Fórum témák
» Több friss téma |
Radiotechnika 8x évfolyam y havi szám rádiótechnika üttörőknek rovat ez első.
Avagy RT évköny 80 — 85 közti kiadásai valamelyike. Sok sikert ! fejbő ne tudjam má az elmúlt 30 50 évnyi Rt összes cikkének a helyét hó/év bontásban.
Radiotechnika 82 evkonyv 133 oldal
Ennyi erővel már meg is tervezhetted volna :
Adatlapod: Idézet: „Fiatal elektronikai technikus vagyok és szeretek minden ujjat kipróbálni. Akkoris szerelek ha egyáltalán nem lenne muszáj.”
Igazad van csak szerintem neked sem lenne kedved tervezgetni ha 24 órából 18 at nyomnál le hetente háromszor
Hello! Akkor válassz olyan kapcsolást, amihez van nyákterv. (Meg olvass vissza, hányan küzdöttek már ezzel, ilyen-olyan gonddal.) üdv!
sSzia! megépítettem ezt a tapskapcsolót, a tranzisztor jó rajta, az lm ic ből is jön kb 1 volt minden tapsolásra, de valamiért nem kapcsol semmit tudnál segíteni?
*A helyesírásra jobban is figyelhetnél. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Hello! Nem 1V-nak kell ott kijönni, hanem10-nek. De nem tudom mivel mérted. Mert ha műszerrel, akkor az nem jó. A digit nem képes megmérni egy ilyen tranziens tüskét, csak egy szkóp. Mindenesetre méregetni kell. Úgy az LM mint a CD lábait. (már mint, ami használatban van.)
A 4017-et, önmagában is lehet próbálni, ha egy nyomógombon keresztül a 14-es lábat a tápra húzogatod, lépdelnie kell. Alaphelyzetben a Q0 kimenetnek kell magasnak lenni. Első nyomásra a Q1, másodikra a Q2 (ekkor bekapcsol a relé), majd harmadikra a Q3 lenne magas szintű, de ez egyben törli a számlálót, tehát ismét a Q0 lesz magas szintű. Egyébként tudod, hogy ez két tapsra kapcsol be, egyre pedig ki. De a két tapsnak követnie kell egymást. Mert különben ismét csak törlődik a számláló. üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
köszi a gyors választ hát a 4017 nek csak a mellette lévő lábon jön ki 10 volt egy tapsolásra, második tapsra csak kicsit csökken de visszaáll. tranzisztor kollektor bázis között 07v ami rá van kötve a kapcsolási rajz alapján az ic 4 es lábára ellenálláson keresztül, de ez nem reagál semmire.
hát így hogy összekötöm a táppal a 14 es lábát néha sikerül nyitni a mágneskapcsoló felé 2 érintéssel, sőt utána 1 tapssal le is old de 2 tapsra már nem kapcsol újra be
Hello! Meg kell nézni, hogy az R10 tényleg 330kohm-e, a C5 kondi 10µF-e, nincs-e fordítva berakva. Mert ez a kettő határozza meg, hogy mennyi időn belül fogadja el a második tapsot. kb. 3sec. De ha nyomógombbal bebillented Q1-re, megnézheted, mennyi idő múlva kapcsol vissza Q0-ra. (Használj a mondat elején nagy betűket, és próbálj valamire hivatkozni mert ez a "mellette lévő láb" 14 láb esetén nehezen érthető?) üdv!
Megvan, elrontottam r10 nem 330 volt hanem 3,3 ezt jól elnéztem. Köszönöm a segítséget remekül működik!
Szívesen! Ilyen gyorsan, legfeljebb csak a szúnyogok tudtak volna tapsikolni egymás után.
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy az általad mellékelt kapcsolás (én is mellékeltem) üzemeltethető elemről? Ha nem muszáj nem csinálnék hozzá tápot, de ha muszáj akkor muszáj... Továbbá az érzékenység állítása céljából a 100kohmos ellenállás (sensitivity) helyére bekötni egy ugyanekkora vagy kicsit nagyobb potit mennyire célszerű? Előre is köszönöm a segítséget!
Hello! Nyugodtan mehet elemről is, csak a reléfeszültségnek az elemhez kell igazodnia. Nálam (átlagos csillapítású szobában és adott mikrofonnal) elég volt a 100kohm is, de tehetesz helyére 250kohm-os potit is. üdv!
Nagyon köszönöm!
Még csak annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyire szerencsés a mikrofont és a potit vezetékkel kivezetni a nyákon kívülre? Okozhat ez bármi zavart? Úgy szeretném megoldani, hogy a falban legyen az áramkör, és egy műanyag konektor takarón legyen a mikrofon, a poti és egy kapcsoló.
Várhatóan 1..2 méterre ki lehet vezetni, de mindenképpen árnyékolt kábelt kell használni. De a potinál, a kábel kapacitása, esetleg befolyásolja az áramkör működését, mert megváltoztatja a frekvencia átvitelt. egy tapsnál, meg főleg a magasabb frekik dominálnak. De ki lehet próbálni.
Viszont kisjelű hangfrekis vezetékeket együtt vezetni a 230V-al nem túl szerencsés. Érintésvédelmileg szabálytalan is, valamint átszóródhat az 50Hz a mV-os bemenetre. üdv!
Értem akkor benne hagyom a nyákban szerintem és érzékenyebbre állítom, vagy majd kipróbálgatom így is úgy is!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv Mindenkinek!
Én is szerettem volna tapskapcsolót készíteni, mert jó lenne a lakásban pár dolgot azzal vezérelni. Aztán sajnos megnéztem pár mozifilmet, és rájöttem hogy többet szeretnék, mégpedig: beszédfelismerő áramkört (avagy "hangvezérlés") TALÁLTAM tök jó és kész megoldásokat, EZ NAGYON JÓ: http://www.hobbyrendeles.hu/termek.599.beszedfelismero_modul vagy még egy Google találat: http://www2.produktinfo.conrad.de/datenblaetter/175000-199999/188182-an-01-hu-Beszedfelismero_modul.pdf Ebbe szerelmes is lettem azonnal. De elakadtam, ugyanis ezeket már nem gyártják. Várom a segítő hozzászólásokat, hasonló ötleteket, köszönöm.
Vettem egy tapskapcsoló kitet, majd megépítettem. Tökéletesen működött, majd jött egy hiba. A relét vezérlő PNP tranzisztor felforrósodik, majd elfüstöl. Most 2A-es 12V-os tápot használok hozzá és BC327 van benne. Valószínűleg a relé nagy fogyasztása a ludas. Milyen tranzisztort kéne használnom hozzá hogy működjön? Vagy nem itt kéne módosítani?
Mekkora ellenállással és honnan van a bázisa meghajtva? Lehet kevés a bázisáram és átmegy erősítőüzembe, attól melegszik. Van kapcsolási rajzod?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
A kapcsolási rajz eltűnt, de 1KOhm-os ellenállással van meghajtva a HEF4013BP ic 2-es és 5-ös lábáról.
Annak jónak kellene lennie. Esetleg vedd ki és mérd meg, hogy biztos legyél benne, hogy 1k az ellenállása. Nem fordítva raktad esetleg be a BC327-et? Milyen relét használsz? Meg tudod mérni, hogy mekkora áram folyik a relé tekercsén át, amikor bekapcsol, és hogy eközben mekkora a feszültség a relé tekercsén?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Nem raktam fordítva, 100%. A relére ez van írva vastag betűkkel: KSL KY5WK 2x2A/12VDC 125R. Majd kölcsönkérek egy multimétert, mert sajátom még sajnos nincs.
Hello! Nem lehet, hogy ez egy 5V-os relé? Mert elég kicsi a tekercsellenállása. 100mA-es tekercsárama már egy böszme relének van, vagy egy 30A-es gépkocsi relének.. Lehet itt van a kutya elásva. Ha meghúz egy lapos elemről is, akkor az nem 12V-os. üdv!
Akkor mit jelent a relén a 12VDC?
A relé a hibás!!
Kiforrasztottam, és tökéletesen működött! Csak azt nem tudom, hogy a relével mi a baj.
Milyen tranzisztorral tudnám helyettesíteni, ami elbír 1,5W-ot?
Inkább a relét cseréld ki. Minek elfűteni azt a 1,5W-ot?
Milyen relé lenne jó?
Ez esetleg?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |