja amire szükséged van. De ha jobb heteken át küszködni, elkölteni egy csomó pénzt, tönkretenni néhány alkatrészt akkor hajrá...
Következő: »»   397 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem